Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 889
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 705
Дотук всичките ми предвиждания се случват по план. Вече обаче не мога да прогнозирам докога ще продължи настоящата ситуация на пълно отричане на действителността.
Ако няма тестове - от ония, фалшивите, за училище. Ама пък може и без тестове, колко му е. Нали и без това нищо не ловят.
Критерият трябва да е не колко физичиски налични или потенциално разкриваеми някъде /на Марс?  На Юпитер?/легла има или може би ще може да има, а колко е наличният персонал, обслужващ ковидните и общи, и интензивни отделения.Положението с персонала е крайно тежко. Няма кой да работи. Броят на анестезиолозите е крайно нисък по принцип, системата и досега е работила на ръба на силите и на мускули, и на факта, че един и същ човек бъхти на 2 места, защото на едно място заплатата му е социална помощ. С размер на две социани помощи вече по-бива. Същите тия хора, на ръба, са разделени на две- едната част в обикновените реанимации, другата част- в ковидните. Млади колеги са притискани да влизат в ковидните отделения, заплашени с уволнение, ако не го направят. В останалите отделения има хора колкото да въртят график по един на смяна за покриване на 24/7/365. Някъде и това е на ръба, решението е наднормени часове. В КТ друго пише, ама кой го интересува! И хората бъхтят. Има болни, кой от това, кой от друго.
Та това с леглата е чудно, прекрасно, смислено, но леглата сами по себе си не лекуват нищо. Лекуват хората около леглата. Да се види на какъв брой легла колко анестезиолози и реаниматори има. това е единственият смислен критерий, съобразен с интензивните отделения.

Друго- разбрах, че инструкциите в учителските гилдии спрямо наредбата и видовете неприсъствени ученици са добре отдиференцирани. Имат много ясно упоменато какво могат да пропускат за неподписалите тест. Казвало му се хибридно обучение. Слушател без право да глас. Много от тях спазват с огромна наслада дадените възможности да не допускат неподписалите тест до нормално, смислено и вече известно дистанционно обучение.
До момента сме на тази опция. Обмислям да подам за ОРЕС. Няма вариант да не се съгласят. Още първите няколко учебни дни след тръгването присъствено на притиснатите за такова се видя разликата в качеството му. Сега разбирам, че то си е било нарочно, институционализирано и с цел натискът да се усили и никой да не си и помисля да остава вкъщи.
Който сериозно обмисля ДО, да има предвид това.
Хипотетичен въпрос: ако 70% от класа подаде за ОРЕС или откаже тестуването, какво ще последва?
Мога и да си отговоря, ама засега ще го запазя за себе си.
Днес прочетох, вче в примерната страна ЮАР учениците са пуснати присъствено едва сега, от 2 години не са били присъствени на училище.
Прочетох и че след прекаран ковид е възможно да се появи демиелинизиращ процес на мозъка- т.е аналог на множествена склероза. И още кой знае какво ще има да видим. Един сопол?

# 706
  • София

И аз съм досадна, а локдаун до живот ли предлагате? Защото това ниво на ваксиниране тук никога няма да се достигне. И пак да кажа, че омикрон не подбира ваксинирани/неваксинирани.
Предлагам да има някакви мерки, за да пропуснем масовия мор и на хора, и на бизнеси и на образованието. Без никакви мерки, както сме у нас, нищо няма да стане. ЗС в момента нито е адекватна мярка, нито се прилага на практика.
А тук локдаун не е имало никога, та чак да се плашим с такъв до живот. Хубаво е да се направи нещо преди всички да изпищят, което ще стане съвсем скоро.
Какви да са тези "някакви мерки"?

Фенси, за "сезонния грип" имах предвид Испания https://www.dw.com/bg/%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F … %D0%BF/a-60400451
В Испания всички са ваксинирани, няма какво да се бутаме при тях и да го приемаме грип. И представителят на СЗО у нас казва днес, че не бива да сме такива оптимисти, съдейки по данни от други страни. В Германия има достатъчно неваксинирани и по техни данни са ударени най-много.
А какви мерки, предполагам не е сериозен въпрос. В момента няма никакви реални мерки, всичко е само на хартия. ЗС от самото начало е глупост у нас, сега вече е напълно безсмислен като мярка, отделно, че не се и спазва.

