Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 889
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 645
Не знам какво не се сбъдва, ще видим в края на годината като си сумираме карантините. Например. Надявам се на никого да не се налага от София да го карат интензивен към Сандански, защото такъв е плана. Вижте си клъстерите докъде се простират и си представяйте от коя до коя точка могат да ви закарат.

Аз не виждам как ще тръгнат да карат някой интензивен от една болница към друга в рамките на града, камо ли на стотици километри. Не знам защо лекарите не са се възпротивили на това безумие. Най-вероятно, както и Виктор Николаев каза по Нова тая сутрин просто ще казват на близките на болния - тука нямаме вече  легла, търсете си.
Обаче като гледам как се обявява за най-великия план, вече не ми е и жал за никого, изчерпих си възможността за емпатия. Надявам се само аз и близките ми да оцелеем.

Не си представям и аз, важното е, че от правителството си го представят. Както и броя на карантините на всеки клас за останалото време докрая на годината. Не, че карантинират. При нас окапват и не съм видяла и намек за карантина, защото били с маски...

в нашето училище карантинират, стига някой да благоволи все пак да се тества официално - има няколко карантирирани паралелки след Нова година май, имаше и през октомври. Просто са много малко тестващите се. Но за маските сред големите е пълна драма - аз хем ги разбирам, че не е забавно половин ден да си с такава, хем някак не върви в тая ситуация да са всички без. От всички учители само 2ма им изисквали, останалите явно са ваксинирани или просто неуплашени. Но при положение, че очевидно повтаря тоя вирус, като много други, малко реални мерки няма да навредят - така мисля.

# 646
Затова и директорите трябва да могат да налагат ДО за цялото училище или за определени випуски, разбира се по ясно разписани критерии. Разбирам, в София, в някои училища има паралелки наполовина и огромен брой болни учители, нека минат онлайн за известно време. Обаче в нашия град, в нашето училище, има трима болни учители. Няма карантинирана паралелка. Защо трябва да затваря това училище? Ако след седмица-две ситуацията се промени, нека минат онлайн, но защо трябва да го правят сега, в момента.

# 647
  • София
Като станат много карантинираните паралелки, ще променят и критериите за карантиниране на паралелките. Ще го направят като по света - карантинира се паралелка при 5 или 10 случая... С тази разлика, че там след първи случай, тестват децата всеки ден в някакъв времеви период.

Или преди това, при много заболели или карантинираникласове, директорите могат да поискат разрешение конкретен випуск или дори цялото училище да минават на ДО. Така както е направил директорът на хуленото тук 73-то или както в Испанската, където 11 и 12 клас са ДО. (за тези случаи прочетох в темата, но предполагам същото се е случило и в други училища)

Стон, писали сме заедно

# 648
ston, преливаме от пусто в празно и се въртим в затворен кръг. Нали всички това питат. От една страна ти, и Лиляна все обясняват как всичко е 6 и болни няма при тях, що да затварят. От друга страна други обясняват как при тях има много отсъстващи и дават зор да затварят.
Аз не разчитам на директори, защото и те взимат решенията на лични възприятия ( а сега още повече, като ще броим интензивни легла). София/Благоевград са толкова сериозно омазани и почти няма незасегнато семейство, какво остава за училищата, но не-легла има. Тук е ужасно висока скритата заболеваемост точно заради това-децата са присъствено и няма как за един сопол да му избацаш бележка. Затова е спасителна сламката да не подписваш декларация за тестване просто. Който е подал вече такава със съгласие нямам идея обаче може ли да подаде нова без съгласие на този етап.
73-то толкова омаза картинката с насилственото присъствено на големите, че просто бяха принудени да хлопнат кепенците с такива цифри липсващи учители. Твърде късно приложи мярката.

