Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 889
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 660
Защото не всички директори успяват да си карантинират адекватно класовете. Затова е много субективен фактор решението на ниво училище. Тук вече сме в задънена улица. Аз затова и казах, че опцията сам си преценяш ще започне да е много реалистична, ако до сега беше в сферата на вицовете.

# 661
  • София
Там, където ситуацията го налага /заради много отсъстващи учители и/или ученици/, директорът може разпореди ДО, независимо от предвижданията на плана. Може и трябва да го направи. Но там, където ситуацията е като при Стон например, не следва да има затваряне. За мен това е най-доброто решение - действия на ниво конкретно училище. И не може да се отхвърли с аргумент, че някой конкретен директор е неадекватен.

# 662
Фенси, като чета темата за ковид, в много държави обвързват мерките със заетостта на интензивните легла. Ако нещо сме разбрали за тези две години е, че мерките не могат да спрат вируса, целта е да не се пренатоварва здравната система. И според мен е по-разумно мерките /тези, които предвиждат затваряне на обекти/ да са обвързани с данните за заетост на болничните заведения, отколкото с данните за заболеваемостта. Особено при вариант, за който всички данни сочат, че води до висока заболеваемост, но ниска хоспитализация, защото масово се кара леко.

Само това ли са мерките в другите държави? Риторично питам. И двете знаем отговора. И двете знаем какви са разликите у нас и в държавите, за които говориш.
Във Франция облекчават начина на тестването на ученици - от аптеката ще е у дома. Но не го намаляват, както у нас. Но пък въвеждат имунизационен паспорт и само с него ще имат достъп до определени услуги. В Гърция(за Крит знам от вчера) носят маски навсякъде. И навън. В Италия достъп до магазин можеш да имаш само с маска KN95. И т.н.
И всичко това се спазва. Като за контрол е впрегната държавата. У нас РЗИ се обажда да ти обявят карантината на 3-4 ден.

Между другото във Франция има скок на хоспитализираните.

В училищата няма адекватна информация кой, как и защо отсъства. Освен това се карантинират само при регистриран в РЗИ случай извън ден понеделник и то не винаги. Можеш и сама да го констатираш. Знаеш къде да го погледнеш за реални примери.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 11:33 от Fancy

# 663
  • Варна
горят всички в момента, просто в различна степен. Единственото разумно решение за децата е стария принцип с грипната ваканция - по общини или училища, ако има много заболели.
Ключовото тук, е как се определеля има ли много заболели.
Ще пиша как е в нашето училище, само предполагам, че това е масов случай в гимназиите.
Краят на срока е, все още правят класни, по други предмети оформят, изпитват. Повечето, да не кажа всички преподаватели държат това да е присъствено. В класа половината поне подсмърчат и кашлят. Тестовете в понеделник са отрицателни, никой не се тества допълнително. Може и нещо друго да е- не знам. Знам само, че при дъщеря ми леката хрема се оказа Ковид. Никой друг не пожела да се тества. Карантина за класа няма. В класа официално заболели няма. Кой какво си е занесъл у дома е друг въпрос.

# 664
Там, където ситуацията го налага /заради много отсъстващи учители и/или ученици/, директорът може разпореди ДО, независимо от предвижданията на плана. Може и трябва да го направи. Но там, където ситуацията е като при Стон например, не следва да има затваряне. За мен това е най-доброто решение - действия на ниво конкретно училище. И не може да се отхвърли с аргумент, че някой конкретен директор е неадекватен.

Да. На този етап това е най-работещо. Не иде реч да се отхвърля, просто споделям разочарование, че някъде действията са хаотични и неадекватни.

# 665
  • София
Фенси, като чета темата за ковид, в много държави обвързват мерките със заетостта на интензивните легла. Ако нещо сме разбрали за тези две години е, че мерките не могат да спрат вируса, целта е да не се пренатоварва здравната система. И според мен е по-разумно мерките /тези, които предвиждат затваряне на обекти/ да са обвързани с данните за заетост на болничните заведения, отколкото с данните за заболеваемостта. Особено при вариант, за който всички данни сочат, че води до висока заболеваемост, но ниска хоспитализация, защото масово се кара леко.

Само това ли са мерките в другите държави? Риторично питам. И двете знаем отговора. И двете знаем какви са разликите у нас и в държавите, за които говориш.
Във Франция облекчават начина на тестването на ученици - от аптеката ще е у дома. Но не го намаляват, както у нас. Но пък въвеждат имунизационен паспорт и само с него ще имат достъп до определени услуги. В Гърция(за Крит знам от вчера) носят маски навсякъде. И навън. В Италия достъп до магазин можеш да имаш само с маска KN95. И т.н.
И всичко това се спазва. Като за контрол е впрегната държавата. У нас РЗИ се обажда да ти обявят карантината на 3-4 ден.

Между другото във Франция има скок на хоспитализация.

В училищата няма адекватна информация кой, как и защо отсъства. Освен това се карантинират само при регистриран в РЗИ случай извън ден понеделник и то не винаги. Можеш и сама да го констатираш. Знаеш къде да го погледнеш за реални примери.
Тези неща са така, но какви изводи правим? Какви мерки според теб трябва да се вземат в момента и какво трябваше да предвижда планът в частта затваряне на обекти - затваряне според заболеваемостта, според друг критерий? Разбирам, че не одобряваш приетия вариант, но не разбирам кой е по-удачният според теб.

# 666
  • София
В другите държави всички са ваксинирани и мерките в училищата не са на хартия, а се спазват и то не от днес. Там наистина има план.

