Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 46

 • 6 081
 • 290
 •   2
Отговори
 • Мнения: 22 809
Темата е за хора със здравословни метаболитни проблеми.  С годините огромна част от нас са доказали положителното въздействие на режими с драстично намаляване на въглехидрати /НВВМХ, Зона, Кето, carnivore /. Доказали сме го със споделянe на опит, изследвания, снимки. Доказали сме, че стандартните съвети за хранене и изписване на хапчета не работи.
Няма да се толерират тролове, които без никакви доказателства и несподелен личен опит разводняват темата, нападат, обиждат и си позволяват да дават вредни съвети, които очевидно на тях не са помогнали.
Всеки има право да се храни с храна, която харесва, но и да носи последствията от действията си. Темата предоставя достатъчно информация и не насилва никого.
Призовававм всички, които не одобряват обсъжданите в тази тема режими да използват темата

Инсулинова резистентност, вегетарианство и веганизъм
Чувствайте се свободни да докажете постиженията и опита си с изследвания и съвестно да носите отговорност за съветите, които давате на потребителите.
Нямаме против да се обсъждат в тази тема вегански и вегатариански режими, стига да е в рамките на добрия тон.

Старите теми:
Задължителен клип за гледане:

Как да спрем диабет тип 2 чрез игнориране на общите съветиПрочетете поста на kameloth в скрития текст на първия пост в темата НВ-ВМХ и палео. Прочетете и целия първи пост.

Ах, тази захар / That Sugar Film (2014)


Зърнени убийци / Cereal Killers (2013)


Зърнени убийци 2: Живей на мазнини / Cereal Killers 2 – Run on Fat (2015)


Голямата дебела лъжа / The Big Fat Fix (2016)Много добро резюме от svetty1980 относно книгата " The Obesity Code"

Защо трябва да ядем качествена и естествена  храна

Важни линкове за четене:

Важно за плодовете:
Марк Сисън за консумация на плодове

Важна информация за инсулина:
Инсулинът и неговoтo въздействие върху метаболизма
И още един превод на статията
Инсулинът и неговoтo въздействие върху метаболизма

Още линкове за по-добро осмисляне на проблема:
Инсулинова резистентност

Двете страни на инсулина. Инсулинова чувствителност.

Хиляди страдат от преддиабет дори без да знаят

Гликемичен индекс и гликемичен товар:

Каква е разликта между Гликемичен и Инсулинов индекс?

Как захарта може да увреди мозъка

Въглехидратите и щитовидната жлеза

Хиперурикемия, подагра и ВМ-НВХ

Хормонален хаос от хиперинсулинемия

Полезни  книги за четене:
Дейвид Лудуиг "Никога повече гладни" – Търсете я в Спиралата
Сайтът Спиралата е затворен. Ако не я намерите, ми пишете.
“Зоната“ от д-р Бари Сиърс
“Ензимния фактор“ от д-р Хироми Шиния
“Яж мазнини и отслабвай“ от д-р Марк Хаймън
“Голямата измама с холестерола“ от д-р Малкълм Кендрик
Блогове за рецепти:
nosugar
vilistime
mywholesome
healthywithdeni


Важни книги за водата и защо трябва да пием:
Потърсете в Спиралата книгите на д-р Батманжелич.

http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=1&find=%E1%E0%F2%E … E6%E5%EB%E8%E4%E6
Давам заглавията за всеки случай.
Батманжелидж, Ф.   Ти не си болен, а просо си жаден   
Батманжелидж, Ф.   Тялото жадува за вода   
Батманжелидж, Ф.   Водата лекува, лекарствата убиват   
Батманжелидж, Ф.   Лечение на болките в ставите и гърба

В книгите е описано защо трябва да се пие вода, но и да се добавя сол в нея. Масова заблуда е, че трябва да се пие вода, когато усетим жажда. Усета за жажда е крещящ симптом на обезводняване и дехидратация и чаша вода няма да ви помогне. Пие се вода ежедневно, а не когато се усети жажда.Много хора бъркат жаждата с глад. Мислят, че са гладни, а те са жадни. Описано е защо почти всички заболявания идват от липсата на вода.
Промяната в храненето е само част от процеса.
Важно е и пиенето на достатъчно количество вода.
Важно е и движението.
Важен е качествения сън.
Важно е да се игнорират източниците на стрес. Ако не можете, променете вашите реакции към източниците на стреса.

1. Какво е ИР?

Скрит текст:
Инсулинът е хормон, който се отделя от бета клетките на панкреаса (задстомашната жлеза). Синтезираният инсулин се доставя на всяка клетка на тялото чрез кръвта. Функциите на инсулина са свързани с контрол на обменните процеси на въглехидрати, липиди и белтъци. Участва и в регулирането на растежа клетките.
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си (стават резистентни) към инсулина.
Едно от действията на инсулина е да принуждава клетките, конкретно мускулните и мастните, да използват глюкозата в кръвта. На повърхността на тези клетки се намират рецептори, чувствителни на инсулин. Образно казано те са като ключалки, които се отварят с ключа-инсулин, при което кръвната глюкоза навлиза в клетката. Чрез този механизъм инсулинът и контролира нивото на захарта в кръвта.
При прием на високи количества въглехидрати кръвната захар нараства рязко. Панкреасът реагира с производство на голямо количество инсулин, който трябва да принуди клетките да усвоят количеството захар. С всяко покачване на инсулина обаче, инсулиновите рецептори привикват и губят чувствителността си към него. При инсулиновата резистентност инсулиновите рецептори  спират да реагират на инсулина. В отговор на това панкреасът  произвежда още инсулин, с който да се получи отговор от инсулиновите рецептори на клетките. Резултатът е рязко „отваряне“ на клетките и усвояване на кръвната захар, при което нейната концентрация в кръвта рязко спада. С напредване на процеса се появяват симптоми на хипогликемия – замайване, треперене, причерняване, топли вълни, изпотяване.
С всяко повишаване на концентрацията на инсулин чувствителността на клетките към него намалява. Докато панкреасът е в състояние да продуцира достатъчно инсулин, нивата на кръвната захар не надскачат референтните граници. Но тъй като панкреасът не е в състояние да отделя постоянно по-високо количество инсулин, идва момент, когато концентрацията на захар в кръвта остава висока. Това означава, че тя не се приема и усвоява от клетките. Когато кръвната захар започне да остава висока и при гладно състояние, е налице диабет тип 2.2. Кои са причините за инсулинова резистентност?
Скрит текст:
Причините за развитието на инсулинова резистентност са:
наднормено тегло
метаболитен синдром
стрес
употреба на стероиди
заболявания с тежко общо състояние
бременност
Дефицит на витамини -  Всички витамини, пряко или косвено влияят на инсулиновата чувствителност. Най-много се влияе от Б12, Б6, фолат, вит Д, К1, тиамин В1, рибофлавин В2 и ниацин В3 (В2 и В3 са кофактори на аденозин трифосфат), инозитол, витамин Ц. Мастноразтворимите А, Е и К2 също са важни. Минерали като магнезий и цинк също влияят,селен, йод.
 
В почти всички случаи причина е и консумация на твърде много бързи въглехидрати. Когато въглехидрати са в повече за сметка на протеини и мазнини тялото реагира, хормоналния баланс е нарушен и ИР е налице. Затова трябва да се изключат бързите въглехидрати. А бавните да бъдат в умерено количество. Млечните продукти също трябва да се ограничават, защото са инсулиногенни заради съдържащата се в тях лактоза. В сирене и кашвал не са в такова количество, но при кисело и прясно мляко лактозата е в повече.
Срещала съм много хора, които смятат, че не ядат много сладко, но всъщност е точно обратното. Не си дават сметка за количеството, което ядат и дори пред себе си не признават, че прекаляват. Има хора наистина не ядат чак толкова сладко, но прекаляват примерно с картофи, ориз и тестени изделия, които също са въглехидрати.
При един човек определени бавни въглехидрати е възможно да не се отразяват добре, затова всеки трябва да си прецени кои бавни въглехидрати да консумира.
Плодовете за ИР не са препоръчителни. Трябва да бъдат ограничавани и консумирани плодове с нисък ГИ и ИИ.
Вредна ли е фруктозата?

В общи линии от статията става ясно следното:
Фруктозата извлечена от плодове е вредна. Губят се витамини, минерали и особено пектина, който помага да се покачва плавно КЗ. И добавяйки тази фруктоза в сладкиши и консумирайки ги, само си вредим.
Консумацията на нормално количество плодове 1-2 на ден е напълно достатъчна. Плодовете са природен продукт. Но е факт, че ако се прекалява и с тях, също може да се получи проблем. При човек с тежка ИР дори консумация на плодове би навредила. Затова трябва да се изключат от менюто за известно време. Ако е невъзможно, да се ограничат изключително много. Запознайте се и с гликемичния индекс на плодовете за да разберете кои плодове не трябва да консумирате.
Наднорменото тегло е сериозно основание да се предполага хормонален дисбаланс. Но има диагностицирани слаби хора и с ИР и с диабет. Затова не бива само по-нормално тегло да се прави заключение за здрав организъм и липса на ИР или друг проблем. Напълно е възможно и слаб човек да има коремна и вътреорганна /висцерални/ мазнини, които може да не са забележими при всеки, но да причинят метаболитни нарушения.

I reversed my diabetes in just 11 days - by going on a starvation diet
Този човек винаги е бил с нормално тегло.
Visceral Fat

Reversing Type 2 Diabetes and ongoing remission
Освен въглехидрати, протеини на прах също не трябва да се консумират. И не само заради съдържащите се в тях подсладители.
Скрит текст:
Протеините на прах, както и меките протеини, като тези в лангусти, скариди, миди, стриди и други морски дарове, сухите протеини от месо без вътрешна мазнина се преобразуват много бързо в глюкоза от черен дроб. И третото е, че суроватката и протеините от суроватка са силно инсулиногенни сами по себе си. Непреработеното мляко е храна за растящи, все още неконсумиращи глюкоза бозайници. Съответно съдържа вещества, които да качат инсулин и IGF - инсулинови фактори на разтежа, така че бозайникът да расте.
Преработката на протеини започва при дъвкането им, с ензими, които се съдържат в слюнката. Самата миризма на протеин като гъби, месо, яйца предизвиква отделяне на стомашна киселина, а протеините изискват доста киселина. При приготвяне на студена напитка това отделяне на киселина не се случва, особено ако напитката мирише на портокал или ери-трол. Без дъвкане, в стомаха, но и в червата нахлува огромно количество протеин, често разграден на аминокиселини, повечето от които са силно инсулиногенни.

За да се усвои протеин тялото има нужда от витамин В6. Той се съдържа в месо, бобови и повечето високопротеинови храни, но не и в  протеините на прах. Ако е добавен е във форма пиридоксин, а не пиридоксамин, която е по-лесно усвояема за повечето хора и се съдържа във вътрешни органи. В6 рутинно липсва при пушачи, хора с липса на фолат и Б12, тора с MTHFR  мутации. Пиридоксал-5-фосфат е добра форма за хора, неусвояващи пиридоксин. В големи дози пиридоксинът е опасен и предизвиква непоправими вреди.

Може би, приети с мазнина, не биха предизвикали инсулинова отговор, но не е сигурно.
Тук диабетик от тип 1 пише, че след протеините шейк сутринта с 3.5гр захар КЗ се е покачила  от 4 на 14-15. Той е инсулинозависим и по принцип един гол протеин не би трябвало да го афектира така.  Друг се обажда, че и при него е така. Има много подобни оплаквания:
https://www.diabetes.co.uk/forum/threads/protein-and-blood-sugar.30688/

Консумация на 63гр протеин на прах от суроватка вдига КЗ след закуска от овесени ядки при 15 здрави доброволци. Тествани са с протеини са напитка в 4ч сутринта и закуска в 9ч и без протеини са напитка.
https://www.news-medical.net/amp/news/20200711/Consuming-whey-pr … althy-people.aspx


В протеините на прах няма фибри, които да задържат и забавят усвояването на протеин.
За усвояване са нужни и пробиотици. Има ги в нормалната храна, но не и в праховете.
https://www.livestrong.com/article/548836-what-helps-absorb-protein/

Има проучвания, които показват, че консумация на повече протеини от месо, зеленчук, млечни, морски дарове намаляват риска от развитие на диабет 2, но все още не е напълно изяснено как и в какви случаи. Други проучвания сочат повишен риск при консумация на животински протеини.
https://www.mdpi.com/2072-6643/8/8/446/htm

Докато не се изясни е по-разумно е да се консумира прясна, истинска, пълна с витамини и фибри растителна храна с нисък ГИ и протеини от гъби и яйца, за които е доказано, че не вдигат много инсулин.
 

3. Какви болестни състояния, се свързват с инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
Освен изследванията се гледа и наличие на симптоми, а те може да са разнообразни. Някои от  по-изразените:
- наднормено тегло или необяснимото му покачване.
- липса на наднормено тегло, но затлъстяване в коремната област
- изпитване на нетърпим глад при липса на храна за няколко часа. Нормален глад е такъв, който не действа на настроението и би могъл да се пренебрегне при необходимост. Всичко друго е признак на проблем.
- нетипична умора от елементарните дейности от обикновеното ежедневие.
- наличие на други заболявания - проблеми с бъбреци, високо кръвно, ставни заболявания, някои кожни заболявания, заболявания свързани с "от възрастта" при сравнително млади хора, поликистозни яйчици и неустановен проблем за забременяване, ментални проблеми като депресии и др
- дефицити на витамини и минерали
При метаболитния синдром се наблюдава наднормено тегло, съсредоточено около талията, висока кръвна захар на гладно, нисък добър (HDL) холестерол и високи триглицериди, високо кръвно налягане. Вероятно инсулиновата резистентност е причина за някои от изброените състояния.
Инсулиновата резистентност стои в основата на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност се появява много по-рано. При редовни профилактични консултации и вземането на своевременни мерки при установена инсулинова резистентност диабетът може да се предотврати или отложи.
Чернодробна стеатоза - натрупването на масти в черния дроб е израз на разстроен контрол на обменните процеси на липидите, което се получава при инсулинова резистентност. Стеатозата и инсулиновата резистентност може да са умерено изразени или напреднали. Получават се нови данни, които показват, че стеатозата на черния дроб води към цироза и рак на черния дроб.
Атеросклерозата представлява процес на прогресивно натрупване на уплътнения и втвърдяване на стените на средните и големите артерии. Атеросклерозата води до коронарно артериално заболяване (сърдечни атаки, сърдечен пристъп, нестабилна стенокардия), инфаркт, инсулт, заболявания на периферните съдове (на крайниците). Рискови фактори за атеросклероза са:

високо ниво на лош (LDL) холестерол, ниско ниво на HDL холестерол
високо кръвно налягане
тютюнопушене
затлъстяване
захарен диабет
фамилна обремененост
 
Пораженията на кожата се изразяват в образуване на брадавици и състояние познато като акантоза (acanthosis nigricans), при което се наблюдава удебеляване (хипертрофия и хиперплазия) на клетки на епидермиса. При акантоза кожата потъмнява и се втвърдява. Обикновено са засегнати участъците около гънките, на врата и подмишниците (зони на триене). Това състояние се смята за показател за инсулинова резистентност. Установено е, че кожните брадавици често се появяват при пациенти с инсулинова резистентност. Брадавицата е доброкачествено образувание, което виси от кожата.
Инсулиновата резистентност води до проблеми с овулацията, зачеването, нередовен менструален цикъл и аменорея. Не е ясно дали инсулиновата резистентност влияе на мъжките репродуктивни функции. Синдромът на поликистозните яйчници се дължи на хормонален дисбаланс при младите жени. Най-явният симптом е липсата на менструация, наднормено тегло (при 50% от пациентките) и нетипично за жената окосмяване.

При инсулиновата резистентност се наблюва повишаване на нивата на мъжките полови хормони при жената. Инсулинът намалява нивото на белтъка, свързващ тези хормони, с което се увеличава свободната им фракция. Това може да се отрази само на лабораторните стойности на андрогенните хормони (тестостерон, дехидроепиандростендион сулфат и др.) или да се прояви клинично с повишено окосмяване над горната устна, по брадата, около гръдните зърна, в областта между лопатките на гърба, на кръста и по корема.
Освен изброените заболявания има връзка между ИР и болести на щитовидната жлеза. Много често, хора с хипо или хиперфункция, Хашимото развиват ИР.
ЗАХАРЕН ДИАБЕТ И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
4. Кой е застрашен от инсулинова резистентност?

