Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 4

• 35 242
  • 744
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
Има нещо общо, ако приемем, че лисицата убеждава себе си, а не само околните, че гроздето е кисело.

# 331
  • софия
Прави впечатление, че участниците се представят като хора с много интереси и познания, а играта им в повечето случаи е трагична. И тук обаче виждам най-вече критика. Лесно е да се пише, но на живо едва ли е толкова просто. За мен голяма част от въпросите не са интересни и едва ли ще запомня филма с ниския бюджет например. Могат да се постараят малко повече с въпросите.

# 332
Както каза някой, проучват участника - интереси, работа и подбират въпросите така, че да не съвпаднат с неговите знания, иначе всички щяха да минават и да  им плащат по 100 000лв.Няма как да покриват разходи в шоуто, и без това доста пъти беше закривано.

# 333
Хора, това е развлекателна тв игра все пак, не конкурс за държавна поръчка! Какви запечатани въпроси, какви нотариуси 🙂
Що се отнася до въпросите, сигурна съм, че екипът не се ги измисля сам. Търсят ги и избират в нета, пресата, худ. и научна литература и други бази. После се сверява и проверява допълнително! Никой от тях не си е измислил сам връзката с баснята на Езоп. Най-вероятно някъде, в някой учебник, статия или друга разработка е дадена като илюстрация за въпросния дисонанс.

Има нещо общо, ако приемем, че лисицата убеждава себе си, а не само околните, че гроздето е кисело.
Естествено, че убеждава себе си! То околни в баснята няма.

# 334
  • Пловдив
Някак си го възприемам като по подразбиране да се прави на нехаресваща грозде пред другите животни, от гордост. Но може наистина да не е било точно това, което е искал да каже авторът. Wink

# 335
Примерът може да го има в учебник по психология и пак да е грешен - това само означава, че човекът, който първи е дал този пример, не разбира банснята, а всички останали след него не се интересуват и просто повтарят написаното.
При когнитивен дисонанс имаме сблъсък на възприятие с реалността. Тя няма никакво възприятие, защото не е опитала гроздето и не може да има сблъсък.
Всъщност, лисицата тайно си знае, че ще й хареса и не се и убеждава, защото ако има шанс веднага ще налети, въпреки "самоубеждението". Изявлението й (че е кисело) е завоалиран вариант на клетва (или псувня - като когато нещо не ви се получава и му теглите една).
Друг пример - момче кани момиче на среща, момичето отказва. Момчето си казва "тя и без това е грозна" - той не си мисли, че тя наистина е грозна, а е фрустриран и реагира (в примера не го казва на нея или на свои приятели, а на себе си).

# 336
В последния пост най-добре е обяснено с примерите същността на когнитивния дисонанс. Има статия в Уикипедия
- цитат от нея: Възможно обяснение на този феномен идва и от теорията за Аз-концепцията, според която индивидът поддържа позитивна представа за себе си, и информация, която противоречи на тази представа, се отхвърля или адаптира, за да послужи за подсилване на позитивното себевъзприятие.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1% … D0%B0%D0%BD%D1%81

Много философски е обяснено, затова написах, че с горните примери може да се приеме, че е свързано с въпроса.
Но, аз си мисля, че понякога, дори и да не знаеш точния отговор, с знаене на 1-2 от другите отговори, можеш да ги отхвърлиш и да се чудиш само върху 1-2. Но, е трудно, особено както в случая бяха когнитивния дисонанс /аз не знаех значението/, но все пак ми звучеше по-възможен заради "дисонанса" - знам значението на думата. Вярно, нямам никаква представа за "Синдромът на.....", но може интуитивно да посочиш нещо, което все пак ти се "връзва". Мисълта ми е, че понякога трябва да работи и логическото мислене.

# 337
Ето ви още един пример за истински когнитивен дисонанс (а не като това с лисицата):
Човек ходи редовно на екстрасенс, за да го излекува от сериозна болест - когато види, че няма подобрение, отива да се оплаче на екстрасенса и да го обвини, че е шарлатанин, но онзи му казва, че не е станало, защото не е вярвал достатъчно. Ако човекът страда от дисонанс, може да се самоубеди, че е така и да продължи да плаща на екстрасенса.

Останалите отговори бяха категорично погрешни, да, и все пак аналогията с лисицата също не става.

# 338
Аналогията с лисицата си става и още как 😀
Излишно е ние тук да пишем научни трудове по въпроса, когато други (по-знаещи и разбиращи) отдавна вече са го направили 🙂 И като ОСНОВЕН пример винаги се започва именно с лисицата и гроздето! Нищо чудно и авторът на теорията да е тръгнал от тях.
Просто напишете в търсачката "когнитивен дисонанс и Езоп"! На какъвто език искате или знаете 👍

# 339
  • I want it all and I want it now.
Много тьпо и тази дама, няма да стигне далече. Направо ме е яд 😜 не могат да минат и половината.

# 340
Бюргер значи гражданин.
Но добре се сети за семето.

# 341
охо Слави от The Clashers, ще ползва за жокер Grinning

# 342
Лелеее,какъв е този ужасен хамбургер в розово???Да не знаеш какво са прусаци!!!!Това минава всякакви критерии за неграмотност!!!!

# 343
Голяма забава днес. Само не чух що за най-влиятелна личност е и къде? В България?

# 344
Жокерът й каза " хамбургери е абсурд", но тя не го чу, а водещият се направи, че не чува Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт