Домакини 79/ Топли и уютни празници

  • 54 319
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
  • Бургас
  • Мнения: 7 069
Контеса,ще се радвам да ни навестяваш отново!
Ти си една от ветераните в темата.
Чийзът на Марчето беше много хубав с повече технологично време,но за съжаление не запазих рецептата.Написах я на лист и го изгубих.

# 391
  • Германия
  • Мнения: 1 026
Добър вечер банда,
гледам рецепти размятате тука, давайте ги тук, не на лични и аз ги искам.
И аз се сещам за Марчева, беше ми давала една рецепта за козуначени кифлички, най-успешните ми кифлички в живота. Даже в тефтера се водат кифлички - Марчева.
Днес ходих за седмичния пазар, в кауфланд ще кажеш че светът свършва днес и всичка са се юрнали да пазаруват. Главата ми е камбана в момента. Купих си за сефте Бейлис да го пробвам, че в една тема само за него споменават.
Да не си бях купувала по-добре, усещам че ще е любов до гроб.

# 392
  • Мнения: X
Благодаря Славе! Повече теми чета, отколкото пиша, но сте винаги в мислите и сърцето ми.

Марчева има блог и там са събрани всичките й вкусни рецепти със снимки. Често го публикува в коледната тема.

# 393
  • Германия
  • Мнения: 1 026
Контеса дай линк към тази тема, че не обичам да ровя, чета само което ми изскочи

# 394
  • Мнения: 4 134
Ние сега пазарувахме. В магазина бомба беше паднала, голям кеф. По принцип и двете Коледи са почивни тук, но официалната е всъщност на 07.01.
Остава да взема някакво свинско в петък и това ще е. Изкупихме обаче алкохола в магазина. Ми то не се издържа при такива промоции. Stuck Out Tongue Winking Eye

Марчева липсва. Много при това. От нея имам един гювеч. Мъкнах го в Колумбия в ръчния багаж. В него бях наблъскала пшенично нишесте, че там нали нямаше. Не че го използвах нишестето де, ама да има. Това беше едно епично пътуване. След това ми счупиха гювеча при местенето м/у Колумбия и Малайзия. Имаше само един кашон със счупени неща, ама гювечът вътре. Не знаех, че има блог. Написах в гугъл блог Марчева и излезе веднага: https://cookwithmarcheva.blogspot.com/
Ще я следя. Имам си записани някои нейни рецепри. Голяма кулинарка е тя. С тертип.

# 395
  • Мнения: X
Контеса дай линк към тази тема, че не обичам да ровя, чета само което ми изскочи
Ако върнеш няколко поста назад съм пуснала линк. С телефона ми е по- трудно да търся и копирам пак линка.

# 396
  • Мнения: 12 123
Добра вечер!
Чийзкейка е "Ню Йорк" и се пече LaughingLaughingLaughing обаче е в пъти по-добър от тези без печене!!!!

200гр маслени/чаени бисквити на пясък+6с.л. разтопено кр.масло се разстилата на дъното на закопчаваща се форма. Престоява около 1час в хладилник, за да стегне.
Докато стяга - прави се крема:
1кг маскарпоне/крема сирене, но безсолно + 200гр захар
Към тях се прибавят 5 яйца /1 по 1/
2с.л брашно
200гр. заквасена сметана
Ванилия и настърганата кора от 1 лимон.

Изсипва се крема в/у бисквитите  и се пече в загрята 150С фурна за 1час и 30мин.
Понеже първият път ми протече формата и стана мазало - вече отвън я обвивам с алуминиево фолио.
Кейка се надига доста, "тресе се", но е като крем-карамела Laughing
За да спадне плавно го оставям около 20мин в изгасената фурна, на отворена врата.
Вълшебен е!
Понякога го сервирам със сладко от цели черни череши - мммммммммммммммм

Тирамису ми е най-лесната "торта" Laughing

Крем:
4 жълтъка + 100гр захар - до побеляване/който не харесва сурови яйца - на водна баня/
120мл марсала/всякакъв ароматен алкохол е подходящ, но без мента Laughing /
400гр маскарпоне
250мл бита сметана.

270гр бишкоти, които леко се топват в:
150мл силно кафе+2с.л. захар+100мл от алкохола

Редим ред бишкоти, ред крем, ред бишкоти, крем
Преди сервиране ръся с какао, че иначе овлажнява.

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 00:25 от Ladybird_

# 397
  • Бургас
  • Мнения: 7 069
Много сложно,бе Калинчик!
Търся рецептата без печене!
Марчелаааа,къде си?
Щом на Лейди е шупнал,при мен ще се разтече навън!

