🐑 ''Фермата 7: Време за пробуждане'' - тема 13 (28.11 - 05.12) 🐄

• 73 170
  • 1 396
  •   1
Отговори
# 345

Коментира се поведението на Ваня, защото смятам, че всички се обединихме срещу поведението на Киро и Ивайло. Там няма какво повече да се каже, всички осъждат държанието им, както и липсата на санкции от продукцията. От друга страна санкции за какво - моля другарко, Кирчо ме обижда? Моля другарко, Ивайло не ме слуша? Това е несериозно. Това са възрастни хора, които би трябвало да могат да се справят с това (особено лайфкоуч). Да не говорим, че те на всички казват я, че ги е страх, я че са пиянки, я друго. Вчера беше първата директна груба дума (патка) към нея. Тонът им излиза извън контрол обикновено. Ако е навън кой ще ви спаси вас от булитата? В работата има някакви фирмени правила, които ако се нарушат следват санкции, така е и във фермата. Знам, че ще бъда разбрана погрешно, затова подесетвам, че осъждам поведението на Киро и Иво. Всеки сам да си намери начина да съществува във Фермата.
Ти сериозно ли се чудиш какво следва, ако някой нарече колежката си "патка" и че ако тя се оплаче, е клюкарене в стил "моля, другарката"?
Виж какво, омръзна ми от лични коментари, аз си изказвам мнението, без да влизам в спор с никого, така както смятам всеки има право.  Да беше прочела с разбиране какво съм написала. А то е - че, ако си във фирмата и Ваня ти е колежката, най-вероятно ще изхвърчиш. Ако на улицата ти кажа патка, никой нищо няма да ми направи. Е, фермата е, като улицата. Което не значи, че ми харесва. Но това е форма̀та, никой никого не кара насила да е там или да го гледа.

На въпроса защо Ваня - Смятам, че са се фиксирали върху нея, защото им се връзва, защото се опитва да ги промени, да им даде любов и светлина и т.н. И с други жени са се заяждали, но те категорично са показвали, че не се впечатляват. Ралица и Живка например. Те няма и да си говорят дълго с тях. Още се чудя на Ваня защо им позволи да и държат тон един час първата вечер.  Можеше просто да им се посмее и да си излезе, защо трябва да им слиза на нивото и да им говори за мир и любов. Че и ратаи си ги избра.

Последна редакция: вт, 30 ное 2021, 16:39 от Iseis

# 346
  • при късмета
На мен ми направи впечатление как Любо обвини Коце че били отпаднали заради него стойностни хора. Всъщност обаче той самият (Любо) провокира нещата да се случат в посоката в която уж не искал...крадеца вика дръжте крадеца май май...
На Любо "туй муй игрЪта" и идеята от самото начало. Сега само се прави на изненадан.
Пазеше Коце за себе си и май ще си го получи.
Много ще се изкефя редовния дуел тази седмица да е мъжки и Георги да измъкне Коцето на Любо под носа. Ама много ще се смея. Така хем Георги ще остане (не ми се припокрива точно с критериите за фаворит, но от друга страна и няма в какво отрицателно да го упрекна в играта, не в личните навици, та заслужава повече оставане), а другата седмица извънредния дуел ще е решен м/у Киро и Любо. Който и да си тръгне от двамата, няма да е загуба, макар да предпочитам по-бързо да си тръгне онова нереализираното, в който и аспект да го погледнеш

# 347
  • София
Не става Ма ко. Коцето е ходил на дуел. На пангара са Кирил, Георги и Любо.

# 348
Според мен Живка е влязла с цел и не забравя това. Докато готините се впускат в лични отношения, оставят се друг от тяхната групичка да ги манипулира и изиграе. Живка живее с единия крак навън. Това ѝ помага да погледне хората отстрани.

