Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 889
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Специално за омикрон нивото на ваксинация явно няма особено значение за разпространението - всички държави чупят рекорди по заболеваемост, независимо от ваксинационния статус на населението. Нивата на хоспитализация обаче са по-ниски, включително в ЮАР, където също не са ваксинирани. По скромните ми наблюдения върху болни понастоящем познати, няма разлика в клиничната картина на заболяването между ваксинирани и неваксинирани. Омикрон налага преосмисляне на някои от досега възприетите модели.

Фенси, не знам защо реагираш така. В цитирания от теб пост ти зададох въпрос, а вместо да отговориш, ми приписваш неща, които никога не съм казвала. Изразих позиция, че за мен обвързването на затварянията с интензивните легла е разумно и обясних защо така мисля. Според теб не е разумно. Защо? Кое е разумното решение?

# 676
  • София
аз бях най-много "за" присъствено, вече не съм. От днес детето е с ковид. Викам бе болни има ли? Миии... и като почна да изрежда кой в клас бил с кашлица и хрема тази и миналата седмица, лошо ми стана. Те ходят без маски, защото никой не ги кара. И се повтаря сценария от миналата година, когато пак се извъртя целият клас болен, никой не щя да се тества, идваха след 2-3 дни престой вкъщи и тя се разболя почти последна, но беше първата тествана. Щото аз не смятам, че карантината е края на света, но за всички други родители това е страшен проблем... Да ги оставят вкъщи и това е - до март, до април, докогато искат. Аман от прости и бездушни хора. А, и в този ред на мисли - очевидно тестовете с плюнка са пълна, ама пълна щета...

Напротив, тестовете със слюнка изиграват ролята си идеално. Само дето ролята им не е да изолират заразоносителите, а да осигурят известна печалба на нЕкои  фирми (и министри) и... всички по веригата.
Нали не сте забравили, че ние ги плащаме? Не капят от небето.

С теб явно не живеем в една държава Simple Smile
Ами  в страната, в която аз живея, се боледува тежко обикновено през тези месеци, студът води до повишен риск от инфаркти и инсулти при възрастните, а сезонните вируси са по-агресивни към всички възрасти, и това си е открай време. В училище сега е неприемливо да се проветрява, децата са вътре нагъчкани по 20-30 без никаква дистанция. Точно сега да не се пазят децата не знам как ще е добре за тях. Господ да помага.

Изобщо казано е точно обратното.
Рискът от съдови заболявания е драстично по-висок в горещите месеци. А в студеното време по принцип поне бактериални инфекции не се чувстват добре... освен това е сухо, та и вирусите не се разпространяват по въздуха чак толкова удобно.

# 677
  • София
Специално за омикрон нивото на ваксинация явно няма особено значение за разпространението - всички държави чупят рекорди по заболеваемост, независимо от ваксинационния статус на населението. Нивата на хоспитализация обаче са по-ниски, включително в ЮАР, където също не са ваксинирани.
Средната възраст на населението в ЮАР е 24,3 г., а средната продължителност на живота 43 години. Нека не даваме ЮАР за пример.

# 678
  • София
Ами в момента нямаме други примери. Имаме само ЮАР, с близък до нашия ваксинационен статус и западни държави, с много по-високо ваксинационно покритие. На тази база правят прогнози в момента, понеже просто няма друга. Предстои да видим как ще се развие ситуацията в България. Засега при равни нива на заполеваемост с предишната върна имаме по-ниска хоспитализация. Дано така да остане.

# 679
Специално за омикрон нивото на ваксинация явно няма особено значение за разпространението - всички държави чупят рекорди по заболеваемост, независимо от ваксинационния статус на населението. Нивата на хоспитализация обаче са по-ниски, включително в ЮАР, където също не са ваксинирани. По скромните ми наблюдения върху болни понастоящем познати, няма разлика в клиничната картина на заболяването между ваксинирани и неваксинирани. Омикрон налага преосмисляне на някои от досега възприетите модели.

Фенси, не знам защо реагираш така. В цитирания от теб пост ти зададох въпрос, а вместо да отговориш, ми приписваш неща, които никога не съм казвала. Изразих позиция, че за мен обвързването на затварянията с интензивните легла е разумно и обясних защо така мисля. Според теб не е разумно. Защо? Кое е разумното решение?

Реагирам, защото още в поста който си цитирала и на базата на който задаваш въпрос давам ясни примери какво не се прави у нас. И какво трябва да се прави. И може още да се изброява Т.е. въпросът ти е излишен, ако си чела задълбочено.
Не е разумно в България това да е основен критерии по всички причини, които съм изтъкнала в пост номер 655 и допълнен от следващите. Въпросът ти предполага да се повтарям отново, което смятам за излишно.

При липсата на други мерки или абсолютно неспазване и на малкото налични, основен критерии да са ти бройката интензивни легла е престъпно. Да, Омикрон по наблюдения води до значително по-малко например пневмонии, но все още е нов мутант и няма дългосрочни наблюдения върху постКовид усложненията.