Скрит текст:
Най-висока е вероятността да се развие инсулинова резистентност при:

наднормено тегло при индекс на телесната маса над 25кг/м2
мъже с талия над 100 см и жените с над 88 см.
възраст над 40 години
при наличие на родител с диабет тип 2, високо кръвно налягане или атеросклероза
при проявил се гестационен диабет (диабет по време на бременността)
високо кръвно налягане
триглицериди над нормата, нисък добър HDL холестерол или артериосклероза
синдром на поликистозните яйчници
акантоза

5. Как се поставя диагноза за инсулинова резистентност?
 
Скрит текст:
При консултацията лекарят провежда задълбочена анамнеза на пациента, преглед и назначава лабораторни изследвания. В медицинката практика се използва тест с обременяване с глюкоза, при който се измерва инсулинът на гладно и на определени периоди след прием на чиста глюкоза. По нивата на инсулина лекарят се ориентира за отговора на организма към него и съответно определя дали има инсулинова резистентност.

Диагнозата инсулинова резистентност не може да се постави от едно изследване, тъй като нормално показателите на кръвта варират. За всеки нивата са различни. Но наличието на висок инсулин  на гладно се смята за абнормално явление. В практиката най-често се използва формула, включваща кръвната захар на гладно и нивото на инсулина на гладно. Стойности над определен предел говорят за резистентност. Друг белег е покачването на инсулина над 5 пъти от изходния в хода на обременяването с глюкоза или достигането на стойности над 100 U/l.

ОРАЛЕН ГЛЮКОЗО-ТОЛЕРАНТЕН ТЕСТ (ОГТТ) означава всъщност обремяняване с глюкоза.
Прави се с цел да се изследва как организма разгражда глюкозата под въздействие на инсулина. С този тест се поставя диагноза за диабет или за ИР. Обременяването се извършва с изпиване на разтворена във вода глюкоза. Купува се от аптека. Не се приема храна поне 8 часа преди теста. Също така е нужно да се завишат 3-4 дни преди теста въглехидратите 150 гр.  По време на теста никакво движение, а също и храна. Дори и вода не бива да се пие. Преди самия тест с глюкоза се взима венозна кръв за да се установи базисното ниво на кръвната захар и инсулина. След това веднага се изпива глюкозата. Тя се купува предварително от аптека. Може да се разтвари преди боцкането на гладно. След първото взимане на кръв, веднага се изпива и се чака да минат 60 минути. След което пак се взима венозна кръв. Седи се още час и се взима трети път кръв.
Има лаборатории не изследват инсулина, а само кръвната захар, което обезсмисля изследването.
Задължително се казва на лаборантката, че искате освен кръвна захар да ви се изследва задължително и инсулина с всяко взимане на кръв.
Референтните стойности на кръвната захар и инсулин при ОГТТ
Има лаборатории с различни реф. стойности за инсулин и кз. Може да се ориентирате по тях.
Ако референтните стойности на инсулина са да кажем до 25.
На гладно под 5
1 час след прием на 75 гр. глюкоза – под 25 или да не надхвърля 5 пъти стойността на гладно.
2 часа след прием на 75 гр. глюкоза  - под 15 или да не надхвърля 3 пъти стойността на гладно.

Реф. стойностите трябва да ги пише на всяко изследване,  което правите. Тази стойност означава минимум и максимума на това, което изследвате . Всеки може по тези стойности да се ориентира дали има или не проблем. Ако стойноста надвишава реф. стойност означава, че има проблем.
Стойностите на КЗ на гладно обикновено на гладно, 60-та и 120 минута е 6. Тоест ако надвишава, значи има проблем. Идеалните нива на гладно на кз е хубаво да е под 5.  Ако повече е предпоставка за ИР. КЗ над 6 на първи час корелира със сърдечно-съдови заболявания. Референтната стойност на кз при различни лаборатории също може да бъде различна.
Референтните стойности трябва да ги пише на изследването. Ако не ги пише, попитайте или пишете имейл да го имате в писмен вид. Но идеалните нива на инсулина на гладно са до 5. На първи час при здрав човек трябва да е много под референтната стойност , която е 25 в повечето случаи. А на втори час /тоест третото взимане на кръв/ да не е 3 пъти стойността на инсулина на гладно. В точка 10 при НОМА индекса са дадени три примера с реални изследвания. Вижда се, че дори и при инсулин на гладно 6, отново показва на 1 и 2 час проблем.  Затова ако искате да сте сигурни дали имате ИР този тест е най-подходящ.
 

Тук искам да добавя, че обременяването с глюкоза не бива да се прави често. Дори е нужно само веднъж, за да се установи има или няма проблем с инсулин и кз. Необходимо е до живот да се спазва хранителен режим, който да поддържа кз и инсулин в норма. Но винаги можете след постигане на желаните резултати, да проверите отново стойностите си с обременяване за да видите прогреса си.
Изследването е неприятно заради консумацията на глюкозата. Затова ако искате да го избегнете, може да изследвате инсулин и КЗ след едно по-обилно въглехидратно хранене и това смятам също ще даде представа как протича лечението.

6. Какви профилактични мерки могат да се вземат?

Скрит текст:
Нуждата от инсулин може да се редуцира чрез придържането към специален режим, който засяга предимно консумацията на въглехидрати. Въглехидратите се усвояват от организма след като се разградят на по-прости съставки. Някои въглехидрати се усвояват по-бързо от други, което ги отнася към групата с висок гликемичен индекс. Тези въглехидрати повишават кръвната захар рязко и изискват повече инсулин, който да регулира концентрацията й в кръвта.
Въглехидрати с висок гликемичен индекс или тези, които водят до рязък скок на захарта са чисти захари, бял хляб, брашна, картофи и продукти, изготвени с тях.
Въглехидрати с нисък гликемичен индекс, чиято консумация води до плавно увеличаване на кръвната захар:
тестени продукти, които съдържат влакна (фибри) като пълнозърнест хряб и кафяв ориз
зеленчуци, които не съдържат нишесте като броколи, боб, аспержи, моркови и зелени зеленчуци
Когато въглехидратите се консумират в концентриран вид това силно повишава стойностите на кръвната захар, в сравнение когато се консумират в

богати на други съставки храни и ястия. Множество проучвания показват, че отслабването и аеробните упражнения повишават степента на усвояване на глюкозата от кръвта от мускулните клетки, в резултат на подобряване на чувствителността на клетките към инсулина.
**
Лично аз не бих причислила пълнозърнести тестени продукти и кафяв ориз към въглехидрати с нисък ГИ.  При ИР консумацията им трябва да бъде ограничена и рядко да се консумира. Но ако ще се яде ориз по-добре да  е кафяв, а хляба да е пълнозърнест, типов, ръжен или лимецов.


7. Какво е медикаментозно лечението на инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
Метформинът е лекарството, което най-често се използва при терапия на диабет. Има два механизма на действие, които помагат за контрола на нивата на кръвна захар. Намалява производството на глюкоза в черния дроб, повишава чувствителността на мускулите и мастните клетки към инсулина. Така се намалява концентрацията на глюкоза в кръвта. По този начин метформинът регулира и нивото на инсулин в организма.
Метформинът редуцира развитието на диабет с 31 %, при положение, че се спазва специален режим на хранене и се повиши двигателната активност. При неспазване на тези две условия, ефективността на метформина не е толкова висока. Метформинът е безопасен медикамент, въпреки че се наблюдават някои неприятни странични ефекти от страна на храносмилателната система.
Друг медикамент с доказан ефект в превенция от неинсулинозависим диабет в клиническо изследване при пациенти с инсулинова резистентност  е препаратът акарбоза (acarbose). Лекарственият препарат действа в червата и намалява абсорбцията на захарите, което и води до намаляване на потребностите от инсулин след хранене. Медикаментът редуцира риска от развитие на диабет с 25 %.
Лекарствата от класа на тиазолидиндионите, например розиглитазон (Авандиа) повишават чувствителността към инсулина. Тези лекарства обаче на този етап не се използват широко в практиката, заради неблагоприятният ефект при сърдечна недостатъчност. Резултатите иначе показват намаляване на риск от развитие на диабет с 25 %.

Искам да отбележа да не се бърза и да се посяга към метформина или други лекарства. Нужно е да се опита лечение с правилно хранене. Ще стане по-бавно, но ще стане, защото организма по-естествен начин ще се справи с ИР. Всеки трябва да си изготви меню според неговите вкусове. Моето отслабване се усили след като включих повече протеини в менюто си, а въглехидрати като ориз, картофи и хляб вече не са в менюто ми.
Имайте предвид, че метформиновите препарати намалят усвояването на витамин В 12.
Друго много важно нещо за метформиновите препарати. Не бива да се приема в началото цялата предписана доза от лекарите. Дозата се увеличава много бавно за да няма странични ефекти. Също така е важно да се пият по време на хранене. Изяжда се половината порция, пиете хапчето и довършвате яденето.
Давам примерна схема.
Ако са ви предписани 3 х 1000 е редно да направите следното. 5 дни пиете само вечер 500 мг. След 5 дни вкарвате на обед още 500. След още 5 дни вкарвате още 500 на закуска. И така докато не достигнете предписаната ви доза.
Държа да отбележа, че ако сте на нисковъглехидратно хранене и приемате метформинови препарати, ще ви се наложи в един момент да намаляте дозата и дори да я спрете.
Ако не внимавате с храненето и пиете хапче, стопирате нещата за известен период, но подобрение няма да имате.
В един момент хапчето ще спре да действа.
Режим за ИР
Режима  с който отслабваме и лекуваме ИР в тази тема е предимно НВ-ВМХ.
Моля новите с диагноза ИР да прочетат повече за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ).
Ето нещо като за начало ВМ-НВХ за начинаещи
И темата
НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене

Снимките по-долу спадат към НВ-ВМХ, но в по-стриктен вариант.
Скрит текст:

Не виждам защо лимони, моркови, стар лук, цвекло са в забранени, но всеки сам си решава.
  Примерни менюта
Някои от тях не се препоръчителна за хора, които тепърва ще лекуват ИР и диабет.

Колкото до плодовете. Хубаво е максимално да се ограничат и ако се консумират това да са плодове с нисък ГИ и ИИ. При някои хора плодовете не оказват влияние, при други и ябълка може да вдигне много кз и инсулин.
Ако не ви допадне, може да опитате Зоната. Линк към книгата има в началото на темата.
Обяда и вечерята ми се състои от протеин и винаги сурова салата от зеленчуци в която слагам зехтин /не олио/.
С този режим аз си подобрих стойностите на инсулин и кз.  Свалих общо 45 кг. 4 години се мъчих да свалям чрез изключване на въглехидрати с висок ГИ и пиене на лекарства.  Беше много бавен процес. Протеините почти не присъстваха в менюто ми. Консумирах уж полезни въглехидрати като – черен хляб, кафяв ориз, леща, боб. Изключително бавно отслабване, а резултатите в изследванията се промениха, но незначително. След преминаване към НВ за почти година свалих 23 кг.
За "неработене"-то на НВВМХ, грешките/причините са:
- прекалено много въглехидрати
- намаляването освен на ВХ и на мазнините, особено в началото когато трае адаптационния период
- яденето на прекалено много "режимни" печива и пакетажи при това с подсладители и още кой знае какво
- консумация на протеини съдържащи Е-та и консерванти – салами, колбаси, кренвирши, топени сирена
- яденето на прекалено много баластра, често за сметка на протеините.
- прекалено често чийтване
- прекаляване с физическата активност, най-вече от по-младите и не толкова наднормени хора.
- прекалените очаквания за прекалено кратко време
- консумация на малко вода
И за финал ще добавя, че е абсолютно наложителен спорта. Било бягане, йога, карате, танци, кротренажор, каланетика, но е задължително. Защото инсулиновата резистентност се подобрява изключително от спорта. Ходенето пеша също е от изключителна важност за ИР. Особено пък ако работата ви е свързана със седене. Минимума трябва да е 3 км на ден, оптимално 5 км, а ако можете повече, още по-добре.
При мен нещата се стопират, ако имам само правилно хранене и спра спорта. Така че и двете неща са необходими. Но правилния хранителен режим е много по-важно от спорта.
Освен правилно хранене и спорт, е абсолютно необходимо пиенето на вода. Не сокове, коли, кафета, а ВОДА. Обмяната на веществата зависи от поетото количество вода.
Особено полезно е топла вода веднага на гладно сутрин.
Добавям петте тибетци. Който иска и има желание може да ги пробва.
Скрит текст:
https://www.youtube.com/watch?v=sAu0BT4mevM
https://www.youtube.com/watch?v=71jaJu0dc98
Изгледайте клипчетата. Прочетете и внимателно тази статия.
https://vemiplast.files.wordpress.com/2010/10/d0b4d180d0b5d0b2d0 … 1d182d182d0b0.pdf

Упражненията трябва да се правят бавно. Правилното дишане на всяка поза и издишване са от огромно значение.
Помагат за много неща – обмяна, регулират жлезите с вътрешна секреция, болки в кръстта, стави, тонизират, дават енергия. Действат много добре на нервната система, психиката, успокояват.  Хубаво е да се правят сутрин. Вечер може и да не успеете да заспите. Принципно се прави всяко по 21 пъти. Но в началото не е нужно да се напъвате. Тук насилие няма. Ако може почнете по три пъти. Чела съм, че бройката трябва да е кратна на три.Тоест ако не можете по 21, а можете 9 или 15 – толкова направете.
Този комплекс упражнения са идеални за всички хора. Но най-вече за хора с изключително много килограми. Лично на мен като бях най-много кила, само това можех да правя като движения.
Трябва да се правят всеки ден.

Превод на Richards, Byron J.. Mastering Leptin: Your Guide to Permanent Weight Loss and Optimum Health. Wellness Resources Books. Kindle-Version от Обич Синеока. Много благодаря Hug

8. Добавки и храни за инсулинова резистентност.
Изреждам бързо добавките за ИР. Който иска без лекарства, може да опита да взима някои от тях.
От Невена:
http://www.bg-mamma.com/?topic=1057791.msg37306203&utm_sourc … tlink#msg37306203

Освен изброените другите са:
Желязо - Важно е да няма дефицит на желязо, защото още повече се затруднява отслабването и горенето на мазнини (затруднено е пренасянето на кислород, а оттам и "оксидирането", разграждането на мазнините). ЩЗ има нужда от добри нива на желязо и феритин, за да функционира нормално.
Iron Facts
Феритин

К 1 -  важен е за инсулина и може да се набави със супена лъжица листа от магданоз. К 1 е за кръвосъсирване по принцип, но и за правилна 1ва фаза на отделяне на инсулин.
К2 се взема с големите дози Вит Д за да не отива калций в меките тъкани.
Какво трябва да знаем за витамини К, Д и калций
Прим Оил - е добра добавка за жени с ИР. Влияе на самата инсулинова резистентност, но и на кожата, редовността на цикъла. Започнах да го взимам от 2 месеца. Цикъла вече не ми е толкова болезнен.
Магнезия е най-добре да бъде магнезиев цитрат. По-добра форма е.
Формата на Селена ако взимате е хубаво да бъде селенометионин.
Витамин С също е хубаво да се взима. Като цяло когато се пие витамин С, излишъка се изпишква. Затова няма смисъл да се тъпчете с големи дози наведнъж. Може да търсите качествен витамин с удължено освобождаване. Друг вариант е витамин С на прах, който е в чиста форма без добавки. Може да го взимате по-няколко пъти на ден. На кутийката си пише колко се съдържа в мерителната лъжичка. Ако пиете витамин С на прах, не е желателно като се разтвори във вода да седи дълго време. Трябва да се изпие бързо.
Хром - Хромът е много добра добавка при ИР. Влия добре на кръвната захар, но и на инсулина. лично на мен в началото ми помогна много за ограничаване на бързите В.
https://www.bb-team.org/articles/870_hrom1
  Магналабс Диапрес – Хранителна добавка от растителен произход
Ресвератрол - Хранителна добавка от растителен произход
Пектин -  Накракто помага за контрол на кръвна захар. Не предизвиква отделяне на инсулин. Пречиства, детоксикира, подобрява перисталтиката, метаболизма.
Но да се има предвид, че не е желателна дългосрочна консумация. Ако се взима продължително време пектинът ще блокира усвояването на доста витамини и минерали.
Чайове - хъни буш, рой бос, коприва, чай от джинджифил и други.
Магданоз – консумацията на минимум 2 връзки на ден, може да подобри ИР и да намали глада. Лично изпитано.
Омега 3 - Инфо от НевенаЗа повече информация търсете в Гугъл.