# 649
Аз направо съм в потрес как уж мислещи хора могат да одобрят тази пародия наречена "план".
- Да планираш предприемане на предохранителни мерки, след като рисковите обстоятелства са се реализирали е меко казано геноцид.
- Да обвързваш предприемане на мерки с интензивни легла, е малоумщина. Интензивни легла на хартия лесно се откриват. Освен това плановият прием в момента е спрян. Т.е. процента свободни интензивни легла може да се разтяга като дъвка административно и както си иска Сербезова. А тези, които си чакат нековид операциите - кучета ги яли. Както каза Бояна - ей го де е Сандански. Всъщност увеличаване на интензивни легла е една от предохранителните мерки, а не условие за предприемането им.
- Скритата заболеваемост никой не я знае колко е защото: - масово симптомни не ходят да се изследват, защото иначе трябва да спазват карантина. А това значи затваряне на малък бизнес и т.н. дискомфорти, които защо да си ги причиняваме с отговорно поведение? Няма нужда!; - масово неизследвани симптомни не спазват "карантина". Те и изследвани не я спазват, защото няма контрол; - в училищата има висока заболеваемост, но не се отчита реално, защото много малко уведомяват, че са болни/контактни по горните прични за неизследване. Отсъства се по всевъзможни други причини и обяснения. Докладваните в РЗИ заболели/контактни са много малък % от реалните.
- Отговорността за всички решения се прехвърля като горещ картоф. Както снощи Денков отново каза той не затваря училища, а министъра на здравеопазването. Плужек. Царе са да прехвърлят отговорност.
- Как пък никой не ги попита какво се случва с тестовете, които са налични до 17-ти? И за малоумщината дете със симптоми от събота и PCR от понеделник да не води до карантиниране на клас от РЗИ според официалните правила?!?!

Има и още много да се напише, но ви оставям да се радвате на плана за бездействие и на сбъднатите прогнози. В края на 2022 ще анализираме и общата статистика по параметри.

П.С. И не, не съм антиваксър. Не, не съм за ДО цяла година. Изобщо не съм за затваряне на училищата.

Аз не знам кой е предричал цяла година ДО(поне аз не съм), ама да се радваш на сегашната ситуация, в която управляващите си измислиха и легализираха  план-програма не за действие, а за бездействие е ... нямам думи.

Новите месии с Харвардски дипломи са с толкова нисък управленски потенциал, че се конкурират с потенциала на Бойко. Но знаейки той колко години беше божеството в нашата мила Родина, тези като нищо могат да оцеляват с имитиране на дейност 30 години.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 10:40 от Fancy

# 650
  • София
Естествено, че никой не е планирал цяла година ДО. Планирахме, че ще има ДО като дойде вълната от Делта, която масово през лятото се говореше как нас няма да ни удари, щото стаден имунитет, ракия и БЦЖ, нали.
Сега същите приказки си ги говорим за Омикрон. Естествено, че няма да ни се размине ДО, те тези интензивни легла няма да ги разтягат до плюс безкрайност. А и да не сложат ДО централно, всички училища по едно или друго време ще са принудени да излязат дистанционно.
Наистина не разбирам как в темите за ковид на здравия разум се казва паника. Няма паника, има реална преценка на ситуацията.

Иначе извън това, не мисля, че правителството може да вземе каквито и да било мерки вече. Мисля, че действително сме стигнали до момента, в който или сам взимаш мерки и се ваксинираш и пазиш; или сам си поемаш риска да те разкарват до Сандански за интензивно легло. Та дори не им се и ядосвам на плана, честно казано, тя работата вече е отекла.

# 651
Бърди, с едно малко уточнение, че горят и взелите мерки с ваксини, че и бустер.

# 652
Мерки могат да се вземат много. Воля и капацитет няма за тях.  
Затваряме очи по нанадолнището и крещим "пайсеееее".

Между другото...
Например жизненоважни Вентолин и Пулмикорт липсват от месеци в аптечната мрежа. От МЗ твърдят, че проблем няма, защото по данни в складовете на едро има наличности огромни. И децата и бебета продължават да се снабдяват от Турция или Македония. От Македония с лекарства с Бг надписи. Wink Капацитет за управление на кризи  на тези, които измислиха гениалния план. Или по-скоро корпоративни интереси.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 10:53 от Fancy

# 653
горят всички в момента, просто в различна степен. Единственото разумно решение за децата е стария принцип с грипната ваканция - по общини или училища, ако има много заболели. Останалите на ДО за 2 седмици минимум, по-кратко ефект няма да има. И то не за да ограничим вълната толкова, колкото да могат тези деца и учители да се излекуват. И спазване на останалите мерки. В Холандия и Швеция има ограничение на броя хора, с които можеш да се разхождаш навън или да поканиш вкъщи, тук можем 200 души накуп да си празнуваме. Щото сме най-велики.

