Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства ~2022г.~

• 61 730
  • 1 443
  •   1
Отговори
# 240
Защо пропускам всички? Кое ме задължава да ги направя?

# 241
  • Fairbanks, Alaska
Знакът "СТОП" те задължава. Дори и да няма кола, си задължен да спреш на него, а да не говорим като има. За неспиране на знак "СТОП" могат да те скъсат на изпит по кормуване.

# 242
Именно здравата логика създава впечатлението, че знак СТОП е по-силен от знак за липса на предимство. Но в закона не е записано така и според мен това създава проблеми. Потенциални проблеми, защото знак СТОП рядко се слага така, че да възникват конфузии. Но в листовките се случва. А и ако няма схема на кръстовището на допълнителна табела, понякога не е лесно да се определи кой е пътят с предимство. Затова според мен трябва законът да се пипне малко и да се въведе степенуване между знаци Б1 и Б2, ще се премахне голямо объркване.

# 243
Ако започнеш да тълкуваш всеки знак, който видиш докато шофираш, движението ще е със скоростта на костенурките. Знаците и правилника за направени така, че да реагираш бързо и първосигнално.

# 244
Точно затова в закона трябва да се заложи, че СТОП е най-силен знак и чакаш всички. Иначе защо ни е?

# 245
Знакът "СТОП" те задължава. Дори и да няма кола, си задължен да спреш на него, а да не говорим като има. За неспиране на знак "СТОП" могат да те скъсат на изпит по кормуване.
Ме задължава да спра и да пропусна колите по пътя с предимство. Кое ме задължава да пропусна всички коли, конкретно червената?
Ако започнеш да тълкуваш всеки знак, който видиш докато шофираш
Няма място за тълкуване. Знаците имат еднозначно значение. Имам стоп спирам, пропускам тези на пътя с предимство и тръгвам

# 246
Няма място за тълкуване. Знаците имат еднозначно значение. Имам стоп спирам, пропускам тези на пътя с предимство и тръгвам

Не точно. Спираш независимо идвали някой или не. И никой да не идва по пътя с предимство - пак спираш. А онзи отстрани не е длъжен да спре и докато ти се наканиш да потеглиш вече ще е навлязъл в кръстовището...  Това му е недомисленото на сегашния правилник - трябва да е съвсем ясен, а не да има такива казуси.

# 247
Ако съм спрял и вляво от мен някой навлезе в кръстовището, то той вече е в нарушение на ЗДвП. Сега ако е вътре в кръстовището преди да спра, естествено, че ще го пропусна
Но това е частен случай

# 248
Ако съм спрял и вляво от мен някой навлезе в кръстовището, то той вече е в нарушение на ЗДвП. Сега ако е вътре в кръстовището преди да спра, естествено, че ще го пропусна
Но това е частен случай
Това изобщо не го разбрах! Ама и не искам.
Цитирам баща ми: "Аз знам, че съм с предимство, ама другия дали знае?"

# 249
Именно здравата логика създава впечатлението, че знак СТОП е по-силен от знак за липса на предимство. Но в закона не е записано така и според мен това създава проблеми. Потенциални проблеми, защото знак СТОП рядко се слага така, че да възникват конфузии. Но в листовките се случва. А и ако няма схема на кръстовището на допълнителна табела, понякога не е лесно да се определи кой е пътят с предимство. Затова според мен трябва законът да се пипне малко и да се въведе степенуване между знаци Б1 и Б2, ще се премахне голямо объркване.
Защо да трябва да се уточнява нещо, което е ясно? На знак Стоп спираш, оглеждаш се и ако няма коли продължаваш. На обърнатия триъгълник не си задължен да спираш, ако няма автомобили.
Ако няма схема е ясно, че пътя с предимство не сменя направлението си.

Има други неща, върху които да поработят чиновниците. Като например знаците да не са сред храсталаци и да се виждат. Да се подменят тези, където са толкова стари, че не е ясно какво е имало нарисувано там. Да няма клони от дървета пред светофарите. Да има навсякъде маркировка и то ясна, да има навсякъде улазателни табели за лентите. Има вероятно и други, ама за това се сещам сега.

# 250
Но това е частен случай

И като го джаснеш отстрани какво ще стане? Онзи ще каже "Ми аз видях, че той идва, но още не беше стигнал кръстовището, а и понеже има знак стоп, аз реших, че мога да мина, но ТОЙ НЕ СПРЯ на знака и ме удари...
А и изобщо, поне на теория, знак СТОП се слага там, където няма видимост, което предполага, че може би не виждаш отдалеч кой идва, респективно и теб не те виждат...

П.П. А и идеята на едно такова симетрично кръстовище единият да има Б1, а другият Б2, ми изглежда адски тъпа. Защо е тази нееднаквост?  Някаква логика има само ако този със СТОП изобщо няма видимост, ама тогава и него не го виждат...

Последна редакция: пт, 28 яну 2022, 16:57 от Черна станция

# 251
  • Mediterraneo
Аз изобщо не разбирам какви тълкувания на знаците се правят. Разбира се че стоп е по-силен знак от Пропусни. Само това, че спирането на него е задължително, е достатъчно. На мен са ми го набили в главата още на уроците, нямам нужда от тълкувания.

# 252
Аз изобщо не разбирам какви тълкувания на знаците се правят. Разбира се че стоп е по-силен знак от Пропусни. Само това, че спирането на него е задължително, е достатъчно. На мен са ми го набили в главата още на уроците, нямам нужда от тълкувания.

Така говорят здравият разум и простата житейска логика. За съжаление, когато е писан законът не са се водили от тях, а от кой знае какво и са го написали така, че двата знака (Б1 и Б2) са с равна тежест един спрямо друг и затова "се унищожават" взаимно и остава правото на десния.

# 253
А защо въобще се коментира ситуация със знак стоп? Има ли истинско такова кръстовище или просто си коментираме измислена ситуация, защото такова кръстовище никой не е създал по причините заради които възникна спора?

# 254
  • Другата България
Не се опитвай да разбираш.
Важното е да има спам и да се пишат глупости.
Хората са си го написали, ние тълкуваме....и после ревем, че ни спряли "неправомерно".

Общи условия

Активация на акаунт