Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 56 056
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 285
Като последна мярка, която предприех е, като им казах, че към момента не мога да им оформя срочна оценка и те взеха да идват на извънредни изпитвания. Е, да, но и аз, и колегите нямаме толкова свободно време, че да висим да изпитваме някой, който само отказва да се изплюе.
Добре де, ако родителят осигури техническа възможност за да видите , че детето САМО и без подсказване си прави тестът, контролното или класното в къщи, не е ли равнозначно на писмено изпитване в клас. Миналата година детето ми беше устно изпитвано чрез видеоконференция от учители (разбирайте разхождане по целия материал по биология, химия, физика и география, където не може след задаване на конкретен въпрос за секунди да отвориш на определената страница на учебника и да прочетеш какво пише, или го знаеш, или не).

За протокола - детето ми е на ДО по МЕДИЦИНСКИ причини. То и още двама от семейството са със сериозни здравословни проблеми, при които едно боледуване от К-19 може да има много сериозни последствия. Иначе детето ми е със завършен курс на ваксинация и има зелен сертификат, но и ваксинираните пак боледуват и/или пренасят вируса. Отделно на това детето ми на хойка по улиците, не се събира  с други деца, посещения на молове, големи магазини и прочие обществени места с голям човекопоток са изключени. Ясно ми е за социалната изолация, но преди всичко са живота и здравето.

Пиша всичко това с молба към всички учители в и извън темата да отграничават случаите, при които родителите и техните деца от чист инат отказват да плюят или да се ваксинират от случаите, при които  родителите имат основателна медицинска причина да откажат присъствено обучение.  Въобще не ми харесва детето да е на ДО, но ме принуждават обективните обстоятелства за това.

Отделно на това лично мен ме притеснява не поведението на учителите (те вече са половин здравни работници по неволя) и наложените анти К-19 мерки вътре в  училище, колкото  родителите , лишени от съвест, които си пускат болните деца на училище. Изпитвам сериозни опасения, че някои от родителите, дори при симптоми, няма да пратят детето си на антигенен или PCR в лаборатория за да не им се бърка в носа или каквито и да било други измишльотини.

# 286
Явно този Йорданов от пандемичния комитет се е изцепил доста неподготвен сутринта. Доколкото разбрах МОН и МЗ са били заринати със запитвания и Сербезова сега замазва колосалния му гаф.
То какво го замазва като казва "първо", т.е. пак не казва, че няма да има ДО. Но карай. Нека да видим къде са тестовете, с които евентуално ще се тества по-често, както и какви ще са, защото настоящите са до 17-ти, а и изобщо за големите това с плюенето е нелепо. Мисля, че всеки над 1-12 годишна възраст може да си бръкне с клечка в носа сам и да си вземе проба.

Сред големите се шири опита да не правят теста както трябва. Или не плюят или не бъркат в носа. Няма как да им се зачисли по един учител да ги варди. Умишлено се прави, за да не бъдат уловени носители или леко болни.

Моето дете е от "отказващите" да плюе. Всъщност не отказва в този смисъл, описан от Лиляна. Отказва да се навре в една стая с още 30 души, това е основното. Отказва да влезне в една стая с още 30 души, половината от които са били в Студ. град предната вечер.  И добре, че не отиде под натиска и заяждането, защото повече от половината ги карантинираха от вчера.

# 287
Сред големите се шири опита да не правят теста както трябва. Или не плюят или не бъркат в носа. Няма как да им се зачисли по един учител да ги варди. Умишлено се прави, за да не бъдат уловени носители или леко болни.

О, да , това го чух със собствените си уши в метрото от компания гимназисти. Единият капел обикновена вода като дебнел госпожата да се обърне, а друга мацка от компанията се похвали, че е ползвала дори Хел-че за целта.
Няма как култовото "родител-милиционер-родител-милиционер" да го трансформираме в "ученик-учител-ученик-учител", невъзможно е просто. Аз се чудя и до кога ще издържат учителите. Да, в момента им дават по едни 100 лева за тестуване, обаче ... в един момент си мисля че дори материалния стимул няма да е достатъчен, за да не се прескочи прагът им на търпение на всички дивотии.

