Априлски бебчета 2022 - тема 4

• 44 150
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Имаше въпрос за количка по-назад. Ако пише до 15кг, то означава, че гарантират да функционира добре докато детето е под 15кг. Ама то си е достатъчно според мен. Моят син на 2г и 2м е 11,5кг и отдавна не иска количка. Така или иначе като натежи повече детето или спира да иска да седи на едно място, или майките се преориентират към друго превозно средство - лятна лека количка, триколка, тротинетка или кола с родителски контрол и тн. Просто след една възраст децата не ги харесват толкова тия колички и са най-необходими през първата годинка. След това дори да иска да седи в нея, то тя тежи на майката (детето да кажем 12кг, количката и тя толкова, като се добавят още 2-3кг багажи си стават едни 25-30кг да търкаляш по улицата и не е мн удобно. Особено като проходи и трябва да тичаш по детето с количка в ръце). Таааа лично мнение е, че количка за беже с издръжливост до 15кг е абсолютно достстъчна.

# 496
  • Sofia
Надявам се да успея да кърмя бебето си, защото как съм се наплашила от неща, които чета, че като родя секцио и може да не кърмя и т.н...
Споко, секциото няма общо с неуспех в кърменето.
Аз съм с две секцио и двете бебета бяха изключително кърмени. Прекратих кърменето като станаха на по 1г/1г и месец.
Две от братовчедките ми също са с по две секцио и си кърмеха бебетата без проблем.
Така че не се настройвай предварително.
Не разбирам на какво основание се разпространява тази градска легенда, че като родиш секцио, няма да можеш да кърмиш.

# 497
В комплекта си има едно шише и само него съм ползвала. Но като цяло аз замразявах изцеденята кърма и почти никога не съм му давала да пие от шише (само в периода на кърмаческата стачка). Давах си му да цока, а с помпата доизцеждах запушената гърда, когато се налагаше.
И спокойно, ще се справиш с кърменето! Препоръчвам ти да гледаш видеата в канала на Ася Демирева в Ютуб, също да четеш блога на Хедра (и книгата, ако имаш желание), както и блога на Даниела Лютакова (и трите можеш да ги намериш и във фейсбук и инстаграм). И най-вече - възползвай се от помощта на консултантите по кърмене винаги, когато имаш нужда! Доброволките от Ла Лече Лига и НАПК са много мили и винаги насреща, аз лично когато имах проблеми се възползвах от помощта на 2 доброволки и две професионални консултантки - Ася и Хедра. Simple Smile
Ние бяхме с такова легълце с махаща се преграда с баткото, ползвахме си го като некст-ту-ми, защото кърмех на поискване и просто нямаше шанс да ставам нощем, дори и за две крачки до легълцето 😂 може да ви звуча мързелива, но тези, които са кърмили, знаят, че има нощи, когато през 1 час искат гърда бебетата и просто всяко движение коства усилия когато ти се спи 😃
За помпата за кърмене: с две ръце препоръчвам тази:

Бюджетна е, около 50-60 лв, а е електрическа и наистина върши работа! За съжаление имам богат опит, тъй като много ми се запушваха каналите в началото, и тази помпичка беше навсякъде с мен (плюс е също, че е компактна, дори за 1 ден да ходя някъде, си я взимах). Ръчната помпа е евтин вариант, но ако и вие сте като мен често със запушени канали, просто е голямо улеснение да е електрическа, не мога да си представя да трябваше на ръка да помпам...
за двойна помоа - не ви препоръчвам да влагате пари предварително, защото може изобщо да не ви се наложи да я използвате. При нас в 3-тия месец малкия беше теъгнал да се отбива - направи много сериозна кърмаческа стачка и единствения шанс да поддържам кърмата тогава беше с двойна хубава мощна помпа - така че купихме и такава. Но наистина тя е за извънредни случаи - недоносено бебе, което трябва да стои в кувьоз повече време, например, тогава това ви е единствения шанс да поддържате лактацията, или пък ако поради някаква причина се отбие от гърда, но искате да продължите да го храните с изцедена кърма - тогава отново задължително качествена двойна помпа.
Стана дълго, извинявам се за което, но се опитах да съм максимално изчерпателна. Ако имате въпроси за помпи и кърмене - съм насреща, между другото, при нас не беше никак лесно и понатрупах бая опит 😃 в крайна сметка все още се кърмим, малкия не е близвал АМ никога, така че го отчитам като постижение 😊

Благодаря ви, дори я намерих намалена, ще я поръчам и дано ни е полезна. Надявам се да успея да кърмя бебето си, защото как съм се наплашила от неща, които чета, че като родя секцио и може да не кърмя и т.н...
 Какви шишета ползвахте с нея? Всички ли са съвместими или трябва да ползвам на cangaroo?