Моля, преди да посягате към всякакви добавки и витамини, първо се убедете, че имате нужда от тях. Направете изследвания, които да докажат това.
9. Лептинова резистентност

Добавям информация и за нея, тъй като има доста хора с ИР имат и нея.
Лептин. Лептинова резистентност
http://old.bg-mamma.com/?topic=1070580.msg37572616#msg37572616
Графика на зависимости между ниво на КЗ и ниво на кетони


metabolic health levelHbA1c  (%)average blood glucose  (mmol/L) or (mg/dL) ketones  (mmol/L)GKI
low normal4.13.9(mmol/L)  or  70(mg/dL)2.11.9
optimal4.54.6(mmol/L)  or  83(mg/dL)1.33.5
excellent< 5.0< 5.4(mmol/L)  or  < 97(mg/dL)> 0.511
good< 5.4< 6(mmol/L)  or  < 108(mg/dL)< 0.330
danger zone> 6.57.8(mmol/L) or  >  140(mg/dL)< 0.339
http://old.bg-mamma.com/?topic=1070580.msg37574849#msg37574849
10. Индексът НОМА
HOMA, или хомеостатичен модел за оценка на инсулиновата чувствителност, е прост индекс за определяне чувствителността на тялото към инсулин, базиран на стойностите на кръвна захар и на инсулин на гладно. Индексът се изчислява по следната формула: HOMA = (Глюкоза х Инсулин)/22.5, където "Глюкоза" е нивото на кръвна захар на гладно, "Инсулин" – нивото на инсулин в кръвната плазма на гладно, а 22.5 – постоянна величина. HOMA варира от 2 до 15, като по-ниските стойности показват по-добра инсулинова чувствителност. Така например стойности на индекса около 2-2.5 демонстрират висока инсулинова чувствителност и добър гликемичен контрол. Стойности около и над 4 са признак за понижена чувствителност на тъканите към инсулин или инсулинова резистентност. Индекс над 8 обикновено се асоциира с наличието на захарен диабет тип 2.
Източник - https://www.bb-team.org/articles/3554_kak-da-opredelim-insulinov … i-chuvstvitelnost
Защо този тест не винаги е надежден за определяне на ИР.
Ето резултатите от обременяване на трима човека.
http://old.bg-mamma.com/?topic=1076165.msg38042410#msg38042410
И при тримата от извършеното обременяване е видно, че имат ИР. Ако се вземат стойностите само на гладно и се сметнат по НОМА индекса излиза, че ИР има само лице У.
Затова е нужно обременяване с глюкоза за да се установи със сигурност има или не ИР. След установяване на ИР, вече може да се изследва периодично кз и инсулин на гладно и всеки да си смята с този индекс и да следи има или не подобрение.
Ако никога не сте правили ОГТТ и разчитате на НОМА индекса, има огромна вероятност да си живеете години в заблуждение, че нямате проблем. При някой хора, когато си правят изследвания само на гладно си личи, че имат ИР, но при други това си проличава чак след обременяване. Тоест е погрешно да се взимат под внимание резултатите само на гладно на кз и инсулин, защото след приема на глюкоза инсулина би надвишил референтните стойности.
Давам пример.
Лице Х има следните резултати след обременяване.
Кз – 4,6о, инсулин - 8
Кз – 6,80, инсулин – 90
Кз – 5,90, инсулин – 45
Лице У има следните резултати:
Кз – 5,6о, инсулин - 27
Кз – 7,10, инсулин – 180
Кз – 6,20, инсулин – 85
Лице Х, може да си прави години само на гладно изследвания и да си въобразява, че е здрав.
При лице У истината се вижда още на гладно.
Неведнъж в темата са се поствали изследвания с уж нормални на гладно стойности, но на 60-та минути и 120-та, резултатите вече ясно показват, че има проблем.
Обременяване с глюкоза е хубаво да се прави рядко, защото натоварва. Но си остава единствения метод, който може да ви даде ясна представа как върви лечението.
11. Подсладители и ИР
  Защо не трябва да се ползват подсладители?

Еритрол

Еритрол

Съветвам когато си позволявате да чийтвате със сладки неща да го правите рядко и да си ги приготвяте сами. Да се използват възможно най-качествени продукти. Има много кето рецепти из интернет. Може да потърсите и да модифицирате по-ваш вкус.
Давам примери
 Шоколадов и бял чийзкейк на фурна
Шоколадови лави
Ганаш – качествена животинска сметана с качествен шоколад над 80% на водна баня.

# 1
 • Мнения: 1 013
Аз на обяд бях на чушки пълнени с яйца и сирене + салата, а за вечеря ребра и салата.


Вечеря вчера


Обяд вчера

# 2
 • Габрово
 • Мнения: 5 579
Ама сте бързи, даже катинарът ударен на предната тема, та не мога да цитирам направо.


Цитат
Natkа за тази чорба съм грешна признавам. Правилно е че ме тревожат храните , не мога да преценям, а нали въглехидратите са мисия унищожение..Тук си събирам съвети и си записвам ,че аджеба да се науча. Месото,което ям са основно домашни петли,кокошки, прасешки неща. Вътрешности не мога да гледам.
kokix, нула въглехидрати не можеш да постигнеш, такива храни няма. Нито там няколко грамчета повече или по-малко ще настъпи краят на света заради тях. Когато пазарувам, отначало ми помагаше да гледам колко въглехидрат има в нещо. Ако е примерно около и под 10 грама на 100 и не с твърде дълъг списък съставки, ставаше. Това ако купувам нещо дето не е просто съставка, ами има повече неща в него. За месото и зеленчуците ясно - от вторите просто купувах неща дето не са нишестени или скорбялни. Всичко друго рупам и хич не ми е, без чушки и патладжани че цял свят ме научи колко ги мразя Grinning
Повечето тук сме на ВМ-НВ хранене, не всички но пак голяма част. Живи и здрави сме, даже по-здрави отколкото преди. Ако си решила да се храниш по този начин, се опитай да се успокоиш и да приемеш че това е нещо добро за теб, не си струва да се тормозиш постоянно. Четеш, пробваш, ама гледай ти да си убедена че иначе мъка. Има и тема отделно за ВМ-НВ и палео хранене, там също има информация и линкове. Имам периоди с еднообразно хранене, но това става или от мързел, или от нямане на време, иначе си има какво да се яде определено.
Ако смяташ че това не е твоето хранене, търси други варианти, примерно Зоната също казват че бива като за нас.
Каквото и да решиш, просто се успокой и действай - с убеждението че това е хубаво нещо, не знам защо всеки щом е "на диета" и трябва да е мъченик и да страда гладен. Храната не ти е враг, не и на общо основание. Не я превръщай в такъв а си мисли че работи в твоя полза.

Грамажи на храни и броене на грамчета въглехидрати не съм правила, това би ме побъркало, ако и да съм инженер и да ми допадат всякакви измервания и инструменти. Строго кето не съм гонила на никой етап. Свалих 20тина кила на майтап, чак ми идеше да се ритна задето не съм го направила по-рано. И не, не съм стартирала от 120 че да сляза на 100, от големи числа се спада за нула време като се хванеш. Двуцифрени си ми бяха и стартовите кила, макар че и те хич не са за разправяне.

Домашно месо звучи супер, със сигурност е по-полезно от това в магазина. Размечтах се за супа от домашен петел в това студено време...

# 3
 • Мнения: 161
Така е , Натка, ще работя да си формирам някаква идея в главата кой начин на хранене ми би бил най добре, засега съм решила да е този, само трябва да започна да си спазвам пропорциите за мазнини и протеини че явно не го правя
За жалост и домашните кокошки обаче свършват по едно време Confused най ми е гадно като си изчерпам яйцата, чв тогава трябва да купувам, а тези от магазина въобше не ме радват.. търсих си някоя хубава ферма, от която да си взимам и да знам че не са им третирани зле кокошките ( клетки, антибиотици). Аз съм строг вярващ, че едно животно като го отглеждаш трябва да е с любов и уважение,  било то за храна или не. Такива кланници, от които излизат после месата, яйцата..въобще  не ми харесват ( без нищо веганско да се подразбира).

# 4
 • Мнения: 22 809
Браво, че можеш да си намираш такива ферми с качествена храна.
Не всеки може.
Имам позната винаги е имала алергия към пиле. Просто от глупостите с които ги тъпчат.
Започнала да си взима пилешко само от ферма на познати, които не ги тъпчат. Те всъщност в бг не продават, а изнасят за чужбина.

# 5
 • Мнения: 471
Добро утро, записвам се да чета и пожелавам много свалени килограми и нива на кръв на захар и инсулин! Успех на всички!

# 6
 • Мнения: 1 882
Тук съм с обяснение от Милко Георгиев за разликата между ВМНВХ, НВХ и КЕТО
https://smartlowcarber.com/kakva-e-razlikata-mejdu-vm-nvh-nvd-i-keto/
И аз отначалото гледах грамовете въглехидрати за деня (да са под 50 г) и избягвах скорбялата. Нищо друго не съм мерила или смятала.
Но имаше и нещо друго при мен. Бях си създала (или по-скоро припомнила) навика за 3 хранения на ден и ограничила размера на чинията. Ще рече номера "леген салата" не вървеше при мен, а и не си падам по такова нещо.
Та си избирате или нещо запълващо стомаха през 2 часа или нещо по-малко по обем, но което държи сито дълго време.
Имах един случай в началото с квасена сметана. Нали режимна и си хапнах доволно и дори още бях гладна, но се насилих да спра. Половин час по-късно се чувствах адски преяла и с тежест в стомаха, а два часа по-късно виех от глад. Та сега си знам: сметана 2-3 лъжици и само за десерт т.е. след стабилно хапване.
Метод "проба-грешка" е най-добрият за да си намерите точно как и колко да ядете.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 234
Знаете, че рядко се включвам, защото не спазвам стриктно режима, но ценя информацията в темата, опита на момичетата, а и съветите и все пак за плодовете трябва да се има едно на ум. Добрият ендокринологът винаги предупреждава, моят изрично обясни за грозде, банан и останалите твърде сладки плодове, които така и не ям, количеството да е в рамките на нормалното,  а консумацията до обяд. Фрешовете не спадаха към препоръките, точно обратното - изрично ме предупреди да ги избягвам. Та дори и да не пазиш режима от темата толкова плодове не са ок, а и аз препоръчвам боровинки, ягоди, малини, естествено и някои от сезонните плодове, но умерено. Наистина понякога е хубаво да избереш нещо по-засищащо, а не да се нахвърляш на плодовете и после да гладуваш. И аз бих избрала яйце в редица случаи - полезни са, засищат. И да, прекомерното количество плодове може да доведе до проблеми, както някой беше писал горе.

# 8
 • Мнения: 550
Аз бях с ГД и на мен ми беше разрешен половин или 1 плод на ден, никога на закуска и задължително в комбинация с протеин, за да не скача КЗ.

# 9
 • Мнения: 753
Само аз ли се наяждам с малко и не огладнявам бързо.
Когато няма какво да ям си правя салата от една краставица, един домат, парче моцарела или варено яйце, малко кашкавал и 4-5 маслини.  Не огладнявам по-бързо, ако вместо това съм яла нещо “по съществено”.
Да изям 3-4 пържени яйца абсурд. Ям по две със салата и ми стига.
Като ви чета се чудя дали стоя недохранена  и имам ли изобщо ИР😂.

# 10
 • Мнения: 610
Аз също не огладнявам бързо, но не се наяждам с малко, ям и огромно количество зелении. Днес примерно обядвах зелена салата с лук, половин краставица, няколко черита, лъжица зехтин, едно малко авокадо и едно пилешко филе. Обърках всичко в купа, много обичам така, и като го изсипах в чинията си помислих, че количеството изглежда като за две порции. Планирам да вечерям 2-3 варени яйца със зелена салата, зехтин и маслини.
Относно яйцата - ако са бъркани с масло мога и 6 да изям. Ако обаче са варени, 2-3 ми стигат.

# 11
 • Мнения: 22 809
Хубава статия Танче, даже мисля някъде в първия пост да я вмъкна.

# 12
 • Габрово
 • Мнения: 5 579
Аз също не огладнявам бързо, но не се наяждам с малко, ям и огромно количество зелении. Днес примерно обядвах зелена салата с лук, половин краставица, няколко черита, лъжица зехтин, едно малко авокадо и едно пилешко филе. Обърках всичко в купа, много обичам така, и като го изсипах в чинията си помислих, че количеството изглежда като за две порции. Планирам да вечерям 2-3 варени яйца със зелена салата, зехтин и маслини.
Относно яйцата - ако са бъркани с масло мога и 6 да изям. Ако обаче са варени, 2-3 ми стигат.
Същата работа с яйцата - сварени или на омлет примерно 3 и съм заситена, но бъркани сигурно и 5 мога да изям. Винаги ще има нещо отстрани към тях, обикновено салата. Не че ще остана гладна с 3 бъркани яйца, слагала съм 4 ако са дребнички (от време на време ми излиза късметът с фермерски и между тях няма такива с L размер като тези в магазина). Ама мога да изям и повече, с кеф даже ще ги хапна. А сварени не мога. Понякога и на второто вече не съм толкова гладна, но гледам да си изям трите които съм си взела на работа, защото знам че ще мине много време преди следващото ми хранене. Не ми става тежко обаче.
Сега, за тези дето съм ги стреснала евентуално с тия порции - имайте предвид че аз имам две хранения на ден, а не три. Нормално е да ям повече на едно от тях, отколкото някой дето се храни 3 или дори 4 пъти на ден.
Бих пробвала и ОМАД, но за сега се въздържам - през деня няма как да отделя достатъчно време че да седна и да си изям храната за цял ден на едно сядане. Ако изобщо успея да изям толкова де, не страдам от липса на апетит но пак ми се вижда много. А пък вечер не ми звучи добра идея такова огромно хранене, доста дни привършвам работа в 8, то просто няма да има достатъчно време за храносмилане.

# 13
 • Мнения: 22 809
При мен си е еднакво.
Дали ще сваря 3 яйца и ще ги изям със салата със зехтин или омлет с малко масло и пак салата ми е все едно.
Иначе моите яйца не са големи, взимам м. Та затова са ми и понякога 4.

# 14
 • Мнения: 1 882
Снимките не са мои, а на Весела Савова (nosugar).
Просто за идея какво и колко трябва да се  яде при  ОМАД ( едно хранене на ден). Естествено при всеки вкусове и нужди са различни, но не пречи да се гледа какво правят успелите дами.

# 15
 • Мнения: 22 809
Някой знае ли колко часа след хормона за щж мога да хапна грейпфрут?

# 16
 • Мнения: 198
Чудя се аз защо няма коментари от снощи в темата..не съм видяла, че има нова...та  запис....да ви следя:)

# 17
 • Мнения: 3 435
Някой знае ли колко часа след хормона за щж мога да хапна грейпфрут?
При мен приема беше сутрин на гладно и след това 2 ч въздържание от храна/кафе и всичко различно от вода. Познайте дали не си навивах часовника да го пия в 3 сутринта, че в 5 пия кафе Joy (вече не го пия).
И искам, не искам - имам проблем, ще увеличавам приема на хормона и съответно пак ще кача кг… С него - зле, без него пак зле Scream
Извинявам се - оплаквам се Sad

# 18
 • Мнения: 22 809
Беки, в началото и аз спазвах правилото за 1 час. Сега просто не мога.
Абсурдно да стана в 4 и ей така заради хапчето да седя без да си пия кафето и да си изям плода.
Понякога се събужам за тоалетна към 4 и го пия по-рано.
Понякога просто се събуждам и пак го пия и заспивам. Иначе си ставам, пия го веднага, до главата ми е в една кутийка. След това пия топла вода, чакам максимум 15 минути и после си правя каквото искам.
То пише, че и зелените зеленчуци не влияели добре на щж. Ама да си гледат работата.
И магданоз рупа, и маруля. Само сурово зеле не ям. Заради гоитрогените.
Ама грейпфрута нали блокирал някакъв ензим.
Ама все пак поне 5 часа след това може си мисля. Аз и не ям цял грейпфрут. Сега след вечеря съм хапнала 2 парчета.

