Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 56 068
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 330
Аз съм съгласна. Имам едно неприятно усещане, че в момента се крепим на някаква инерция и цигански модел "ден за ден". Но ние тук отдавна сме в тази спирала, и всичко е навързано. Образование, здравна система - всичко е много неработещо вече, омазано тотално, от дълги години, и се иска много работа, която просто няма кой да я свърши. Това е. Затова и всеки се дърпа, иска да си седи в старото и познатото, макар и омазано до ушите.

# 331
  • София
Някой има ли представа защо в начален курс, когато децата са заедно до 16:30-17 в петък следобед, при направен тест в неделя преди обяд и излязъл положителен резултат, класът не се карантинира?
И това ли минава под параграфа - 48 часа не са имали контакт?

# 332
  • вкъщи
Моето мнение е че рядко се карантинират класове вече. Синът ми се зарази точно първият ден на училище след ваканцията.  Абсолютно сигурна съм. Тоест тестовете не ловят.

Последна редакция: пн, 10 яну 2022, 13:10 от лелка

# 333
Някой има ли представа защо в начален курс, когато децата са заедно до 16:30-17 в петък следобед, при направен тест в неделя преди обяд и излязъл положителен резултат, класът не се карантинира?
И това ли минава под параграфа - 48 часа не са имали контакт?

Защото се чудят как хем да имитират дейност, хем да минат тънко, хем да угодят на най-кресливите родители.
Те тестовете трябва да са минимум два пъти седмично, за да има някаква файда, но за пореден път сме свили уши и сме се втренчили в наближаващите фарове.

# 334
Сега слушах по новините. Гърция - карантиниране на класа при трима положителни, но тестване всеки ден, ако е имало случай.
Испания - карантина за класа при 5 положителни. Е, малка подробност е, че имали 80% ваксинирани във възраст 12-18г и 35% във възраст 5-11г. Ние обаче сме по-умни и ваксини не щем и не слагаме.

# 335
  • София
Сега слушах по новините. Гърция - карантиниране на класа при трима положителни, но тестване всеки ден, ако е имало случай.
Испания - карантина за класа при 5 положителни. Е, малка подробност е, че имали 80% ваксинирани във възраст 12-18г и 35% във възраст 5-11г. Ние обаче сме по-умни и ваксини не щем и не слагаме.
А и маски носят ама наистина.

# 336
  • софия
От 12-те класове на дъщеря ми и в трите има по един положителен днес  и то хванати с плюнка. Пратили са ги на ПСР. Какво следва?

# 337
Няма карантина. Просто с това тестване само в понеделник няма карантинирани класове от тестването в училище с МОН-ските тестове. Ще има карантина само от симптоми и тестване извън училищните с плюнка.

# 338
От 12-те класове на дъщеря ми и в трите има по един положителен днес  и то хванати с плюнка. Пратили са ги на ПСР. Какво следва?

Следва тези да отидат на пср, след което ако се потвърди, да ви карантинират класовете.

# 339
С тестовете от понеделник не ги карантинират. Който е дал положителен резултат на училищния тест, напуска училище и отива на пср. Ако се потвърди, карантина за класа няма. Счита се, че не е имало контакт. Вече, ако има тестване и в четвъртък, при положителен, ще има карантина за класа.

# 340
  • София
При положителен ПСР/антигенен от лаборатория, класът се карантинира. Класът на дъщеря ми е карантиниран в момента по тази причина.

# 341
И в класа на СМ при днешното тестване с плюнка са излезнали двама положителни. Отишли да правят ПСР. Ако са положителни и карантинират класа, тези които не са били на тестването, защото са със ЗС и отиват направи за часа също ли са в карантина? Те реално не са имали никакъв контакт с положителните! Кой подава имената на тези, който ще бъдат в карантина?

# 342
При положителен ПСР/антигенен от лаборатория, класът се карантинира. Класът на дъщеря ми е карантиниран в момента по тази причина.

4.9. При установяване на положителен резултат, ученикът се отделя незабавно в предназначеното за такъв случай място при осигурено наблюдение и се прилага Протокол 1 от Раздел ІІІ от настоящите насоки – Задължителни протоколи за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището. Ученикът се допуска обратно в училище само при предоставяне на отрицателен резултат от извършено лабораторно изследване за COVID-19 или валиден документ, че е клинично здрав. Уточняващото (потвърждаващото) изследване следва да се проведе до 24 часа от положителен резултат от бързия антигенен тест, проведен в училище. На ученика се поставят отсъствия по уважителни причини по смисъла на чл. 62, ал. 1, т. 1 от Наредбата за приобщаващото образование без да е необходимо представяне на медицински документ в деня, в който е установен положителен резултат от теста в училището. Учениците от паралелката продължават да се обучават присъствено до момента на потвърждаване на положителния резултат от тест, проведен в лабораторни условия. В случай на потвърден положителен резултат, за учениците от паралелката се прилага Протокол 2 от Задължителните протоколи за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището. При липса на положителен резултат, паралелката продължава присъственото обучение.

https://coronavirus.bg/bg/1156

https://bgshkolo.com/wp-content/uploads/2020/09/2020_09_07-%D0%9 … E%D0%BB%D0%B8.pdf  Това е на БГ Школо, но вероятно всяко училище има такъв.

При тестване в понеделник, преди бях чела становище на РЗИ, че не ги водят контактни по този протокол, защото уж били с маски преди да приключи тестването.

И нашият клас от днес е в карантина, но наложена от училището, а не защото е задължителна. Има позитивно дете на сутрешния филтър.

Последна редакция: пн, 10 яну 2022, 14:47 от Fancy

# 343
  • София
При нас не е от тестване в училище. Положителният ПСР е излязъл през седмицата и класът се карантинира като контактен. Карантината е наложена от РЗИ.

# 344
При нас не е от тестване в училище. Положителният ПСР е излязъл през седмицата и класът се карантинира като контактен. Карантината е наложена от РЗИ.

Ама нали това казваме. От тестване в училище в понеделник сутрин с положителен тест от слюнка(после потвърден от PCR) не се карантинират, защото не се водят контактни при незащитен контакт в рамките на два дни преди понеделника.
Всички други изследвания в другите дни, т.е. лично направени, са повод за карантина.

Т.е. ако днес сутринта някой е дал положителен училищен и е потвърден с PCR, класът не се карантинира, защото два дни не са били контактни.

Общи условия

Активация на акаунт