# 498
  • София
Brin de muguet, благодаря, надеждата започва да ми се възвръща и всички близки ме убеждават, но трябва и сама да почна да вярвам, че всичко ще е наред, за да е наред.

Жирафчето чета в момента книгата на Хедра, но колкото повече чета толкова повече се страхувам ако не мога да кърмя бебето от какво ще го лиша и се натъжавам и затова много бавно я прочитам. Не, че няма толкова много деца отгледани с АМ, но имам огромно желание и искам да направя каквото мога, за да стане. Благодаря ви много за съветите!

# 499
Според мен човек не трябва да изпада в крайности. И аз имам огромно желание да кърмя, но ако по някаква причина не успея, изобщо не мисля да се тормозя. Покрай новородено са толкова притеснения, като не става, не става и няма да се тормозя допълнително.

# 500
Waterviolet взе ми думите.
Не се пренавивайте момичета, какво като не успееш да кърмиш детето си, това по-лоша майка ли те прави, няма да оцелее в джунглата ли, какво?!
Точно от такива сектанти преди 11г. щях да откача, зор да кърмя, зор, каква ужасна майка съм ако детето ми не е изключително кърмено, как няма да има антитела и дрън-дрън… е, кърмих една година със зор и цедене, защото съм с преплетени и тънки мнлечни канали. Ми дъщеря ми е нормално дете, боледува, развива се като деца били само на АМ, на които очевадно не им е поникнал рог например… а това за секциото да не го коментирам…

Важното е да сте спокойни и щастливи с бебочетата, дете, което се гледа с любов
(няма значение дали е кърмено или не)
е обичано, спокойно и щастливо дете.

Брин, Виолета е много хубаво име ❤

# 501
  • София
Честита нова година и от мен! Да сме здрави и  с здрави бебета на термин.
Аз вчера бях на преглед всичко е наред, бебка е вече кило и сърдита че я гледаме😁пуснахме секрет и ми дадоха зелена светлина след серклажа за малки разходки, но не продължителни.
Ох покупките за бебка са ми голяма мъка, аз не съм суеверна, но мъжа ми и родителите ми са страшно суеверни.
Все още нищо нямам купено за нея, но пък имам подарак от брат ми  на доста неща (те имат момиченце на почти 2г.)
Ще се задоволи с тях за сега и чак в деветия месец ще купим необходимото за болницата пък за вкъщи после. Да живее онлайн магазините🤣
Хубава и щастлива НГ

# 502
Много е хубаво жените, които обикновено са настървени да кърмят, първо да са посетили мамолог, който с ехограф дс прегледа жлезите. Много често срещано е неразвити жлези или тесни канали. После не става кърменето и се чудят защо, напъват седмици наред напразно и болезнвно. Така беше при сестра ми - и двата пъти се чуди защо не се получава кърменето, а то си е имало проблем.
Иначе на 2ФМ при д-р Стратиева тя се изказа много интересно относно кърменето - направо ми е грехота да й оглася мнението публично, защото не беше съвсем положително.
Истината е, че при цезаровото наблюдавам по-малко кърмещи жени, но може и да е случайност.
Аз лично съм с цезарово заради операция на ставата, която имам като дете. Така че, каквото дойде. Simple Smile