# 19
 • Мнения: 161
Как беше схемата с прием на глюкофаж? На мен  ми беше изписан 1000 веднъж вечер, но нали имаше нещо със започване от малки дози? Досега не съм си взела, но сега обмислям да го пробвам ,така както съм си на режима и докато се пригодя..като цяло не искам да го пия повече от 4- 5- 6 месеца, само да видя как ще ми се отрази на общото състояние. Ако се почне и се спре , после може ли пак да се пие по нататък?

# 20
 • Мнения: 22 809
Да, в първия пост. Точка 6 или 7.

# 21
 • Мнения: 397
Някой знае ли колко часа след хормона за щж мога да хапна грейпфрут?
Стандартното време е както всичко останало поне час, тироксина не е от лекарствата, взаимодействащи си сериозно с грейпфрута, както други лекарства, защото използват различни ензими , между другото в началото на хилядолетието ендокринолози направили изследване относно влиянието на грейпфрута върху ир, в което участниците без промяна в храненето си за 12 седмици свалили средно по 4 кг с пиене на фреш от грейпфрут (а някои и по 10, за сравнение другата контролна група с фреш от ябълка свалили 0.3 кг като уточнявам, че не препоръчвам пиенето на фрешове просто цитирам проучването), а аз лично когато отслабнах най-много закуската ми около година (с уточнението, че ям най-малко час-два след ставане) беше само грейпфрут и киви (и сега съм се запасил и мисля няколко месеца да пробвам отново, че качих последните седмици, което не ми харесва).
п.с. и като чета тука по колко яйца се ядат, еми не мога повече от 2 максимум 3 дневно, без значение как са направени над 3 ми става лошо, а 4 и нагоре ми се струва абсолютно невъзможно.

# 22
 • Габрово
 • Мнения: 5 579
Ами като не можеш, не ги яж, никой не те кара. На някои хора не им понасят просто, както може да е и с всяка друга храна. Допълни си с някаква друга съществена храна, понеже спомена в предната тема че с тия две яйца скоро след това си огладнял. Ама само те двете са си малко според мен, така както ги каза вчера.
Знам че писа и салата, но поне при мен си я броя по-скоро за кеф и за разнообразие, обичам салати във всякакъв вид. Съществената част е по-солидната храна - яйца, месо, гъби или там каквото съм решила. Там са ми протеинът и повечето от мазнините, салатата няма да ме засити без тях. А да ям често нито имам възможност на работа, нито ми звучи добра идея за човек с ИР, така че отпада - гледам да се наям така че да не ям пак скоро.

Миналия ден направо и обяда пропуснах, беше такава лудница на работа че не стигнах до него. Та от предната вечеря, направо вечерта. Не са станали 24 часа, но над 20 със сигурност. Ами добре си бях, не съм прегладнявала така че да ме безпокои това и да ми пречи да работя, камо ли да ми падне енергията. Поддържах си нормално темпо на работа, а такава имаше много и за всички. Това преди да мина на режим просто би ме гътнало, буквално. Да съм спряла за малко и да търся да предъвча там нещо, каквото и да е, много пъти за деня.

# 23
 • Мнения: 22 809
Някой знае ли колко часа след хормона за щж мога да хапна грейпфрут?
Стандартното време е както всичко останало поне час, тироксина не е от лекарствата, взаимодействащи си сериозно с грейпфрута, както други лекарства, защото използват различни ензими , между другото в началото на хилядолетието ендокринолози направили изследване относно влиянието на грейпфрута върху ир, в което участниците без промяна в храненето си за 12 седмици свалили средно по 4 кг с пиене на фреш от грейпфрут (а някои и по 10, за сравнение другата контролна група с фреш от ябълка свалили 0.3 кг като уточнявам, че не препоръчвам пиенето на фрешове просто цитирам проучването), а аз лично когато отслабнах най-много закуската ми около година (с уточнението, че ям най-малко час-два след ставане) беше само грейпфрут и киви (и сега съм се запасил и мисля няколко месеца да пробвам отново, че качих последните седмици, което не ми харесва).
п.с. и като чета тука по колко яйца се ядат, еми не мога повече от 2 максимум 3 дневно, без значение как са направени над 3 ми става лошо, а 4 и нагоре ми се струва абсолютно невъзможно.

Явно не знаеш за грейпфрута. И лекари са ми го казвали.
Има достатъчно инфо из нета.

Яйца колкото - толкова. Вчера бяха три на обед, но вечерях буквално много малко кисело зеле с месо.
Две не ми стигат. Не мисля, че и за мъж са достатъчни, ама твоя си работа.

# 24
 • Мнения: 16 852
Eлора, доколкото знам, грейпфрут [в големи количества] не се препоръчва на хора, които приемат кръворазреждащи лекарства (точно нещо свързано с ензими беше), а също и на бременни се препоръчва да го консумират умерено (заради риск от преждевременни контракции). За ЩЗ не съм чувала, имаш ли линк да прочета?
А Джерами май говори по-скоро на вкус, че не може повече от 2 яйца да изяде, а не че преяжда от такова количество. Сигурно яде и други неща. 🙂🤔
Аз мога на едно хранене да изям и 2, и 3, и 4...а дори и повече, ако съм на ОМАД или след някакъв фаст. Зависи как са приготвени, но с твърдо сварени и с по-изпечен омлет обикновено се наяждам по-бързо, отколкото с рохки. Но аз и предпочитам яйцата да са само леко приготвени до готовност, рохки или полурохки, до побеляване само на белтъците, та и така са ми по-вкусни. Ако яйцата са с чушки или с повече зеленчуци, тогава ми стигат 1-2 броя.
Джерами, аз чакам 30-40 минути след хормона преди да ям/пия. Макар че реално рядко го правя след 30-40 мин, обикновено минават доста повече, но задължително ли е това време- поне час-два?🤔 Преди пиех хормона вечер, но напоследък не успявам винаги, а и редувам с желязото.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 15:07 от dolce miele

# 25
 • Мнения: 3 435
Долче, на мен ми беше изписан сутрин на празен стомах и след това 2 часа нищо различно от вода (ендото така препоръча) и затова го пиех в 3 сутринта и си доспивах до 5, когато мога да си изпия кафето с чиста съвест Grinning

# 26
 • Мнения: 1 044
Соня, бременна жена не е нужно и дори не трябва да спазва кето режим. Кето режимът е около 20 гр. Нетни въглехидрати - това е изключително малко и изобщо не знам как се стига до споменаването му в контекста на бременност. Това, което е подходящи за бременна жена с ИР (преди бременността) и потенциален риск от гестационен диабет е нисковъглехидратно хранене - количеството въглехидрат е по-либерално. Ориентир ти е КЗ -  сутрин на гладно не трябва да е над 5.1, другото е гестационен диабет. След хранене без значение кой къде какви таблици следи, докато си бременна гледай да не скача над 6 КЗ, защото над 6 тя започва да вреди- уврежда клетките, уврежда бебето, уврежда твоите органи и ги товари. Дали ще родиш и така здраво дете  - ами вероятно да, макар че не е никак ясно какви вреди се нанасят в дългосрочен план. Майка ми ме е родила с КЗ над 9, напълно неконтролиран диабет, и тя е голяма любителка на плодовете. Към днешна дата тя е с 2 инфаркта и един инсулт и пие шепа хапчета, храненето не си го променя и това е. Аз пък, макар винаги да съм била слаба и да не съм прекалявала с нищо, е оказа, че съм с ИР и това си е наследство един вид.
 Иначе ендокринологът ти общо взето единствено ще следи, ако с хранене нещата излязат сериозно извън норми да ти даде да се бодеш с инсулин до края на бременността и толкова - на инсулин доста ендокринолози си препоръчват на пациентките и тутманици и баници дори да ядат. На никой не му пука тази бременна колко ще качи с тоя инсулин, нито дали като роди ще се оправи или ще остане диабетичка цял живот. Единствено самия човек си решава.
Не знам защо си решила, че не трябва кисело мляко да ядеш - яж си го, то си е ОК. Да, за някой хора на режима не е най-идеалната храна, но за теб е съвсем ОК. Може да включиш и чия с лененото семе, а ако добавиш и заквасена сметана, ще стане още по-засищаща закуска. Тя помага и за редовен стомах, че при бременност това често е проблем.
Количеството плодове, което споменаваш е огромно и ти вреди, много ти вреди. Това с яденето на плодове е мит. Фрешовете го разглеждсй като отрова буквално и ще ти обясня защо. Аз си отключих ИР при една мия неуспешна бременност, когато се будех всяка сутрин с неистово желание за фреш от портокал и си го пиех. Това е чиста фруктоза, без грам фибри и с незначително спрямо цената (тоновете фруктоза) количество витамини - директно ти скача КЗ от такъв фреш, но по-лошото е, че всичко отива в черния дроб. При бременност черният дроб много се затормозява, защото работи за двама, ако си и на някакви медикаменти още повече и често срещано омазняването му по време на бременност. Това не е хубаво и в крайните месеци е свързано с проблеми и рискове, а после след бременността той ди остава омазнен и ще ти обърка целия метаболизъм и ще се чудиш що не отслабваш и т.н. Може да ядеш плодове, но малко - 1 плод на ден, шепа боровинки или ягоди или малини. За големи плодове като портокал - много е дори цял. Залагай на зеленчуците - в 1 сурова червена чушка има много повече витамини от 1 фреш от портокал, а не е бъкана с фруктоза.
Съветвам те да се храниш не повече от 3 пъти на ден без никакви междинни закуски- сядаш и ядеш обилно. Напр на закуска - голяма паница качествено пълномаслено кисело мляко със заквасена сметана, чия, ленено семе, шепа боровинки и примерно голяма шепа сурови ядки. Като се наядеш ставаш и правиш поне 30 Мин динамична спрямо състоянието ти разходка. На обяд - месо ли ще е, риба ли ще е (при бременност не е ОК да се прекалява с нея) или някакви млечни с много зеленчуци, с маслини, авокадо, зехтин - да те засити, и после пак разходка и така и на вечеря. Ако прегладняваш - не е имало достатъчно протеин и мазнина или  въглехидратът е бил много; ако ти е висока КЗ след хранене гледаш какво си яла и на следващо хранене намаляваш въглехидратната част за сметка на протеин и мазнина. Ако намериш вариант да ги понасяш яйцата- те са идеална храна (цели, никакво делене на белтъци и жълтъци) и помагат за развитието на бебето - напр. В миш маш, чушки със сирене, извара и яйца, някакви зеленчукови запеканки с месо и/или сирена и т.н.
Печива има версии много с ядкови брашна в нета - не пречи понякога да си правиш, но гледай да е рядко 1-2 седмично макс. Не са за хранене, а за удоволствие. Заложи на цели, непреработени или минимално преработени храни - много зелении, зеленчуци, месо, масло, авокадо, маслини, умерено сирена, млечни и умерено ядки (сурови).
Пожелавам ти успех. Хранителните навици лесно се променят, защото бързо ни се сменя усещането за вкусно. Казвам го от опит.

# 27
 • Пловдив
 • Мнения: 234
Елора, и аз хормона го пия сутрин, когато стана до тоалетната, така минава време до сутрешното кафе и съответно закуска, който закусва. Но понякога не успявам и чакам 45 минути между хапчето и кафето.  Замислих се, че цял живот ще трябва да се съобразявам, но няма начин. Не знаех за грейпфрута и усвояването на лекарството, благодаря ти, ще го имам предвид, слава богу грейпфрут консумирам в малки количества и не сутринта.
Деси, много изчерпателна информация и аз благодаря, определено бременността не е момента да правим диети, просто трябва да следваме разумен режим. Интересното е, че очаквах повишен апетит, е нищо такова поне на този етап, ям нормално, но без неистов глад за нещо, не гладувам естествено, чувствам се сита.  Казват, че последните месеци бил по-голям апетита, ще видим как ще са нещата.

# 28
 • Мнения: 1 044
При бременност инсулинът е физиологично повишен и тялото е по-силно инсулинорезистентно. Поради това при едно високовъглехидратно хранене е много логично да го гони някои бременни голям глад или апетит в късните месеци. Също така битува схващането, че трябва да се “пази” бременната, което се разбира в смисъл на доста сериозно заседяване и бездействие. Е при това положение всеки нормален човек почва само да се чуди какво му се яде Simple Smile  необходимостта от повишен калориен прием при бременност е не повече от 20%, а при жени забременяли с наднормено тегло дори и това не е нужно. Не са важни калориите, детето няма нужда просто от калории и особено празни такива (захар, тесто, сокове, фрешове и др. Под), а от есенциални мастни киселини, особено омега 3, много протеин, много микроелементи и витамини (и не Вит. Ц е важен, а основно Вит д и витамините от Б групата - фолат, б12, б6). Само да подчертая, че човек не може да си набави  нужното количество б витамини от растителна храна, особено б12. Затова и се приемат добавки.

# 29
 • Мнения: 134
Във връзка с бадемовото брашно и празниците, в Лидъл бяха пуснали хубава 'лютивка', аз понеже много ям люто и ми е много трудно да намеря нещо режимно, там беше и на добра цена, но за съжаление само по Коледа, приключи. Много ме е яд, следващ път ще запася Wink Нарязани люти чушки и зехтин беше, доста изчистено съдържание, от Делуксе серия. Нищо друго от тази серия не ми хареса, внимателно разгледах продуктите, но това беше ОК.
Тайс, сега ще погледна какви витамини ми изписа и ще ти кажа.
Добавките ми станаха 10, абсурд да успявам да ги пия, реших като приключа с екстракта от червен ориз, пектина, берберина и карсила да ги спра, т.е. от старите ще оставя само магнезия. Новите са двата витамина и трите за кортизола, ще станат 6, дано да успявам да ги пия редовно.

Ето терапията:
Скрит текст:
Терапия: Витамин Д3 с К2 спрей 3000Е х 6 впръсквания сутрин. Екстракт от червен ориз х 1 капс. дневно, Ябълков пектин 3х1
капс. дневно, Карсил 110 мг х 1 капс. денвно, Ашвангада 450мг х1 табл. на обяд, Родиола 500мг х 1 табл. сутрин, В12 спрей х
2 впръсквания дневно Фосфатидилсерин 100мг х 1 табл. вечер. Берберин 500мг 3х1 капс. преди храна, Магнезиев хелат 375мг
3х1 табл. след храна - другите неща след изследванията

# 30
 • Мнения: 397
Някой знае ли колко часа след хормона за щж мога да хапна грейпфрут?
Стандартното време е както всичко останало поне час, тироксина не е от лекарствата, взаимодействащи си сериозно с грейпфрута, както други лекарства, защото използват различни ензими , между другото в началото на хилядолетието ендокринолози направили изследване относно влиянието на грейпфрута върху ир, в което участниците без промяна в храненето си за 12 седмици свалили средно по 4 кг с пиене на фреш от грейпфрут (а някои и по 10, за сравнение другата контролна група с фреш от ябълка свалили 0.3 кг като уточнявам, че не препоръчвам пиенето на фрешове просто цитирам проучването), а аз лично когато отслабнах най-много закуската ми около година (с уточнението, че ям най-малко час-два след ставане) беше само грейпфрут и киви (и сега съм се запасил и мисля няколко месеца да пробвам отново, че качих последните седмици, което не ми харесва).
п.с. и като чета тука по колко яйца се ядат, еми не мога повече от 2 максимум 3 дневно, без значение как са направени над 3 ми става лошо, а 4 и нагоре ми се струва абсолютно невъзможно.

Явно не знаеш за грейпфрута. И лекари са ми го казвали.
Има достатъчно инфо из нета.