И аз така мисля. И винаги съм се чудила на другия тип играчи, които се самозалъгват, че вътре са намерили верни приятели, едва ли не, сродни души. Човек, който навън има хубав живот - здраво семейство, деца и приятели, няма да се вкопчи чак така в емоции и преживявания. Едно е да ти е приятно вътре да общуваш с някои хора и да имаш приятни преживявания, съвсем друго е да ревеш за някого все едно е умрял, както и да се обиждаш кръвно на някого, че не те е подкрепил в даден момент. Особено смешен е Любо, който държи сметка на хората кого подкрепят, как гласуват и се засяга много на тема чест и "приятелство". Grinning

# 349
Теодора ходела на финес да можела да бяга от народната любов. Joy
Скрит текст:
И отново рекламира чорапите на Мартина. Усещам как и Тетка се готви като Цвети за инфлуенсърска кариера. Mask
Скрит текст:

# 350
Както и преди съм казвала, Ваня е преборила зависимост и това е много важно, за да се разбере нейното поведение.
За мен това е много преувеличено във визитката й. Ваня далеч не е била истински зависима и да е залитнала по нещо е било за кратко. Хората, които са виждали/работили с истински зависими, ще ме разберат какво имам предвид. Много е далеч от психологическия профил на зависимия, пък бил и бивш. Дори не е и особено интересен образ, основно я е грижа за впечатлението, което създава, за книжките си за самопомощ /или каквото там чете да се надъхва/ и за външния си вид.

Аз не знам кое е преувеличено, и кое не. За мен или си зависим, или не си. Другото ми звучи като малко бременна. Имам някои впечатления от хора, вече минали по този път. Много от тях също тръгват по пътя на позитивизма, но не само. Изрично уточних, че коментирам телевизионен образ, не реалния човек. На мен ми е интересна, особено на фона на повечето от присъстващите вътре, които са абсолютни шаблони (с много малки изключения). На Вас ви е интересен друг типаж - чудесно, разнообразието е важно нещо.

# 351
  • при късмета
Не става Ма ко. Коцето е ходил на дуел. На пангара са Кирил, Георги и Любо.
На пангара са за извънредния дуел другата седмица. В редовния в петък и събота дуелиста се определя от ратаите  и ако е мъжки заминава Коцето. А той няма да дръпне нито Киро, нито Любо. Освен, ако Любо не се изпокара с него съвсем целенасочено. Или пък Киро. Всички ще напират да са на редовния, а не на извънредния дуел

# 352
Искам да споделя малко етични проблеми, които имах с това предаване.

1) Опасностите за физическото здраве на участниците.
И игрите, и работата не са добре обезопасени. Нещо, което се улових, че ме напряга допълнително е, че на водещите слабо им пука и даже дават вид, че им е забавно.

- Помните ли онзи дуел, в който Стефан цепеше дърва, а Ваня тичаше като куче около него и събираше парчетата? Андрей седеше отстрани и се подсмиваше, че има риск Стефан да я нацели с брадвата.
Мноооого смешно. Ако зависеше от мен, това чудо щях да го спра на момента. Или Ваня не тича около Стефан, докато той замахва с брадвата, или играта свършва.

- Ваня, след като веднъж падна лошо от глупавата люлееща греда и си удари брадичката, пак падна - този път от съоръжението с дъските.
Значи има пропуск в сигурността. Ок, не са го предвидили, не са постлали нещо меко долу. Да кажем, че са подходили наивно и малко непрофесионално.
Но от момента, в който вече е ясно, че това нещо е опасно, как продължават?
Няма пауза за преглед на Ваня, няма пауза дори да се съберат и да помислят това разумно ли е, няма никаква корекция. Ваня се връща отначало.
Ами ако си беше счупила врата? Ами ако имаше сътресение? И ако падне още веднъж? Тези хора луди ли са?

Спирам дотук да не разтягам излишно коментара, но това не е единствената зле проектирана игра. Например, онзи пясъчен тунел, който в началото нямаше отвори за въздух?

# 353
  • До морето
Според мен Жоро не трябваше да казва пред Живка и на синхроните, че ще симулира контузия. Можеше и той като кака Марта да се събуди с изгръпнала ръка и да откара няколко дни. А Коцко щеше да налапа веднага. Той е от тези дето се имат за много хитри и да се натътрузи сам.

# 354
Според мен Коцето и Стефан взаимно ще търсят начин да са заедно на дуел. Не че на всички мъже не им се ще да блеснат срещу Коце, ама все пак малко от малко и от него зависи 🙂

# 355
Казва го, по причините поради които и Живка си разказва плановете. Ако се случи точно тъй, да си помислим колко умен стратег е.

