Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 886
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Фенси, като че ли тенденцията върви в посока да не се бори особено разпространението - Англия, Испания /там го обявиха за сезонен грип/... На мен ми харесва това решение в новия план. Съгласявам се, че сме на различно мнение. Simple Smile
Досадна съм, а в тези страни всички са ваксинирани. Ние къде барабар Петко с мъжете...

# 691
Да, първата вълна си беше очакваемо октомври, след като на 15 септември се събраха "от кол и въже" прясно дошлите от море дечурлига. Тогава чакаха да минат входните. И ги разпуснаха.

# 692
  • София
Фенси, като че ли тенденцията върви в посока да не се бори особено разпространението - Англия, Испания /там го обявиха за сезонен грип/... На мен ми харесва това решение в новия план. Съгласявам се, че сме на различно мнение. Simple Smile
Досадна съм, а в тези страни всички са ваксинирани. Ние къде барабар Петко с мъжете...
И аз съм досадна, а локдаун до живот ли предлагате? Защото това ниво на ваксиниране тук никога няма да се достигне. И пак да кажа, че омикрон не подбира ваксинирани/неваксинирани.

# 693

Няма такова нещо, като обявяват го за сезонен грип. Просто от затворена държава минават към строги мерки, каквито у нас никога не е имало. И не затварят държавата, поради икономически причини, а не медицински.

https://nova.bg/news/view/2022/01/05/352210/%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D … 0%BD%D0%B8%D1%8F/

И препоръчителния срок за бустер пада на 2-3 месеца. Това е инфо от първа ръка.

# 694
Да си припомним, че у нас локдаун не е имало, няма, няма и да има.
Пробивите са поради ниското ниво на ваксинация.

# 695
  • София

И аз съм досадна, а локдаун до живот ли предлагате? Защото това ниво на ваксиниране тук никога няма да се достигне. И пак да кажа, че омикрон не подбира ваксинирани/неваксинирани.
Предлагам да има някакви мерки, за да пропуснем масовия мор и на хора, и на бизнеси и на образованието. Без никакви мерки, както сме у нас, нищо няма да стане. ЗС в момента нито е адекватна мярка, нито се прилага на практика.
А тук локдаун не е имало никога, та чак да се плашим с такъв до живот. Хубаво е да се направи нещо преди всички да изпищят, което ще стане съвсем скоро.

# 696
Аз ще изчакам да видя къде ще е шампанското, като се препълнят спешните. Изобщо няма нужда да стига някой до интензивно легло, та да узрее що за критерий е това и има ли той почва у нас.

# 697
  • София

Предлагам да има някакви мерки, за да пропуснем масовия мор и на хора, и на бизнеси и на образованието. Без никакви мерки, както сме у нас, нищо няма да стане. ЗС в момента нито е адекватна мярка, нито се прилага на практика.
А тук локдаун не е имало никога, та чак да се плашим с такъв до живот. Хубаво е да се направи нещо преди всички да изпищят, което ще стане съвсем скоро.
Какви да са тези "някакви мерки"?

Фенси, за "сезонния грип" имах предвид Испания https://www.dw.com/bg/%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F … %D0%BF/a-60400451

# 698
  • София
А там, където учители няма ко правим, Лиляна?
На много места не е като при вас. Защото в София е една жестока въртележка от началото на януари. Едни отсъстват, върнат се, веднага друг застъпва неговото място. Докато се изредят всички , ще сме средата на втори срок.
Написала съм ясно, докато могат да се намерят заместващи. Но даже и да не намерят, пак няма как да стане. Да помислят колегите в оставащите 50% да се ваксинират. Ако е много зле положението с кадри може и нулева година да се обяви, но останалите нека да си карат присъствен учебен процес.

Чекай-чекай!
Значи то така.
1. Ще обявим нулева учебна година (нещо, което в България от как има организирана система на начално, основно и средно образование у нас - ми, от времето на Марин Дринов, некъде къде '78-ма година (илядо-осемстотин отпред!) не се е случвало - ми, никога - то балканска, 1-ва, 2-ра световна войни, грип испански, абе... каквото ти дойде - само без обявяване на нулева година) и, забележи, ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВА
2. Ще карат присъствен учебен процес (да не вземем да забравим - докато карат нулева година)!

Нещо тук... ???