Яйца колкото - толкова. Вчера бяха три на обед, но вечерях буквално много малко кисело зеле с месо.
Две не ми стигат. Не мисля, че и за мъж са достатъчни, ама твоя си работа.
Ами не знам какво не знам Innocent , но щот все пак съм вдигал кръвно и съответно все пак съм купувал някакви лекарства за кръвно та знам, че в грейпфрута има определен ензим, който влияе на определени лекарства основно за кръвно, статини и кортикостероиди (като зависи и от специфичното лекарство), при тироксина ензимите за разграждане са други.
Eлора, доколкото знам, грейпфрут [в големи количества] не се препоръчва на хора, които приемат кръворазреждащи лекарства (точно нещо свързано с ензими беше), а също и на бременни се препоръчва да го консумират умерено (заради риск от преждевременни контракции). За ЩЗ не съм чувала, имаш ли линк да прочета?
А Джерами май говори по-скоро на вкус, че не може повече от 2 яйца да изяде, а не преяжда от такова количество. Сигурно яде и други неща. 🙂🤔
Аз мога на едно хранене да изям и 2, и 3, и 4...а дори и повече, ако съм на ОМАД или след някакъв фаст. Зависи как са приготвени, но с твърдо сварени и с по-изпечен омлет обикновено се наяждам по-бързо, отколкото с рохки. Но аз и предпочитам яйцата да са само леко приготвени до готовност, рохки или полурохки, до побеляване само на белтъците, та и така са ми по-вкусни. Ако яйцата са с чушки или с повече зеленчуци, тогава ми стигат 1-2 броя.
Джерами, аз чакам 30-40 минути след хормона преди да ям/пия. Макар че реално рядко го правя след 30-40 мин, обикновено минават доста повече, но задължително ли е това време- поне час-два?🤔 Преди пиех хормона вечер, но напоследък не успявам винаги, а и редувам с желязото.
Долче при мен проблема не е въпроса в нехаресването, а че почва да ми става зле (същото се случва ако изям и повече от два банана, като и за двете си имам обяснения и са свързани с х-то), виж месо и млечни (към които имам доказани непоносимости) мога да ям много, но най-добре физически и психически се чувствам, когато се храня растително (но аз от години приемам б12 по моя си схема без значение как се храня, защото и с много животинска храна пак не успях да го вдигна където искам), а психиката е много важна при хашито, защото знаеш, че то увеличава емоционалността като с антена и то при вече емоционални хора.
Чакането на минум час на пиене и ядене на каквото и да било след тироксин е задължително! Винаги при прием на каквито и да били лекарства по-добрия вариант е да се пие по-малко количество, което да се усвоява по-добре отколкото обратното, не трябва да се забравя, че прием на каквото и да било отвън влиза във взаимодействие с целия организъм, само че там системите са толкова перфектно нагласени за нуждите на самия организъм, че дори и малко влияние отвън може да има голямо разбутване, за вечер предполагам знаеш, трябва да го пиеш минимум 3-4 часа след ядене.

# 31
 • Габрово
 • Мнения: 5 579
Минерва, Карсил щом са ти го предписали предполагам че си имаш нужда да подсилиш черния дроб малко. Екстрактът от ориз се води естествен статин и по-скоро обратното да направи за теб... точно него и пектинът не мисля че са ти зор да ги пиеш.
С този пектин три пъти на ден, си мисля че ще ти намали и усвояването на другите неща дето вземаш, губи ми се смисълът да вземаш заедно пектин и нещо друго. Аман значи, вместо да кажат на хората не яж това или онова, им казват да си пълнят стомаха с желе от пектин, че да не усвояват много и бързо това дето са изяли. На режим пък съвсем не ти трябва, според мен. Това е за хора дето не биха внимавали с храненето.

Бадемовото брашно в Лидл даже преди малко го гледах в брошурата им за следващата седмица - с левче надолу му пада цената и става съвсем изгодно. Дано да си заредят магазините адекватно, че те техните промоции все по-смешни стават и само на картинки.

# 32
 • Мнения: 8 687
Здравейте. Упорито търся една информация, която няма начин да не е обсъждана, а аз не мога и не мога да я открия. Какви са добрите нива на инсулин на 0, 60 и 120 минута при референтни стойности  2.6 - 24.9? Т.е. да не са рискови за ИР, нито за диабет. Някой може ли да помогне?

# 33
 • Мнения: 397
Има два начина по които да се определи инсулиновия отговор, единия е като стойности другото като съотношения
в първия инсулина на гладно трябва да е до 10, на първи час до 40, на втори до 25;
при втория се гледа съотношението, на първи час да е до 4 пъти по-висок от този на гладно и на втори час да е до 2.5 пъти по-висок от този на гладно.

# 34
 • Мнения: 161
Някой беше питала в миналата тема за приложение за следене на храната- сега изпробвам Cronometer , това ми е за закуска днес


Е, грамажите малко си ги измислях ама гледах да са приблизително колкото предполагам, та не знам колко са адекватни тези неща. Гадно е че няма български неща и например не можеш да въведеш бъркани яйца с масло заедно че да ти ги сметне и трябва отделно,  пък така колко вярно излизат не се знае

# 35
 • Мнения: 8 687
Има два начина по които да се определи инсулиновия отговор, единия е като стойности другото като съотношения
в първия инсулина на гладно трябва да е до 10, на първи час до 40, на втори до 25;
при втория се гледа съотношението, на първи час да е до 4 пъти по-висок от този на гладно и на втори час да е до 2.5 пъти по-висок от този на гладно.
Благодаря. Интересува ме кои са оптималните стойности. Пример: ако на 0 минута е 5, а на 60-та 10, това е в реф. ст-сти, ДО 4 пъти повече, но достатъчно ли е...или е диабетно.

# 36
 • Мнения: 397
След като искаш точно определени стойности: до 5 на гладно, до 25 на 60та минута, до 15 на 120 минута. А тези референтни стойности (2.6-24.9) се съотнасят за инсулин на гладно (и са поостарели всъщност в много лаборатории, вече пише препоръчителна стойност под 10, което е и правилното).

# 37
 • Мнения: 8 687
Тези референтни стойности не са за на гладно, а и за след храна, така че са верни. Иначе не знам защо не се разбира какво питам. Това ДО не ми върши работа. Ако на гладно човек има инсулин 5, а на 60та минута инсулин 8, това 8 е ДО 25, обаче здрав ли е този човек..или е с диабет.

# 38
 • Мнения: 134
Щом е по-малко от 4 пъти по-голям от първоначалния и не надвишава 40 /или 25, в случая все тая/ - здрав е, да. Аз поне така го разбирам.
Дали има ИР определям аз по НОМА индекса - умножава се глюкозата и инсулина на гладно и се дели на 22,5. Ако получиш повече от 2,5 си ИР. Над 5 - диабет.
Като преобразуваме формулата - глюкоза по инсулин не трябва да надвишава 56,25 /което е 22,5 по 2,5/. Ако надвишава, си ИР. Ако инсулинът е 8, това означава КЗ да е по-малка или равна на 7. Това е гранична ст-ст за ИР.
За диабет - двойно: глюкоза по инсулин <= 112,5. Т.е. КЗ 7 и инсулин 16 е диабет. КЗ 6 и инсулин 18.6 е диабет и т.н. /просто сменям цифрите/.
Пак повтарям, това е според НОМА индекса.

В една от книгите имаше критерии - поне 4, сега ще се опитам да ги намеря.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 13:45 от Минерва

# 39
 • Мнения: 397
Няма лаборатория, в която да има референтни стойности на инсулин след хранене, тъй като инсулиновия отговор при една и съща храна може да е различен при различните хора (заради това съществуват референтнти стойности единствено при обременяване с глюкоза, тъй като се използва един стандарт, но и там референтните граници са други). Само, че ти за ир ли питаш или за диабет, тъй като това са две различни заболявания, да едното може да прогресира в другото (а може и никога да не прогресира), както и другото може директно да се отключи без да е съществувало първото. Ако питаш за диабет там се гледа кръвна захар, а не инсулин, и определението е ясно кръвна захар на гладно над 7, или кръвна захар над 11 без значение кога е измерена. Но ако ти е трудно да се ориентираш по-лесно би било да сложиш резултатите за които те интересува за да получиш директен отговор.
За хомата изобщо не е така с нея се определя единствено инсулиновата резистентност, диабет е само и единствено кръвна захар на гладно над 7, или кръвна захар над 11 измерена по всяко, време и в случая инсулина няма абсолютно никакво значение какъв е, дали е 5, 50 или 100 ако кръвната захар е над тези стойности има диабет. Ако е между 6.1 и 7 (или между 7.8 и 11 измерена по всяко време), има предиабет отново без значение от това какъв е инсулина.
Инсулинова резистентност, предиабет, диабет са три съвсем различни заболявания от медицинска гледна точка, при които едното може да доведе до другото (и със сигурност повишава риска), или другото да се отключи директно (по-рядко но е възможно).

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 14:20 от jerami

# 40
 • Мнения: 134
Ето какво намерих, имаше и още, продължавам да търся. От "Код диабет".

# 41
 • Мнения: 8 687
Както сам пишеш, инсулинът трябва да е до 25 към която и да било минута. Това казва и лабораторията. За други показатели референтните стойности също са разширени по този начин.

А аз опитвам само по стойността на инсулина да разбера какъв е проблемът, защото се проявява някаква аномалия. Не винаги е чак толкова ясно.

Минерва, много ти благодаря! Flowers Hibiscus Ще разгледам подробно. Някакви медицински парадокси трябва да бъдат разгадани.

# 42
 • Мнения: 134
Има няколко критерия: един е само по КЗ, друг е по инсулин, трети е по НОМА индекс, четвърти по гликиран хемоглобин. Според различните критерии аз съм в различна категория Simple Smile Но като цяло общата тенденция е ясна, има отклонение, значи съм ИР. А ИР е всъщност диабет, то е един континиум, ИР е по-начална фаза един вид. Дали имаш ИР или диабет, решението е едно и също, ако продължиш по старому нещата ще се влошат и в двете ситуации. Промяна на режима на хранене, движение, сън, стрес.
А критериите на лабораториите са кофти, да. Едната така обърка кортизола, че и докторката се сащиса.

# 43
 • Мнения: 8 687
''Според различните критерии аз съм в различна категория." Eй за това става дума. На всичко отгоре, оказва се, че хора с жлъчно-чернодробни проблеми могат да дават диабетни резултати в някои конкретни случаи. При добър инсулин и добра инсулинова чувствителност. Правят метаболитно смущение.

# 44
# 45
 • Мнения: 8 687
Тази книга е много интересна. Има и част "от омазняването на черния дроб..." и ние сме в тази хипотеза. Слаб човек, а АСАТ, АЛАТ и ГГТ високи.

На пост 44 не ми се зарежда първото изображение.

# 46
 • Мнения: 31 400
Здравейте, коя лаборатория препоръчате за изследване на инсулин и кръвна захар? Аз съм правила досега в Цибалаб и Бодимед. Бодимед бяха сбъркали пресмятането на Хома индекса и не знам дали бих отишла пак там..

# 47
 • Пловдив
 • Мнения: 234
Много благодаря, Деси, и да и аз често срещам съвети да се пазя, едва ли не да избягвам движение (не от АГ-то ми, тя знае колко важно е движението), да се храниш повече от нормалното, да си угаждаш и т.н. А не е така, трябва да си активен, ако състоянието ти позволява това, да не прекаляваш с храна, да приемаш полезни храни. Добавки приемам, но предписани от лекар естествено, даже си мисля, че са толкова много - магнезий, витамин Д, добавки за бременни, сега и един протеин след последните изследвания.  Но щом лекарите казват, ще слушаме.
И аз ще си взема бадемово брашно, имам един пакет, но ще заредя, доста добри рецепти има с него, а и ако реша някой десерт с подсладител (знам, че не трябва да се хапва често, но си позволявам за глезотия).

# 48
 • Мнения: 397
Както сам пишеш, инсулинът трябва да е до 25 към която и да било минута. Това казва и лабораторията. За други показатели референтните стойности също са разширени по този начин.

А аз опитвам само по стойността на инсулина да разбера какъв е проблемът, защото се проявява някаква аномалия. Не винаги е чак толкова ясно.

Минерва, много ти благодаря! Flowers Hibiscus Ще разгледам подробно. Някакви медицински парадокси трябва да бъдат разгадани.
Тоест искаш да кажеш, че в тази въпросна лаборатория ти си питала и са ти отговорили че референтни стойности 2.6-24.9 се съотнасят към инсулин след хранене и/или инсулин след обременяване? Много ме съмнява. И не съм казвал, че инсулина трябва да е до 25 към всяка една минута, защото примерно инсулин на гладно 25 е сериозен проблем. Вече омазняването на черния дроб има мноого голямо значение към инсулиновата чувствителност, защото черния дроб дефакто е пречиствателната станция на организма, и когато самата пречиствателна станция е замърсена и освен да почиства целия завод трябва да почне да вкарва ресурси да почиства и себе си нещата стават по-трудни. Ако черния дроб е омазнен трябва да се насочат усилия към неговото почистване. Но в момента единствено гадая какви точно са тези аномалии. Simple Smile
Има няколко критерия: един е само по КЗ, друг е по инсулин, трети е по НОМА индекс, четвърти по гликиран хемоглобин. Според различните критерии аз съм в различна категория Simple Smile Но като цяло общата тенденция е ясна, има отклонение, значи съм ИР. А ИР е всъщност диабет, то е един континиум, ИР е по-начална фаза един вид. Дали имаш ИР или диабет, решението е едно и също, ако продължиш по старому нещата ще се влошат и в двете ситуации. Промяна на режима на хранене, движение, сън, стрес.
А критериите на лабораториите са кофти, да. Едната така обърка кортизола, че и докторката се сащиса.
Ир не е диабет, както и диабет не е ир, това са две съвсем различни заболявания, примерно тук отвреме навреме редовно се появява спорa относно изкуствените подсладители, защото не вдигали кръвната захар, но пък вдигали инсулина. При хората с ир, целта е да се свали инсулина, при хората с повишена кръвна захар целта е да се свали кръвната захар, защото тя е това което уврежда, и всъщност абсолютно всички симптоми зависят от нея, човек по никакъв начин освен с изследвания не може да разбере какъв е инсулина колко се е вдигнал и т.н. усеща единствено вариациите в кръвната захар и на база на нея предполага, дали се е вдигнал и инсулина или не (оттам идва и проблема специално при нв-вмх режимите, че панкреаса, може да бълва инсулин и съответно изобщо да не се лекува, а дори да се натоварва още повече). И пак повтарям, че по хома индекс се определя ир, а не диабет, в тея страници, които си сложила не видях никъде да се споменава нещо за хома индекс, който определял диабет, и аз никъде не съм срещал, просто защото диабет и предиабет се установяват единствено чрез нива на кръвна захар. И за да завърша ето и два примера един човек с инсулин 4 и кръвна захар 7.2 - (7.2*4)/22.5 = 1.28 , друг човек с инсулин 24 и кръвна захар 5 - (5*24)/22.5 = 5.33 и според твърденията ти за хома индекса излиза, че първия човек няма диабет, а втория има, въпреки, че е точно обратното.
Здравейте, коя лаборатория препоръчате за изследване на инсулин и кръвна захар? Аз съм правила досега в Цибалаб и Бодимед. Бодимед бяха сбъркали пресмятането на Хома индекса и не знам дали бих отишла пак там..
Има формула по която се пресметне дори и да са го сбъркали, иначе третата популярна е Кандиларов.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 16:29 от jerami

# 49
 • Мнения: 8 687
Джеръми, инсулин 5 е отново стойност ДО 25. Това се има предвид, дано този път разбереш идеята на референтните стойности, че за трети път го пиша и ме притеснява да не досадя на другите.

# 50
 • Мнения: 161
Да споделя че открих комбинация, която засега ми харесва и даже засища! да не повярва човек - яйца (бъркани с масло, или пържени, но не варени че не ми понасят по някакви причини) и тук идва момента- до сега си пържех с тях и някакъв купен уж скъп качествен бекон..еми да ама не, пълен боклук.. скоро ми подариха домашна сушена рибица прасешка и с нея като я метна в зехтин става прекрасно,  че си е и овкусено и не се занимавам с това.. Някой да ме светне има ли някакви грамажи въглехидрати в такова нещо? Защото аз си го хапвам и така сурово ако прегладнея..