# 356
Предполагам, че редовния дуел в края на седмицата пак ще е женски, та на Коцко може да му се размине тая седмица. То, така или иначе него, който и да го хване, ще го бие. С много.

# 357
Втора серия етични проблеми.

2) Интригите, грозните обиди и незачитането между участниците.
Не знам дали в договорите имат клауза от типа на "съгласявам се да бъда унижаван(а) в национален ефир и честта и достойнството ми да бъдат подлагани на безмилостни и безскрупулни атаки".
Дори така да е, не съм съгласен да гледам такова нещо. Да бъда малко по-прецизен: не в степента, която видях. Разбирам, че човек с микрофон нон-стоп все ще се ядоса и ще каже нещо, за което да съжалява, но тази граница я надхвърлиха драстично.
Станахме свидетели на продължителен, системен тормоз, който беше насърчен, вместо ограничен.

Това изобщо не е тривиален проблем. Досега в световен план има над 30 самоубийства след участия в Reality програми.

В този сезон вкараха поне 2-ма участника с видимо лабилна психика (високи нива на невротизъм). Какво, ако на някой такъв не му издържат нервите и посегне на себе си или на близък човек?
България е малка и няма чак толкова много подобна продукция, но е въпрос на време някой да не понесе ефектите от този груб експеримент.

И последната ми точка (3) е за продуцентите - като ценностна система, която ни демонстрират и рекламират от екрана (ако са други в личния си живот - хубаво).
Още не знам дали да я коментирам. Може би не сега. Малко да ми размине раздразнението.

В заключение: до едно време и на мен ми се струваше комично и приемах всичко като "само игра, шоу, група хора, влезли да се състезават и забавляват". Само че взех, че попрочетох за какво става въпрос и разбрах, че това чудо хич не е безобидно.

Нанася вреди и на участниците, и на зрителите. Изчетох американско проучване сред момичета на възраст 15-19 г., гледащи Reality TV. Оказва се, че 50% от тях не разграничават, че гледат дирижирана драма и отношенията на екрана не са нормални.

# 358
  • при късмета
Е няма как в договора им да влизат клаузи за обиди примерно. Това си е до участника, едни ги позволяват, други не, едни ги използват, други не. Как продукцията да поеме отговорност за това? За действия и думи на трети човек, не съм чувала правна норма, в която някой да носи отговорност
За посягане, т.е. физическа агресия вече директно са гонили участник, явно не си гледал предишни сезони

# 359
Цитат на: Not Sure link=topic=1390064.msg43893955#msg43893955
date=1638288024
Искам да споделя малко етични проблеми, които имах с това предаване.

1) Опасностите за физическото здраве на участниците.
И игрите, и работата не са добре обезопасени. Нещо, което се улових, че ме напряга допълнително е, че на водещите слабо им пука и даже дават вид, че им е забавно.

- Помните ли онзи дуел, в който Стефан цепеше дърва, а Ваня тичаше като куче около него и събираше парчетата? Андрей седеше отстрани и се подсмиваше, че има риск Стефан да я нацели с брадвата.
Мноооого смешно. Ако зависеше от мен, това чудо щях да го спра на момента. Или Ваня не тича около Стефан, докато той замахва с брадвата, или играта свършва.

- Ваня, след като веднъж падна лошо от глупавата люлееща греда и си удари брадичката, пак падна - този път от съоръжението с дъските.
Значи има пропуск в сигурността. Ок, не са го предвидили, не са постлали нещо меко долу. Да кажем, че са подходили наивно и малко непрофесионално.
Но от момента, в който вече е ясно, че това нещо е опасно, как продължават?
Няма пауза за преглед на Ваня, няма пауза дори да се съберат и да помислят това разумно ли е, няма никаква корекция. Ваня се връща отначало.
Ами ако си беше счупила врата? Ами ако имаше сътресение? И ако падне още веднъж? Тези хора луди ли са?

Спирам дотук да не разтягам излишно коментара, но това не е единствената зле проектирана игра. Например, онзи пясъчен тунел, който в началото нямаше отвори за въздух?
Не е разтеглен коментара!!!! И не е излишен!!! И аз съм се питала същото ! Много безотговорно и неглижирано от страна на продукцията.Не си взеха поука ! Никак !

Общи условия

Активация на акаунт