Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 56 098
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Ама, разбира се, че няма нищо лошо!
Нищо лошо няма, училището е единствената забранена за посещения институция-за децата.

# 196
Не е вярно това. Училищата са присъствено в момента. Въобще не са забранена за посещение институция, особено за децата. На мен като родител ми е труден достъпа, да, но децата влизат и излизат спокойно. Това, че има карантинирани е съвсем различно нещо. Ами ще има. Циркулира си вирус. Преди имаше грипни ваканции.

# 197
  • София
Не съм против ските, но както ви казах, в луксозните чуждестранни училища е масов мор още от началото на седмицата, толкова положителни не е имало никога преди. Поне при нас ги знам къде са били и половината бяха в Банско. И сега контактните им са на училище, някои окапват, други ги чакаме и така. Не знам как е в масовите училища, но това и там предстои, защото случаите са твърде много. Затова говорех за удължаване на ваканцията, вместо за случващото се в момента, което си води до ДО, ама не за седмица.
Без мерки в страната не може да има присъствено, но не защото децата разнасят, а защото окапват.

# 198
Как окапват? Ваксинирани ли са?
При нас преди два месеца с два  доказано положителни в различни дни ПО без тестове без карантина и никое дете не окапа. Ако не бяхме минали и през лаборатория нямаше изобщо  да разберем.
Мерките ги има.
Ваксинирали сме си децата и мястото им е в училище.

# 199
  • София
Как окапват? Ваксинирани ли са?
При нас преди два месеца с два  доказано положителни в различни дни ПО без карантина и никое дете не окапа. Ако не бяхме минали и през лаборатория нямаше изобщо  да разберем.
Мерките ги има.
Ваксинирали сме си децата и мястото им е в училище.
Окапват и ваксинирани. В класа на сина ми има и окапал ученик преболедувал октомври, и двата пъти установено с ПСР. 1/4 отсъстваха като положителни още преди началото на седмицата. Досега окапаха и други положителни и контактни. Наясно съм, че това в момента не е масово, но пък в тези точно училища, които цитирам наистина има мерки, и никога преди не е било такова нещо.

# 200
Разбира се. И поради тази причина, моето си стои онлайн, точно, за да се обучава и да не пропуска, защото в момента присъствените са силно омешани болни със сертификати, с калпави тестове с плюнка и подобни. Така или иначе при такава заболеваемост учебен нормален процес няма, като сложим и истерията по оформяне-не се преподава, опитват се да си вържат гащите с брой оценки сега, защото системата го изисква. Та аз такъв голям зор за присъствено в този му вид нямам.
Пак да подчертая, не съм против присъственото. Просто не трябва да се демонизира ДО при нужда и ДО по избор, след като останалите на ДО не пречат по никакъв начин на присъствените. Хубаво е да има опция за ДО и на наистина болните, някои са си в кондиция и вместо да се крият , че са болни и да ходят присъствено, да си останат онлайн. Това реазделение на присъствени и онлайн и мантрата, че не са равнопоставени е безумие. Има начини за всичко, просто е по-лесно да ги викнеш на хартийка да ти напишат десет неща. Който си мисли, че присъствено са равнопоставени, няма никаква идея какви ги вършат присъствено някои.

ПП. И при нас окапват, ваксинирани, неваксинирани, всякакви. Все още са присъствено, които са. Има карантинирани съответно класове от днес.

# 201
  • София
В училището на сина ми няма онлайн за никого, или всички са онлайн, или никой. Синът ми е ваксиниран, но в момента е вкъщи здрав, за да може да отиде на изпитите, които имат следващата седмица, нещо като пробни матури. Това е координирано с училището, разбира се. Та не съм го ваксинирала, защото съм против ПО, тъкмо напротив, но нещата стоят така, както стоят в момента и решения се взимат на база някакви приоритети.

# 202
  • София
Нека има опция ДО по желание. Искам обаче, да има и опция ПО по желание. Искам деца, с валидни ЗС да могат да посещават училище!

# 203
В училището на сина ми няма онлайн за никого, или всички са онлайн, или никой. Синът ми е ваксиниран, но в момента е вкъщи здрав, за да може да отиде на изпитите, които имат следващата седмица, нещо като пробни матури. Това е координирано с училището, разбира се. Та не съм го ваксинирала, защото съм против ПО, тъкмо напротив, но нещата стоят така, както стоят в момента и решения се взимат на база някакви приоритети.

И ние сме така. Детето е онлайн, защото не желае да се смесва с всички-я върнали се от Банско, я от купон. Готви се за изпити, важно е.

