НОЕМВРИйчета 2❤2❤ Тема 7

• 23 164
  • 747
  •   1
Отговори
# 225
Аз да ви попитам тогава когато ядете нещо и детето ви иска да му дадете и вие не му давате .
Какво ще оставите да се тръшка и плаче ли.
Или какво постоянно ще се  криете като ядете нещо.

# 226
  • Варна
Да Танче, аз не ям пред него такива неща. Вечер си позволявам десерт, като го сложим да спи или на обяд с кафенце.

# 227
Моето нали е болно дете, та не се впечатлява, от моята храна, макар че не помня откога не ми се е случвало да ям нещо пред нея (различно от това, което ядем заедно). То и заедно да се храним, обикновено тя е приключила за 4 минути и се намърдва при мен, за да ми бърка в чинията и да маже по масата, за да види случайно дали ям нещо по-различно 😅

# 228
  • София
Ние още нямаме и 5 минути екранно време Grinning Изобщо не изпитвам затруднения. Мисля, че ще изкараме още дълго време така. Мисля, че и в яслата не гледа ТВ, защото като сме у нас не проявява интерес като гледаме нещо на лаптопа (новините например).
Имахме период на злоядство, на тръшкане, на недобър сън ама мина и сега пак е блага работа. Сигурно е било от долните предкътници - много бяха надути преди да излязат, докато горните пробиха бързо и спокойно.

Да ви питам: какво носите с вас на разходките навън? и по-специално носите ли нещо като аптечка? Ние отскоро почнахме да посещаваме детските площадки и често пада и се удря, веднъж и с малко кръв, а аз нося само спирт и мокри кърпи. Някъде някога имаше лекция какво да носим за първа помощ навън и си бях скрийншотнала списък с неща, но го затрих.. Вие имате ли списък?

# 229
То и аз имам апетит на змей, ма не съм най-здравият човек, даже бих казала, че апетитът ми, ако бъде оставен неконтролиран, ще ме доведе до диабет, ама който има 5 ст. мозък, ще отбере за какво става въпрос Grinning

Вкъщи джънк пред детето не се яде. Джънк ядем вечер, когато сме сами с таткото или детето спи. Simple Smile Иначе да, ако не дай си боже съм имала неблагоразумието да ям вафла пред него, няма да му дам, колкото и да се тръшка. В крайна сметка така се отстояват граници. Той и за кафето ми се тръшка, и него ли да му дам да си пийне?

Колкото до екраните има солидни клинични проучвания, че екраните изтъняват мозъчната кора и водят до образуване на по-малко сиво вещество в мозъка, а от там се увреждат и множество способности за обработване на информация, това дори и при фонов телевизор. Има някаква разлика в различните устройства де, ама не съм се интересувала подробно. Не случайно често чуваме израза "Размърдай си сивото вещество". Прицнипно бих пуснала и линкове към съответните проучвания, ама опитът ми до тук с постването на научна и потвърдена информация ми казва да не го правя, щото хората и без това не се съобразяват с нея и си гледат децата, както намерят за добре.

# 230
  • Варна
Re-Born, в предния пост щях да ти казвам, но забравих, че и на сестра ми щерките са с подобни характеристики. На 1г бяха към 9кг, а до ден днешен (вече е на почти 5 и 6г) са си злояди. Тя регулярно им прави изследвания за дефицити, защото самата тя е с анемия, но засега няма нищо притеснително при тях. Здрави дечица са си като цяло. Simple Smile Дано и Анастасия да няма никакви проблеми. Heart
Обаче са уникални с претенциите си за ядене, хем да се смееш хем да плачеш. Малката толкова обича боб, че веднъж цяла седмица яде само боб, включително на закуска, когато се мажеха палачинки с мармалади, тя пак предпочете да яде боб. Иди ги разбери, детска работа. Grinning Също така и двете не обичат пържени картофи. Аз не познавам човек, който да не обича такова нещо, камо ли дете. Уникални са, много си ги обичам.

Dagny, въобще не съм се сещала за аптечка. Борко се пребива редовно, в момента челото му е в 3 синини, като едната + олющено и имаше кръв. Само мокри кърпи си нося, но даваш добра идея. Поне лепенки мога да заредя, ако не друго.