# 503
Леле, колко много сте изписали!
Хубаво е да се кърми, но не на всяка цена. По-важното е майката и бебето да са спокойни. А когато се прави на всяка цена майката става изнервена, недоспала, което малко или много влияе на бебето. Това със секциото и некърменето е някаква градска легенда, дето не знам кой я е измислил. Кърмата не пита секцио ли беше или не, ами започва да се произвежда при отлепяне на плацентата и при стимулация на гърдите. Свекърите ми бяха напълно убедени, че нямам кърма и бебето стои гладно и само ми пиляха на главата, че реве защото е гладно. Нищо че качваше по 1-1,2кг първите месеци. 🤔 Сигурно е умряло от глад и новороденото няма защо да плаче, освен че е гладно. Аз също бях със секцио и много се притеснявах, но изобщо не съм имала проблеми. Четох блога на Хедра докато бях бременна, а когато родих ми помогна много групата във фейсбук "За дългото кърмене".
От няколко дни ме е прихванало яко чистене. Гледам да почивам между сериите чистене, защото се чувствам неуморна 🤣🤣🤣 Вчера малко прекалих и не знам дали от чистенето или от стомашни спазми бебето цял ден се опитваше да се позиционира отляво, но нещо не успяваше. Най-накрая вечерта се намести и се надявам да е така при раждането. Искам този път да опитам естествено раждане. Започнах да чета книгата на Олга Дукат и няколко вечери сънувам раждането 🤣 Малко е рано, но е приятно. Смятам края на този месец да се консултирам с един АГ, който прави ВБАК.
В края на месеца ще правя последната фетална. Тогава ще съм в 30та седмица. Нямам вече търпение. Не мислих да я правя, но се разубедих.
Относно покупки и на мен ми се струва рано. Изобщо не ме тресе като предния път. Много дрехи имам от баткото, скоро ще поразчистя шкафовете и ще изкарам бебешките дрехи да видя какво е останало. Ще се наложи да купя неща за хигиена, шишета и такива дреболии. Предната бременност много се притеснявах да не ни хване неподготвени, все едно като дойде бебето и край, света е свършил. Вече всичко се купува много бързо, дори и да не можеш да мръднеш. А и какво му трябва на новородено - няколко дрешки и памперси 🤔🤣
Започнах от няколко дни да пия магнезий. Не ми се стяга корема, но мисля че направих нещо като паник атака онзи ден. Веднъж ми се беше случило лятото и сега пак, та затова го пия, знам че има и успокояващо действие. Изписала ми е Нутримаг, пие се по веднъж дневно и са капсули. Много по-приятни са от таблетките, които пих предния път, но не си спомням как се казваха 🤔

Последна редакция: ср, 05 яну 2022, 09:27 от Мария Вълкова 700494

# 504
Момичета, някоя от вас ползвала ли е тази помпа за кърма Medela Solo, но новия модел ? Ползвах стария модел Swing, но ще трябва да го върна на моя приятелка и да купя нова помпа:

https://www.baby.bg/product/elektricheska-dvufazna-pompa-za-karma-medela-solo/

Не е хич малко пари и се чудя дали е толкова добър като стария модел или не си заслужава.

# 505
Здравейте мами,
И аз се надявам да мога да кърмя. Ако всичко е наред и кърмата тръгне, мисля да пробвам с ръчна помпа, която ще взема от приятелка и вече ако нещата вървят добре и имам кърма, ще помисля при нужда да инвестирам и в електрическа.
Жирафче, благодаря за източниците, които си дала по-нагоре. Аз съм нова мама и нямам никакъв опит с кърменето. Още повече, че болницата, която съм избрала не се слави с добро име що се отнася до съвети за кърмене.
По-рано ви писах, че АГ ми се скара за килограмите и каза да спирам въглехидратите. Поразмислих се и реших за момента да не минавам на нисковъглехидратна диета. Сигурна съм, че покрай празниците съм качила 2-3 килца и от там дойде проблема. По принцип се храня здравословно и балансирано, и мисля да продължа така. Преди време съм била на нисковъглехидратен режим и честно да ви кажа.. отрази ми се доста зле психически. Станах изнервена, постоянно изморена и нямах желание за нищо. Когато започнах да се храня здравословно, нещата коренно се промениха. Дори сега забелязвам, че съм доста енергична и мотивирана, когато се храня правилно.. Та така.. и да видим до къде ще я докараме с килограмите..
Иначе да ви кажа, днес най-после имам записан час за ваксина! Мъжът ми е управител на хотел и постоянно е в риск, въпреки, че има поставени две дози (днес ще сложи трета).. В нашия край нещата доста се разгорещяват отново с този Ковид и реших, че не ми се рискува да се разболея точно сега.. Ще си сложа Модерна, надявам се да мина без някакви "уау" странични ефекти. ММ е от Гърция и там за всички бременни се препоръчва Модерна и по-късно започнха и с Пфайзер.. Четох, че след 20та седмица шанса да предадете антитела на бебето нараства двойно, също така и при кърмене след това..
Ще ви държа в течение относно ваксината Simple Smile
Иначе аз в момента чета "Вашето бебе седмица по седмица", след това е ред на "Монтесори от самото начало" и след това мисля да се захвана с Хедра и кърменето..

