НОЕМВРИйчета 2❤2❤ Тема 7

• 23 170
  • 747
  •   1
Отговори
# 210
Възможно е да е до ген.
Дядо му е 192 см и е едър човек.
Тате е 180 см и той не е слаб .
Аз съм 164 см 70 кг съм.
Малкия рядко не харесва храна от детската кухня.
Почти винаги си изяжда всичко.
Има апетит.
Здраво дете е.
За което съм много щастлива.
Нищо не е казал педиатъра за храната.
Просто исках да разбера как се движат и вашите деца като кг и см.
Това е.
Нито ми е казвано да го ограничавам.
Танче, и тези, които нямат апетит са здрави деца 😃
Апетитът не е критерий за това, защото има много деца, които имат апетит, пък не са здрави, за жалост. Simple Smile

Да не се приема лошо коментарът ми, ама ми е писнало да чета и слушам как "щом се храни и си изяжда всичко, значи е здраво", сякаш ако не яде е болно.

# 211
Възможно е да е до ген.
Аз съм 164 см 70 кг съм.
Има апетит.
Здраво дете е.
Това е.
Апетитът не е критерий за това, защото има много деца, които имат апетит, пък не са здрави, за жалост. Simple Smile

Да не се приема лошо коментарът ми, ама ми е писнало да чета и слушам как "щом се храни и си изяжда всичко, значи е здраво", сякаш ако не яде е болно.
Ами бяхме на педиатър и за това знаем че детето ние здраво...
Естествено че има значение ако е някое  злоядо дете.
Всичко е до дете как се храни .
Все пак бяхме на профилактичен преглед  и всичко е наред със малкия...

# 212
  • Варна
Борко също реди срички, казва дада, не, тати, амам и мама, ама не го броя за говор и затова съм се сдухала, защото както каза Цвети уж трябвало да имат 30 "думи" до 18м. Опитва се да имитира единствено Мяу и Бау, ако види съответното животинче. Може би ще изчакаме още някой друг месец и ако нямаме напредък - ще се консултираме с логопед. 
Иначе се разбираме много добре, изпълнява доста от инструкциите, които са му приятни Grinning Например, ако му дам салфетка и му кажа да изичсти нещо, веднага се заема. Обаче ако му кажа, че е време за сън или за смяна на памперс - бяга в другия край на стаята и почва да тропа, че не иска. Наскоро се изумих, че когато нещо му е интересно, супер бързо научава съответните думи. Например от скоро има книжка с превозни средства и вече прави разлика между багер, камион, самосвал, кран и т.н., а онзи ден направо хукна към един преминаващ багер от възхита. Вкъщи има само 2 колички и въобще не съм очаквала да има такъв интерес, но явно като типично момченце ще си се кефи на такива неща.

Тръшкането е ужасно, не ми останаха нерви. Вие как се справяте?
Не се справяме. Joy Шегата настрана, има дни, в които с цялото търпение на света преминаваме заедно през всяко тръшкане, но има и други, в които искам да се гръмна и да се свършва. И на нас ни помага това да му даваме максимална свобода, ноооо да се похваля - при нас се започна с нелогичното тръшкане Joy Онова от тип "Дай ми щипка за пране, но не зелена, а синя, защо не ме разбираш какво искам!!!!!" или "Хвърлих този камък през балкона и сега нямам камък" .. Точно в тези моменти ми се искаше да може да говори вече, защото трябва да съм ясновидка, че да го разбера.

# 213
Аз не мисля, че трябва много да се замисляме в тези "таблици". Коки може да знае 15 животни какво правят и като му кажем "занеси/целуни/ дай на мама" да го прави, ама все още аз съм "тати". Мама е казал 3 пъти, а скоро гледа наша обща снимка каза "мама, тати, Коко". Определено знае коя съм, просто е дрисльо 🤣 От седмица две успява да различи дребните кучета и казва бау бау, а до преди това бяха "няяу". За логопед е чак след 2г и ако не казва нищо. Трябва си им време, всяко е със своите темпове.
Тръшкане още няма, но от 3 дни като не стане на негово крещи "не не не не" докато не стане, това което иска. В случая със синята щипка - ако не позная какво иска от втория път, го пращам той да си го вземе. 😂 Съвестно изпълнявам заръките на книгата Мързеливата майка 😁

# 214
  • София
Тони казва 4-5 срички, но зад тях са кодирани много думи Joy. Например - ба е банан, риба и бау бау съкратено Grinning. В общи линии се разбираме, въпреки че няма и една цяла дума. Има 2 месеца до 1.5г и тия 30 думи ми се струват непостижими...
С мерките е малко назад (около 80см и 10кг), но той си е злояд и не яде много.
Тръшкане има от време на време и много ме изморява (като цяло ми се е понатрупала вече една умора и тия епизоди съвсем ме изтощават). Иначе си е веселушко и доста гушлив Heart Eyes
Rainbowww как върви отбиването? Аз също си мислех, че с увеличаването на разходките, е време да се заема и с това. На първо време извън съня да спре да суче, а после ще е голямата борба с приспиването и успокояването нощем.