# 231
Jinx_, мхм... И Анастейшата като твоите племеннички - ядат, колкото да живеят, не живеят, за да ядат 😅.

# 232
Танче, в нас такива неща не се ядат. Аз не ги ям и мъжът ми не яде, така че няма как да ни види да ядем. Най-вредните неща, които влизат в хладилника ни са оризов чипс, от който също не му давам, защото е прекалено силен и полуфабрикати на морски дарове или друга такава изгъзица от Лидъл, която се яде за вечеря, когато той спи. На площадката нося био бисквити от спелта от Лидъл и плодови паучове от Лидъл - и двата продукта са нисък ценови клас и всеки, който купува вафли или бисквитки, може да си ги позволи.
Дере се да яде ябълка - давам му.

Но за каквото и други да се тръшка, ако аз като родител, преценя, че е вредно за сина си, ако ще до утре вечер да се тръшка - няма да му го дам.
Специално за него месо се поръчва от ферми - ние с мъжа ми не ядем месо, или поне изключително рядко и парите ги даваме за качествено месо за детето си.
Пресни зеленчуци не яде, ще яде от градината на леля ми.
Плодове купувам от магазините, нямам избор.
За мен храненето е важно и то много важно, аз се лишавам от много неща, но на детето се купуват само качествени продукти. До колкото е възможно, естествено.
Приоритети имам, няма да му купя маркови дрехи, защото са абсурдно скъпи и ненужни. Обличам го евтино с дрехи от пепко, да се цапа, мърля, да ги къса и захабява и да е щастлив. Пари ще дам само за боси обувки и зимата за качествен гащеризон, да му е топло толкова на дупето и за топли обувки.
Играчи не се купуват, освен по даден повод и то не скъпи и ненужни вещи, които ми събират прах. За момента най-много пари давам за храна, но месото правя на порции и замразявам, а оризът, лещата, граха, и другите зеленчуци и варива не са скъпи.
Не е опитвал солети, зрънчо, царевични пръчици, чипс, шоколад, бисквити, сокове, банирта, вафли и не смятам, че нещо е загубил от това.
Ще дойде ден, в който ще поиска и тогава ще видя как ще се справям, но за сега всичко е под мой контрол и е моя отговорност.

Хелинор, има толкова много информация на всякъде, че извинявай, но нямам време сега да търся. Ако човек иска - ще намери. Гугъл всичко знае.

# 233
  • Варна
Впрочем, често забравяме и за друг важен проблем свързан с яденето на сладки неща, а именно зъбите. Моя приятелка даваше безразборно всичко на детето си, каквото то иска и му се дояде. Малкия на 3 год имаше вече 6 кариеса, а още нямаше постоянни зъби.
Да не говорим, че постоянно беше със запек (без да ходи над 10 дни).
Затова, Танче, просто си напомни другия път, че го правиш за негово добро - нека се тръшка 5 мин, но здравето му е по-важно.

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 13:41 от Jinx_

# 234
Дух, напълно съм съгласна с теб.
Анастасия е яла всичко изброено от теб (опитвала е), но не я кефи 😅, за което съм много доволна.

Наскоро баща ѝ яде торта пред нея и ѝ дава да опита, а тя върти глава, чак се ядосва, защото вижда мен, че ям домат, пък баща ѝ ще я лъже с торта🤣

На половината пръсти на едната ръка ми се броят нещата, които хапва, едното от тях е домат, ама май не се е тръшкала все още за каквато и да е храна.

Честно казано ( и преди съм го писала) предпочитам да се храни, както се храни сега, пред това да ми се тръшка, сякаш гладна съм я оставила и да ми реве в магазините, че иска нещо да ѝ купувам. Още повече не искам да се налага да я ограничавам, да затлъстява, да развие диабет и т.н., и т.н.

# 235
Вафли, чипс, пуканки и подобни т.нар. джънг и аз не купувам и не ям. Не давам и на децата. Ям бисквити и децата - също.
Някои грешки относно храненето, които съм допуснала по отношение на първото дете, се мъча поне, ако е възможно да ги избегна по отношение на второто. Не давам и нищо за похапване между храненето.
НО след две годишна възраст децата започват да проявяват претенции относно храната.
Малката засега яде всичко, но не мога да кажа същото за брат й. Той не иска да опита дори никакъв плод, нито зеленчук, а е захранен с тях като бебе.
Относно личния пример - миналото лято изядох десетки килограми череши пред детето, но той не ги близна. Не се влияе и по отношение на останалите плодове или зеленчуци, но ако ме види да ям вафла или слодолед със сигурност ще пожелае.
Дух, разбира се, че мога сама да търся инфо, но имах предвид да го синтезираш в две изречения. Както и да е, детето е почти на 4 години...Точно на средата съм на първите 7. 😉
За някои неща да си призная се кълнях, че няма да правя еди си как, ама ситуации разни ме принудиха...