# 707
Ами явно не трябва да мислим само за своите две седмици, пък после да хвърлим шапката и другите да се оправят. Но това явно ще трябва да го затвърждаваме още, защото причинно-следствените връзки са трудно нещо, въпреки че всички сме завършили присъствено.
Вие какво предлагате?
Смятате ли , че трябва да затворим всичко и да се залостим у дома до...кой до когато му стигнат провизиите?
 Другите ще се измъкнат с ваксини, но у нас  няма да има такава възможност.
Сериозно Ви питам. Какво правим?

# 708
Ами явно не трябва да мислим само за своите две седмици, пък после да хвърлим шапката и другите да се оправят. Но това явно ще трябва да го затвърждаваме още, защото причинно-следствените връзки са трудно нещо, въпреки че всички сме завършили присъствено.
Вие какво предлагате?
Смятате ли , че трябва да затворим всичко и да се залостим у дома до...кой до когато му стигнат провизиите?

Виж сега, ще го напиша в прав текст и само един път, защото не искам да си развалям повече настроението. Вие сте си минали вашите две седмици и това ти дава някакво успокоение (въпреки че вероятно и двете осъзнаваме колко условен е този срок и ненадежден самия факт) и оттам нататък си се втренчила в ПО на децата като заветна цел и признак на нормалност. Не само ти, много хора искат да мислят, че са защитени защото са го минали, ваксинирани са, не ги е страх особено от лекото грипче и всякакви причини. Всички искаме децата да ходят на присъствено училище, макар и с различна степен на внманиаченост, един защото училището е много хубаво и го е яд на всеки ден в който не се ходи в него, друг защото дава маса пари, трети защото детето се е борило да влезе там, и най-вече - защото училището е естествената среда за едно дете. Но няма нормалност. И на мен детето ми сутринта се облече с кеф, отиде на училище и оттам се обади, че приятелката и е с температура и ни скапа плановете. Като плановете ми не са да ида някъде на спа, а да ида да помогна на майка ми, която е с хронично заболяване след инсулт. Сигурна съм, че за някого ще е много смешно, защото не е спирал да живее, но това са ми/бяха плановете.

Та няма нормалност и няма и да има, и забележи, не само за мен, а и за всички, и за тия с двете седмици и за тия без тях. Не може да има нормалност, докато не можеш да се свържеш с лекар,  спешното е още по-недостъпно от обикновено и всеки ден в който ти отиваш на работа, а детето ти на училище не знаеш ще го завършиш ли нормално, или в лабораторията за тестове.

И всякакви опити за затапване , в които се използва "затваряне", "залостване", "бункер " и подобни терминологии не помагат на никого. Няма да има щастлив и спокоен живот докато болниците са пълни с ковид, независимо дали в тях сме ние, или други хора.

# 709
  • София
]
 Вие какво предлагате?
А вие какво предлагате? Да търпим на тропането с крак и искането всичко да е като преди без грам усилие?!
Аз не искам да сме затворени, затова с близките ми сме ваксинирани, включително ученика вкъщи. Вие какво направихте, за да се измъкнем?

# 710
  • София
Скрит текст:
Според мен планът не е идеален, но е най-доброто което сме имали и оценявам колко старание е вложено в него.
 Разумно и приемливо звучи. Да видим какъв ще е контрола.

Не мога да не отчета, че е съобразен с основния приоритет на БГ-мамите в темата- сервитьорките  и дискотеките ще бъдат последни. Искам обаче не само да се разгранича от този точно приоритет, но и да кажа че се срамувам заради съфорумките, които го поставиха като най-важен в темата. Срамувам се и се извинявам за това пред:
 1. Хронично болните лишени от достъп пациенти, а също и пред здравите към момента, които ще бъдат възпрепятствани да си  направят профилактика.
 2. Всички медици.
 3.Семействата и най-вече  непълнолетните деца, които са загубили или ще загубят родител, защото не сме направили достатъчно да го убедим на време, че ваксината наистина е могла да му спаси живота.

