Домакини 79/ Топли и уютни празници

  • 54 315
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 12 123
Смърфи - аз го правя с пържена тиква. Запържвам настърганата тиква в масло, добавям орехи, захар и канела.
Ако са финни корите /а не одрински/ - завивам в две кори, като първата намазвам с масло, а в/у втората разпръсквам плънка. Навивам. Нареждам в намазнена тава. Отгоре мажа със сметана за разбиване. Пека на 180 за около 35-40мин. Обичам го сиропиран като баклава, но домашните го харесват така.

# 406
  • Мнения: 4 134
Калинка - аз уж за постен го гласях, ама ще видя накрая какво ще направя. Проблемът ми са грамажите. Ще го накусуря по някакъв начин. Тези кори са дебели, като едновремешните кори за баница в БГ, но не чак като одринските. Правила съм баница с тях, много добре се получава.

Скрит текст:

Славче, държа да отбележиш, че тавата е кръгла. JoyJoyJoy

# 407
  • Мнения: 12 123
Тогава Смърфи замени маслото с растително и вместо със сметана го намажи със същото масло.
Точно както баницата харесва мазнина - така и тиквеника. Плънката може и да не се запържва, а да се сложи сурова, но на мен запържена по ми харесва.
Грамажите - ами на вкус Laughing ако харесвате повече плънка, по-сладко, повече орехи..... Точно както баниците Laughing

# 408
  • при късмета
  • Мнения: 25 604
Аз току що приключих с баклавата.
И майка прави тиквеник на око. Задушава тиквата. Понякога и ябълка слага. Орехи, канела, всичко е въпрос на вкус, аз не я ям никак Joy

# 409
  • Бургас
  • Мнения: 7 069
Ох,бе Смърфи!
Бях забравила твоите кръгли и правоъгълни тави!:smiles:
Контрабанда ли я внесе?

Нищо не ми се прави,докато свеки не се махне след Бъдни вечер.Тогава ще започнат за Славка празниците.

# 410
  • Мнения: 4 134
А, Славче, това тук е Украйна, бе, жена! Славянска му работа - кръгли тави колкото искаш има. Няма вече контрабанда на тави. JoyJoyJoy

Абе, все ще направя нещо утре. Дали ще е ядливо, това вече е друга работа. JoyJoyJoy

# 411
  • Мнения: 13 841
Славче,имаш време да събираш рецепти тогава.Купи дени сухи пасти от магазина и я почерпи.
   Питам снощи ММ какво иска да приготвя за десерт.Той не е по сладкото,но има един сладкиш с маково семе,дето му е любим.А нашият казва - едно време като ученик много обичах едни пастички ,завити до половината в целофан.Ей тва искам.
   Ам как се казват, имат ли пълнеж,нямат ли,иди разбери.
  Аз тиквеник не правя, щото никой освен мен не яде.Такъв прави жената,която ни е хазяйка на единия магазин.И ми праща.Направо си изяждам,не облизвам пръстите.Аз ще правя баница с ябълки - това обичат.
    Сега се сещам за един много лесен и не скъп десерт-
  една опаковка бутер тесто
  сурови ядки
 плодове,ккавито имате - ябълки,сушени сливи,мандарини,каквото искате.
  Чаша и половина  захар изсипвате в тава и слагате във фурна да се разтопи.Вадите,върху нея редите ядки и плодове,отгоре бутер тестото.Леко го напръсквате с вода и с вилица или нож го надупчвате, да не се наддига много.Печете, докато стане златисто .Изваждане и обръщате в правоъгълен поднос , или по- голяма тава.Оставяте да се охлади и сервирате със топка сладолед.

# 412
  • София
  • Мнения: 10 122
Привет, момичета!
Благодаря за палчетата. Имаше ефект. Толкова меко кацане скоро не бях имала. На летището ни посрещна австрийската филхармония. Още от там започнаха прегръдките и целувките.
Радвам се на споделените рецепти. Като се прибера жива и здрава обезателно ще ги изпробвам. Тази година ще е малко по-нестандартна. За утре риба и рибни деликатеси. Сватята отговаря за десерта, та нямам идея какво ще е.
БАБА ЯКА и аз съм голям фен на Бейлиса. Откакто го открих вече толкова години, стана запазена марка на кабинета ми. Гаджето се грижи винаги да има Бейлис. Предлагам го на пациенти и гости на кабинета в комбинация с кафе. Разкошно е! Дозата е 2-3 капачки Бейлис на едно кафе.
Хайде да не ви разсейвам, че току виж изпортите нещо от менюто.
Гушкам ви!