# 236
Тоест бисквитки на Боровец тези който са за 6м+.
И детските солети това му давам.
И те ли са проблем.
Никакво сладко не давам .
Яде само десертите от кухнята.
Сутринта закуси грис във него добавих малко пюре от сини сливи..
Даже вече спряхме сухото мляко на Хип защото вече не го иска.

# 237
Извинявай, ама на мен лично ми е малко унизително да ти отговарям. Не сме в детската градина. В една тема пишеш, че даваш Барни и вафли, тука обясняваш как детски бисквитки му даваш. Оттеглям се аз от разговора, за сега едно дете имам.

# 238
Рая пък е с толкова чувствителен стомах че няма на къде..
Боб,леща,зеле,зелен фасул,грах и всички такива не и давам защото хапва с апетит но вечерта е нещо страшно от писъци, свиване, пръцкане и болки в корема.
Казва мама,тате,баба,дядо,бате,Арко/Ако/,Ачо, името на кучето ни, като си мисли че  всичко на 4 крака е Арес.
Казва си името от типа на Ая,Айчо,показва колко голяма ще порастне и на колко е години, за ядене Казва папу.
Това повтаря постоянно, всичко останало е ден до пладне.
Не е с 30 думи в речника, за сега не се притеснявам може би хаха.
Последно февруари месец беше 10.500 и 79см.
Трудно си задържа погледа за повече от 2 мин на дадено нещо.
Изразява агресия от време на време и се тръшка постоянно.
Днес наредих местата за яслата.
Силно се надявам май месец да я приемат, стискайте палци..
Мрази памперса, маха го, не желае да се слага, но не желае да сяда на гърне, не си и казва, та към момента нямаме друг вариант, ако имате някви тактики с радост ще ги чуя.

# 239
Всеки родител има правото да си гледа детето, както смята за редно. Било то правилно или не. Аз също като Дух съм ограничила максимално джънка (ние с баща му ядяхме много, но вече спряхме) яде солети, понякога бисквитки слагам в десерта и едни плодови барчета от Лидл. Скоро му донесоха Барни и той си игра с него, защото не знаеше какво е, а шумоли 🤣 все още избягвам захарта и какаото, а за шоколад не мисля по е до 2г. Има достатъчно време да яде като порасне.
Не давам точно заради зъбите, моите племеници също са имали кариеси на млечни зъби. Телевизия не гледа, но му пускам понякога детски песнички, умира за музика, танцува, пляска, радва се. Дори сам казва кога иска да му пусна. Естествено е ограничено времето. Пробвала съм да му пусна детски канал, гледа 5 Мин и започва да си играе нещо. Скоро дори беше успял да си пусне, отвратителната за мен Пепа пих от Ютюб, а дори не я поглеждаше.
При нас драма става за дистанционното и телефона. Дистанционното ни е с вградена мишка и умира да я мести на ТВ, а с телефона се научи да включва камерата и само да го докопа имам 100 снимки на крак, килим или ухо. За тях се тръшка, но не ми пука, не му е разрешено, ако ще и да реве два дни.
В едно наум имат много хубави семинари за екранното време бях ги пускала тук, лесно може да се изслушат докато детето спи, а ти си вършиш домакинската работа.

Jinx аз не разбрах кое точно те притеснява, че искаш да го водиш Борко на логопед? Все пак си казва някакви думи, всяко дете е различно. Моята племенница например е дете отгледано пред ТВ и проговори късно, за изненада на Хенинор. Калоян например също е ЗБВ бебе, но все още не може да яде с лъжица, с вилица яде още от есента, но с лъжица не може, а има други деца тук, които са захранени по педиатричния метод и вече се справят. Ще им дойде времето на всяко.

Редактирам: Джули с памперс-гащи как е?

Общи условия

Активация на акаунт