# 51
 • Мнения: 16 852
Соул, по-добре напиши конкретните стойности, за да получиш по-точно мнение. 🙂 Защото в диабетна опасност може да е и човек с нисък инсулин...т. е. тялото вече да не произвежда достатъчно инсулин. И според храненето, може и КЗ да не се вдига чак драстично за някакъв период от време. Високи АСАТ, АЛАТ и ГГТ изобщо не са "запазена марка" само за хората с наднормено тегло; всъщност, въобще не е и задължително един диабетик да е с наднормено тегло. Може просто да има добре омазнени вътрешни органи, особено и черен дроб. От друга страна, фруктозата влияе на черния дроб, понеже (по спомен) не може да се метаболизира по друг начин. А инсулин 25 на гладно изобщо не е ок. Под 5 е оптимално да е инсулинът на гладно (поне аз към това се стремя), съчетано с добро ниво и на КЗ. Важно е да се види какви са кривите на КЗ и на инсулин на 0, 60 и 120 минута. Има различни варианти. Как разбираш, че инсулиновата чувствителност е ок?
Кokix, в Cronometer има опция да си въведеш твоя храна/ястие. Нещо като "Add custom food" май беше- не съм ползвала скоро приложението...Аз така съм си въвела за мусака с тиквички и някои други...🙂

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 16:41 от dolce miele

# 52
 • Мнения: 161
Dolce miele, благодаря, открих го. А как си изчисляваш да въведеш стойностите? Или взимаш готова рецепта с изчислени и просто си ги вкарваш?

# 53
 • Мнения: 16 852
Аз си изчислявам грамажите за цялото ястие, после го деля на порция. Ако цялата мусака е 8 порции, въвеждам 1/8 порция. Предпочитам го пред това да търся изчислени грамажи от Интернет, защото е съобразено с начина по който аз приготвям храната си и с продуктите, които слагам. Да, малко е тегаво първия път, но после просто си въвеждаш, както останалите храни. 😃

# 54
 • Мнения: 161
Ама как си изчисляваш по колко грама въглехидрати, мазнини и т.н има в цялата порция ( извинявай, сигурно звуча много глупаво, но тепърва се уча на готвене Grinning )
На мен това ми е проблема като тръгна да си правя неща, които не са с готов изчислен грамаж.. не знам как да си ги сметна. Давам пример - онзи ден си правих една манджа от
 тиквички и яйца и не знаех как да си изчисля колко въхлехидрати е имало и си писах някакви примерни стойности. Знам само че понякога въглехидратите се вдигат когато храната минава термична обработка ама до там са ми знанията Grinning

# 55
 • Мнения: 304
Как се казва книгата и кой е авторът, искам да я потърся.

# 56
 • Мнения: 8 687
А ИР е всъщност диабет, то е един континиум, ИР е по-начална фаза един вид. Дали имаш ИР или диабет, решението е едно и също, ако продължиш по старому нещата ще се влошат и в двете ситуации. Промяна на режима на хранене, движение, сън, стрес. 
Да, точно така е и на теория, и на практика. ИР е магистрала към диабета, просто отключен диабет налага още по-спешни и строги мерки.

# 57
 • Мнения: 753
Добре, а аз имам следния глупав въпрос.
Когато гликирания хемоглобин е под 5 и той показва движението на захарта за последните 3 месеца, защо инсулина е висок? Нали “работата” на инсулина е да смъква захарта. Когато захарта не е висока с какво се бори инсулина и защо е висок?
Извинете за лаишките въпроси, ама не ми е ясно.

# 58
 • Мнения: 22 809
sladko, дори и при хора с ир кз си скача. КЗ не е някаква константа и при ир да седи нон стоп на 4.
Просто панкреаса бълва инсулин и я смъква.
Затова се гледа и гликирания.
Ето пример моето обременяване преди години
кз
5,24
8,91
6,02

инсулин
37,3
489
361

Та логично е, че и гликиран си трябва.


Колкото до грейпфрута. Ендокринолог ме предупреди да избягвам консумация. И ако трябва няколко часа след хормона. Ама се чудя колко е достатъчно.

Преди години имаше една хубава статия, но не я намирам.
https://--reklamen-spam133--/zdravi-i-krasivi/hranene/koi-hrani- … itovidnata-zhleza

https://bg.waykun.com/articles/riskove-ot-dietata-s-grejpfrut-kogato-imate.html

Влияе и на други лекарства

Скрит текст:
Взаимодействия с щитовидната жлеза
Няма съмнение, че грейпфрутът е вкусно и хранително допълнение към всяка диета. Това е третият най-често консумиран цитрусов плод в САЩ, след портокалите и лимоните, и предлага гликемичен индекс 6 (което означава, че е по-малко вероятно да повлияе на нивата на инсулина). Освен това е богат на витамин С, витамин А, фолиева киселина, калий, фибри и флавоноиди.

Но грейпфрутът представлява потенциален риск за хората на хормонална заместителна терапия на щитовидната жлеза. Това е така, защото грейпфрутът пречи на ензим, известен като CYP3A4, който червата използват, за да разграждат определени съединения, така че да могат да се абсорбират. Много лекарства за щитовидната жлеза, включително левотироксин, разчитат на CYP3A4 за метаболизиране и усвояване. U

Ако CYP3A4 се инхибира поради консумация на грейпфрут, бионаличността на лекарство за щитовидната жлеза (количеството, което влиза в кръвта) може да бъде значително намалена, подкопавайки ползите от терапията.

Докато случаен грейпфрут или чаша сок вероятно няма да ви навредят, рутинната или прекомерната консумация може да е проблематична. Казус, публикуван в Британския вестник по клинична фармакология, детайлизира честота, при която тежката консумация на грейпфрут при 36-годишна жена на левотироксин намалява нивата на хормоните на щитовидната жлеза под терапевтичните стойности. Простото намаляване на приема на грейпфрут нормализира стойностите.

Лекарствата за щитовидната жлеза не са единствените агенти, засегнати от грейпфрута. Други включват:

Някои лекарства против тревожност като буспирон
Някои лекарства против аритмия като пацерон (амиодарон)
Някои антихистамини като Allegra (фексофенадин)
Някои кортикостероиди като Entocort EC (будезонид)
Някои лекарства за високо кръвно налягане като Прокардия (нифедипин)
Някои лекарства за статини като Zocor (симвастатин) и Lipitor (аторвастатин)
Някои лекарства за отхвърляне на трансплантация на органи като Sandimmune (циклоспорин)

https://bg.diphealth.com/643-grapefruit-weight-loss-diet-3976226-22

https://www.portalnapacienta.bg/%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D … 0%BD%D0%B8%D0%B5/
Тук дават май два часа.

# 59
 • Мнения: 528
Записвам се в темата
Homa index - 4,1
HbA1c (гликиран хемоглобин) - 5,1
Insulin - ( Серумен инсулин) - 16.30
Кръвна захар - 5,6
Като цяло се старая да се храня ВМНВ
За една година след много твжък Ковид качих много кг  три месеца бях на кортикостероид, свалих 13 кг без  спорт само хр. режим.
Останаха ми 6-7 кг още да изчистя вече мога и да тренирам Simple Smile
Докторката не ми изписа глюкофаж засега, предстои контрола след месец и половина.
Като цяло съм много стриктна в хр режим и колкото и да ми се ядат плодове и джънк се старая да не го правя  Simple Smile

# 60
 • Мнения: 8 687
Добре, а аз имам следния глупав въпрос.
Когато гликирания хемоглобин е под 5 и той показва движението на захарта за последните 3 месеца, защо инсулина е висок? Нали “работата” на инсулина е да смъква захарта. Когато захарта не е висока с какво се бори инсулина и защо е висок?
Извинете за лаишките въпроси, ама не ми е ясно.
Той е под 5 точно благодарение на високия инсулин. Докато могат, бета клетките ще го произвеждат, за да се справят с въглехидратните излишества и захарта да стои в норма. Ако това продължи достатъчно дълго, ще бъдат изтощени, няма да има достатъчно инсулин, захарта ще е системно завишена, оттам и гликираният хемоглобин ще се повиши.

# 61
 • Мнения: 610
Ъм, в тази тема, както предполага заглавието, въглехидратни излишества няма. Ако последното твърдение по-горе беше вярно, то би означавало, че всеки с гликиран хемоглобин под 5 има задължително висок инсулин, което просто не е така.
Освен това при въглехидратни излишества и проблеми с усвояването на глюкозата би следвало захарта да играе със сериозни амплитуди, което ще се отрази и на гликирания, както сме виждали при някои изследвания споделени тук преди да се започне режим.
Да ви питам нещо срам несрам... След празничните криввания урината ми мирише ужасно, като на варени кестени. Случвало ли ви се е нещо подобно и за колко време ще отмине?

# 62
 • Мнения: 134
Добре дошла, Брия!

Книгата е от първа страница - на Джейсън Фънг - Код Диабет. Има и Код Затлъстяване, аз взех и двете. Много добре са обяснени механизмите.

Аз мисля, че цитираните стойности от Sladko например са от съвсем в началото на режима, даже и от преди него. Sladko, ти не си ли отскоро в темата? Като че ли по едно и също време се появихме.

Когато дойдох, моите стойности бяха КЗ 6.2 60 м. 11, 120 м. 5
Инсулин 12, 60 мин. 176, 120 мин. 29

1 година по-рано КЗ ми беше 5. Последните години си я изследвах, гледах и запомнях. При предишно изследване беше 4 и нещо, за първи път мина над 5 миналата година. Т.е. тези процеси се развиха за едно 3-4 години макс. Но така и не се задействах по-рано да си направя ОГТТ, нито пък знаех за гликирания хемоглобин.

Сега обаче накарах ММ да се изследва и при него излезе КЗ 5, но инсулинът му е 15 /той не прави ОГТТ/, а гликирания 5.7. Високият инсулин смъква за момента КЗ, но ако продължава да не взема мерки ще го сполети моята съдба след година Wink Той гледа КЗ 5 и си стои спокойно, и аз миналата година бях така, но от този момент нататък нещата бързо ескалират, ако не промениш начин на живот.

В тези книги процесът е доста добре обяснен, в даден момент инсулинът спира да може да се справя и КЗ започва да расте.

Rayy, няма никакво несъответствие, повечето хора в темата, които споделят резултати от изследвания, са в началото на процеса, при откриването на проблема, а тогава са се хранили точно въглехидратно. Поправете ме ако греша...

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 18:22 от Минерва

# 63
 • Мнения: 8 687
Rayy, това, за което пишеш, са други хипотези. А това, че хора пишат в тази тема, никак не гарантира, че приемат въглехидрати на минимум или поне толкова, колкото могат да преработят безпроблемно. 🙂

# 64
 • Мнения: 134
Елора, за щитовидната съм пълен лаик, нищо не мога да кажа.

С приложенията не се справям, всеки ден готвим вкъщи различно, то е едно висене по приложението по сто часа, кой има време за това?
Изчислявам 1нъж на две седмици приблизително. Съотношенията са ми 20% въглехидрати, 30% протеини и 50% мазнини, в най-добрия случай. Понякога 25:35:40. Това успявам да постигна в забързаното ежедневие.

Rayy, точно днес една дама обясняваше, че яде по 4 порции плодове на ден. В тази тема.

Аз като влязох в нея също не бях наясно с много неща и предполагам, че съм яла твърде много въглехидрати. Много зеленчуци ядях аз, гледах само калории, абе нищо не знаех с други думи. После седмици наред само четох - от първа страници, книгите, филмите, стари теми ... Не, че сега нещо знам, но малко от малко не е толкова зле колкото в началото. Влизат в тази тема, не четат внимателно първи пост и си правят каквото си знаят, пък пишат тук. Да се направи втора тема за ИР и отслабване предложих аз, че там да си пишат ядящите повече въглехидрати. Аз такава схема съм правила не веднъж през живота си, при мен води до йойо, за амнайсти път не ми се експериментира, а имам и други проблеми освен КЗ, та да ми е чиста работата от време на време извара и кисело мляко добавям и туй то.

# 65
 • Мнения: 528
Искам да попитам при тези показатели изписва ли  се глюкофаж ? Трябва ли да започвам с медикамента ..

# 66
 • Мнения: 753


Аз мисля, че цитираните стойности от Sladko например са от съвсем в началото на режима, даже и от преди него. Sladko, ти не си ли отскоро в темата? Като че ли по едно време се появихме.

По едно време се появихме, да. От по-малко от два месеца съм на режим.
Гликирания го пуснах в края на декември, месец след като започнах. Отидох да проверя дали има промяна в инсулина на гладно. Нямаше 😀. И за да не ме бодат само за това пуснах гликиран хемоглобин.

# 67
 • Мнения: 610
Аз също коментирах за плодовете тогава и съм наясно, че понякога хората минават оттук без да си направят труда да погледнат първата страница. Но освен ако не говорите за нечий конкретни резултати, които съм пропуснала, продължавам да твърдя, че гликиран хемоглобин под 5 не означава задължително висок инсулин. Иначе така казано, може и да е хипотеза.
А някой нещо за миризмата в предишния ми пост?

# 68
 • Мнения: 1 882
Тъкмо и аз днес си мислех, че моята има нова, непозната миризма. Обикновено мирише на печени семки, но и аз съм от не пиещи вода. А за цвят да не говоря с това червено цвекло, което ям/пия е направо страшно.
Няма страшно.
Май само плодова миризма не е добре. А при кетоза може и ацетонова да е.
Пий повече вода и наблюдавай.
Минерва не искам да те плаша, но не са добри тези резултати при твоя мъж. На моя при такива му казаха "диабет" * с едно наум да са преувеличили за да го стреснат, нормално не би трябвало да е, но да се е насочил натам.

# 69
 • Мнения: 22 809

Да ви питам нещо срам несрам... След празничните криввания урината ми мирише ужасно, като на варени кестени. Случвало ли ви се е нещо подобно и за колко време ще отмине?


Оф, и аз го имах този проблем около празниците. Отминава за ден. Три пъти ми се случи. Не мога да схвана откъде. Подозирам цвеклото. Но моята беше и по-тъмна, знам че цвеклото оцветява, но не става всеки път като ям цвекло.
Само сутрешната ми беше 3 пъти такава тъмна и "ухаеща". Ама не мога да знам дали е на варени кестени. Отдавна не съм душила варени кестени Joy


Той е под 5 точно благодарение на високия инсулин. Докато могат, бета клетките ще го произвеждат, за да се справят с въглехидратните излишества и захарта да стои в норма. Ако това продължи достатъчно дълго, ще бъдат изтощени, няма да има достатъчно инсулин, захарта ще е системно завишена, оттам и гликираният хемоглобин ще се повиши.

Ами не точно. Индивидуално е за всеки. Тук е имало много инсулинки с висок хемоглобин. Има инсулинки не им скача толкова захарта, но пак си бълват инсулин. И гликирания е уж в нормата.
При мен както е видно от обременяването от 2013 явно при ядене на в захарта също се покачва, както и инсулина.
Неведнъж са се поствали резултати тук и сме виждали хора с много инсулин, но кз рядко надвишава 6.
Има и такива, които надвишава.
При мен имаше и период на липса на желязо и затова ми беше висок,  а не че съм имала висока кз.

# 70
 • Мнения: 397
Добре, а аз имам следния глупав въпрос.
Когато гликирания хемоглобин е под 5 и той показва движението на захарта за последните 3 месеца, защо инсулина е висок? Нали “работата” на инсулина е да смъква захарта. Когато захарта не е висока с какво се бори инсулина и защо е висок?
Извинете за лаишките въпроси, ама не ми е ясно.
В най-голямото проучване за инсулинов отговор изследователите могат да направят връзка между гликемичния отговор и инсулиновия отговор (с други думи между вдигането на кръвната захар и вдигането на инсулина) само на 23%, и връзка между състава на храната (протеини, мазнини, въглехидрати, захари и т.н.) и инсулиновия отговор само на 10%, тоест общо 33%. Само, че остават едни 67% без категоричен отговор. Във същото споменато изследване (а и при мен), месото вдига инсулина колкото ориза, а рибата колкото пълнозърнест хляб.
sladko, дори и при хора с ир кз си скача. КЗ не е някаква константа и при ир да седи нон стоп на 4.
Просто панкреаса бълва инсулин и я смъква.
Затова се гледа и гликирания.
Ето пример моето обременяване преди години
кз
5,24
8,91
6,02

инсулин
37,3
489
361

Та логично е, че и гликиран си трябва.


Колкото до грейпфрута. Ендокринолог ме предупреди да избягвам консумация. И ако трябва няколко часа след хормона. Ама се чудя колко е достатъчно.