# 413
  • Мнения: 1 514
Аз няма да правя десерт, защото още не съм наясно вкъщи ли ще сме, при нашите ли. Утре сме на заведение, че свекъра навърши 70 години и иска да ни събере. Като мине празненството ще решаваме къде и кога ще сме. Сестра ми има имен ден, дядо ми също, та ми се иска да ги наобиколим, ама не смея да планирам нищо. Ще видим.
Иначе и аз правя чийзкейк често. Последният път вместо сладко го бях украсила с резени портокал и ми хареса много повече. Със сладкото ми идва тежък десерт.
За утре вечер са ми готови посните чушки. ММ поръча питка в една баничарница. Ако имам време, ще изпека тиква. Купих ошаф и пуканки. Имаме плодове, туршия и ще ги докарам до 9 или 11.

# 414
  • Германия
  • Мнения: 1 026
Привет, привет

Фло, радвам се на мекото кацане. Снощи го пих с лед, но днес ми казаха да го пробвам като добавка към кафето, та вечерното кафе ще е с Бейлис.
Нищо няма да приготвям за празниците. Тази година ще почивам, то и като съм сама тук няма за кого да правя. Накупила съм си мезета и глезотийки и ще карам на готово.
Смърфи, не ти знам историята с тавата или съм я забравила, но тук във втора къща работя и нямат кръгли тави, само правоъгълни. В магазините има, мислех да си купя, пък после реших, че не ми трябва. Тиквеника баба го правеше със сурова тиква, но си дърпаше корите, та не знам с готови как ще стане. Аз от голям тикволюбител изведнъж спрях изобщо да ям тиква, та от години не съм близвала тиквеник.

# 415
  • Мнения: X
Добро утро,

аз правя тиквеника на око- настъргвам тиква, добавям на око разтопено масло, захар, канела и счукани орехи и завивам в корите като ги мажа с масло. Не задушавам плънката. Редя в тавата, мажа с масло и пека.
Всеки път става чуден, а го правя средно по веднъж годишно.

# 416
  • при късмета
  • Мнения: 25 604
Утре майка и свекъра ще са у нас, за другиден и ние не знаем още.
Бабче, Смърфи имаше проблем с кръглите тави в Колумбия. Ама там и по магазините няма, само правоъгълни, та си мъкна от тук на едно идване, да има за питки и козунак. Голям смях беше с тези кръгли тави
Контеса, забравих да кажа, добре завърнала се! Пописвай
Тъкмо да се размажа и трябва да изляза. Как се сещат хората в последния работен ден преди празници

# 417
  • Мнения: 13 841
Има ли основателна причина в Колумбия да няма кръгли тави?
  Фло, ама истинската филхармония,или вашата семейна?
   Направо усещам какъв кеф е при теб - всички дружно и семейно -глъч и веселба.
   Иска ми се да поканя нашите за нова година,те много искат да видят Кати,както и на ММ родителите.Мама всеки ден ми звъни и казва,че целуват всяка сутрин и вечер екрана на  таблета,където са снимките й. Научих я да се включваме на видеовръзка, и докато им я показвам,те целуват екрана. Сигурно е страхотна емоция да доживееш първата ти внучка да стане майка , и да си адекватен да усетиш това щастие.
     Бейлис, спомени,спомени.....ММ на времето ,когато се сваляхме ,ме канеше у тях на кафе с Бейлис.Аз съм открила в Лидъл еквивалент,на половин цена , кралица Марго се казва.Страхотен е .Може с кафе,може да се добави и малко бърбън, важното е да се пие с кеф!
    ММ ми обеща утре да работи той на моя магазин, а аз да остана в нас.Откога не съм почивала, направо ми е като химера.
   
Плами , децата дойдоха ли?

# 418
  • Мнения: 6 792
марулета като се сещам моите баба и дядо как се радваха на големия син като се роди, и после на всички останали внуци... наистина си е радост за тях. Баба е на 93 вече не вижда, трудно чува, но за правнуците сияе като говори. Най- малките са 11 месечна госпожица и осем месечен господин, аз нямам търпение утре да ги нагукам, май месец бяха малки, ама сега няма да им се размине. От 7 правнуци за празника ще съберем 6 бр. Моят дребния е хремав та пак ще ми се размине снимка заедно всички.
Може ли да я снимаш тази кралица?
Утре мама ще ни гощава, сега правя за вечеря баница със сирене и праз.

# 419
  • Мнения: 43 940
Смърфи, ако корите са по- дебели, може и да не задушаваш тиквата. Но, наистина със задушена е по- вкусно. Може в една част от плънката (която вече е мината през тигана) да добавиш и настъргана ябълка.

Общи условия

Активация на акаунт