Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 56 092
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Първо, не считам, че това е моя работа. Второ, както вече казах, резултатите с първите две деца са отлични и без моя намеса /вратът ми е дебел Simple Smile /. Чак сега с третото се намесвам, заради ДО, иначе училището е същото.

# 226
В момента нали са присъствено? Едва ли ще посмеят пак да минат на всеобщо ДО. Нямаше ли наредба в градовете над 500/100 000 заболели да се минава? В момента в София се учи присъствено, а са над тази бройка още по празниците.
Паралелното образование си съществува и процъфтява, няма какво да се лъжем, и то доста преди ДО. Това е една много различна тема. Половината на стартирал и минал по-голямата си част присъствено набор не са спирали с уроците.

# 227
Скрит текст:

не виждам защо заради луксозните чуждестранни училища, които са били масово на Банско да се удължава ваканцията. Нашите от обикновените училища са здрави.
Обяснявам отново. Тези училища винаги започват първи училище през август или на 1-ви септември. Там има мерки и обичайно са пробен камък за развоя на пандемията в училище. В случая те първи окапаха и ако някой си прави илюзии, че това не предстои в масовото училище се заблуждава много. Поне в София вече нещата са тотално извън контрол. Вижда се с просто око.

това за пробния камък е страшно смешно, ще ме прощавате. След затварянето на учениците през октомври, което беше ненужно рано и дълго, е пределно ясно, че ПРЕВАНТИВНО затваряне за тях не трябва да има. Превантивно трябва да се затварят кръчми, кина и подобни, не неща от първа необходимост като магазини за хранителни стоки и училища.
Абсолютно. Дори и да приемем, че са пробен камък на 1 септември, сега всички започнаха едновременно и няма пробни камъни.
Не знам какво и как правят в луксозните училища, но и при нас никой не е изпокапал, а ние сме от плебса и двете ми деца са в ДУ.
Нали уж с тестове щяха да учат ПО? Това уж беше решението. Сега пък тестовете били неточни. Не знам как в тази ситуация можем още да вярваме в адекватността и добронамереността на управляващите. Безсилие и отново стремеж към имитация на мерки.
За всеобщо ДО трябва да отменят настоящите насоки, които допускат ПО с тестване без оглед на заболеваемостта. Силно се надявам да не регресираме дотам.
Ако искат да затегнат малко, да премахнат ЗС в училище и да тестват всички, това определено ще помогне. Моите имат розови сертификати и в момента не ги тестват, но нямам против и да ги, стига да не пропаднем пак в черната дупка, наречена всеобщо ДО.

# 228
Пак обобщения. В някои училища ги скъсвали от изпитване и не се преподава. Да, ама в нашето си преподават и аз  държа учениците ми да си ходят на училище. Отново заведенията ще останат отворени, а училищата затворени. Сега има ДО по желание, когато затворят училищата, ПО по желание няма. И не е за 2-3 седмици. Това за 2-3 седмици го играем втора година.

# 229
Да, имат право. Има Заповед от министъра, че не е равнопоставено да се оценяват вкъщи и трябва да се явят в училище.
При определени изпълнени условия. Виж заповедта.
Скоро ще сме всички онлайн.

# 230
  • София
Какво ще става с тестването в училищата? Ще го отменят ли като неефективно? То че е неефективно, неефективно е, но все пак?
И другото, което чета е, че щяло да се учи лятото. Аз не искам моите деца да учат лятото. В моето детство 3 месеца съм имала лятна ваканция и какво- не станах ли човек?! Искам децата ми да имат детство! Надявам се това наваксване на пропуските да не го приемат или поне да не е задължително.

Аз също. Искам детето ми да си завърши на 30-и и да започне на 15-и. Да се оправят както искат, както могат и ако могат в останалото време, повече от достатъчно им е. Това време, лятото, си е за нас.

Току що прочетох, че според новия шеф на пандемичния щаб вероятно отново ще се премине към ДО. Били сме в подножието на пика, децата не позитивирали често, но били разпространители и затова пак ще учат онлайн. А хората с подбрадници из суперите и ресторантите, в градския транспорт и т. н. хич не са разпространители…Дотук с твърденията, че последно ще пипнат училищата.Честито! И така до края на света…

А за това, виж, са отговорни и виновни всички. И спазващите, и неспазващите - всички.
Понеже в нашето общество няма нетърпимост към неспазващите.

Един пример.
На 1-ви януари гледах концерта на Виенската филхармония. Претъпкана зала. Камерата постоянно обхожда салона, на случаен принцип, снима отблизо публиката. Намери се ЕДИН брой човек с подбрадник.

На 2-ри вечерта гледах финала на КВН. Огромна зала, претъпкана, камерата постоянно обхожда салона, на случаен принцип, снима отблизо публиката. Намериха се ДВАМА човека изобщо с някакви маски.

Нашето общество в това отношение наподобява онова в Москва, не във Виена. Причината във Виена всички да бяха с правилно поставена маска не е, че от някъде моментално ще се появи полицай с глоба, а, че съседите ще видят недопустимата постъпка. Така, както не биха си свалили гащите - не от страх от глоба - не биха си свалили и маската. Но нашето общество... е преценящо. Никой не прави забележка, никой не реагира. И... никой, съответно, не спазва.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 13:04 от katiABV

# 231
Детето е най-напред наше и наша отговорност и после нечия друга, личност или институция. На другото подхвърляне нямам намерение да отговарям.