Преди години имаше една хубава статия, но не я намирам.
https://--reklamen-spam133--/zdravi-i-krasivi/hranene/koi-hrani- … itovidnata-zhleza

https://bg.waykun.com/articles/riskove-ot-dietata-s-grejpfrut-kogato-imate.html

Влияе и на други лекарства

Скрит текст:
Взаимодействия с щитовидната жлеза
Няма съмнение, че грейпфрутът е вкусно и хранително допълнение към всяка диета. Това е третият най-често консумиран цитрусов плод в САЩ, след портокалите и лимоните, и предлага гликемичен индекс 6 (което означава, че е по-малко вероятно да повлияе на нивата на инсулина). Освен това е богат на витамин С, витамин А, фолиева киселина, калий, фибри и флавоноиди.

Но грейпфрутът представлява потенциален риск за хората на хормонална заместителна терапия на щитовидната жлеза. Това е така, защото грейпфрутът пречи на ензим, известен като CYP3A4, който червата използват, за да разграждат определени съединения, така че да могат да се абсорбират. Много лекарства за щитовидната жлеза, включително левотироксин, разчитат на CYP3A4 за метаболизиране и усвояване. U

Ако CYP3A4 се инхибира поради консумация на грейпфрут, бионаличността на лекарство за щитовидната жлеза (количеството, което влиза в кръвта) може да бъде значително намалена, подкопавайки ползите от терапията.

Докато случаен грейпфрут или чаша сок вероятно няма да ви навредят, рутинната или прекомерната консумация може да е проблематична. Казус, публикуван в Британския вестник по клинична фармакология, детайлизира честота, при която тежката консумация на грейпфрут при 36-годишна жена на левотироксин намалява нивата на хормоните на щитовидната жлеза под терапевтичните стойности. Простото намаляване на приема на грейпфрут нормализира стойностите.

Лекарствата за щитовидната жлеза не са единствените агенти, засегнати от грейпфрута. Други включват:

Някои лекарства против тревожност като буспирон
Някои лекарства против аритмия като пацерон (амиодарон)
Някои антихистамини като Allegra (фексофенадин)
Някои кортикостероиди като Entocort EC (будезонид)
Някои лекарства за високо кръвно налягане като Прокардия (нифедипин)
Някои лекарства за статини като Zocor (симвастатин) и Lipitor (аторвастатин)
Някои лекарства за отхвърляне на трансплантация на органи като Sandimmune (циклоспорин)

https://bg.diphealth.com/643-grapefruit-weight-loss-diet-3976226-22

https://www.portalnapacienta.bg/%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D … 0%BD%D0%B8%D0%B5/
Тук дават май два часа.
Въпросната жена дълго време е пиела по литър фреш (което се равнява на 2 кг плодове), в крайна сметка и казали да намали количеството фреш и стойността и се нормализирала. Но аз никога не съм говорил за фрешове, а единствено за цели плодове и със сигурност не 2 кг. Е разбира се вслушване в лекари, на които се има доверие е добра идея.

# 71
 • Мнения: 22 809
Да де, прочетох го това за фреша. Много глупаво.
Аз даже не говоря за цял грейпфрут на ден, то е кисело. Максимум 3 парчета.
Еми значи поне 3 часа след хормона или вечерта и не мисля,че ще е драма голяма. Даже никаква.

# 72
 • Мнения: 134
Минерва не искам да те плаша, но не са добри тези резултати при твоя мъж. На моя при такива му казаха "диабет" * с едно наум да са преувеличили за да го стреснат, нормално не би трябвало да е, но да се е насочил натам.
Да, аз това го знам, само че той като види КЗ 5 и си свирка. Както и да е, вероятно ще се сепне в даден момент, отделно, че мерим и с глюкомера, та си вижда и стойности на гладно над 6.
Скрит текст:
Той няма много наднормено тегло, но все пак има. Но преди да започне заедно с мен да коригира хранене, ядеше по 1/2 хляб на сядане.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 21:31 от Минерва

# 73
 • Мнения: 1 275
Брия, добре дошла. Моят съвет е да се пробваш само на режим един,два месеца, ако не успяваш да се справиш с режима, тогава включи и хапчето.

# 74
 • Мнения: 16 852
Минерва, ти ли каза, че всеки ден ядете различно нещо? 🙂 Е, не ми се вярва от 30 дни всеки ден да ядете различно на обяд и различно на вечеря...Въвела съм си в приложението само най-често готвените ястия. Всичко останало като бъркани яйца, пържоли, печена риба и т. н. си го въвеждам точно така- 100 гр риба, 3 бъркани яйца и т. н. Ако ям сбирщайн като 1 домат, половин краставица, 1 варено яйце, малко филе, шепа маслини и т. н., то тогава просто си ги въвеждам поотделно. За какво да го въвеждам като отделно ястие точно това, като днес ще изям 1 яйце и 1 домат, а утре 3 яйца и 1 домат? Въвела съм си в приложението като рецепти само неща, които приготвям горе-долу по еднакъв начин- мусака, някои супи, манджи, запеканки...Мога да въведа и миш-маш или яйца с чушки- но не го правя, защото не е трудно да въведа съставките поотделно (броя яйца, количеството сирене и т. н.). Не въвеждам постоянно в приложение, а периодично. Обикновено, когато искам за някакъв определен период да съм на по-ниски вгх или ако имам съмнения дали не съм яла повече вгх. Иначе горе-долу ги изчислявам и на око от няколко години.
Kokix, че ти като си въведеш дадено ястие, приложението ти изчислява колко калории, вгх, белтъчини и мазнини има в него. Числата са напълно измислени, но...ако в 1 тава мусака от тиквички с кайма има 2000 калории, в порция 1/8 ще са 250 калории...по същия начин и за нутриентите.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 23:38 от dolce miele

# 75
 • Мнения: 528
Брия, добре дошла. Моят съвет е да се пробваш само на режим един,два месеца, ако не успяваш да се справиш с режима, тогава включи и хапчето.
Ще видим,  как ще съм март месец тогава е контролата. Старая се да не ям сладко, много обичам да ям плодове 🤭 напълних хладилника и май ще ги подарявам сега ....
Ям яйца + салата
Пържоли + салата
Риба + салата
Млечните от време на време малко кашкавал или сирене козе., но ги намалих.
Проблема го имам отдавна, когато тренирам и се храня НВ Вм свалям килограмите, спра ли да тренирам, включа ли въглехидратите и напълнявам за аламинут.

# 76
 • Мнения: 16 852
Проблема го имам отдавна, когато тренирам и се храня НВ Вм свалям килограмите, спра ли да тренирам, включа ли въглехидратите и напълнявам за аламинут.
Е, това никаква изненада не е. 😉

# 77
 • Мнения: 134
Минерва, ти ли каза, че всеки ден ядете различно нещо? 🙂 Е, не ми се вярва от 30 дни всеки ден да ядете различно на обяд и различно на вечеря... За какво да го въвеждам като отделно ястие точно това, като днес ще изям 1 яйце и 1 домат, а утре 3 яйца и 1 домат?
Е точно де, точно това имам предвид. Салата, ама всеки път с различно съотношение на всички съставки, според това, което имам точно в момента в хладилника.
Е, не ядем на всяко хранене различно, разбира се. Например обяд и вечеря едно и също. Или вечеря и следващия обяд едно и също. Или вечеря, следващият обяд нещо различно и следващата вечеря дояждане от предишната. Да кажем едно хранене се повтаря в същия вид и на следващия ден.
Ох, влизам да се оплаквам от липса на закуски Wink Сякаш точно преди няколко дни не писах какво закусваме у нас.
Мдам, и аз от въглехидратите напълнявам веднага Wink

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 08:09 от Минерва

# 78
 • Мнения: 16 852
Салатите не ги отбелязвам като отделно ястие. 🙂 Сега, ако всеки ден ям една и съща салата, с едни и същи съотношения...сигурно бих...Но неща като мусака, супи и подобни- които всеки път правя по една и съща рецепта и в горе-долу еднакъв грамаж- е несравнимо по-удобно да са предварително въведени и само да въведа количеството на порцията. 😉 Представям си всеки път да тръгна да смятам какво и по колко съм сложила в цялата тава, после да деля на размера на порцията...не си е работа това. 😃
Значи...вие ядете само салати с някаква добавка? 🤔

# 79
 • Мнения: 1 882
И на мен ми звучи странно салата+нещо, но вкусове различни.
И като е студено и като няма хубави неща за салата пак ли ядете салати?
Ще правя днес крем супа с праз и целина и ще добавя някое (или 2) пилешко бутче за подкрепа на супата. А закусих малко зряло сирене с два ореха и кафе със сметана.
Обикновено не вечерям, но имам винаги варени яйца за всеки случай.
Лек и приятен ден.

# 80
 • Мнения: 8 687
Ааа, как така, винаги има хубави неща за салати. Даже има и тема във форума за идеи за салати. Сега по празниците правехме по 5-6 вида едновременно. Салата от моркови, червено цвекло и ябълка ми е много любима.

# 81
 • Мнения: 22 809
На мен салатата си ми остана от време оно.
Понякога ако имам задушени зеленчуци не правя салата. Само задушените и протеина.
Иначе си правя някаква малка салата винаги.
И на работа си правя в пластмасов съд.
Зимата е  тегаво. Най-удобно на работа ми е домат да си взема със зелена чушка, зехтин, маслини и сол.
Вкъщи пък ям салати от маруля, айсберг, моркови, цвекло, всякакви варианти.
Иначе зимата си има промоции редовно на айсберг, маруля, пресен лук. Ако няма си правя от моркови и цвекло.
Днес пуснах на гладно изследвания. От февруари не съм пускала, трябваше есента, ама ме хвана мързела.
В рамус отидох. Тя ми е най-близка.
За закуска рядко имам желание.
Само като съм на работа хапвам или сурови ядки или 1 варено яйца с парче масло и ръсвам на яйцето малко сол.
То какво да ми  се закусва. През нощта не съм играла хоро, че да съм гладна и да ми трябва храна.

# 82
 • Мнения: 528
Винаги има салата 1 или две на масата в големи купи, като  използвам зеленчуците според сезона.
Споделете какво закусвате? Освен яйца/ омлет , бъркани или варени /
Хляб явно напълно трябва да го спра / купувам един от лимец  от Лидъл / .

# 83
 • Мнения: 16 852
Аз също редовно си правя салати. Мисълта ми беше, че не са ми основното хранене, а добавка към него. 😉 Освен когато не съм особено гладна или когато направя салатата по-голяма и с повече добавки, които ще ме заситят...При зеленчуци на пара или хубава порция яйца с чушки/други зеленчуци също пропускам салатата...
П. С. Под салата имам предвид обичайно само зеленчуци...уточнявам, защото някои хора си правят и салата от ориз, царевица, боб с лютеница, макарони, варени картофи и др. За мен това не са точно салати, освен като вид техника на приготвяне.

# 84
 • Мнения: 8 687
Не закусвам от дете. Много мразех като ме замъчат със закуски, изпращаха ми ги за училище в крайна сметка. Времето до обяд е златно за детокс, дори и да усещаш глад, най-добре е да пиеш вода и чайове. Храна към/след 11 ч. Така е препоръчително и според интервалното хранене.

Хляб, ако изобщо, протеинов от магазина, който е безумно скъп или домашен по нисковъглехидратни рецепти.

# 85
 • Мнения: 16 852
Когато ми се прияде нещо като хляб, правя си 90-секундно нвх хлебче или "хляб" с кокосово/бадемово брашно, яйце, мазнина, сол/подправки, бакпулвер...или пека нещо като нвх блат в голямата тава на фурната. Също са хубави "палачинките" с яйца и крема сирене, нвх мекичките от Mywholesomelife, нвх тутманик със сусамово брашно на Дени...Иначе яйце със зеленчук и/или маслини, парче кашкавал, заквасена сметана с някакви добавки...Моите "закуски" обичайно са доста след 11 ч и ги наричам така, само защото не мога да нарека обяд парче кашкавал или 1-2 броя яйца. 🙂

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 09:37 от dolce miele

# 86
 • Мнения: 161
Аз освен да спирам закуската,  така като гледам как повечето не закусвате или е много малко...аз направо се освинвам тогава...една стандартна чиния си я пълня добре - ей сега я ометох..бъркани яйца, запържени от сухото месо парчета 4- 5 , малко авокадо, едно чери домат, един мижав слайс кашкавал, няколко маслини и то се запълни..

# 87
 • Мнения: 8 687
Долче, може ли да ми метнеш рецептата за тутманик със сусамово брашно? 🧐

# 88
 • Мнения: 16 852
Разбира се. За моя вкус е идеален, а как само мирише, докато се пече...😋🙂
https://www.google.com/amp/s/healthywithdeni.com/2018/11/%25D0%2 … B0%25D0%25BD/amp/
Като се залее с мазнина и отгоре се получава много хубав релеф...Използвам често кремообразната извара в кофа 1 кг от Лидъл вместо крема сирене или извара. Дени има и хубави бадемови палачинки- като ги надушат вкъщи и почти всичките ми ги изяждат...

# 89
 • Мнения: 22 809
Да споделя че открих комбинация, която засега ми харесва и даже засища! да не повярва човек - яйца (бъркани с масло,
Скрит текст:
или пържени, но не варени че не ми понасят по някакви причини) и тук идва момента- до сега си пържех с тях и някакъв купен уж скъп качествен бекон..еми да ама не, пълен боклук.. скоро ми подариха домашна сушена рибица прасешка и с нея като я метна в зехтин става прекрасно,  че си е и овкусено и не се занимавам с това.. Някой да ме светне има ли някакви грамажи въглехидрати в такова нещо? Защото аз си го хапвам и така сурово ако прегладнея..

А добро утро Joy
Това си ми е любима комбинация. Яйца, малкс масълце и сол. Леко забърквам в тигана. То дори не е и пържено. Леко е. Зависи и  колко време ги държиш.
Аз от 2 седмици си взимам козе сиренце. Много е вкусно, малииииии Joy

# 90
 • Мнения: 16 852
Кokix, щом имаш нужда да ядеш сутрин (изпитваш глад), яж. Не е задължително да махаш закуската. По-важно е какво друго ядеш през деня. Ако имаш 4-5 стабилни хранения (примерно), тогава можеш да се замислиш кое да махнеш...

# 91
 • Мнения: 8 687
Млечните храни как ви понасят? Чела съм, че много влошават инсулиновата чувствителност, а пък вие смело ги употребявате. Кашкавал, сирене, извара и т.н.

# 92
 • Мнения: 16 852
Идеално ми понасят млечните. Обаче не са ми основна храна, а по-скоро добавки. Извара се старая да ям в съчетание с някаква мазнина. Пък и съвсем не я ям всеки ден или през ден.

# 93
 • Мнения: 161
Като са бъркани даже течни си ги ям, не чакам да станат на парченца..а това козе сирене пак си е сирене нали Grinning тоест не е по различно от кравето по отношение на вх:мазнини:пр? Пак не мога да си хапвам..
Кokix, щом имаш нужда да ядеш сутрин (изпитваш глад), яж. Не е задължително да махаш закуската. По-важно е какво друго ядеш през деня. Ако имаш 4-5 стабилни хранения (примерно), тогава можеш да се замислиш кое да махнеш...
3 пъти основно ям, сутрин към 9, после между 12.30 - 14.00, и вечерям към 6. Мисля, че закуската ми е най нисковъглехидратното хранене за деня, защото обед и вечер обикновено ям някакви по стабилни неща, не яйца или добавям по 1 за протеин ако ми се вижда че няма достатъчно

За млечните, без сирене мога да живея, без кашкавал също извара не обичам, и преди съм казвала киселото мляко/кефира са ми болката..и понеже наистина не знам как ми понасят на ИР (иначе хапна ли си и съм най щастливия човек на земята), може би някога ще си направя експеримент да ди изледвам кз и инсулин след само няколко лъжици примерно и преди това на гладно.