# 506
VioletK Модерна е по-силна ваксина и може да имаш съответно по-силни странични ефекти. Повечето специалисти препоръчват Пфайзер за бременни и в Америка предимно с нея, точно поради тази причина.  Аз се ваксинирах в 16-та и 20-та г.с. с Пфайзер и освен болки в рамото друг страничен ефект нямах. Но то си е до организъм.

# 507
Момичета, не се стресирайте за кърменето! Както са написали по-горе, нищо не трябва да е на всяка цена. Най-важното е бебето да е нахранено и здраво. Разбира се, че кърменето е най-доброто за бебето, пък и за вас самите (понижава риска да се разболеете от доста болести). Но повярвайте, стреса се отразява на вас и на бебето много повече. Освен това от стреса кърмата намаля, това е доказано, защото се произвежда хормона адреналин, който потиска окситоцина и пролактина, които отговарят за лактацията. Просто трябва да бъдете спокойни. Знам от личен опит, че на думи е много по-просто, отколкото на действие 😃 Но наистина се опитайте да си наложите спокойствие. Аз бях изключително информирана, знаех, че не искам да го дохранват с АМ в болницата, че искам да го слагам на гърда от самото начало, за да я стимулира правилно, и въпреки това като първескиня бях толкова уязвима, като дойдоха акушерките още на първата сутрин при мен, почнаха да ми обясняват, че нямало да има сили да суче бебето, трябвало да му дам глюкоза и АМ, и аз хем знаех, че ще ми говорят такива глупости и че не трябва да ги слушам, хем така се разколебах, веднага се обадих на Олга Дукат (моята акушерка, с която раждах, която е и сертифициран консултант IBCLC) и я питах какво да правя. Тя веднага ме успокои и каза да не ги слушам, да си го слагам на гърда и че той ще си засуче, когато дойде време. Защо разказвам това, ами просто за да ви дам пример от една страна за това колко адекватни съвети дават акушерките в болниците (за съжаление повечето от тях си мислят, че разбират от кърмене, но имат много остаряла информация, с която само объркват родилките), и от друга - да ви покажа колко е важно да получите наистина адекватен съвет от някого. Затова отново ви казвам - от първия ден ако се колебаете за нещо, звъннете на някой от телефоните на НАПК и Ла Лече Лига, звъннете на Ася Демирева (всеки ден след 7 или 8 вечерта мисля че можеше да й се звъни, когато е приключила с консултациите за деня, във фейсбук страницата й го пишеше някъде). Никой от тях няма да ви откаже помощ, а наистина в някои случаи такава помощ може да бъде ключова за кърменето ви!
И отново стана страшно дълго, извинявам се! Просто темата за кърменето ми е много на сърце! Наистина, ако искате даже на мен пишете, ще ви пратя личен телефон на доброволни консултанти ако трябва... насреща съм с каквото мога да съм от помощ! Поставила съм си го като мисия да помагам на майки да се справят с кърменето, даже мисля да се запиша и аз към НАПК да стана доброволен консултант някой ден 😊

# 508
Аз явно съм била от късметлийките,мисля ви разказвах че баткото тръгна 10 дена по рано и се наложи да родя в близката държавна болница.Никой не ми е правил забележка за кърменето,нито ми е казвал че няма да стане,много ми помогнаха и обясниха от неонатологията сестрите нямах никакъв проблем.Единствено за бибите мрънкаха да не се дават на бебетата,но това беше друга тема.Няма пак да разказвам моите перипетии с кърменето на всяка цена,нощите в които пиех бирена мая и затоплящи компреси,масажи и какво ли не само и само да имам кърма защото свикна да пие от шише и не искаше да суче. Този път няма да е на всяка цена,няма да си жертвам съня и психическото здраве.

# 509
Привет, относно кърменето днес бях на кардиолог, защото съм от тези с високо кръвно. Та докторката ми каза, че най-вероятно няма да мога да кърмя след раждането, ако не ми се оправи кръвното, заради хапчетата. Много ми се искаше, но явно аз ще съм от некърмещите, но в крайна сметка бебето да е добре, пък каквото е такова

Общи условия

Активация на акаунт