Априлски бебчета 2022 - тема 4

• 44 170
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
Аз да ви кажа пак влизам в болницата, този път с контракции 😒
Сутринта страшно много ме болеше ниско долу корема изчаках 1 час и като не ми мина звъннах на АГ. Ще ме приемат за задържане, но каза че нямам разкритие и всичко изглежда наред. Просто да се поуспокои матката и аз самата, че много се уплаших. Неделя влязох в 26г.с. и наистина докато се видях с Аг ми беше много стресирано.

Брин желязото  и магнезия трябва да имат около 2 часа интервал.

# 481
  • Sofia
Krasi, стискам палци бързо да се успокоят нещата. Това, че няма разкритие е добра новина. Другото ще го овладеят.

# 482
Честита 2022, момичета и бебета в коремите! Heart

Много странно, но на мен ми се втърдяваше корема в края на 5тия месец, а сега изобщо, което май е хубаво? Онзи ден малко се напънах да пренасям някакви неща и вечерта имах бодежи в корема, така че не бива, сигурно от тежкото са провокирани.

И моето бебе в корема не спира да ритка, постоянно го усещам, за разлика от преди, когато го усещах ниско долу, под пъпа, сега е над него и вляво, и вдясно, навсякъде.

С покупките - само количка, преди месец, защото беше намалена, 2-3 ката дрехи съм взела, но ми е много неориентирано какво трябва да се купи, ама не съм се и забързала. Кошара съм харесала, както и спални комплекти, поне два ще взема в началото. Но честно казано е хубаво да се подготвим вече, че знае ли се какво предстои, не искам да съм черногледа, но я се залежим, я бебето реши по-рано да излиза…

Знаете ли при нормални обстоятелства кога зачестяват прегледите, че с това ходене веднъж в месеца и вече накрая започва да ми става напрегнато. Като ви чета и лошо ми става с тези шийки, контракции и чудесии, май много момичета се чувстват добре, а това не е гаранция, че всичко е топ, я шийка, я околоплодни води, та нямам търпение тази седмица и аз да мина преглед и да проверим как е положението.

Пожелавам на всички с открити проблеми бързо да ги разрешавате! Blush

# 483
Краси, стискам палци всичко да е наред и скоро да си почиваш вкъщи. Само спокойно.
Брин, стерилна урина се пуска след сутрешен тоалет, средна струя в стерилен контейнер. https://www.synevo.bg/podgotovka-urokultura-sterilna-urina/ Това с тампоните е малко в повече...
За желязото, освен, че трябва да е на минимум 2 часа интервал от магнезия, трябва да не се консумират млечни и кафе около неговия прием също. При Вецев ли започна следенето на тоновете?
Гети75, консултирай се с ендокринолог първо за гестационния диабет преди да влизаш във филма на АГ-то. Прави ми впечатление, че АГ-та не са много на ти със заболяванията на жлезите с вътрешна секреция. Диетолог не мога да препоръчам, единствено ендокринолог, който се занимавам с изготвяне на хранителни режими, за който има положителни мнения по групите за ИР и диабет. https://drnedyalkova.com/ Нямам лични впечатления обаче.
С покупките сме доникъде. Само малко дрешки съм взела. Останалото вероятно март - април. След като приключи ремонтът и се върнем вкъщи. Не бързам, нито количка ще ми трябва на 1-вия ден след изписване, нито вана. Ще гледам да имам помпа за кърма, везна за да следя дали наддава, че с големия брах големи ядове, легло и столче за кола. Сега поне е лесно, може всичко он-лайн, дори лежейки в леглото. Ако е толкова зор, някой близък може да отиде на място да го види, плащаш и ти го доставят.

# 484
Честита Нова Година и от мен! Да сме много здрави и ние и бебетата Simple Smile

Аз съм на преглед в петък, предните дни малката девойка на парти ли беше или на тренировка не знам, но беше щур купон. От вчера се е кротнала обаче и се обажда само от време на време, малко се притесних даже. Не знам дали не си  е търсила място предните дни, защото я усещах ниско долу или от двете страни, а сега основно над и около пъпа.

Относно покупките мисля след седмица/две (като вляза в 7ми месец) да започнем по списък малко по малко. Като по-големите неща като количка, кошче, скрин сме взели, а столчето за кола също е избрано само трябва да го купим. И ел. помпа взех преди известно време, че имаше оферта на Медела, единична.

Изследвания не са ми пускани от октомври, АГ каза че ще са този месец. Питах я за обременяването с глюкоза, но каза че не вижда причина да го правя, тъй като нямам показания за гестационен диабет и ще я послушам.