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 12:51 от katiABV

# 699
  • вкъщи
Положението е толкова омазано, че вчера ревах от безсилие. Всички болни вкъщи, детето и аз се влошаваме, няма кой да те прегледа и смени лечението. Личните ни лекари не вдигат телефони, РЗИ препращат към тях.
В момента е крайно наложително да се въведе ДО, ама много крайно. Никога не съм била привърженик, но след като лепнахме вируса точно от училище и след като съм пряк свидетел как лекарска грижа за болните с Ковид няма, си смених позицията на 360 градуса. Моите деца след като Дай Боже оздравеят, няма да стъпят в училище поне още две седмици. Учителите половината ги няма и качествен учебен процес няма.
Зелените сертификати са просто една ненужна хартийка. Какво като ги имаме и се заразихме.

# 700
Ами значи пак опираме до ключовото
"В другите държави всички са ваксинирани"
Това, което не виждам във всички планове досега е стратегия как и тук да стане "всички са ваксинирани". И докато си стоим под 30 процента все така ще си играем на отвори-затвори.

Ох, не се сдържам и мисля да си го напиша. Лично мое усещане си е.
Ниският ваксинационен статус у нас се дължи на слабата образованост на народонаселението и вярата му във врачки, чипове и експерименти в по-голямата си част. Това са едни хора на средна възраст, учили изцяло присъствено, но в една покварена и нискообразоваща система. Старите хора са друга група.

Фандъкова е казала следното:
"Коментирахме още тестовете и учениците. Аз подкрепих тази мярка с една цел – много време учениците бяха вкъщи. В понеделник се надявам да имаме възможност да обявим, че учениците в София няма да излизат в онлайн обучение, защото е краят на срока и е важно да бъдат в училище", добави тя."
От казаното разбирам, че има и вариант ДО, не е само "всички присъствено". Но може и аз да не разбирам.

Ама разбира се. Пустият му срок, и колко е важно присъствено да се приключи. Ето затова ходят кихащи.

до голяма степен грешни разсъждения. Всичките ми неваксинирани познати са с над средна интелигентност, над среден доход и социален статус. Напълно приемам те да имат разсъждения дали да се ваксинират и кога. И то не защото смятам, че всеки може да си преценя, а защото влизането в употреба и масовост точно на тези ваксини беше съпроводено с много неяснота и противоречия, които всеки интелигентен човек може да отчете. В същото време, повечето ми ваксинирани познати го направиха пролетта, за да могат да пътуват без проблем. Само едни смятат, че ще им помогне срещу болестта, и след ваксиниране продължиха да не ходят НИКЪДЕ, защото пак толкова ги е страх. И третата група мои познати са няколко баби около майка ми, чиито деца са закарали да се ваксинират и аз също вярвам, че при старите хора със заболявания има полза. Та много са ви грешни разсъжденията.

# 701
Скрит текст:
Според мен планът не е идеален, но е най-доброто което сме имали и оценявам колко старание е вложено в него.
 Разумно и приемливо звучи. Да видим какъв ще е контрола.

Не мога да не отчета, че е съобразен с основния приоритет на БГ-мамите в темата- сервитьорките  и дискотеките ще бъдат последни. Искам обаче не само да се разгранича от този точно приоритет, но и да кажа че се срамувам заради съфорумките, които го поставиха като най-важен в темата. Срамувам се и се извинявам за това пред:
 1. Хронично болните лишени от достъп пациенти, а също и пред здравите към момента, които ще бъдат възпрепятствани да си  направят профилактика.
 2. Всички медици.
 3.Семействата и най-вече  непълнолетните деца, които са загубили или ще загубят родител, защото не сме направили достатъчно да го убедим на време, че ваксината наистина е могла да му спаси живота.

За периода 20 ноември 2021- 5 януари 2022 имам преки лични впечатления от столични клубове за билярд/боулинг и СПА-хотел. Посетителите са изцяло без маски. Има табели, но липсва контрол. Смятам , че поне  в следващите няколко седмици и оценявайки привилегията за това, че са оставени да работят до последно  наистина да се гарантира  поне носенето на маски. В противен случай  би било подигравка с жертвите на всички нас като общество .
   Според последните данни новият щам загива само за 20мин. във въздуха. Това значи, че обикновените мерки като маски , проветряване и дистанция сега биха били по-ефективни от всякога.

Аз не забелязах някой във форума да е поставил обслужващия персонал като най-приоритетен. По-скоро всячески се опитваме да ти обясним, че са равнопоставени и, че децата ти не са на по-високо стъпало от тях.

