Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 4

• 35 227
  • 744
  •   1
Отговори
# 315
  • Велико Търново
Някои не помнят, други не са го запомняли поначало.
По такива причини трети пък не знаят отговори на въпроси като този за звездите, за когнитивния дисонанс и за всяко нещо, което се сетиш. Още повече, че за някои от тях даже и в училище не се учи.
И точно това имах предвид - не може да се отправят критики към едно момче на 21 години, след като критикуващите го не знаят всичко и не могат да отговарят на всички въпроси. Че даже и толкова не сложни като този за степенуването.
А скрийншотът с доказателството е просто, за да може тези, които желаят, да си припомнят защо, аджеба, нулевата степен на числата е единица. Нищо повече.

# 316
  • Пловдив
Ние сме дърти, бе! Той вчера е ходил на училище. Wink
Лично мен при него ме опули само това за комитите и партизаните; за небесните тела е нормално и да не си ги чувал, макар че и аз знаех три от четирите. Много по-масово знание е това с комитите.
Иначе е ясно, че едни хора знаят едни неща, други хора - други неща и дори Димо Падалски понякога греши.

# 317
Защо не се разваля млякото с жабата, защото постоянно се движи ли? Сипваш една кофа жаби в мляко, което трябва да се бие за масло и започваш да събираш маслото от него Grinning. Иновативен начин за добиване на масло, без никакви усилия.

# 318
  • Велико Търново
Ми отсъствал е като са го учили Satisfied
Съвсем актуална асоциация направи даже: комитет - комисия - Европейска комисия - Европейски парламент - Европейски депутати. Гледа в настоящето и в бъдещето човекът, какво го връщате 150 години назад Satisfied

Жабите отделяли някакви антисептични вещества. То как ще се запази млякото като се избие масло от него?

# 319
  • Пловдив
Някакви вещества отделяли, да. Трепят бактериите с тях.

# 320
  • Велико Търново
Сега хвърлих един бърз поглед - слузта на жабите ги съдържала тези вещества. Да, пречели на развитието на млечнокиселите бактерии. Даже и антибиотици се приготвяли от нея. Така пише поне.

# 321
Въпросите като този за когнитивните дисонанс и звездите не са от запомнени неща, а от обща култура - когато човек чете и гледа ежедневно новини, книги, предавания, филми и т.н. В тях рядко има формули.
Когнитивно означава познавателно, а дисонанс - противоречие.
Но! Смисълът на тази басня е, че човек (или лисица) който не може да има нещо, се стреми да го принизи, да го обиди, най-вече за собствено успокоение. Това НЕ Е когнитивен дисонанс. Който е писал въпроса не схваща или понятието, или баснята.

# 322
  • In The Middle Of Nowhere
Леле и аз се пулих на тоя въпрос понеже горе-долу знаех значенията на три от възможните отговори - а, с, д. Само 'б' не знаех какво значи.
След като по време на въпроса зачетох отново значението на когнитивния дисонанс за да съм сигурна за всеки случай, отново заключих, че не се връзва. Като разбрах и какво е отговор б и, че и това не е/в момента не се сещам за думата/ съвсем се обърках! 🤔

# 323
  • Велико Търново
Е как не са от запомнени неща? Без значение дали са учени в училище или прочетени, слушани или гледани доброволно, все си е свързано със запомняне. Просто едни са включени в задължителна програма, други - човек сам си ги подбира. И в крайна сметка общата му култура се основава на сбора от всичките му знания. А те са преди всичко запомнени. Въпросът е че колкото и да чете, той не може да чете в абсолютно всички области и всичко. Отделно пък си има свойства на паметта, услужливост на паметта, различни видове памет. Т.е. и да се помни всичко не може.

# 324
Това видяхте ли Simple Smile
http://www.bgnow.eu/news.php?y19&cat=2&newsid=201428

Ми нали в НАСА щял да ходи! Вярно, ракети ще строи, ама как може да не знае планетите, спътниците им и звездите.

За Когнитивният дисонанс най-простичкото обяснение е:
... ситуация, в която индивидът е повече склонен да „напасне“ реалността към убежденията си, отколкото да приеме нови факти, които им противоречат.
Така че много добре са си формулирали въпроса от предаването.

Някой нещо се жегна от коментара ми, но реално той точно това демонстрира - надценяване на собствените си познания. Говорим изтежко, маскираме недостатъчните си знания с дълбокоумни приказки. В 8 не особено трудни въпроси имаше 4 пропуска.
 - не знае какво е ресьор
 - не знае какво е български комити
 - не знае сасво е нарцисизъм (хайде, другите неща сложни, но това!?)
 - не знае кое е звездата при 3 имена от Слънчевата система...

# 325
  • София
Това момче отчайващо много неща не знаеше, ама прибра не малко пари за 20 минути вятър на устата.
'Птица' добре е изброила какво не знае, а иначе какви разсъждения, какви чудесии и то на толкова лесни (особено пък за него) въпроси.

Този последния мъж от днес, е добре де, как може и то хем го знаеше това за Норвегия да иска жокер, помощ от публиката?! Това е направо скандално!
За Ел Мариачи щях да позная, но не като факт, а защото  съм гледал и четирите филми и знам, че Ел Мариачи (дебютът му) е изключително камерен филм, правен почти без никакви пари, то си личи от всеки кадър, така че щях да стрелям дори без да мисля кой знае колко много. Робърт Родригес с него стана популярен (за по-специализраната публика) и след това вече избухна с Десперадо и стана звезда в целия свят.

# 326
И аз мисля,че когнитивният дисонанс няма никаква връзка с приказката за лисицата и гроздето. Никаква! Грубо и просташко е да дават грешни отговори на въпросите за верни,само с цел да "отстрелят" някой играч.

И пак,и пак - по-младите българи не знаят за партизаните,а не за комитите...

# 327
Лисицата не напасва нищо, тя много добре знае, че гроздето не е кисело.
Имах предвид, че нещата от обща култура не са като запомнените от училище, защото са неща, които се срещат често в ежедневието. Примерно, математическите формули съм ги помнела преди около 15 години и от тогава не съм опреснявала спомените си, докато името на един спътник на планета, съм го срещала десетки пъти в научнопопулярни предавания и статии през тези 15 години.

# 328
  • Пловдив
Всичко е запомнено отнякъде, но не всичко от училище.
Когнитивен дисонанс, каквато е представата ми за него, и на мен не ми се връзва съвсем с лисицата, но е очевидно най-близкото.

# 329
Конингтивния дисонанс има много далечна връзка с баснята.Имам чувството,че вече се чудят какво да измислят.Добро беше предложението да има за всеки играч 15 въпроса определени предварително,запечатани пред нотариус.
Или подбора на играчите е несполучлив,или има нещо гнило.В другите страни ,голямата награда е печелена.....

Общи условия

Активация на акаунт