Да ви се оплача ръцете ми са целите в бучки и синини от Фраксипарина, добре че не го бия в корема....както се очертава ще си го бия почти до края, само се надявам да си намирам, че края на годината нямаше абсолютно никъде и отделно АГ каза че не добре да го сменям с Клексан (една от вас даже беше разяснила кои са разликите между двете). Като изключим Фраксипарина и НатАспина пия само 2х1 магнезий и си допивам блистера с ФК+Б12, нищо друго не са ми изписвали, ще видим какво ще излезе на исзледванията.

Вие в коя седмица мислите да правите последната ФМ?

# 485
  • Sofia
vaiza, не е при Вецев. Това е приумица на моята АГ. Предишните бременности ми включи тоновете към 7-8ми месец. Сега не знам какво я ухапа и реши вече да започваме да следим тонове през две седмици. Може би заради възрастта ми да се презастрахова, знам ли. Но и аз нямам нищо против. Предпочитам да ги следим, че ако има нещо да го хванем по възможност по-рано.

За покупките - всичко разглеждам онлайн. Точно в момента не искам да се бутам по магазините.
Харесала съм си легълце Next to me, защото докато кърмех второто бебе, тя ни спа в леглото до отбиването. С първото държах да си е в собствено легло и ми беше много изтощително, така че този вариант отпада. Сега се чудя дали да не пробвам първите месеци с Next to me, защото пък и когато бебето спи до мен, пак не мога да спя спокойно, защото ме е страх да не го притисна.

DаreАngel, фраксипарина аз все още го бия в корема. Вече целият е в бучки, че и заради бучките инжектирането е по-болезнено. Отделно не знам как е при теб, но при мен от време на време се появява сърбеж, който направо ме влудява. Но засега не мога да мина на Клексан, защото и АГ и хематоложката са на мнение, че дозата 0,3 ми е ОК. А клексан 0,3 или няма или не се намира в Б-Я. Та ще си го търпя докато влезна в 7-ми месец. Тогава май ще мина на 0.4 и ще мога най-накрая да го сменя с клексан.

Мен Марков не ме иска за късна ФМ, освен ако следящото АГ не прецени, че трябва. Та се чудя дали все пак да не направя една, но при някой друг, може би при Михова. Ако я правя изобщо, ще е някъде към 30гс.

# 486
DareAngel, аз също нямах никакви показания за да пускам обременяване с глюкоза, водите ми са нормални, урина чиста, бебе асболютно стандарт, кръвна захар на гладно нормална, но въпреки това пуснах и може би излезе, че имам. Така че не е гаранция за никого. В Германия примерно си влиза в стандартните изследвания за всяка бременна. Освен това не е скъпо - 10лв излиза цялото обррменяване.
Аз днес обиколох всички възможни магазини, за да търся количка. Искам да ви попитам каква е разликата между количките, които са за до 15 и до 22кг? Означава ли, че количка за до 15кг ще може да се ползва само докато детето стане толкова килограми и след това не?
Благодаря за съвета, vaiza, ще я проуча тази!

# 487
Аз ще ходя в Марков, но при Павлова, може би и аз към 30.

За леглото, на мен ми дадоха next to me, но всеобщото мнение е че няма много смисъл, защото е само за няколко месеца. По-практичният вариант е легло, на което му се маха преградата и реално пак е съвсем до вашето легло.

vaiza, не е при Вецев. Това е приумица на моята АГ. Предишните бременности ми включи тоновете към 7-8ми месец. Сега не знам какво я ухапа и реши вече да започваме да следим тонове през две седмици. Може би заради възрастта ми да се презастрахова, знам ли. Но и аз нямам нищо против. Предпочитам да ги следим, че ако има нещо да го хванем по възможност по-рано.

За покупките - всичко разглеждам онлайн. Точно в момента не искам да се бутам по магазините.
Харесала съм си легълце Next to me, защото докато кърмех второто бебе, тя ни спа в леглото до отбиването. С първото държах да си е в собствено легло и ми беше много изтощително, така че този вариант отпада. Сега се чудя дали да не пробвам първите месеци с Next to me, защото пък и когато бебето спи до мен, пак не мога да спя спокойно, защото ме е страх да не го притисна.

DаreАngel, фраксипарина аз все още го бия в корема. Вече целият е в бучки, че и заради бучките инжектирането е по-болезнено. Отделно не знам как е при теб, но при мен от време на време се появява сърбеж, който направо ме влудява. Но засега не мога да мина на Клексан, защото и АГ и хематоложката са на мнение, че дозата 0,3 ми е ОК. А клексан 0,3 или няма или не се намира в Б-Я. Та ще си го търпя докато влезна в 7-ми месец. Тогава май ще мина на 0.4 и ще мога най-накрая да го сменя с клексан.