# 398
  • Мнения: 12 123
Славче хич не е сложно! Отнема по-малко от 30 минути цялото приготвяне/преди печене/ и 1 изцапана купа + бъркалки на миксер Laughing Пък да си се пече 1,30 на мен не ми пречи Laughing
А той "технологично" се надига Laughing

Иначе - рецепта "бързо, лесно, вкусно"
кисело мляко подсладено на вкус + кората на 1 лимон и пакет бишкоти.
Ред бишкоти, ред кисело мляко. След около 8 часа в хладилник - прекрасен лек, ефирен десерт!

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 00:32 от Ladybird_

# 399
  • Мнения: 43 945
Славе, прежали се, пробвай се, омай свекървата.

# 400
  • Мнения: 1 514

Добро утро, момичета! Чета ви, но рядко мога да коментирам. Бебчо го мъчат зъби и е едно безкрайно мрънкане ден и нощ.
Пожелавам ви топли, споделени и здрави празници! И много подаръци под елхата!

# 401
  • Мнения: 4 134
Добро утро! Едно слънце пече и студ огромен е тук!

Калинка, пак си я записвам. От единия компютър на другия, та на следващия и сега не я намирам.

Славче, много е лесно, не се притеснявай! И аз не ги умея сладките неща, но чийзкейк и тирамису винаги се получват. Мажеш чийзкейка с някакво сладко отгоре и готово - никакви несъвършенства не се се виждат.

Стади, да му изникнат бързо зъбките на бебе Марти!

Аз продължавам да се чудя за Коледа какво и как точно да приготвя свинското. И дали изобщо да правя свинско.

# 402
  • Мнения: 13 844
Славче , искаш ли аз да ти дам рецепта без печене?Нещо не се оправям с тоя скрит тект.Целият ми пост замина там
    
Скрит текст:
Продукти
2 пак бисквити Роден край
1п чисто масло
2 п крема сирене
1 оп заквасена сметана
2 желатина
  пудра захар ,около  200-250 гр
 сладко от боровинки,вишни , каквото ти харесва
   Приготвяне -  разтопяваш маслото.Смилаш бисквитите и го добавяш.Хубаво объркваш и изсипваш сместта в съд,в който ще остане после десерта.Най - добре е от тези с падащо дъно,аз нямам и го правя в тавичка.Разстилаш си получаната смес и хубаво с една супена, или по-голяма лъжица започваш да притискаш .Аз даже така с почукване натискам ,докато се сбият бисквитите и стане като плътен бисквитен блат.За желатина - първо го слагам в студена вода.2п на една по голяма кафена чаша ,или чаша за ракия.Той се сгъстява,след което го разтопявам наводна баня.Оставям го да се охлади.През това време разбивам с микреса заквасената сметана, крема сирене и пудра захар. Добавям на тънка струя желатина ,като непрекъснато бъркам с миксера на най-леката степен.Готовата смес изсипвам върху бисквитения блат.Оставям в хладилника да се стегне около 2-3 часа.Може и по-малко,проверявай.Когато е готово,намазвам отгоре със сладко./spoiler]

Аз за десерт съм намислила да правя сладък салам по рецепта на Ирина Тенчева.Следя и лайфовете в И, когато готви,имам доста интересни и лесни рецепти от нея.Мислех да си поръчам книгата на дядо Коледа, ама ми освидя да дам толкоз парЕ.
   За пазаруването- щеркинса изяви желание аз да гледам Кати,тя да се мотае да пазарува.Нищо против нямам,доволна съм.
   Утре ми остава да купя подарък на сина.Знам какво,само да стигна до магазина.ММ си поиска лента за глава,че му било студено.Лесна работа и това.Големите си получиха подаръка още преди месец,но и за тях ще има нещо под елхата.
  На прабаби и дядовци изпратихме по една рамка с много снимки на Кати, няма такова ахкане и подсмърчане по телефона - доволни,доволни.
   Ми то кво? -Коледа си дойде.

# 403
  • Бургас
  • Мнения: 7 069
Мерси за рецептите,момичета!
Ще ги направя,като дойдат германчетата.Свеки няма да я глезя,ще има много здраве!
Днес Криста е последен ден.Как ще се изтърпим двете,не знам!:hearts:

# 404
  • Мнения: 4 134
Момичета, да ви помоля за изпитана рецепта за тиквеник?
Снощи в магазина имаше кори за баница (не са тънки като за баклава, така че без баклава тези празници Stuck Out Tongue Winking Eye) и мм си поиска тиквеник. Баба го правеше разкошен, но нея вече я няма, а майка не прави такъв. По празници и поводи все баба го правеше.

Общи условия

Активация на акаунт