# 288
Толкова много им се ходи на училище, че капят вода вместо плюнка, само и само да не излязат положителни и да са в клас 😂 - легенди…

# 289
През декември викаха щерката за присъствено контролно. Както е по наредбата- в извънучебно време, след часовете, 5 деца само от ДО в стая, без тестуване. Всичко точно.
Не знам с колко се снижава риска за извикания за присъствено контролно с класа /снабден със зелен сертификат, пази тези, които са на ПО/ при контакта с целия клас, уж тестуван /по гореописаните начини- файда голяма!/. Тези на ДО със сигурност са доста по-изолирани и по-слабо рискови за другите спрямо обратния вариант- контактували, тестувани преди над 1 инкубационен период с меко казано недостатъчно точни тестове- като методика и като качество на теста.
Ето, днес ще ходим за бърз тест заради олимпиадата утре. Не ми е проблем тестуването със стандартен бърз тест или дори ПСР. Друга тема, че бързите стандартни тестове  с бъркането в носа дават около 3х по-ниски + резултати.

# 290
Толкова много им се ходи на училище, че капят вода вместо плюнка, само и само да не излязат положителни и да са в клас 😂 - легенди…

Точно обратното е. Дори не капят вода, просто не плюят. Идеята е да не хванат болен, да се разпространи, някой все пак да клекне на някой бърз антигенен или родител да пусне пср, та да ги карантинират. Хич не им се ходи на въпросните, просто го обръщат на забавление. Възпитание...и тотална липса на здравна култура.

Никакъв проблем няма да извикат някой за оформяне, разбира се. При нас е сложно, тук ще кажат - частен случай, какво ни занимаваш. Едното дете е присъствено, с нулева тестваемост, със заболял в класа, без да казва от какво. Чакаме...да се чуе евентуално нещо. Другото дете е онлайн, учи и се пази за присъствени изпити, които част се провеждат в извънучебно време, но други си позволяват викане в редовен час заедно с останалите присъствено. На четвърти ден от началото на присъственото след ваканцията, повече от половината набор са карантинирани, това са два класа и част от другите два класа. Част от присъствените са със сертификат и не ги тестват, част са с тестове. Знам за дете, отишло болно за тест под предлог-правих си тест вкъщи, не е ковид. ОК. Така или иначе ги карантинираха, явно има пробив сериозен, и отново имаме ситуация за невъзможност за присъствено изпитване. А срокът изтича. Паля свещи да не се разболеем ние в следващите две седмици, и да провалим великото оформяне на единия ученик.
След преболедуване, ваксинация и прилично пазене от наша страна, с работа от вкъщи и минимизиране на рисковите контакти, вече ми е все едно, просто да мине оформянето, може да се разболяваме пак, колко му е. После така ще паля свещи за изпитите-само изпита да мине, може да се разболяваме, кво толкова.

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 09:05 от 705966

# 291
Моето дете е от "отказващите" да плюе. Всъщност не отказва в този смисъл, описан от Лиляна. Отказва да се навре в една стая с още 30 души, това е основното. Отказва да влезне в една стая с още 30 души, половината от които са били в Студ. град предната вечер.  И добре, че не отиде под натиска и заяждането, защото повече от половината ги карантинираха от вчера.
Няма значение за причините, които са довели до отказа от тестване. Важното е, че учителите не са успели да го накарат и сигурно бълват змии и гущери от яд и сеят люти закани стил “Лиляна”.

# 292
Моето дете е от "отказващите" да плюе. Всъщност не отказва в този смисъл, описан от Лиляна. Отказва да се навре в една стая с още 30 души, това е основното. Отказва да влезне в една стая с още 30 души, половината от които са били в Студ. град предната вечер.  И добре, че не отиде под натиска и заяждането, защото повече от половината ги карантинираха от вчера.
Няма значение за причините, които са довели до отказа от тестване. Важното е, че учителите не са успели да го накарат и сигурно бълват змии и гущери от яд и сеят люти закани стил “Лиляна”.
За голяма част в този случай, отказът от тестване дори на ходещите присъствено със сертификат, е от натиск за оформяне. Важно е да те оформят, не дали си здрав. Ходят болни за изпитвания. По-лесно е да си присъствено, с класа, някои пътуват повече от час и не могат по три пъти на ден да се прибират до тях. Аз съм си оставила колата на детето, за да минимизира престой в ГТ, за да ходи по три пъти на ден за присъствени изпитвания, докато е онлайн.
Да, определено има делене на децата в конкретното чуилище, реплики, заяждане на дребно. Например, един от преподавателите до вчера никога, подчертавам дебело-никога не беше пускал линк за часа си. Пусна едва вчера, след забавяне, което детето беше приело като поредна липса на линк за часа, и съответно беше заболо вече нос в други неща. Да не забравяме, че аз съм неволен свидетел и слушател на всичко случващо се, защото работя от вкъщи. Обидно е. Към днешна дата, след 12 години доказване и сериозно отношение към ученето, и двете сме на мнение-да и се пишат там служебни двойки и да оформят както намерят за добре.
В училището на другото ми дете такова отношение, натиск и делене няма. Там повечко се забавляват с всичко, от учене (което не е непременно лошо и несериозно), до тестване.