Мен Марков не ме иска за късна ФМ, освен ако следящото АГ не прецени, че трябва. Та се чудя дали все пак да не направя една, но при някой друг, може би при Михова. Ако я правя изобщо, ще е някъде към 30гс.

# 488
Ние бяхме с такова легълце с махаща се преграда с баткото, ползвахме си го като некст-ту-ми, защото кърмех на поискване и просто нямаше шанс да ставам нощем, дори и за две крачки до легълцето 😂 може да ви звуча мързелива, но тези, които са кърмили, знаят, че има нощи, когато през 1 час искат гърда бебетата и просто всяко движение коства усилия когато ти се спи 😃
За помпата за кърмене: с две ръце препоръчвам тази:

Бюджетна е, около 50-60 лв, а е електрическа и наистина върши работа! За съжаление имам богат опит, тъй като много ми се запушваха каналите в началото, и тази помпичка беше навсякъде с мен (плюс е също, че е компактна, дори за 1 ден да ходя някъде, си я взимах). Ръчната помпа е евтин вариант, но ако и вие сте като мен често със запушени канали, просто е голямо улеснение да е електрическа, не мога да си представя да трябваше на ръка да помпам...
за двойна помоа - не ви препоръчвам да влагате пари предварително, защото може изобщо да не ви се наложи да я използвате. При нас в 3-тия месец малкия беше теъгнал да се отбива - направи много сериозна кърмаческа стачка и единствения шанс да поддържам кърмата тогава беше с двойна хубава мощна помпа - така че купихме и такава. Но наистина тя е за извънредни случаи - недоносено бебе, което трябва да стои в кувьоз повече време, например, тогава това ви е единствения шанс да поддържате лактацията, или пък ако поради някаква причина се отбие от гърда, но искате да продължите да го храните с изцедена кърма - тогава отново задължително качествена двойна помпа.
Стана дълго, извинявам се за което, но се опитах да съм максимално изчерпателна. Ако имате въпроси за помпи и кърмене - съм насреща, между другото, при нас не беше никак лесно и понатрупах бая опит 😃 в крайна сметка все още се кърмим, малкия не е близвал АМ никога, така че го отчитам като постижение 😊

# 489
За много години, момичета! Желая ви здраве и една прекрасна година за вас и семействата ви!

Въпрос към дамите с хашимото.
Пускат ли ви TSH всеки път заедно с останалите кръвни изследвания?
Аз в 3ти месец смених АГ-то и от тогава насам веднъж ми е пускала изследвания и TSH не присъстваше, аз си го пуснах по мое желание. Днес отново бях на преглед, пак ми даде направление за изследвания и въпреки че сестрата я пита дали да ми пусне TSH-то, защото вижда, че миналия път аз съм си го добавила тя каза - "махай го"
Отделно не ме пита нито за кг, нито ми мери кръвното. Нормални ли са тези неща според вас?
Записах се там поради много добри отзиви, освен това е в една от най-добрите болници. Не знам какво да мисля вече...

# 490
  • Sofia
Аз не съм с Хашимото, но съм с хипофункция. Следя се при двама АГ и нито един не ми е казал да изследвам ТСХ. Първите две бременности ги изкарах без да си изследвам ТСХ и един път! АГ не ми предписваше изследванията, а аз не знаех, че трябва да се проверяват щитовидните хормони.

Сега след като забременях, започнах да се консултирам отделно с ендокринолог и тя ми казва кога да си пускам контрола.
Моята АГ казва, че само ТСХ не й е показателно, защото за бебето е важно да има достатъчно ФТ4.

От  двамата АГ, които ме следят, само едната ми проверява кръвното всеки път. Но казва, че не е много показателно да се мери само по време на преглед. Трябва да си го меря вкъщи всеки ден (нещо, което аз за съжаление не правя), за да съм сигурна, че не го вдигам.
Днес сестрата ми го мери 4 пъти, защото нещо го измерваше високо. Най накрая след покой от 30 минути (😆) го измери 110/70.

За килограми и двамата АГ ме питат, но не всеки път. Досега са ме мерили два пъти.

# 491
До сега нито веднъж и моя доктор не ми е мерил кръвното (освен като постъпвах в болница, там си е задължително) и изобщо не е ставало дума за това.. за килограмите също, но аз видимо нямам много качени и обременяване с глюкоза не съм правила за сега (25г.с. съм). Но като цяло му имам пълно доверие, защото ако не беше той в момента най-вероятно нямаше скоро да влизам в 7-мия месец..

# 492
На мен също не ми мерят нищо, когато ме регистрираха по здравна каса даже данните ми ги попълва една секретарка, а не АГ в кабинета и там само ме питаха за килограмите.