# 667
Ами значи пак опираме до ключовото
"В другите държави всички са ваксинирани"
Това, което не виждам във всички планове досега е стратегия как и тук да стане "всички са ваксинирани". И докато си стоим под 30 процента все така ще си играем на отвори-затвори.

# 668
  • София
Фандъкова е казала следното:
"Коментирахме още тестовете и учениците. Аз подкрепих тази мярка с една цел – много време учениците бяха вкъщи. В понеделник се надявам да имаме възможност да обявим, че учениците в София няма да излизат в онлайн обучение, защото е краят на срока и е важно да бъдат в училище", добави тя."
От казаното разбирам, че има и вариант ДО, не е само "всички присъствено". Но може и аз да не разбирам.

# 669
  • София
Според мен планът не е идеален, но е най-доброто което сме имали и оценявам колко старание е вложено в него.
 Разумно и приемливо звучи. Да видим какъв ще е контрола.

Не мога да не отчета, че е съобразен с основния приоритет на БГ-мамите в темата- сервитьорките  и дискотеките ще бъдат последни. Искам обаче не само да се разгранича от този точно приоритет, но и да кажа че се срамувам заради съфорумките, които го поставиха като най-важен в темата. Срамувам се и се извинявам за това пред:
 1. Хронично болните лишени от достъп пациенти, а също и пред здравите към момента, които ще бъдат възпрепятствани да си  направят профилактика.
 2. Всички медици.
 3.Семействата и най-вече  непълнолетните деца, които са загубили или ще загубят родител, защото не сме направили достатъчно да го убедим на време, че ваксината наистина е могла да му спаси живота.

За периода 20 ноември 2021- 5 януари 2022 имам преки лични впечатления от столични клубове за билярд/боулинг и СПА-хотел. Посетителите са изцяло без маски. Има табели, но липсва контрол. Смятам , че поне  в следващите няколко седмици и оценявайки привилегията за това, че са оставени да работят до последно  наистина да се гарантира  поне носенето на маски. В противен случай  би било подигравка с жертвите на всички нас като общество .
   Според последните данни новият щам загива само за 20мин. във въздуха. Това значи, че обикновените мерки като маски , проветряване и дистанция сега биха били по-ефективни от всякога.

Аз не забелязах някой във форума да е поставил обслужващия персонал като най-приоритетен. По-скоро всячески се опитваме да ти обясним, че са равнопоставени и, че децата ти не са на по-високо стъпало от тях.

Що се отнася до "спазването на мерките" - няма да се спазват. Не само в заведенията - никъде.

Няма да се спазват, докато пред лекарския кабинет седи дядо с подносник, до него седи жена и си мълчи и едва когато аз вляза и направя забележка нещо се случва. Да, ама в коридора имаше в този момент над 20 души. Над 20 души, които си траят като мишки, да не би някой да вземе да ги помисли за страхливи.

Докато всички си мълчите страхливо, мерки няма да има. Не се надявайте да дойде Големият Брат, за да ви ги наложи. Не сте в детската градина, ако сами не се грижите за дома си, няма кой да дойде да ви го оправи.

# 670
  • Пловдив
Вай, ситуацията в момента е по-зле и от турски сериал. То абсурдите там са детска работа. Дори Омикрон не може да пречупи ината български. Да, да, да. Така трябва. Да, да, да. Кръчмите ще работят. Да, да, да. Училищата също. Казхме ли ви ние. Така трябва. Да боледуват, да се задушават, да мрат, като не им се изясни, че това е сенна хрема. Глупав народ. Опасен вирус. Грънци! Бива ли такава психоза. Честно, Костурица само може да си записва. Дори той не може да режисира такава пародия....

# 671
Ами значи пак опираме до ключовото
"В другите държави всички са ваксинирани"
Това, което не виждам във всички планове досега е стратегия как и тук да стане "всички са ваксинирани". И докато си стоим под 30 процента все така ще си играем на отвори-затвори.

Ох, не се сдържам и мисля да си го напиша. Лично мое усещане си е.
Ниският ваксинационен статус у нас се дължи на слабата образованост на народонаселението и вярата му във врачки, чипове и експерименти в по-голямата си част. Това са едни хора на средна възраст, учили изцяло присъствено, но в една покварена и нискообразоваща система. Старите хора са друга група.

Фандъкова е казала следното:
"Коментирахме още тестовете и учениците. Аз подкрепих тази мярка с една цел – много време учениците бяха вкъщи. В понеделник се надявам да имаме възможност да обявим, че учениците в София няма да излизат в онлайн обучение, защото е краят на срока и е важно да бъдат в училище", добави тя."
От казаното разбирам, че има и вариант ДО, не е само "всички присъствено". Но може и аз да не разбирам.

Ама разбира се. Пустият му срок, и колко е важно присъствено да се приключи. Ето затова ходят кихащи.

# 672

Тези неща са така, но какви изводи правим? Какви мерки според теб трябва да се вземат в момента и какво трябваше да предвижда планът в частта затваряне на обекти - затваряне според заболеваемостта, според друг критерий? Разбирам, че не одобряваш приетия вариант, но не разбирам кой е по-удачният според теб.

Т.е. за теб е ок бодряшки, като онези три маймунки да се държим тип "не знам, не чух, не видях", и да се успокояваме, че училищата не са затворени, защото все още имаме детски интензивни легла?

# 673
  • София
Нека не забравяме, че тестове има само за още едно тестване в понеделник и още не е пусната процедура за закупуване на нови.

# 674
  • Пловдив
Ама, моля ви се, тестове. Посоката е ковид няма, затова и тестове няма да има. Няма да има нищо, което да смущава нормалността българска. То не, че до сега имаше.....

Общи условия

Активация на акаунт