За периода 20 ноември 2021- 5 януари 2022 имам преки лични впечатления от столични клубове за билярд/боулинг и СПА-хотел. Посетителите са изцяло без маски. Има табели, но липсва контрол. Смятам , че поне  в следващите няколко седмици и оценявайки привилегията за това, че са оставени да работят до последно  наистина да се гарантира  поне носенето на маски. В противен случай  би било подигравка с жертвите на всички нас като общество .
   Според последните данни новият щам загива само за 20мин. във въздуха. Това значи, че обикновените мерки като маски , проветряване и дистанция сега биха били по-ефективни от всякога.

Аз не забелязах някой във форума да е поставил обслужващия персонал като най-приоритетен. По-скоро всячески се опитваме да ти обясним, че са равнопоставени и, че децата ти не са на по-високо стъпало от тях.

......

Никъде не  става дума за моето дете. ПО или ДО то си има своето паралелно обучение. Не става дума  за нищо мое. Много благодаря за загрижеността, но никого не съм молила за нея.
Учудващо упорито обаче уж мислещи хора отказват да разберат, че има много по-важни приоритети от сервитьорките.

Ами според ТЕБ ТВОЕТО дете е по-важно от това на слугинята, тя да се оправя както може.
Аз не съм готова да се съглася с теб.
И въпреки, че никога не съм работила тази работа съм готова да приема, че и слугинята, и детето на слугинята имат точно толкова право на живот (вкл. икономически), колкото и аз и моето дете. И докато моето дете може и да учи от бюрото си у дома и аз да му осигурявам отоплението, примерно, детето на слугинята не може да живее, ако спи с неотоплена стая, понеже слугинята не може да си плати тока.

# 711
Вие какво предлагате?

Демонстрираш липса на какво да е четене на поне 5 страници назад? Пълна демагогия е въпросът ти.

# 712
  • София
Аз те чета внимателно, виждам какви аргументи против решението имаш, но питам, какъв трябваше да е критерият, според теб. А питам, не за да се заяждам /ако искам да се заяждам говоря по съвсем различен начин/, а защото по принцип уважавам мненията ти. Иначе нямаше да си правя труда.

Това пък беше многократно обяснено. Върни се и прочети темата назад.

Прощавай, теб да съм те питала нещо? Да се казваш Фенси, случайно? Не ме включвай в безкрайните си чаршафи, ако обичаш.

А какви мерки, предполагам не е сериозен въпрос. В момента няма никакви реални мерки, всичко е само на хартия. ЗС от самото начало е глупост у нас, сега вече е напълно безсмислен като мярка, отделно, че не се и спазва.
Напротив, съвсем сериозен е въпросът. Какви мерки конкретно считаш, че трябва да има? Или да се засили контролът на настоящите? Защото неспазването на мерките е отделен въпрос.

# 713
  • София
Вие какво предлагате?

Когато нещо разумно не може да се наложи с разум се налага със сила.
Не е приятно като звучене, но е единственият начин в този случай.
Вирусът няма да можем да го убедим, повярвайте ми.
Ако не успеем да убедим преценящите единственият начин за постигане някога на свобода е просто да ги изолираме от всякакъв социален живот. Да ходят на работа, да се прибират и поръчват каквото им е нужно с куриери... докато уврят. И да, същото се отнася и до непълнолетните - всички след 5 г.
Невинаги работещите решения са приятните и красиви такива.

# 714
  • София
МЗ пуснали покана за оферти за тестове. Чета я и не знам да се смея или да плача. Ще изберат фирма на 18.01 и тя трябва да достави 700 000 теста до 21.01. Не знам как си го представят, че ще стане. Но дано.