За кръвното сте прави - веднъж месечно няма много смисъл да се мери и да носи достоверна информация, аз периодично го меря като се сетя.

Моят АГ е много сдържан от към даване на медикемтни, направления за изследвания и т.н., но вътрешното ми чувство ме кара да му се доверя, все пак ако имам въпроси винаги мога да го попитам. Simple Smile

# 493
Здравейте и от мен, момичета!

Краси, стискам палци бързо да се подредят нещата и да се върнеш у дома Heart

Аз днес бях на ЖК. И мен не ме мерят изобщо. Първият път ме попитаха за ръст и тегло и това беше. Кръвното също не ми го мерят, честно казано и аз не си го меря, но май трябва да започна Thinking
Иначе всичко мина добре с прегледа, бебка се развива добре, АГ каза, че е дългокрачка, но таткото е доста висок Blush Беше седалищно разположена днес, но АГ каза, че има да се върти още много пъти. Днес ми даде и направление за ПКК и урина.
Брин, за стерилната урина и аз следвах насоките от сайта на Синево, където и си пускам изследванията. Те работят със Здравната каса, платих само такса тип потребителска, 3 лева. Дай Боже всичко да е наред с резултатите Hands Pray

При мен засега няма подуване на глезените. Благодарна съм много, че е така, защото последният месец хич не се движех, уви. Сега съм започнала да се следя с приложение - гледам да правя крачки и се мотивирам с него. Все си мисля, че освен от задържане на вода, може и от недостатъчно движение да се получи подуване...

С покупките... Не че сме доникъде, но не сме взели кой знае какво. Взехме даже доста рано количка с летен/зимен кош и столче за кола и то втора употреба - така решихме финално, защото просто ни изпадна на изгодна цена и беше в отлично състояние. На Черен петък взехме сгъваема кошарка и реално е това.
От снаха ми и от приятелки ще получа дрешки + помпа и стерилизатор назаем... Аз чакам да изляза в болничен и тогава мисля да видя някакъв списък с необходими неща и да карам по него... Да ви кажа напоследък си мисля по-рано да приключа с работата. Изморявам се, може би ме домързява - като на забавен каданс съм Joy Иначе онлайн си разглеждам бебешки неща и си мечтая как ще вляза я някой магазин и ще си купя някоя сладурска дрешка, която ще си оставя после за спомен на детето Heart Eyes

# 494
  • София
Ние бяхме с такова легълце с махаща се преграда с баткото, ползвахме си го като некст-ту-ми, защото кърмех на поискване и просто нямаше шанс да ставам нощем, дори и за две крачки до легълцето 😂 може да ви звуча мързелива, но тези, които са кърмили, знаят, че има нощи, когато през 1 час искат гърда бебетата и просто всяко движение коства усилия когато ти се спи 😃
За помпата за кърмене: с две ръце препоръчвам тази:

Бюджетна е, около 50-60 лв, а е електрическа и наистина върши работа! За съжаление имам богат опит, тъй като много ми се запушваха каналите в началото, и тази помпичка беше навсякъде с мен (плюс е също, че е компактна, дори за 1 ден да ходя някъде, си я взимах). Ръчната помпа е евтин вариант, но ако и вие сте като мен често със запушени канали, просто е голямо улеснение да е електрическа, не мога да си представя да трябваше на ръка да помпам...
за двойна помоа - не ви препоръчвам да влагате пари предварително, защото може изобщо да не ви се наложи да я използвате. При нас в 3-тия месец малкия беше теъгнал да се отбива - направи много сериозна кърмаческа стачка и единствения шанс да поддържам кърмата тогава беше с двойна хубава мощна помпа - така че купихме и такава. Но наистина тя е за извънредни случаи - недоносено бебе, което трябва да стои в кувьоз повече време, например, тогава това ви е единствения шанс да поддържате лактацията, или пък ако поради някаква причина се отбие от гърда, но искате да продължите да го храните с изцедена кърма - тогава отново задължително качествена двойна помпа.
Стана дълго, извинявам се за което, но се опитах да съм максимално изчерпателна. Ако имате въпроси за помпи и кърмене - съм насреща, между другото, при нас не беше никак лесно и понатрупах бая опит 😃 в крайна сметка все още се кърмим, малкия не е близвал АМ никога, така че го отчитам като постижение 😊

Благодаря ви, дори я намерих намалена, ще я поръчам и дано ни е полезна. Надявам се да успея да кърмя бебето си, защото как съм се наплашила от неща, които чета, че като родя секцио и може да не кърмя и т.н...
 Какви шишета ползвахте с нея? Всички ли са съвместими или трябва да ползвам на cangaroo?

Общи условия

Активация на акаунт