Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 56 065
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 300
  • София
За децата, които са на ДО по желание с молба (по здравословни причини или просто по желание) не се изисква да ходят за нищо. Оформят ги и правят тестове както и досега са го правили. Преди как можеха цели класове да оформят и да им правят класно.

Според последните указания класни, оформяне и пр,. изпитвания се правят присъствено.

# 301
Това пише във вайбър-канала на МОН, на телефон съм и ми е трудно да копирам самата Заповед, но смисълът е същия:
"Текущите изпитвания, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне на оценките в края на първия учебен срок, да се провеждат присъствено. Правилото да важи за всички ученици с изключение на тези, които се обучават от разстояние по здравословни причини, удостоверени с медицински документ. "

Тоест, има разлика между ДО поради отказ от тестуване или неваксиниране от една страна и ОЕСР по медицински причини от друга. Но явно някои директори и учители не си четат указанията като хората.

А иначе няма за какво да си говорим пак след време (визирам поста на Лиляна). Детето ми е на ОЕСР вече трета година, включително целия важен и омразен седми клас миналата година. Топлата вода отдавна е открита. Пак пиша, всичко се свежда до родителски контрол. Ако той отсъства, се появяват дефицитите.

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 18:48 от storm76

# 302
  • Ямбол
Къде прочете, че някой директор или учител не е спазил/прочел указанията правилно?

# 303
Къде прочете, че някой директор или учител не е спазил/прочел указанията правилно?
Никъде. Мнението базирам на наблюдения от ученици, които познавам и от споделеното ми от учители (две са ми клиентки, третата - най-добрата ми приятелка, филолог горен курс).

# 304
  • Ямбол
Браво на детето, на майка му и на частните му учители.
Пак ще си говорим след известно време, когато контролът няма да е в същите измерения. Но и това не е толкова важно. Здрави да сте.

# 305
И в крайна сметка тези деца до пълнолетие ли ще бъдат контролирани? И къде отива възпитанието в отговорно поведение и самостоятелно изпълнение на задълженията. Прекаленият родителски контрол накрая ражда неспособни да се справят с предизвикателствата деца.

# 306
Зависи какво имате предвид под контрол. Аз доста отдавна съм във форума и не приемам с лека ръка изявления на потребители кал децата им се справят идеално без никакъв контрол и помощ, а после се оказва, че детето все пак е ходило на школи и уроци преди кандидатстване след седми клас и ще ходи и преди матура
 Само преди две страници имахме такива постове.
За мен контролът значи да знаеш как се справя детето в училище и да подпомагаш -лично или с уроци - там, където може по-добре. Ако трябва и до пълнолетие. Вие как го разбирате?

# 307
До пълнолетие ще му проверяваш дали си е написало домашното? Ужас!

# 308
За какво да му проверявам домашните?

# 309
  • Ямбол
Само в София и още няколко големи градове е този напън за школи и уроци.
Моите деца не са ходили, с изключение на една химия заради задачите и то само в 12 клас. Всичко друго са успели да постигнат с ходене на училище. Да, тук в гимназиите се влиза лесно, но в МУ не е толкова лесно.
И да, контролът е до време. Ако сега в осми клас се налага контрол, то във всеки следващ клас ще е по-трудно.

# 310
Трябвала им е химия, на химия са ходили. Други са ходили на друго.

# 311
Контролирала съм до 10 клас. За подготовката за МУ е ходил на курсове и по химия, и по биология.
При число в София вече 1%! няма реакция.  И школата по математика ВЪЗОБНОВЯВА ПО. От утре.

# 312
  • София
Това пише във вайбър-канала на МОН, на телефон съм и ми е трудно да копирам самата Заповед, но смисълът е същия:
"Текущите изпитвания, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне на оценките в края на първия учебен срок, да се провеждат присъствено. Правилото да важи за всички ученици с изключение на тези, които се обучават от разстояние по здравословни причини, удостоверени с медицински документ. "

Тоест, има разлика между ДО поради отказ от тестуване или неваксиниране от една страна и ОЕСР по медицински причини от друга. Но явно някои директори и учители не си четат указанията като хората.

А иначе няма за какво да си говорим пак след време (визирам поста на Лиляна). Детето ми е на ОЕСР вече трета година, включително целия важен и омразен седми клас миналата година. Топлата вода отдавна е открита. Пак пиша, всичко се свежда до родителски контрол. Ако той отсъства, се появяват дефицитите.

По медицински причини, както е във вашия случай, да, може да се избегне присъственото изпитване, но не и при "просто по желание" причини, както предположи Ирис - мисля, че просто се беше объркала, въпросът не е в подаването на молба за ОС.., а в причините за нея.

Fancy, винаги има някаква форма на контрол - по принцип е разделен, част се пада на родителите, част - на учителите. Но в случая със застрашените деца, които не могат в момента да посещават училище, единственият начин е родителят да поеме всички роли в/у себе си. И едва ли е нещо, което изобщо някой би си избрал - всеки би искал детето му да е здраво...

# 313
  • София
Нека не си говорим за контрол, защото обичайно радетелите за самостоятелност са доста контролиращи или са "делегирали" контрола по домашните. Не са си оставили децата без контрол и гледане на домашните, просто децата им или ходят на уроци, или са в частни училища, включително гимназии, или в някое от най-взискателните държавни училища. Така че хватката е доста стегната.

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 23:16 от Andariel

# 314
Лиляна, школите се налагат в няколко града в България. В останалите е съвсем различно. За какво да се ходи на школа, като и в МГ мин бал е около 200. Просто всеки отива, където иска да учи. Там няма тези истерии.

Общи условия

Активация на акаунт