Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 56 050
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 375
И аз не разбирам. Моите нямат свободни часове. Има болни учители в момента, факт. Имаше такива и през есента, и през миналата година. Никога обаче не са карали свободни часове, винаги е имало заместник, който преподава по същия предмет. Не знам как го прави ръководството, но фактите са такива.

# 376
Чудесно, обаче по-масовият случай е да няма заместник по предмета. При нас са влизали-психоложката, госпожата по музика за математика, учителят по физкултура за физика и т.н., защото принципно няат право да стоят сами в свободен час. Това при едното ми дете. При другото си карат свободни часове. Дупка, два часа, защото са на модули, си бъркат в носа. Преди поне ходеха в близкото кафене. Имало е случаи да ходят само за час или два (модул) на ден, разпокъсано, останалото-свободни часове. Както казах, официално го чух с ушите си, от утре няма да имат език например, отново са отменени всички изпитвания, а толкова яростно ги чакаха да им кацнат януари за тези изпитвания присъствено.

# 377
Поздравления на ръководството, но много зависи къде и какво е училището. Специализирани училища много трудно намират заместници по специални предмети (дали ще са екзотични езици, металообработка или биология на френски няма значение), много е трудно и за училища в малки населени места, където просто няма откъде да се намери свободен в момента учител по химия (например).

# 378
  • Ямбол
От много години в нашата гимназия свободни часове няма. Има заместници, а ако някъде не може да се намери, влизат други учители по програма "Без свободен час". Явно си е до ръководство. Нещо на некадърност ми мирише, но това ръководство се проверява от други, та явно и другите не стават.

От утре и дъщеря ми класът им минава на ОЕСР заради болно дете, с което не са имали контакт от петък, не са ни се обаждали от РЗИ, но може и училището така да се преценили. В момента вървят олимпиади, няма да може да се яви, има сертификат, съгласна съм и на тестване, но ще видим какво ще стане.

# 379
Специализирани училища много трудно намират заместници по специални предмети (дали ще са екзотични езици, металообработка или биология на френски няма значение)..
Това не са специални предмети, а училищата не са специализирани.

# 380
  • Пловдив
Не е необходимо да разбираш. То и аз вече нищо не разбирам. Училището няма нищо общо с това, което беше преди ковид. И, да. ДО всеки ден имаше преподаване на учебен материал. Сега, като я питам, какво правят в час, смислен отговор не получавам. Честно хич не ми пука вече. В 7 клас училище няма да сменям. А заместниците са ден да мине, друг да дойде.....

# 381
От много години в нашата гимназия свободни часове няма. Има заместници, а ако някъде не може да се намери, влизат други учители по програма "Без свободен час". Явно си е до ръководство. Нещо на некадърност ми мирише, но това ръководство се проверява от други, та явно и другите не стават.
Така де, без свободен час, играят на карти с психоложката, учебен процес няма.
Иначе, за нашата некадърност съм писала много, ама все не им се вярва на хората, нали сме софийския елит. Категорично, ръководтството е под всяка критика. Кой смяташ, че ги проверява и как?
ПП. Миналата година се сменяха трима-четирима по математика, трагедия след още по-голяма трагедия. Да бяха ги оставили със свободни часове, така или иначе се наложиха уроци заради това, пусни ги да си ходят на уроците, какво им губиш времето...

# 382
В нашето училище, два интересни примера :ДО, децата имат АЕ, но става ясно, че учителката е болна и не може и ДО да преподава. Започва часът, влиза учителката по философия, какъвто предмет нямат за деня и децата мислят, че се е объркала. Тя ги успокоява, казва че знае, нямат философия и на кристален АЕ ги поканва да си отворят учебниците по АЕ и провежда урока.
Втори пример - 4-5болни учители едновременно. Официално в програмата се появи ГО, какъвто предмет децата през годината нямат. Ами, не им беше излишно.
Но не винаги и не навсякъде е  възможно

# 383
Няма как да обвинявам хората, че учителят се е разболял и се е обадил, че не може да отиде, даже много добре е направил, че не се мъкне болен, и ръководството не може да му намери заместник за пет минути. Ако някъде могат, евала, при нас сигнализират на класната и тя праща съобщение до децата, че няма да имат час. Когато са първи или последни часове е добре. Не държа да висят там с психоложката, няма смисъл.
Децата никак не се притесняват от тая работа, все пак са си деца и за тях болен учител е повод за аху -иху, а не за притеснение. Но не мога да не се питам кому беше нужно това и докъде ще ни докара.