# 215
  • Варна
Ох и аз съм фенка на Мързеливата майка Heart
Иначе, Цвети, на мен ми се иска да е преди 2 години (абсолютно индивидуално решение за нас), защото при нас много от стандартните фактори за забавяне на говора ги няма. Например не пускаме телевизор - дори не като фон, просто стои изключен цял ден. Пуснах му веднъж като ми беше лошо и до там. Освен това постоянно четем книжки. Отделно, аз му говоря и обяснявам какво правя още от новородено. Дъвче храна от 6 месечен, тоест би трябвало да има добре развита орална моторика. Та с оглед на тези и други фактори, очаквах, че досега ще има някакъв репертоар от поне няколко думички. Моите племеннички говориха ясно и изразително на 2г с изречения (имам видео) и затова ми е немислимо да чакам толкова без да е казал една смислена дума. Neutral Face Знам, че е индивидуално, но все пак това вече си е извън нормите в развитието, не гоня дори средна позиция. Иначе Коко звучи като да се справя супер Hands Clap Heart

Иначе си е веселушко и доста гушлив Heart Eyes
Борко и той е много гушлив. Постоянно ме търси да ме гушка и милва. Това ме зарежда винаги Blush

# 216
Танче, аз по скоро бих обърнала внимание на храната, която даваш на детето си, а не колко килограма е. Ако нещо те притеснява може да спреш да му даваш вафли, даднонино и Барни и да наблегнеш на повече готвено.

# 217
Jinx, мисля и преди съм го писала за телевизията. Голямото ми дете слушаше от малък много песнички (баща му пускаше, аз не бях особено съгласна) и проговори далеч по-рано от сестра си, на която почти не е пускан телевизор.
Не мисля, че телевизора вреди по някакъв начин на говора. Моите лични наблюдения, но не твърдя, че са достоверни, защото се базират само на моите собствени две деца, доказват по-скоро обратната тенденция. Разбира се, далеч съм от мисълта, че телевизията е единствения фактор, който оказва влияние върху проговарянето. От друга страна и аз започвам да си задавам въпроса защо се бавят нещата при малката.
При нас тръшкане си има, че и главата си удря в таблата на леглото, когато я поставям в него.
Вчера исках да я държа за ръка навън, а тя се дърпа и иска да се отскубне.
Аз от опит си знам, че 18-те месеца са доста преломни в самостоятелността и независимостта, които искат да отстояват малките. 😉
Отдавна не сме теглени и мерени, заради боледуването, та не знам актуалните мерки. Преди два дни се опитах вкъщи да я измеря и не знам колко правилно съм го направила, но отчетох 80 см. Послидното замерено тегло беше 10 кг., но преди два месеца. Предвид това не мисля, че е повече от 11 кг. Тази седмица ще ходим вероятно на консултация.

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 10:31 от Helinor17

# 218
Танче, аз по скоро бих обърнала внимание на храната, която даваш на детето си, а не колко килограма е. Ако нещо те притеснява може да спреш да му даваш вафли, даднонино и Барни и да наблегнеш на повече готвено.
Аз не давам такива неща който си писала Дух
Малкия яде от държавата детска кухня.
Съобразяваме се какво да му даваме да яде

# 219
Съжалявам, явно не съм разбрала, помня че беше споделяла точно за вафли и Барни.

Телевизията е вредна за развитието и нервната система, но е факт, че доста деца научават разни думи и танци от екраните.

# 220
Дух, за развитието не знам колко е вредна телевизията, но за нервната система имам наблюдение, че е така.
Прибягвам до нея, за да свърша някаква робота.

# 221
Със сигурност е вредно и то много

# 222
Със сигурност е вредно и то много
Може ли да се обосновеш по-подробно? В какво точно се изразява голямата вреда?

# 223
Възможно е да е до ген.
Аз съм 164 см 70 кг съм.
Има апетит.
Здраво дете е.
Това е.

Ами бяхме на педиатър и за това знаем че детето ние здраво...
Естествено че има значение ако е някое  злоядо дете.
Всичко е до дете как се храни .
Все пак бяхме на профилактичен преглед  и всичко е наред със малкия...
Ама как ще има значение, бе, Танче 😅
Детето ми е злоядо, но здраво, затова ти казвам, че няма значение дали и колко се храни...
Това не е критерий!!!!!!!!!!

# 224
  • Варна
И аз помня Танчето като хвалеше малкия, че хапвал абсолютно всичко и му давали вафлички. Thinking
Съгласна съм, че е важно качеството на храната, а не толкова количеството. Засега не бих ограничавала Борко колко точно яде, той обикновено преди обяд е гладен като вълк и може да има дори 2 междинни хранения, нищо че хапва солидна закуска. Веднъж изяде 2 купички макарони и в 9:00ч пак показа, че иска да хапне. ¯\_(ツ)_/¯ За сметка на това пък следобяд може да направи дори 4 часа пауза без да яде. На вечеря едва хапва половин порция.

Хелинор, и аз си мисля, че 18м ще е преломен момент и се надявам изведнъж да се отприщи да проговори, както някои деца изведнъж прохождат. Но ще видим, само си тая надежди.

Общи условия

Активация на акаунт