НОЕМВРИйчета 2❤2❤ Тема 7

• 23 159
  • 747
  •   1
Отговори
# 255
Аз мисля, че първо трябва да отбиеш и след някакво време когато решиш да махнеш биберона иначе рискуваш повече да се привърже към гърдата и по трудно отбиване.
След като отбих мога да кажа, че биберона беше спасението иначе щеше да е по трудно, но определено се привърза повече към бибата. Имам намерение и аз да махам, защото планирам есента на ясла да я пусна и би трябвало дотогава да свикне да спи без биберон. Ние имаме и в комплект с бибата одеало, което пипа и фантазира Joy аз пък се чудя дали да махам одеяло заедно с бибата или едно по едно, но двете се допълват и едно по едно не знам дали изобщо ще стане.

# 256
  • София
Първо махаш цицата, после бибата Simple Smile

Нашето го слагат да спи с биба в яслата. Явно не им се получава без Grinning

# 257
Краставичке, аз пък на база от инфото ми от зъболекарката на детето, ще препоръчам обратното, в случай че искаш да продължаваш да си кърмиш. Доколкото знам от нея, бибероните и бутилките в хубаво до 18м, макс 2 години да се махнат, защото вредят на захапката, това обаче не важи за кърменето. При бутилките и бибероните принципно първо се маха бутилката. Отделно от това гърдата спокойно може да замести биберона. 😊 Тъй като моето дете беше на бутилки и биберон, а исках рано да ги махна по съвет на зъболекарката, аз процедирах на обратно, защото исках да го отуча от биберона преди яслата, а виждах, че се отказва от млякото и без това.

# 258
А не, повече не давам да ме дъвчат, защото те прекаляват и много ми дотегна, та ще изчакам за биберона и ще започна с цицата, като се наканя Simple Smile

# 259
Попринцип за кърменето също съм срещала, че изкривява захапката. Мен още декември ме просветли една майка за неразливашите чашки и започнах да му давам млякото в такава (въпреки, че пие вода от такава от самото начало). Той тогава пиеше само 1 около 4-5ч сутринта. След около месец махнах биберона, изкачах да минат празниците и НГ понеже пътувахме и я махнах от раз. Той я ползваше само за приспиване още от началото. Млякото го отказа паралелно или няколко дни след това (вече не си спомням).

# 260
А не, повече не давам да ме дъвчат, защото те прекаляват и много ми дотегна, та ще изчакам за биберона и ще започна с цицата, като се наканя Simple Smile

Разбирам те за дъвкането. Аз съм биберон, плюшена играчка и гризалка едновременно, особено като излизат нови зъби. Все се надявах да е от еднорозите дето сами се отбиват, но вместо това става все по-пристрастен. Не търси мляко само за заспиване, а и през деня. Понякога, за да ми покаже, че е гладен или жаден, но в повечето случаи си иска наистина мляко.
Мисля, че си решила добре, ако вървиш към отбиване, да им оставиш бибата засега.

# 261
Аз малко хвърлям топката към тия ясли, че съм в треската. И честно казано съм откровено възмутена как толкова години толкова деца нямат възможност да посещават държавна ясла и градина в София. Миналата година 10 000 горе долу или 11 не помня са останали неприети. Частните ясли са много скъпи. В София хората дори си сменят адресната регистрация, за да кандидатстват в район с по-висок шанс за прием. Тая ясла, която съм писала на 1 во място в момента за 3 места се борят 50 деца, а със сигурност ще станат още повече до май месец. Направо е обидна цялата история. Егати лукса да имаш дете в София.

# 262
Аз малко хвърлям топката към тия ясли, че съм в треската. И честно казано съм откровено възмутена как толкова години толкова деца нямат възможност да посещават държавна ясла и градина в София. Миналата година 10 000 горе долу или 11 не помня са останали неприети. Частните ясли са много скъпи. В София хората дори си сменят адресната регистрация, за да кандидатстват в район с по-висок шанс за прием. Тая ясла, която съм писала на 1 во място в момента за 3 места се борят 50 деца, а със сигурност ще станат още повече до май месец. Направо е обидна цялата история. Егати лукса да имаш дете в София.
Дух здравей .
То със всичко е така във Държавата ни.
Чак пък точки искат.
Колко много са неприетите деца то било ясла и детска градина...

# 263
Дух, разбирам възмущението ти по отношение на яслите и градините за децата в София. В наше село няма и никога не е имало проблем в тази област, ама кой иска да живее тук? Да дойдат да видят какви са ни магазините, как няма денонощна аптека, да видят на какво ни прилича болницата, с каква апаратура и лекари разполага.....