# 293
  • Ямбол
Скрит текст:
Като последна мярка, която предприех е, като им казах, че към момента не мога да им оформя срочна оценка и те взеха да идват на извънредни изпитвания. Е, да, но и аз, и колегите нямаме толкова свободно време, че да висим да изпитваме някой, който само отказва да се изплюе.
Добре де, ако родителят осигури техническа възможност за да видите , че детето САМО и без подсказване си прави тестът, контролното или класното в къщи, не е ли равнозначно на писмено изпитване в клас. Миналата година детето ми беше устно изпитвано чрез видеоконференция от учители (разбирайте разхождане по целия материал по биология, химия, физика и география, където не може след задаване на конкретен въпрос за секунди да отвориш на определената страница на учебника и да прочетеш какво пише, или го знаеш, или не).

Скрит текст:
За протокола - детето ми е на ДО по МЕДИЦИНСКИ причини. То и още двама от семейството са със сериозни здравословни проблеми, при които едно боледуване от К-19 може да има много сериозни последствия. Иначе детето ми е със завършен курс на ваксинация и има зелен сертификат, но и ваксинираните пак боледуват и/или пренасят вируса. Отделно на това детето ми на хойка по улиците, не се събира  с други деца, посещения на молове, големи магазини и прочие обществени места с голям човекопоток са изключени. Ясно ми е за социалната изолация, но преди всичко са живота и здравето.

Пиша всичко това с молба към всички учители в и извън темата да отграничават случаите, при които родителите и техните деца от чист инат отказват да плюят или да се ваксинират от случаите, при които  родителите имат основателна медицинска причина да откажат присъствено обучение.  Въобще не ми харесва детето да е на ДО, но ме принуждават обективните обстоятелства за това.

Отделно на това лично мен ме притеснява не поведението на учителите (те вече са половин здравни работници по неволя) и наложените анти К-19 мерки вътре в  училище, колкото  родителите , лишени от съвест, които си пускат болните деца на училище. Изпитвам сериозни опасения, че някои от родителите, дори при симптоми, няма да пратят детето си на антигенен или PCR в лаборатория за да не им се бърка в носа или каквито и да било други измишльотини.
Първо имам указания от МОН изпитванията да бъдат присъствени. Второ - няма как да следя 5 деца онлайн и още 20 в стаята, а и докато ги включа онлайн, отива време за една задача. На тях не им е проблем да идват на училище. Проблемът е единствено да не ги тестват.
Резултатите от извънредните изпитвания - три двойки, една четворка и една шестица. За шестицата знам, че е подготовка на частни уроци. Другите бяха с и около петица, преди да минат онлайн заради отказ от тестване. Всеки, абсолютно всеки час съм ги включвала в часовете си, но ето какво са разбрали.

# 294
Първо имам указания от МОН изпитванията да бъдат присъствени. Второ - няма как да следя 5 деца онлайн и още 20 в стаята, а и докато ги включа онлайн, отива време за една задача. На тях не им е проблем да идват на училище. Проблемът е единствено да не ги тестват.
Резултатите от извънредните изпитвания - три двойки, една четворка и една шестица. За шестицата знам, че е подготовка на частни уроци. Другите бяха с и около петица, преди да минат онлайн заради отказ от тестване. Всеки, абсолютно всеки час съм ги включвала в часовете си, но ето какво са разбрали.
Указанията от МОН за присъствено изпитване са за тези деца, които остават вкъщи, защото са без зелен сертификат и отказват да се тестват. Не са за децата, които са на ОЕСР. Няма сила, която да ме принуди да си пусна детето на училище дори за час, защото после никой няма да ходи с мен по болници и да плаща за изследвания и медикаменти. Така че държавата в лицето на МОН да си завре указанията където ще.