# 232
  • София
Моя отговорност е да му изградя обща култура, критично мислене, ценности, да му предоставя най-добрите възможности за обучение, за опознаване на света, за разширяване на погледа. Обучението на училищен материал обаче, не е мое задължение, а на училището. И ще потретя - получава се прекрасно.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 13:12 от sanaka

# 233
Ами, зависи от училището. Аз все на него съм разчитала и вече два пъти се случи чудесно.

никога не съм имала и време, и желание да се намесвам и аз. На детето му е ясно, че трябва да учи, да пита и да ме намесва, ако има тенденциозно лошо отношение от учител и толкоз. В 7ми клас каза, че не се оправя по математика, аз прецених, че има нужда и от български - причините бяха, че в частното училище, в което беше, директивата от собственичките беше демонстративно да не се подготвят за матури, за да нямат шанс да отидат в добро училище. Походи на уроци малко, изкара по 90+ точки. В момента не по всички предмети й е лесно, но не ме занимава. Казала съм да пита учителите и ако й откажат консултация, да ме информира. Не се е стигнало дотам. За матурите в 12 вероятно пак ще походи на уроци и така. Държа да подчертая, че детето ми в никакъв случай не е свръхинтелигентно, лекичко я мързи и от частното училище, където ги кътаха да не им тежи, й липсват основни знания по разказвателните. Та с една дума, искрено непонятно ми е как средностатистическо дете в нормално училище има задължителна нужда от паралелно обучение...

# 234
ОК, щом се налага. Радвам се, браво на вас, справяте се прекрасно, адмирации и т.н /х3/

# 235
Ами, зависи от училището. Аз все на него съм разчитала и вече два пъти се случи чудесно.

никога не съм имала и време, и желание да се намесвам и аз. На детето му е ясно, че трябва да учи, да пита и да ме намесва, ако има тенденциозно лошо отношение от учител и толкоз. В 7ми клас каза, че не се оправя по математика, аз прецених, че има нужда и от български - причините бяха, че в частното училище, в което беше, директивата от собственичките беше демонстративно да не се подготвят за матури, за да нямат шанс да отидат в добро училище. Походи на уроци малко, изкара по 90+ точки. В момента не по всички предмети й е лесно, но не ме занимава. Казала съм да пита учителите и ако й откажат консултация, да ме информира. Не се е стигнало дотам. За матурите в 12 вероятно пак ще походи на уроци и така. Държа да подчертая, че детето ми в никакъв случай не е свръхинтелигентно, лекичко я мързи и от частното училище, където ги кътаха да не им тежи, й липсват основни знания по разказвателните. Та с една дума, искрено непонятно ми е как средностатистическо дете в нормално училище има задължителна нужда от паралелно обучение...

Нали и твоето дете е ходило и ще ходи пак на уроци, това не е ли паралелно обучение.

# 236
  • София
Нека има опция ДО по желание. Искам обаче, да има и опция ПО по желание. Искам деца, с валидни ЗС да могат да посещават училище!

Дааааамммм... Сещам се как всички ми се нахвърлиха, когато в началото на годината предложих като евентуално работещ вариант ПО да има за подрастващите и децата с валиден ЗС, по какъвто си искат начин получени, а останалите да бъдат обучавани на ДО... Накрая май ще се окаже, че е единствено действащ вариант... ама ще е малко късничко, поне за спасяването на тази (поредна) учебна година... Защо все така става, че се движим СЛЕД събитията, а никога не сме склонни да проявим мъъъничко смелост (и дори по-малко далновидност, в смелостта е проблемът), че да ги предвидим и да реагираме съобразно тях... предварително, така щото да няма сътресения?..

# 237
ОК, щом се налага. Радвам се, браво на вас, справяте се прекрасно, адмирации и т.н /х3/

смятам, че детето се справя достатъчно добре, за да продължи в университет и да си търси пътя после, без да искам от нея задължително да лети в космоса. И смятам, че ролята на родителя е да възпита отношение към хората и да държи под контрол базови неща - ценности, дрога, алкохол, лоши компании. Не да учи заедно с детето(освен ако не е със СОП), не да го ангажира с паралелно образование, щото да не забравяме и колко време е това, пък те втори път тийнейджъри няма да бъдат, не да виси в училище за щяло и нещяло, понеже отрочето не получава специално внимание. Това, в което всъщност се справям прекрасно, е че не съм превърнала детето в център на света и не насаждам такова чувство у нея. Някой ден, ако може, със собствени постижения нека тя сама се превърне.

п.с. Iris04 не, не е паралелно обучение - ходи един срок на български и математика, за да запълни дупки и да има шанс за прилично държавно училище. 8ми, 9ти и 10ти клас сега не ходи на нищо, дори и на езици, а учи три. Има абонамент в уча.се, гледам ползва, баща й понякога помага по физика, аз отговарям по литература, ако въобще реши да пита и така. Не бих казала, че има подарени оценки, щото чувам в ДО-то какво се случва, а миналата година е с 5.85 май.

# 238
С три ваксини съм ( последната от средата на ноември) и в момента положителна за ковид, а сме от хората, които са пазят най-много.

За мен е наивно в момента да се говори за ПО, ситуацията до седмица -две ще е аналогична на тези, които налагаха грипни ваканции преди.

# 239
С тази разлика, че сега няма да има грипна ваканция 🤕
Нали вече може от леглото да учат... Колкото и да са болните деца, ще върви едно преподаване на нов материал🤬

Общи условия

Активация на акаунт