# 654
  • Ямбол
Няма друг план. Този към момента е най-подходящ. Нито затварянето на училища дава резултат, но пък се натрупаха много негативи и пропуски, нито затварянето на заведения спира някого да се събира, а и икономически вече сме на ръба. Затова, който смята, че има друг план, е в жестока заблуда и това се доказа през последните две години.
Учениците трябва да останат в училище там, където няма много болни и докато могат да се намират заместващи учители.

# 655
А там, където учители няма ко правим, Лиляна?
На много места не е като при вас. Защото в София е една жестока въртележка от началото на януари. Едни отсъстват, върнат се, веднага друг застъпва неговото място. Докато се изредят всички , ще сме средата на втори срок.

# 656
  • Ямбол
А там, където учители няма ко правим, Лиляна?
На много места не е като при вас. Защото в София е една жестока въртележка от началото на януари. Едни отсъстват, върнат се, веднага друг застъпва неговото място. Докато се изредят всички , ще сме средата на втори срок.
Написала съм ясно, докато могат да се намерят заместващи. Но даже и да не намерят, пак няма как да стане. Да помислят колегите в оставащите 50% да се ваксинират. Ако е много зле положението с кадри може и нулева година да се обяви, но останалите нека да си карат присъствен учебен процес.

# 657
  • София
Фенси, като чета темата за ковид, в много държави обвързват мерките със заетостта на интензивните легла. Ако нещо сме разбрали за тези две години е, че мерките не могат да спрат вируса, целта е да не се пренатоварва здравната система. И според мен е по-разумно мерките /тези, които предвиждат затваряне на обекти/ да са обвързани с данните за заетост на болничните заведения, отколкото с данните за заболеваемостта. Особено при вариант, за който всички данни сочат, че води до висока заболеваемост, но ниска хоспитализация, защото масово се кара леко.

# 658
Не не си. Въртиш плочата само и единствено от позицията-при нас няма заразени, що па да ни спират. Ясно е на всички ни в темата, че няма нужда да ви спират вас. На много места в момента ситуацията е особено напрегната. Нямат заместващи учители, нямат нормална присъственост на учениците, но ПО продължава докато има "свободни интензивни легла" по план. Като добавим и изфабрикувания натиск за присъствено изпитване, колелото се завърта, и затова се случват гореописаните ходещи кихащи и кашлящи деца, дето иначе леко го карат, на училище.

# 659
  • София
В България всички разбират от футбол, авиация, ваксини... А както се вижда напоследък и от кризисни планове. Знаем точно как да спасим сервитьорките, как да затворим децата, знаем колко не работят тестовете в училище (на база на които десет деца дават положителна проба в понеделник в 91 НЕГ, от един клас, но пък със сигурност всички отрицателни са мамели или тестът не е бил в ред), знаем, че всички освен нас са безобразно безотговорни и т.н.

Някой не харесвал бодряшкия тон, аз пък не харесвам всемирното вайкане и мрънкане как всички ще измрем... Ами неизбежно е, ще измрем.
Директорите имат правата да следят и да изискват промени в начина на обучение, имат право и да ги налагат.
Как в Испанската и (недолюбваната от мен) Първа немска могат да носят маски, да стоят на отворен прозорец (вкл.и вчера), да спират класове под карантина, да пращат цели випуски в ДО, когато ситуацията го е наложила, а другаде все нещо не става? Класът на сина ми беше два пъти в карантина преди да ги затворят през октомври, доказани с тест 2 болни деца. Тогава тествахме и поне още шест, които боледуваха едновременно с положителните (никой)... Сега половината клас има сертификати зя антитела, защо трябва този клас отново да бъде затворен заради нечия параноя...

Общи условия

Активация на акаунт