Санака, за училищата трябва да има тестове за тестване поне два пъти седмично и наистина да се стои с маска в клас, защото това вече никъде не се случва.
За останалата част от живота – не е лошо да се позатворят дискотеките, да се разредят масите в ресторантите, да се премине към хоумофис където може, да се увеличат превозните средства на ГТ в пиковите часове, да се ограничи струпването на хора в супермаркетите... Стандартни мерки има, няма какво да измислям аз сега някакви неща.

# 715
  • София
Хммм, ще ми се да си припомня някои неща от старо време, за да видя аз ли нещо не разбирам или някой друг е забравил.
До началото на 2020 при доказани 250 на 100 000 души заболели от грип се обявяваше грипна ВАКАНЦИЯ. Никой не драматизираше как срокът не може да бъде завършен. (но да не си кривя душата - все "стигахме" тази бройка в края на януари и на срока Wink). Кое промени този протокол на действие? Наистина ми се струва по-смислено 1 или 2 седмици ваканция, а не ДО. После - отново на училище, където е мястото на децата. Ако ти е зле, едва ли ще ти е до взиране в монитора и имитация на учене. Но какво се случваше с другите сфери на дейност, не помня. Нямам спомен да са затваряни бизнеси.
И друго, което ме тормози, е по повод ваксинирането. Лекарите винаги са ме убеждавали , че за да сложиш ваксина, трябва да си напълно здрав. ЛЛ преглеждаше обстойно детето преди ваксинирането. Сега правят ли го за анти-Ковид ваксините? Преди ваксинацията единственото, което ме попитаха, докато приготвяха спринцовката, беше "чувствате ли се добре?"

# 716
Iris04
Всичко това беше ясно , че ще се случи  още когато есента казаха , че ще пуснат учениците без тестове. Тогава още всеки си прецени за двете седмици и който поиска си подаде за ОЕСР. Останалите приехме риска. За мен си бе ясно какво ни чака.  
 Защо тогава още не поискахте да се затворят училищата  за колкото години е нужно, че да не ви се  ''случат'' тези ''прекрасни'' две седмици?
Всяко ново пускане  ще води до нечии две седмици. По това поне се надявам да няма спорове, но видяхме до какво доведоха локдауните.
Трябва да изберем по-малкото зло!

Кати, не става дума за нищо мое.

# 717
Нас ни прегледаха преди поставянето на ваксина - гърло, гърди, кръвно. Дежурните въпроси за някакви оплаквания, алергии. По същия начин беше и за децата. Е, на тях не им мериха кръвно. Но, когато бяха бебета и слагахме ударно ваксини на килограм през месец, не са ги преглеждали по-обстойно. Същото беше.

# 718
  • София
И друго, което ме тормози, е по повод ваксинирането. Лекарите винаги са ме убеждавали , че за да сложиш ваксина, трябва да си напълно здрав. ЛЛ преглеждаше обстойно детето преди ваксинирането. Сега правят ли го за анти-Ковид ваксините? Преди ваксинацията единственото, което ме попитаха, докато приготвяха спринцовката, беше "чувствате ли се добре?"

ОПЛ го правят, поне моята, във ваксинационния център, където водих и майка ми, и сина ми, изобщо нищо не са и питали.
Във ваксинационните центрове никого за нищо не питат (освен за лична карта, ако такава се предполага да съществува).
Ако някой иска да е спокоен, ако има евентуално някакви притеснения за здравословното си състояние и има адекватен личен лекар, по-добре е да отиде при него.

mamamari, в случая ползвам обобощаващо второ лице - не лично ти, по-скоро не само, всеки, поддържащ този начин на мислене.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 14:42 от Фран

# 719
  • София

Само че няма как да с случи. Конкретно това с транспорта. Няма откъде да се финансира. Ако билетите се увеличат 5 пъти едва ли някой ще ги купува... а онези, за които е единствен начин за придвижване, дори в екстремни ситуации, няма да могат изобщо да се доберат до ... никъде. Щото превозните средства работят с нафта и ток...
[/color]
То не само няма да се случи, а ще се случи точно обратното, Фандъкова каза за София, защото цените на тока и тн са ужасно високи и ГТ е пред фалит.

Общи условия

Активация на акаунт