КГБ = Клуб на Готините Баби - 207

• 54 821
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • тук, на мястото си
Честито Благовещение!

# 586
Честито Благовещение !
Само благи вести да получавате през годината!

# 587
Много честитки съм пропуснала. Да са живи, здрави и щастливи рождениците!

Честит Благовец!

Фло, опитвам се да не мисля за ситуацията около нас, защото от мен, колкото и да мисля, не зависи нищо. Та, опитвам се като щраус да си зария главата в пясъка.

Лека и спокойна нощ на всички!

# 588

Има ли ранобудни? Аз от 4 часа съм се ококорила.Подготовка за утрешната смяна на часа.
   Фло започнахте ли ремонта? И на нас ни предстои такава дейност на село, но се оправдаваме с времето, че е студено.Само да сме здрави и дано се постигне мир.
   Приятни почивни дни дружки!

# 589
  • София
Дидимити, има ранобудни, ама вие край морето биете рекорда. Събудих се към 6.30, но се поизлежавах. Имам да правя разни разсадчета за цветя и сега като си допия кафенцето това ще правя с кеф. А какво ще се получи - не се знае. Simple Smile Ще си приемете покана, когато сте в топ форма - вътрешно спокойствие имам предвид.

Вчера се разходих из Банкя, ама много си я обичам още от младини тази Банкя. Банята е вече ремонтира, е отдавна вероятно е завършен ремонтът, ама аз вчера го поогледах. И денят беше слънчев, досущ както обещава и днешният. Simple Smile Ще видим какво ще измъдрим у дома за днешни занимания . следобедни.

Хубав ден ви желая, здрави сте и да си свършите  това, което сте си намислили. Кой ремонти да започне, кой да се поотпусне в леглото до по късно, кой да хване гората...
Със здраве! И нещо за душата.

Скрит текст:

ЮЛИЯ ДИВИЗИЕВА
ГРЪСТИ И ПАЗДЕРИ
Крясъците, които долавям в просъница, са неистови. А е толкова рано…
Унесла съм се отново - на село съм, през лятната ваканция. Още не се е съмнало съвсем, а баба е станала и в стаята вече ухае на питка, пърлена върху гьозовете на печката и на прегоряла хартия. На нея ми пече яйца. “Две еченца и питка”, поръсени с малко сол и червен пипер, най-вкусното нещо на света! Ставаха за минутка, и не се налагаше после да миеш чиния. Приготвяше всичко баба, оставяше го на масата, покрито с кърпа и тръгваше за полето. Като отвореше вратата, чувам как леля Лозана, оттатък оградата, вика по кокошките си. Те пак са прехвръкнали в градината и са изкълвали де що им е паднало. Тя хвърля по тях буци пръст и нарежда:
- На гръсти ще ви направя! На паздер ще ми станете, само да ви стигна, пустини, опустели!
Питам баба веднъж какви са тези гръсти и паздери, дето леля Лозана все ги споменава.
- Ами най-обикновен коноп е.
Но аз като не знам и коноп какво е, се налага тя да ми дообясни.
- Във всяка къща си гледахме коноп едно време, по малко, в някое кьоше на двора. От него се тъчаха черги, и за дрехи ставаше - бяха твърди и груби, но пък здрави. Правеха се и върви за цървулите, но кой ти носи вече цървули, откакто измислиха галошите - се родихме. И в кал да нагазиш, измиеш ги и тръгваш, а с цървулите ако затънеш, няма измъкване.
Питаш ме за гръстите, стане ли стеблото на конопа на гръста, не го търси повече. Затова Лозана така пустосва кокошките си, все едно им вика, че ще ги разпарчетоса.
“Колко е жестока тази леля Лозана, как така ще ги разпарчетоса!” и почти виждам кокошки и петли на парчета.
- Остави тая работа, нека си вика Лозана, не я слушай, прави го, за да ѝ олекне. Не я ли виждаш и тя като мене, за всичко сама се блъска.
Да де, ама тези две думи мира не ми даваха и все си ги повтарях.
Малко преди обяд слизах до площада. Там беше сладкарницата.
Та както си вървя един ден и си повтарям новите думи, ме застига дядо Гиго:
- Какво си приказваш, дѐте?
- Дядо, има ли тук някъде гръста и паздер, искам да видя какви са?
- Няма, но мога да ти покажа нещо, с което ги обработвахме, ела с мен.
Отидохме в неговата къща и той затършува под сайванта. Преди това ми даде лукче. Този дядо Гиго винаги имаше лукчета в джоба!
Ето го, носи нещо, направено е от дърво. Поставя го пред мен, взема из под муцуната на магарето царевичен стрък, обелен до гладко, Марко е опоскал листата. Притиска стръка в онова нещо. Удря го няколко пъти, той се нацепва и отвътре се белва сърцевината му.
- Това е то паздер! А гръстите ние друго ги правехме, орязвахме стеблата на конопа и хайде на реката. Накисвахме ги в някое плитко място, после ги сушахме. И тогава идваше най-трудното - мъненето. С тази чудесия го правехме. Слагаш стръка и започваш да го удряш, удряш, докато от гръстата остане само влакното, а онова което изпадне отдолу е паздера. Той е бял, кух и твърд. За нищо не става, освен за подпалка на печката.
На влакното му се каза кълчище, то се предеше и от него се правеха въжета, върви, жените тъчаха черги, а някои - и дрехи, ама те много бодат.
От семето на конопа извличахме масло, за машините, но беше и много лековито. Настинеш ли, поразтрият те с това масло и утре си като нов. Затри се конопа, вреден бил, ‘нам какъв бил… Сами си се оплетохме в кълчищата…
- Дядо Гиго, ти много ли си стар? - изтърсих ни в клин, ни в ръкав.
Той ме погледна изпод вежди:
- Не съм толкова стар аз, само дето помня отдавна. А ти бегай да играеш!
“Толкова нови думи научих днес, довечера ще ги кажа на баба.”
Навън олелията не стихваше. Все по-силна ставаше. Няма повече сън, видяло се е. Станах и отворих прозореца. За миг се обърках - нито кокошки имаше, нито петли, още по-малко леля Лозана и дядо Гиго се мяркаха наоколо.
На отсрещното дърво ято папагали се разправяха на техния си език, накацали по върха му. Шумът беше невъобразим.
Познавах тези птици от предишното си идване тук.
Някой бил изпуснал двойка папагали някога. Те заживели на свобода и се намножили. Сега са десетки - прелитат на ята. Всяка сутрин, към шест, облитат квартала - подвикват, свиркат, кряскат, държат се хашлашки, проваляйки най-сладкия сън на развиделяване.
Зарадвах се, че пак ги виждам и хич и не помислих да ги правя на паздер.
Слънцето надникна в стаята и кацна върху шарката на бялата черга. Аз донесох тази черга, конопена е. Купих я в Банско, от пазара. Жената, която ми я предложи, рече:
- Вземи я, скъсване няма, ще ме споменаваш!
Виж ти какви думи замесих насън и наяве тази сутрин - коноп, гръсти, паздер, кълчища, черга… От тях спомени наизскачаха, че и реалности, и всичкото втаса, готово за белия лист - далече, много далече от корените си. А дали е толкова далече?!

# 590
  • София
Добро утро, дружки! И мен ме бройте в ранобудните. Трябваше да стана към 8.30. а още в 8.00 се ококорих.
ДИДИМИТИ, тенкю баба за кафето, украсено с маргаритки.
Изпих си кафето, прочетох разказчето, което ни е поднесла МАРИНКА. Жива и здрава да си, маце. Много приятно четиво.
Сега ще се направя на красива и отивам на тръстиката.