# 94
 • Мнения: 22 809
Млечните храни как ви понасят? Чела съм, че много влошават инсулиновата чувствителност, а пък вие смело ги употребявате. Кашкавал, сирене, извара и т.н.
В прясното лактозата е най-много.
После киселото мляко.
После май изварата.
После сиренето.
После кашкавала.
Аз ги употребявам в умерени количества.
Прясното мляко ми е за кафето, сипвам много малко. Взимам от 500 и понякога се разваля, защото за седмица не мога да го използвам.
Киселото го хапвам средно 2 пъти в седмица по 1-2 лъжици.
Но имам седмици не ям, не ми се яде.
Понякога си правя накисната чия с кисело мляко и сурови ядки. Вкусно ми е. Без плод разбира се.
Но това не ми ежедневна закуска.
Изварата е доста инсулиногенна, ама си я хапвам. Като си направя рязадка с мазнина и нямам никаква драма.
Яла съм чиста извара кашкавалена. Вкусна, ама после такъв глад ме гонеше, че не е за описване какво направих.
В сиренето си има мазнини. А то се слага малко сирене.
Кашкавала също ми е ограничено и не всеки ден, може и не всяка седмица.

# 95
 • Мнения: 8 687
За прясното мляко в кафето страдах много. Но го смених с бадемово и ми е добре. Освен това бадемовото става на перфектна пяна във фротера и не се налага да правя компромис с удоволствието. 😊

# 96
 • Мнения: 397
Проблема го имам отдавна, когато тренирам и се храня НВ Вм свалям килограмите, спра ли да тренирам, включа ли въглехидратите и напълнявам за аламинут.
Е, това никаква изненада не е. 😉
Аз пък днеска замисляйки се установих, че съвсем неусетно от около месец (демек от коледа), не съм ял нищо зърнено или бобово, а само месо, яйца и млечни (кисело мляко, сирене и кашкавал) (зеленчуците не ги броя), дори и плодове не съм докосвал имам грейпфрути сигурно от месец и не съм изял и един, а вчера купих и още, че бяха на промоция, мандарините дето бяха взети за коледа така и си изсъхнаха недокоснати, домашните ябълки които ни дадоха преди месец-два също. И съм трупнал ей така неусетно 4 килца, които преди това бях свалил с едномесечно изцяло растително хранене.

# 97
 • Мнения: 1 882
Под салати разбирам зелени салати.
Това пресен лук, чесън, кисела краставичка, маслини, парче чушка или няколко парченца мариновано червено цвекло не го броя за салата.
Също салатен зелен фасул с чесън, оцет и зехтин не ми се вижда да отговаря на думата салата нищо, че си е точно салата.
Обичам да закусвам и закусвам. Вечерята не ми е била никога любима и я пропускам или правя компания с нещо малко ако/когато се налага.

# 98
 • Мнения: 528

jerami
Трябва да се тренира поне 5-6 пъти седмично движение, иначе нищо не се получава. Тренирам от отдавна 15 год фитнес, плуване , но тая Корона ме съсипа. Буквално цяла година седя на стол и работя без движение.
Калориите на ден са не повече от 1500 в три хранения. Толкова гледам да са и като тренирам тогава свалям кг  / - калориен дефицит /
Яде ми се разбира се, но какво да се прави ...
Няколко пъти седмично правя и силов масаж със лимфен дренаж, който помага на тялото да изкара задържаната вода.

# 99
 • Мнения: 22 809
Имала съм периоди без движение. Едва съм намирала време за тибетците. Те са за раздвижване предимно и стречинг. И като съм била на режим не съм напълнявала само защото за месец съм спряла спорта.
Иначе от липсата му не се чувствах добре.

# 100
 • Мнения: 528
Фактор е и възрастта ЕГН-то цял живот съм била слаба но прехвърлих 40-така... и нещата загрубяха, изискват се много повече усилия за да сваля едни 6-7 кг.
Стречинга го правя накрая на тренировката от него не мога да очаквам кой знае какво...

# 101
 • Мнения: 12 167
За някои може да прозвучи еретично, но се отслабва и без спорт. Той е за стягане. Преди години свалих от 90 на 71 кг. с 90-дневната, без да си мръдна д-то. Миналата свалих за 6 месеца 13 кг. с ВМ НВХ, с изключително застоял начин на живот. Като върнах стария начин на хранене, върнах и килата.

# 102
 • Мнения: 22 809
Бриа, не са годините виновни, а храната.
Органите не са вечни. Може да си била слаба, но това не значи, че си била с перфектни стойности.
Времето си казва думата.
Аз пък вече съм на 40 и не напълнявам.
Отслабвам бавно заради щитовидната, ама съм тъпа и упорита и не се отказвам.

Дара, точно. Може, но като не спортувам дълго се чувствам някак схваната и отпусната. Особено в мускулите.
Движението много добре ми се отразява.

# 103
 • Мнения: 134
Аз обичайно закусвам късно, 10:30- 11 ч., но обядвам след 1-2 часа. Често пъти сливам двете хранения в 1, към 11:30 закуско-обяд. Някак си не успявам да закуся така, че да изкарам след това 3-4 часа без храна. Май не избирам правилните храни. Но яйцата не са моето, ям ги рядко и на етапи, сега съм на етап без яйца и не мога да измисля нищо засищащо за към 10:30. Това си ми е 3-4 часа след ставане от сън.

# 104
 • Мнения: 397

jerami
Трябва да се тренира поне 5-6 пъти седмично движение, иначе нищо не се получава. Тренирам от отдавна 15 год фитнес, плуване , но тая Корона ме съсипа. Буквално цяла година седя на стол и работя без движение.
Калориите на ден са не повече от 1500 в три хранения. Толкова гледам да са и като тренирам тогава свалям кг  / - калориен дефицит /
Яде ми се разбира се, но какво да се прави ...
Няколко пъти седмично правя и силов масаж със лимфен дренаж, който помага на тялото да изкара задържаната вода.
О аз се движа много, като говориш за пандемията си спомням, като март 2020 затвориха всичко и глобяваха ако ходиш по парковете изкарах три дни вкъщи и повече не издържах излезнах да се разходя из центъра на града, до тоя момент не си спомям някога да съм виждал толкова пуста столицата, беше обедно време, но ни коли, ни хора, ни кучета ни птици, чуваше се само звукът на тишината, все едно си в един от онея постапокалиптичните филми много тегаво. Вече не тренирам заради щж, но ходене доста (една от основните причини в крайна сметка така и да не изкарам книжка, защото тогава, когато трябва да се свърши някаква работа ще не ще човек трябва да си размърда задника, е другата е прекалено големия процент идиоти от всякакъв пол по улиците, от които честно казано ме е страх де), относно калориите аз въпреки, че навремето покрай фитнеса периода си, четях много фитнес списания и програми  имам по-различни разбирания, не всичко зависи само от тях ами и от микронутриентите, защото за да се поддържа едно тегло, трябва тялото да си набавя достатъчно витамини и минерали, ако макронутриентите са като бензинът, който е нужен за да може една кола въобще да тръгне, то микронутриентите са като маслото, ремъците и т.н., които ще позволят на колата да се движи гладко и безпроблемно. Годините разбира се неминуемо оказват влияние, но не е само в тях причината. Е разбира се и какви кг се търсят, ако ще са манекенски тогава няма как трябва да се яде малко.

# 105
 • Мнения: 22 809
Джереми, защо не тренираш заради щитовидната?

# 106
 • Мнения: 610
Защо да е еретично отслабването без тренировки, напротив. Храненето е 90%, неслучайно само със спорт без внимание към хранителния режим не се отслабва. Abs are made in the kitchen, booty is made in the gym. На мен силовите тренировки освен удоволствие ми носят куп други позитиви и няма да спра да ги промотирам.
Не знам Джерами какво разбира под спорт, но не виждам причина да се спира заради щитовдина жлеза, освен ако не говорим за безумно дълго монотонно кардио, което всеки немаратонец трябва да спре.

# 107
 • Мнения: 22 809
Rayy ,така е, може и без спорт, ама едва ли някой иска отпуснато тяло.
При мен кростренажора е 30-40 минути. Понякога откарвам и час ако съм на кеф. Силовите са по 40-45 минути.

# 108
 • Мнения: 397
Джереми, защо не тренираш заради щитовидната?
Защото тя влие пряко на сърцето и въобще на функциите на целия организъм и трябва да се внимава с натоварванията, тъй като възстановяването е много по-дълго, включително и откъм енергия, която по принцип вече е недостатъчна (всеки с такива проблеми е наясно с повишената хронична умора), но всъщност и Рей е права и по-скоро става въпрос тренировките да са с ниско аеробно въздействие, и по-скоро да се набляга на такива, които увеличават мускулната сила. Но най-важното е да се внимава с претоварването, мога да дам пример със себе си примерно 10-15 км ходене на ден ми е ок, ама 20-30 и след това два дни ме боли всичко.

# 109
 • Мнения: 161
Да питам тези от вас с проблеми с ЩЗ - на мен ендокринолога не ми назначи нищо при стойности- ТСХ 3.22, ФТ4 11.7 ( 9.30 - 17) , ФТ3 3.4 ( 2 - 4.4),мат и тат в долни параметри, на ехограф била ок жлезата. Не е това групата за хашимото,но все пак да попитам като виждам че има с такива проблеми - трябва ли все пак да предприема лечение и какво?

# 110
 • Мнения: 397
Нещата са комплексни, но като за начало провери витамин д, витамин б12, фолиева, желязо, жск, феритин, евентуално селен и където има липси ги запълни. Поддържане на оптимално тегло и пълноценно хранене разбира се са с най-голямо значение.

# 111
 • Мнения: 22 809
kokix, ако са в референтни граници и всичко е ок, не виждам причина да те товарят с хормон. И на ехограф ти е била добре.
Може да потърсиш друго мнение на ендокринолог.
Аз за тия неща не си позволявам много акъл да ръся.
Виж за ир си ръся.

# 112
 • Мнения: 161
вит.Д ми е много нисък, тук и преди ме съветваха да пия ,та сега съм на Вигантол, желязото беше много ниско също преди, последно се беше вдигнало, но го изследвах по време на прием на витамини със желязо та не знам колко е било повлияно. Феритина е нисък, не се вдига... другите неща ще ги пускам тепърва
Елора, да те са в граници ама нали хубавото тсх било около 1...ще търся пак ендокринолог

# 113
 • Мнения: 22 809
Не знам коя  е най-добрата стойност. Може и да е около 1, не знам.
Иначе пий желязо като ти е нисък.

# 114
 • Мнения: 8 687
Кокix, ако нямаш оплаквания, не те съветвам да приемаш хормон. Аз преди години бях с подобни стойности, успях да изляза от хипофункция без хормон нито за ден. ТСХ 1 трябва за забременяване. Иначе е излишно напъване. За другите, ако може да стане естествено, добре, но с цената на хормони е направо вредно.

Минерва, ядки ядеш ли? На мен първото ми хранене е това + зеленчук/плод + кафе с бадемово мляко. Ако ти се виждат много въглехидратите и в тях, конкретно в бразилския орех и макадамията са малко. Но аз не съм на строго кето, по-скоро оптимизирам пропорциите на макронутриентите за моите нужди.

Някой знае ли каква може да е причината за желязо на горна граница, а феритин на долна? Без прием на добавки.

# 115
 • Мнения: 161
Соул, предприе ли нещо , за да нормализираш стойностите? По отношение на хранене, движение, стрес? Или от само себе си се оправиха?
За феритина съм чела много и общо взето от други хора също знам ,че има случаи в които феритина  е нисък и при хубаво желязо , ковто може да е както индивидуална особеност, така и да е свързано с проблеми с червата и пропускливост мисля че беше. Има абсолютно здрави хора също с много нисък феритин, но това е индивидуално.

# 116
 • Мнения: 8 687
О, всичко променях, люта битка. Колко схеми на хранене извъртях, отделно целия режим на живот. И да, аз съм с пропускливи черва, лекувам ги, благодаря за насоката за феритина. Все още имам леки завишавания на МАТ. Само при строг хранителен режим стоят в норма. Но ми е по-комфортно да съм на интервално хранене с ограничен прием на възпалителни храни, отколкото на вечна диета.

# 117
 • Мнения: 22 809
Качвам ги
Скрит текст:Ония девиации дето едното е високо и другото ниско и друг път са били така. Не знам какво значи.
Ама Мат ми е висок. Уф, винаги е бил в ред.
Чакам си гликирания.

# 118
 • Мнения: 8 687
И моментно може да е завишението, след леко неразположение. Пикочната киселина върви висока, сваляш ли килограми? Ако не, виж от кои храни е. Имаш и още работа по холестеролите. Но като цяло си екстра.

Девиациите са за размера на клетките, малки и големи, нищо за отбелязване.

# 119
 • Мнения: 22 809
Пикочната е в нормите.
Иначе свалих малко в последните дни, може и от това да е.
Холестеролите какво им има, в норма са гледам.

# 120
 • Мнения: 8 687
Зависи как искаш да си управляваш здравето. Дали гониш лабораторните норми, които са разширени и покриват и болни на медикаментозна терапия или гониш оптималните стойности. ТСХ е отличен пример. Ако човек гледа референтните, ще си бъде откровено болен. Така е с повечето показатели.

# 121
 • Мнения: 22 809
За лаботорните норми е така. Но дали важи за всичко?
За кз и инсулина е ясно.
Вече с холестеролите не знам колко са оптималните стойности.
Писах на Невена да си каже тежката дума.

Иначе хич не обичам някой като ми каже еди кое си не е в ред. Ама обясни защо? Колко трябва да бъде.
Едно време така ми викаха спри сладкото. Ама не казваха защо, не ми обясняваха.

# 122
 • Мнения: 8 687
Не знам коя е Невена, тя ще ти обясни сигурно. И не знам доколко мога да коментирам резултатите подробно в тази тема, има друга, а и дали искаш да ги коментирам въобще. Не съм и казала, че не ти е наред нещо, а че може да проследиш някои неща за оптималност...ако искаш. Иначе на мен лекари редовно ми казват, че съм си "добре", дори за стойности над лабораторна норма 😃 и да ги видим как ще са следващата година. Златното правило е, че не трябва да си близо до горна или долна граница.

# 123
 • Мнения: 1 013
Урина с pH 5 не бях виждала. 😳

# 124
 • Мнения: 8 687
О, виждала съм. При много готвено месо и други киселинни храни...

# 125
 • Мнения: 31 400
Моята от последното изследване беше и по - малко от 5. Казаха ми, че е от кето режима.
С тези референтни стойности на лабораторията - инсулин до 25, ако човек не си заръча хома индекс и си направи ей така рутинно изследване и не знае нищо, ще си каже, че всичко му е наред. А всъщност не е. Ей така като ми откриха ИР си викам "Как съм в референтни стойности и пак съм болна?"...

# 126
 • Мнения: 22 809
Не знам коя е Невена, тя ще ти обясни сигурно. И не знам доколко мога да коментирам резултатите подробно в тази тема, има друга, а и дали искаш да ги коментирам въобще. Не съм и казала, че не ти е наред нещо, а че може да проследиш някои неща за оптималност...ако искаш. Иначе на мен лекари редовно ми казват, че съм си "добре", дори за стойности над лабораторна норма 😃 и да ги видим как ще са следващата година. Златното правило е, че не трябва да си близо до горна или долна граница.

Значи някой да ми каже, че не знае коя е Невена Виролан падам от стола Joy
Тя знае много повече от мен. Гуруто на темата.
Нямам против да се коментира. Няма да се сърдя, затова съм ги сложила.
Ама за реф. стойностите искам обяснение особено за холестерола.
Чакам я да дойде. Писах и на лс.

Урина с pH 5 не бях виждала. 😳
Ми толкова е била винаги.
Преди като ядях В, даже и уж само полезни е била 5,5.
Невена все ми пили за това пх. Аман вече Joy

О, виждала съм. При много готвено месо и други киселинни храни...

Това не го приемам.
Миоки тук яде всеки ден месо, а аз максимум 3 пъти в седмицата. Другото са ми яйца, гъби, малко сирене, извара.
Ми какво да се прави. Такъв ми е режима. Така си подържам теглото.
А кои храни са алкални? Защото съм чела за тях. Ама знаеш ли, че ако седна да ям алкални, ще стана пак 100 кила.
Така че колко да са хубави.
Пък съм и чела, че и кафето е киселинно, не само месата. И цигарите.
Така че много са факторите.
Знам, че лимонът е алкален много. Но съм алергична малко и ако ям често ще стане много лошо.
Плодовете също, ама аз много плодове не мога да ям.
Ако спра да ям салатки с всеки протеин представям си какво ще стане.