Нека има опция ДО по желание. Искам обаче, да има и опция ПО по желание. Искам деца, с валидни ЗС да могат да посещават училище!

Че нали сега е така?
Моето дете е с валиден ЗС, просто избра опцията онлайн по ред причини. Останалите са в клас, който е карантиниран е в карантина просто.

# 204
  • София
И кой ще им преподава? В едно от цитираните от мен училища вече има съществен процент болни учители, а там всички са ваксинирани. Каквото и да си говорим, тук виждаме пълната сила на нуждата от солидарност при решенията, защото солидарно теглим после. Няма как да се обособим в анклави по всеки въпрос и да практикуваме в тях образование и здравеопазване.

# 205
Не съм против ските, но както ви казах, в луксозните чуждестранни училища е масов мор още от началото на седмицата, толкова положителни не е имало никога преди. Поне при нас ги знам къде са били и половината бяха в Банско. И сега контактните им са на училище, някои окапват, други ги чакаме и така. Не знам как е в масовите училища, но това и там предстои, защото случаите са твърде много. Затова говорех за удължаване на ваканцията, вместо за случващото се в момента, което си води до ДО, ама не за седмица.
Без мерки в страната не може да има присъствено, но не защото децата разнасят, а защото окапват.

не виждам защо заради луксозните чуждестранни училища, които са били масово на Банско да се удължава ваканцията. Нашите от обикновените училища са здрави. При дъщеря ми от 28 общо 26 са в клас, 2те и преди ваканцията бяха вкъщи. Както ще кажа за стотен път - училището е приоритет. ОК е да се затвори курорт и да се върнат 1000 англичани, но не е ок децата ни отново да се затварят вкъщи, докато възрастните се скъсаха да празнуват. И да влизат чужденци без тест от държави с пик на омикрон. Ама политика и слабоумие, какво да го правиш.

Малко по-назад е в темата спора за карантината, ама като прясно боледувала да кажа - направих симптоми 36 часа след контакт(с ваксиниран безсимптомен). Аз не съм с добър имунитет, вероятно заради това толкова пързо. Отрицателен тест всеки ден до 5ти ден от контакта и 4ти ден от симптомите(яка кашлица и темп). Бях позитивна точно 10 дни след първия позитивен тест, т.е. общо 15 дни след контакта стоях вкъщи. Така че за болен карантина от 10 дни е на кантар, ама наистина 14 може и да са много. По-малко от 10 би било безумие. Най-разумното за контактен безсимптомен е да има тест към 4-5-6ти ден, и ако е отриц, да си излиза. Така че 7 дни е ок, но е редно да се освобождава с тест. Всичкото това е във формат на съчинения поради липса на точни и непроменливи данни за вируса. За варицелата и много други заболявания е ясен и фиксиран инкубационен период и период на заразност, ама с ковид не е...

# 206
Бояна, присъствените в момента карат свободни часове при болен преподавател. Както винаги е било. Заместващите обикновено не преподават по съответния предмет.
Да, няма учебен процес при липсващи преподаватели. Говоря за нормално софийско училище, не уждестранно. С много карантинирани вече.

# 207
  • София

не виждам защо заради луксозните чуждестранни училища, които са били масово на Банско да се удължава ваканцията. Нашите от обикновените училища са здрави.
Обяснявам отново. Тези училища винаги започват първи училище през август или на 1-ви септември. Там има мерки и обичайно са пробен камък за развоя на пандемията в училище. В случая те първи окапаха и ако някой си прави илюзии, че това не предстои в масовото училище се заблуждава много. Поне в София вече нещата са тотално извън контрол. Вижда се с просто око.

# 208
Въпреки това, продължават присъствено в София, просто започват да окапват карантинирани.

# 209

не виждам защо заради луксозните чуждестранни училища, които са били масово на Банско да се удължава ваканцията. Нашите от обикновените училища са здрави.
Обяснявам отново. Тези училища винаги започват първи училище през август или на 1-ви септември. Там има мерки и обичайно са пробен камък за развоя на пандемията в училище. В случая те първи окапаха и ако някой си прави илюзии, че това не предстои в масовото училище се заблуждава много. Поне в София вече нещата са тотално извън контрол. Вижда се с просто око.

това за пробния камък е страшно смешно, ще ме прощавате. След затварянето на учениците през октомври, което беше ненужно рано и дълго, е пределно ясно, че ПРЕВАНТИВНО затваряне за тях не трябва да има. Превантивно трябва да се затварят кръчми, кина и подобни, не неща от първа необходимост като магазини за хранителни стоки и училища.

Общи условия

Активация на акаунт