......
Никъде не  става дума за моето дете. ПО или ДО то си има своето паралелно обучение. Не става дума  за нищо мое. Много благодаря за загрижеността, но никого не съм молила за нея.
Учудващо упорито обаче уж мислещи хора отказват да разберат, че има много по-важни приоритети от сервитьорките.

# 702
Положението е толкова омазано, че вчера ревах от безсилие. Всички болни вкъщи, детето и аз се влошаваме, няма кой да те прегледа и смени лечението. Личните ни лекари не вдигат телефони, РЗИ препращат към тях.
В момента е крайно наложително да се въведе ДО, ама много крайно. Никога не съм била привърженик, но след като лепнахме вируса точно от училище и след като съм пряк свидетел как лекарска грижа за болните с Ковид няма, си смених позицията на 360 градуса. Моите деца след като Дай Боже оздравеят, няма да стъпят в училище поне още две седмици. Учителите половината ги няма и качествен учебен процес няма.
Зелените сертификати са просто една ненужна хартийка. Какво като ги имаме и се заразихме.
 Разбирам Ви много добре. Обаче това, което в момента се случва с Вас , всъщност се случва с всички ни от началото на октомври. Да горе долу на всеки отнема около две седмици и е супер неприятно.
 Когато ние бяхме под карантина болните бяхме толкова много , че на два пъти сайта на столична РЗИ се срина, а лабораториите не можеха да подават данните за положителните. Накрая се наложи  първо да доказваме с резултатите от лаборатория, че сме били в карантина и да си оправяме сами документите за да си получим болничните. За целта след 14-те дни карантина, понеже  не можеха да ни издадат болнични, поискахме от работодателите си и два дни платен отпуск , та да си оправим документите за болничните.
 Въпросът е какво правим после? В смисъл като изтекат моите две седмици, след тях на други хора заразени след нас, после вашите, а след тях ...като изтекат седмиците на хората заразени след вас....и тези след тях....
 Почти всеки по "своето" време мисли точно като Вас. Какво правим?

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 13:20 от mamamari

# 703
Ами явно не трябва да мислим само за своите две седмици, пък после да хвърлим шапката и другите да се оправят. Но това явно ще трябва да го затвърждаваме още, защото причинно-следствените връзки са трудно нещо, въпреки че всички сме завършили присъствено.

# 704
  • София
Нека не забравяме, че тестове има само за още едно тестване в понеделник и още не е пусната процедура за закупуване на нови.

Чиста проба загуба на средства са си тези тестове.
Трябва да се прекратят.
Може да се въведат назалните, но трябва и лице, което да взема пробата - или просто ЗС от лаборатория, както беше в самото начало, преди да се появят плюнките. Всеки може да прецени дали да тества, дали да ваксинира

Току-що по хоризонт слушам "... всеки 7-ми пациент с ковид в момента е дете..."

Както искат, така го тълкувайте.

Тези неща са така, но какви изводи правим? Какви мерки според теб трябва да се вземат в момента и какво трябваше да предвижда планът в частта затваряне на обекти - затваряне според заболеваемостта, според друг критерий? Разбирам, че не одобряваш приетия вариант, но не разбирам кой е по-удачният според теб.

Т.е. за теб е ок бодряшки, като онези три маймунки да се държим тип "не знам, не чух, не видях", и да се успокояваме, че училищата не са затворени, защото все още имаме детски интензивни легла?

Детските интензивни ще стоят празни. И дано. Малките ученици освен това все пак имат някакъв контрол. Големите ученици обаче, са възрастни. Те може и леко да го карат, но са основен разпространител, ходят навсякъде, ама абсолютно-и в банката, и в магазина, и в аптеката и на курсове и на дискотека и заведения, обаче и при баба си да хапнат. С броене на интензивни легла натискът няма да става по-малък.
Бояна - тестове през ден. Другото е бла-бла. Имам неприятното усещане, че тестването в понеделник е именно, за да не карантинират, нищо, че дало позитив в понеделник си е омазало другарчетата.

До 18 години заемат детски интензивни (и каквито и да било други) легла.

Аз те чета внимателно, виждам какви аргументи против решението имаш, но питам, какъв трябваше да е критерият, според теб. А питам, не за да се заяждам /ако искам да се заяждам говоря по съвсем различен начин/, а защото по принцип уважавам мненията ти. Иначе нямаше да си правя труда.

Това пък беше многократно обяснено. Върни се и прочети темата назад.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 13:19 от katiABV

Общи условия

Активация на акаунт