При видеозапис с DVR устройство видеото може да се запише и може да си ги проследявате както в реално време, така и извън него, включително и на бърз оборот.  Да не говорим, че миналата година, детето ми си записваше уроците от обикновената Wifi камера , която е позиционирана в класната стая и после си ги пускаше колкото пъти искаше и си преписваше на спокойствие написаното на дъската. Та защо писменото изпитване трябва да е в реално време? Писмените изпитвания в реално време и веднага след предаването им ли се проверяват? Всичко опира до желание и от трите страни - ученик, родител и учител. Съгласна съм да бъда и домашен квестор дори.

Резултатите от извънредните изпитвания може да са такива и защото няма родителски контрол. Моето дете знае, че ще бъде проверено от мен най-напред - какво знае по съответния урок, дали си е написало домашно, учебна тетрадка и прочие, ако нещо не знае или усетя, че не е разбрало - сядам и обяснявам допълнително (по всички предмети, не е пък чак толкова трудно, все пак и аз съм завършила средно образование). Въпросът е не само родителят да си остави детето в къщи, но и да упражнява контрол, който не може да замести учителския, но все пак ученикът трябва да знае, че независимо от ДО трябва да учи и ДО не е излежаване по пижама. Моето мнение е поне такова.

# 295
  • София

О, да , това го чух със собствените си уши в метрото от компания гимназисти. Единият капел обикновена вода като дебнел госпожата да се обърне, а друга мацка от компанията се похвали, че е ползвала дори Хел-че за целта.
Няма как култовото "родител-милиционер-родител-милиционер" да го трансформираме в "ученик-учител-ученик-учител", невъзможно е просто. Аз се чудя и до кога ще издържат учителите. Да, в момента им дават по едни 100 лева за тестуване, обаче ... в един момент си мисля че дори материалния стимул няма да е достатъчен, за да не се прескочи прагът им на търпение на всички дивотии.

А всъщност проблемът има елементарно разрешение. Влиза се с валиден ЗС, кой както и където иска да си го осигурява. Ако парите за тестване се вложат в турникети, примерно, на всяко дете с ваксина може да се издаде по една карта, на всяко дете с преболедуване (където ЗС е с по-кратка валидност) - карта, която да изтича при изтичането на сертификата... а другите да се проверяват от отделен пропускателен пункт - не да им се правят тестове, не, да се проверява валидността на сертификатите от лаборатории. Хем по-бързо, хем по-сигурно...

Само и само да не са под карантина. Не само на училище... И да не бъде карантинирано цялото им семейство - това са изричните инструкции на родителите, които пък държат да са на работа и на... други места.

# 296
  • Ямбол
Сторм, аз говоря за едни деца, ти говориш за твоето. Тези деца не са в условията на твоето.
Не разбирам, защо продължаваш да ме цитираш и да обясняваш как твоето се справя и как го изпитват.
Ще си говорим пак, като мине известно време.

# 297
За децата, които са на ДО по желание с молба (по здравословни причини или просто по желание) не се изисква да ходят за нищо. Оформят ги и правят тестове както и досега са го правили. Преди как можеха цели класове да оформят и да им правят класно.

# 298
Аз не вярвам, че след две години набиване на канчета как децата ще убият бабите си, сега да не се тестват качествено. Питах младежът и каза, че за подобно нещо не е чувал, ама то ние тук нали сме провинция Simple Smile
Сторм, сигурна съм, че учителите са на ясно защо твоето дете е ДО. Но когато всички знаят, че Х е на ДО, но е на Банско на СКИ, или У не му се става рано или не му се разваля успех и е на ДО, е съвсем друго.

# 299
За децата, които са на ДО по желание с молба (по здравословни причини или просто по желание) не се изисква да ходят за нищо. Оформят ги и правят тестове както и досега са го правили. Преди как можеха цели класове да оформят и да им правят класно.

От моето го изискват. Уморих се да се боря, ходи си с тълпата на великите тестове за оформяне и това е.

Общи условия

Активация на акаунт