И вече хич не вярвам на приказки, как някъде си всички били здрави и неотсъстващи. Това го слушам от началото на пандемията. Никой не бил болен, децата не се разболявали, пък след един месец  - то в нашия клас всички го изкараха.

# 384
  • Ямбол
Ми нас ни спукват от проверки, все за нещо ни проверяват. От РУО най-вече. В момента тече проверка за дипломитте кой какво има право да преподава и като какъв е назначен. По програмата "Без свободен час" скоро ни проверяваха. Няма такива играят на карти. Този, който влиза, им води тема някаква или по неговия си предмет или отсъстващият колега му е пратил някакви материали - тест, работни листове, някаква презентация и други подобни. Често ни проверяват и за ритмичност на изпитването. А откакто родителите се научиха жалби да подават, направо им се спира токът на нашето ръководство. То не бяха защо правим контролни и кога, то не бяха за носене на маски, то каквото се сетиш. Искам обаче дебело да подчертая, че до момента нямаме нито един лош протокол от проверка, нито едно нарушение не е установено. На центъра на града сме и кой откъде мине, при нас влиза да проверява.

# 385
Хвала. Обаче моите жалби стоят явно някъде в някое кошче за боклук. Защото съм подавала и подавам. И едва ли съм единствена.
И няма и косъм от описаното от теб , Лиляна, като процес при нас. Та съгласи се, имаме право за негодувание и не си пишем тук ей така от скука. Като пиша, че няма учебен процес, точно това имам предвид, че наистина няма. Или е свободен час, или е заместник по друг предмет, който не прави нищо, само ги варди, да не са сами.
Помниш ли, преди ваканцията, когато негодувах,ч е отмениха всички планирани под натиск даже изпитвания, отказаха да ги изпитват за текущи оценки и ги чакаха януари. Ето какво се случва януари, както и предвидих - липсват както деца (или ходят болни деца за присъствено изпитване), липсват и учители, и отменят пак тестове и класни, чакат да се съберат присъствено. Кога?

# 386
  • София
При болни учители и в ДО не са провеждали часове - пример 2 месеца без химия в модул 11 клас. Тази година два без математика...

# 387
Скрит текст:
Много ви се чудя на ваксинираните защо искате да ваксинирате всички, а не си живеете спокойно живота? Имам и близки такива, все едно ги дразня с нещо че съм преболедувала и не искам да се ваксинирам като тях. А аз тях ги разбирам, страх ги е.
Скрит текст:
Имах приятелка доста по-млада от мен, която също много зле реагираше като стане на въпрос за ваксини. Не исках да я дразня и сменях темата ... Когато я чух за  последно по телефона беше болна. Каза ми , че е много зле и ако се оправи задължително  вече ще се ваксинира.  Не успя, а аз не мога да се отърва от вината за това че съм била толкова дипломатична вместо да  я бях хванала под ръка и да я бях завлякла заедно с мен .  Сега си мисля , че бих предпочела вече да не сме толкова близки, но  само да беше жива.
 Бясна съм, че губим хора от глупост и от криворазбрана толерантност.

И вече хич не вярвам на приказки, как някъде си всички били здрави и неотсъстващи. Това го слушам от началото
Вярвате или не , но е факт. Масово го изкараха през октомври и ноември, но имаше само две деца от класа с положителен тест от лаборатория. Другите просто не се изследваха, защото тогава  това бе по желание и за лична сметка. Карантина нямаше, но имаше много отсъстващи и то за дълго учители. За това писах , че си караме паралелно  частно обучение .

Сега на младежите много , ама  наистина много им се иска някой да позитивира  понеделнишки тест или някой учител да не дойде, защото ги съсипват от изпитване, но не .Учебният процес си върви нормално. Най-сетне!  Има обаче много за наваксване за времето, когато при нас бе епидемията, а всички останали си учеха нормално.

# 388
Каквото и да са изкарали, сега ги повтаря. Дори ваксинираните. Дано скоро има яснота какво и как ще става, защото като има болни учители, няма никакво значение дали ще е ПО или ДО, просто не учат

# 389
Четях в местната преса на моята област, че в някои училища недостигът на учители е огромен. Не могат да намерят заместници. Детето засега е само с един отсъстващ.

Общи условия

Активация на акаунт