# 591
Сега ставам, вчера се изморих , като на състезание и сега се олюлявам като ходя. Ще се оправя  след малко и тръгвам по задачи отново.
Снощи докараха и 5 куб акация,(ще изсъхне за другата зима) дърва ,нарязани, трябва да готвя ,разчистя мястото за прибиране, около оранжерията почистих треви ,да не ми никнат поне веднага и вътре, ще покриваме, уж се отказахме, сях семена на разсади навън, че  и цветя има ,доста голямо стана мястото, някой трябва да плеви и полива ,отвива-завива. Но пък ми беше кеф докато работих и не висях тук. Надничах като почивам все пак, често почивам, но и върви. Докато мърдам ще е така. От всичко по много има. Фрезоваха мястото за картофи и други, че за лука не можеше, рано и влажно доста, напредваме и даваме  от себе си дето се вика. няма да се гладува. Пикираните домати тръгнаха, други чакат да пикирам, супер за сега всичко. Лек ден!

# 592
Мале-много сте заети и затишие.Аз да се отчета, че най после малко се поборихме със земята-едно място, колкото дето казват да се отърколи магаре и резултатът-болят ни кръстовете. Ходихме до морето днес бе първият топъл ден .
Приятна вечер момичета!

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 15:09 от дидимити

# 593
  • София
Дидимити, заети сме - поне у нас.
Снощи кацнахме с целия  катун - Ани и децата са тук за поне 1 м. После баща им ще дойде да ги прибере.  Вече втори ден се  чистим и подреждаме. 1 месец празен апартамент доста прах е натрупал. На чистенето "помагат" пълзящото бебе и Мрънч, който се радва на  забравени играчки.....

# 594
  • София
Оооо, АЙША, добре дошли. Голяма веселба е у вас сега!
ДИДИМИТИ, по-кротко със земеделските дейности.
БОРЯНЧИЦЕ и ти давай по-полека.
Днес поработих на тръстиката. Вървеше много леко и приятно. Има такива дни.
Следобяд поспах малко, сега новини, книжка, телефонни разговори с внучетата и после хайде пак в леглото. Утре нов ден, нов късмет.

# 595
Ехо! Къде сте?

# 596
  • София
У нас съм си. Пазим тишина, че Мрънлювците заспаха омаломощени.
Ани и Пл. гледат някакъв кьотек с Джеки Чан, аз се мотам из нета.

# 597
  • София
Добро утро, красавици!
Тази сутрин съм много ранобудна.
Пристигнаха ни внучетата от Варна. Ще бъдем заедно през ваканцията. Вече изпържих една камара палачинки, нахраних ги, сега си приказваме. Хубаво ми е!

# 598
  • София
Добрутро! Фло, наистина сте ранобудни всички в комплект. И аз съм ранобудна, по новото време в 6 ч. съм ококорила очи. Внучетата сладки ги нагушкай (ако дават, де) Wink

Изпих си горещото кафе, сега ще правя закуска - моите хора още спят. Навън прекръскал дъжд, видях прогнозата през месец април - ами то целият месец е валежен. Като разбрах това ми се развали настроението. Дано да не са познали. Има ден-два изцяло слънчеви, някои дни слънцето е скрито зад облаците, а трети - изцяло с дъжд. Добрата новина е, че температурите са високи, това може да помогне, поне на настроението. Simple Smile

За днес съм планирала много неща, но няма да ги издавам, щото може да не се сбъднат. Simple Smile

Момичета, желая ви здраве и усмивки.

# 599
[b]Привет девойки.Честит нов месец Simple Smile
Айша , добре се завърнала
И така

[/b]

Първо, много ви благодаря за загрижеността. ❤️
Второ, добре съм, просто бях малко ошашавена и шокирана. 😱
За тези, които не знаят, тази сутрин ме ограбиха на една бензиностанция.
След като ръцете ми спряха да треперят, успях да се обадя в полицията.
Те дойдоха много бързо и започнаха да ме успокояват, защото кръвното ми налягане се беше повишило и имах чувството, че сърцето ми ще експлодира! Линейката също се озова на място много бързо. Лекарят ме прегледа за кратко и каза, че всичко е наред!
Парите ми обаче бяха изчезнали. 💸
Полицаите ме попитаха дали знам кой го е направил и аз им казах:
- Да, това беше колонка номер 3!!! (wink)

Хубав и усмихнат ден

Общи условия

Активация на акаунт