Официалната статистика категорично не показва реалното ниво на заболели. А опитът от предишни вълни говори за порочните практики при хоспитализиране.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 12:04 от Fancy

# 680
  • София
Ами в момента нямаме други примери. Имаме само ЮАР, с близък до нашия ваксинационен статус и западни държави, с много по-високо ваксинационно покритие. На тази база правят прогнози в момента, понеже просто няма друга. Предстои да видим как ще се развие ситуацията в България. Засега при равни нива на заполеваемост с предишната върна имаме по-ниска хоспитализация. Дано така да остане.
Като нямаме примери не можем да предполагаме, защото не е достатъчен един показател, за да вземем ЮАР за пример. Затова и никой не цитира тази страна като пример. А и виждаме, че и при 90% ваксинирани не е като да нямат хоспитализации, а пък в микс положение като в САЩ си е страшничко в момента. Но това вече не е по темата.

По темата – поне тестовете трябваше да са нормални за големите ученици, да са за всички и два пъти седмично. Иначе ще си я караме от карантина в карантина, от грип на Ковид и обратното. Не мисля, че това ще проработи, но пък дано да бъркам. Лично ми е приятно, че пубера е със съучениците си, не е вкъщи, но тук коментирам глобално.

# 681

Тези неща са така, но какви изводи правим? Какви мерки според теб трябва да се вземат в момента и какво трябваше да предвижда планът в частта затваряне на обекти - затваряне според заболеваемостта, според друг критерий? Разбирам, че не одобряваш приетия вариант, но не разбирам кой е по-удачният според теб.

Т.е. за теб е ок бодряшки, като онези три маймунки да се държим тип "не знам, не чух, не видях", и да се успокояваме, че училищата не са затворени, защото все още имаме детски интензивни легла?

Детските интензивни ще стоят празни. И дано. Малките ученици освен това все пак имат някакъв контрол. Големите ученици обаче, са възрастни. Те може и леко да го карат, но са основен разпространител, ходят навсякъде, ама абсолютно-и в банката, и в магазина, и в аптеката и на курсове и на дискотека и заведения, обаче и при баба си да хапнат. С броене на интензивни легла натискът няма да става по-малък.
Бояна - тестове през ден. Другото е бла-бла. Имам неприятното усещане, че тестването в понеделник е именно, за да не карантинират, нищо, че дало позитив в понеделник си е омазало другарчетата.

# 682
  • София
Много мислих. Смятам, че опцията "всеки сам си преценя" в момента е спасителната сламка. Защото сутринта и министър чух да казва, че присъственото оформяне било препоръчително вече, не се било разбрало явно, и го смятали за задължително.
Някак не мога да повярвам, че ученик, обявен за търкащ дивана вкъщи, с едно ПО е станал рязко ученолюбив и знае и участва повече в учебния процес. Някак не мога да повярвам, че учител не си знае "стоката" и как да зададе един-единствен въпрос на изкаралите преписвачи на ДО отличен, и да сложи една красива тройка на устно изпитване, за да регулира тази "велика световна несправедливост".
По самопреценка, с неподписване на съгласие за тестване (аз съм ЗА тестване ежедневно, но с плюнчените тестове само в понеделник виждаме резултатите), и с риск който не го е срам, да си слага служебни присъствени двойки на неявилите се за контролно, си решавам за сега казуса лично. Останалите да си преценят за тях си.

Дам - аз не, че съм склонна да го оставя точно сега на домашно обучение, ако другите не са - не за друго, ами намирам конкретното училище за наистина много полезно - ама и да исках, ако, примерно, живеехме с майка ми в едно домакинство... не мога, понеже съм проявила отговорност изначално и съм го ваксинирала. Ама и бустерна доза не може да му се сложи, та... хем е ваксиниран, хем кой знае (няма да го изтипосам на 2-3 часова опашка само за да си начеша любопитството).

# 683
  • София
Скрит текст:

Реагирам, защото още в поста който си цитирала и на базата на който задаваш въпрос давам ясни примери какво не се прави у нас. И какво трябва да се прави. И може още да се изброява Т.е. въпросът ти е излишен, ако си чела задълбочено.
Не е разумно в България това да е основен критерии по всички причини, които съм изтъкнала в пост номер 655 и допълнен от следващите. Въпросът ти предполага да се повтарям отново, което смятам за излишно.

При липсата на други мерки или абсолютно неспазване и на малкото налични, основен критерии да са ти бройката интензивни легла е престъпно. Да, Омикрон по наблюдения води до значително по-малко например пневмонии, но все още е нов мутант и няма дългосрочни наблюдения върху постКовид усложненията.
Аз те чета внимателно, виждам какви аргументи против решението имаш, но питам, какъв трябваше да е критерият, според теб. А питам, не за да се заяждам /ако искам да се заяждам говоря по съвсем различен начин/, а защото по принцип уважавам мненията ти. Иначе нямаше да си правя труда.

# 684
  • София
Не знам какво не се сбъдва, ще видим в края на годината като си сумираме карантините. Например. Надявам се на никого да не се налага от София да го карат интензивен към Сандански, защото такъв е плана. Вижте си клъстерите докъде се простират и си представяйте от коя до коя точка могат да ви закарат.

