Зимата още не е встъпила официално в своите права, но температурите вече са зимни, особено сутрин. На много места вече падна и първият сняг. Един от главните въпроси за всеки родител е как да облича детето си така, че да не му е студено и да не се разболее. На какви критерии трябва да отговарят детските дрехи по време на разходката и играта навън през зимата?

Според педиатрите има няколко прости правила, които всеки родител трябва да спазва:

•   Не се разхождайте навън с малко дете, ако температурите са по-ниски от –15 градуса.
Колкото и добре да е облечено детето, то няма възможност да загрее в носоглътката твърде студения въздух.

•   Не навличайте прекалено детето.
Ако облечете на вашето дете десетина блузи и дебело яке, на него няма да му стане по-топло. Днес съществува голямо разнообразие от нови тъкани и материали, които позволяват да обличаме децата с минимален брой дрехи. Особено удачни са тези технологии, които са предназначени за зимните спортове. Те ще позволят на малкото дете да се движи свободно, при това без да мръзне и без да се поти.

•   Не допускайте детето да се изпоти.
Рискът детето да се простуди е много висок, защото влажното тяло се охлажда много по-бързо от сухото. Следете и крачетата му също да бъдат сухи.

•   Съобразявайте се с темперамента на детето.
По-спокойните деца трябва да се обличат по-топло, докато по-активните – по-леко.

•   Спазвайте принципа на трите слоя.
За да се чувства детето през зимата топло и комфортно, трябва да го облечем с няколко слоя дрехи. Това не само осигурява допълнителна топлина заради въздушните възглавници, които се образуват между тях, но и дава възможност бързо и лесно да се съблече излишният слой.

Първи слой – детско термобельо. То съдържа определен процент синтетични влакна, които помагат на влагата бързо да се изпари, а тялото да остане сухо. Това го отличава от обикновеното памучно бельо, което попива влагата и охлажда тялото.


Втори слой – дрехи от вълна или полар. Този слой е много важен, защото на практика точно той топли детското тяло.


Трети слой – непромокаема връхна дреха. Тя защитава от вятъра и влагата. Хигроскопичността на връхната дреха трябва да бъде минимална, т.е. материалът не трябва да попива влагата и да я пропуска. Това ще позволи на детето да получи максимално удоволствие от игрите навън – да се пързаля, да тича из преспите, да се бие със снежни топки или просто да се търкаля в снега.


•   Не пренебрегвайте значението на топлите зимни обувки.
При техния избор трябва да се отчитат климатичните и физиологичните особености. В идеалния случай детето трябва да има няколко чифта обувки – за сняг, за кал и киша и за сухо време.


•   Не увивайте плътно лицето на детето с топлия шал.
От дъха му той се овлажнява. След време тази влага замръзва и това не само предизвиква неприятни усещания, но може да раздразни нежната детска кожа.

•   Детската шапка трябва да стои стабилно на главата.
Децата постоянно си въртят главите и обикновената шапка непрекъснато пада. Подбирайте такива шапки, които могат да се завързват. Идеалният вариант е шапка шлем, която защитава от вятъра и студа не само главата, но и шията на детето.


•   Ръкавичките трябва да са изработени от дишаща непромокаема тъкан.
Така дланите няма да се потят. А детето ще може да прави снежни човеци или да си играе с ледените висулки без риск да му измръзнат ръцете.

•   Да не забравим накрая да споменем за още един задължителен елемент за детските връхни дрехи – светлоотразителните елементи.

В съчетание с ярките цветове те не само ще помогнат детето да се забелязва отдалече, но ще повишат настроението му и радостта от разходката навън.


Пожелаваме на всички деца да бъдат здрави и повече весели игри навън, дори и през зимата!

Тази статия съдържа партньорски връзки – последван линк и евентуална покупка биха могли да генерират комисионен приход за форума.

Последна редакция: ср, 01 дек 2021, 12:29 от Редактор**