Аз не виждам как ще тръгнат да карат някой интензивен от една болница към друга в рамките на града, камо ли на стотици километри. Не знам защо лекарите не са се възпротивили на това безумие. Най-вероятно, както и Виктор Николаев каза по Нова тая сутрин просто ще казват на близките на болния - тука нямаме вече  легла, търсете си.
Обаче като гледам как се обявява за най-великия план, вече не ми е и жал за никого, изчерпих си възможността за емпатия. Надявам се само аз и близките ми да оцелеем.

А да не би случайно някой да ги е питал какво мислят по въпроса?
Планът отразява настроенията на избирателите на болшинството избиратели към момента на изборите. Може би. Или поне на избирателите на 3 от коалиционните партньори, а 4-тия получи друг тип компенсация.
Лекарите да се оправят както могат.
Те са малцинство.
Мнозинството са родителите, които искат децата им да са на училище и градина и работещите, които искат да работят. Какво могат или не лекарите е ирелевантно, понеже в един момент така или иначе ще се научат да приемат според капацитета, а "излишните", извадили кофти карта... да се оправят както могат. Никой не може да съди болница, че не приема свръх капацитета си. Онези, които не могат да се оправят без лечение, ще започнат тихичко да мрат по домовете си, на телефона, но не се притеснявайте - в крайна сметка няма да мрат от, а с ковид. Вече това е новата мода. В крайна сметка ще се окаже, че поради никому неизвестни причини имаме рязък наклон в кривата на смъртността, ще се окаже, че инсулти, инфаркти и каквото друго се сетите са се увеличили изключително много, но безпричинно.

Като станат много карантинираните паралелки, ще променят и критериите за карантиниране на паралелките. Ще го направят като по света - карантинира се паралелка при 5 или 10 случая... С тази разлика, че там след първи случай, тестват децата всеки ден в някакъв времеви период.

Аз викам да се спрат на хубавото, кръгличко число 30.
А "по света" освен всички родители, баби, дядовци и пр. по-голямата част от децата са ваксинирани.

# 685

Аз те чета внимателно, виждам какви аргументи против решението имаш, но питам, какъв трябваше да е критерият, според теб. А питам, не за да се заяждам /ако искам да се заяждам говоря по съвсем различен начин/, а защото по принцип уважавам мненията ти. Иначе нямаше да си правя труда.

Комбинация от всичко. Вкл. и друг тип заболеваемост/вируси, не само Ковид. В момента тежестта от болниците се прехвърля към ЛЛ, които и без това вече са изпушили.  Т.е. реално лечението става дистанционно и доколкото го има изобщо. Никой няма време и енергия за пост Ковид изследвания за допълнителни поражения или усложнения. Конвейр.
Този така наречен план е мислен много добре, за да оправдае бездействията на държавата по отношение на липсата на какви да е други мерки, а не да е в полза на децата и тяхното качествено обучение.
Включване на нови мерки против разпространението и активизиране на "репресивния" държавен апарат, като полиция и всевъзможни инспекторати, по спазване на мерките. Глоби, които да респектират и неплащането, на които да затруднява елементарни дейности от живота. (Както беше с неплатените глоби и излизането в чужбина, например)

Малоумно е да се бориш с разпространение, като просто смяташ колко интензивни легла са ти останали. Най-елементаризирано обощение на ситуацията.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 12:28 от Fancy

# 686
  • Пловдив
Оф, да вземе някой да прочете медицинския стандарт, да научи що е това интензшвно легло и да спрем с тази глупост интензивните легла дето ги нямаме. Поне Гугъл да ги научат да ползват в училище....

# 687
В училището на малките ми деца ,както вече ви писах,миналата седмица ги тестваха два пъти-пон. и четвъртък,тази седмица пък само веднъж в понеделник.И тестове има само за идния 17-ти.Не мога да проумея простотията да издумкат тестове за поне още една седмица ей така.Какво,за да вървят в крак с другите училища…
И според новия план всъщност какво се предвижда ако на 24-ти няма осигурени нови тестове?

# 688
  • София
Фенси, като че ли тенденцията върви в посока да не се бори особено разпространението - Англия, Испания /там го обявиха за сезонен грип/... На мен ми харесва това решение в новия план. Съгласявам се, че сме на различно мнение. Simple Smile

# 689
....Защото в София е една жестока въртележка от началото на януари. Едни отсъстват, върнат се, веднага друг застъпва неговото място. Докато се изредят всички , ще сме средата на втори срок.
Тя тази въртележка за столицата започна още в началото на октомври така както я описахте. Имаше много потребители писаха , че няма дори карантинирани паралелки след доказани лабораторно случаи.
Не Ви опровергавам, а само допълвам. Няма нищо ново.
Просто случилото се в едно училище обикаля и по другите.

Замислям се за евентуално  достигане на 4-та фаза. При положение, че няма опасност учениците да се събират по заведения и курорти и да компрометират мерките за ограничение на вируса, ми се струва не чак толкова лоша идеята за седмица или дори малко повечко ваканция вместо ДО. Така и така няма да е учене, поне да си починат .

Общи условия

Активация на акаунт