# 264
Ами честно казано аз с удоволствие бих живяла на село, стига да имам с какво да се издържам. Ако практикувах някоя свободна професия или нещо, което работя от вкъщи не бих останала в София. Но тук съм родена и към момента това е положението. Само че смятам като се оправи времето да прекарвам доста време на селото на майка ми.
Зеленчуци купувам гледани на село. Месо купувам отглеждано на село и във ферми извън града, заменям стресът от всичко тук за малко спокойствие и хубав въздух.
В нашият район за ясли има две, които влизат в общината ни в едно село близо до София - и там места няма, пуснали са 3 за набор 2020

# 265
Да, Дух, точно така - отговорът ти се съдържа в първото изречение, което си написала. Извън София, особено в дълбоката провинция, няма твърде къде да се работи. А който работи в повечето случаи е за малко пари. Оттам тръгва всичко.
И аз имам роднини, които отидоха в София преди 15 г. без семейство, а сега вече с по две деца казват, че не им се живее в София. Там стреса е голям и забързаното ежедневие уморява и изнервя.
Най-доброто положение за мен е в среден по големина град с прилично високи доходи.

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 10:41 от Helinor17

# 266
  • Варна
Много е кофти това с детските и яслите в София. Моите племеннички ходят в частна детска и за мен цената, която сестра ми и мъжа й плащат, е меко казано безумна.

Местете се във Варна. Heart Hug

# 267
Проблемът съществува от години и честно казано от години покрай колежки забелязвам, че все едни и същи хора действат, организират и ходят по протести, а масовият родител дудне само в интернет. Ма като ни липсва гражданско общество е така. Миналата година с въвеждането на новата система за първи и последен път станах свидетел (с една друга много готина потребителка с много готин младеж) на истински протест от страна на родители пред СО и бях много изненадана. И факт, най-абсурдното, масово протестиращите бяха родители на вече приети деца, които искаха просто равни възможности за влизане на всички. 😊 И становища съм писала по наредбата, и сигнали съм подавала за нередности, и предложения за промени. Смятам, че си е мой дълг като родител.  Донякъде смятам и че именно този безпрецедентен протест, а и също безпрецедентният брой неприети деца задействаха властите. Но и без да ги оправдавам, знам от първа ръка колко безумно бавно се действа с обществени поръчки и как някой една жалба да ти пусне по процедурата всичко остава на трупчета за поне година напред. За късмет на двете ни, които бяхме на протестите миналата година, децата ни бяха изтеглени от лотарията, аз обичам да си казвам, че това ми е наградата, че съм била с активна гражданска позиция. 😀 Да не говорим пък колко много хора кандидастват, заемат място и после искат детето им да стои вкъщи со птрва градинска група, ама и майчинство да вземат, ако може. Имам ги поне пет такива пред блока и честно да си призная, ако имаше как и къде, бих подала сигнали за такъв тип поведение.
За цените на частните ясли не мога да коментирам. Аз до сега съм попадала само на умерени такива (600-650 лева месечно), които с малко икономия и добро финансово планиране можем да си позволим, ако се наложи. Разбира се, тук зависи и кой какво търси, аз лично държа само детето ми да е щастливо и да се грижат за него с много любов, нито държа да в монтесори, нито държа на био/еко храна, нито на допълнителни занимания. Факт е, че доста от родителите държат на горните изисквания, съответно целят висок ценови диапазон.
В това отношение хубавото на София е, че винаги предлага алтернативи. Има и РК, често срещам и майки, които гледат покрай своето още-две три дечица, също на прилични цени.
За нещастие да имаш дете напоследък се е превърнало в лукс, но пък според мен хубавото на имането на дете е, че те кара да си излезеш от зоната на комфорт и да правиш промени.
Аз София не я намирам за тягостна или напрегната, даже напротив. Но това е до тип човек и начин на живот. Лично за себе си смятам, че и в родния ми град може да ми е натоварено, ако съм с тая настройка и всичко е въпрос на възприятие 😀

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 12:54 от Misery.

# 268
  • София
Лелеее, една седмица да не вляза и изписахте света 

Да се каже че телевизията не е вредна е като да изсипеш една кофа с помия върху главите на десетки, не, стотици... даже хиляди специалисти, които говорят по темата.
Толкова много научни статии и доказателсва има за това какви поражения нанася ранното гледане на телевизия у децата.
И то не точно на телевизия, защото докато гледа телевизия то не е статично, все пак се движи, обикаля стаята. Седенето в столче + телевизор и даването на телефон или таблет е просто пагубно. И ако не за говора, то за сензомоторното развитие със сигурност. Няма нито един специалист, който да го одобрява, еле пък да каже, че е полезно.
Безкрайно чувствителна съм на тази тема не само, защото се интересувам, а и защото виждам деца около мен, които само с мааааалко тв диета биха могли да са малко по-добри. Стимулирането на едно сетиво, каквото в случая се случва с гледането на клипчета, превръща невронните връзки в мозъка в една магистрала, чиито трафик върви само в едната лента – става адско задръстване, а средната, лявата са празни. Вестибуларния апарат най-много страда при тези деца.

При второ, трето и тн деца много често се получава забавяне, защото те са подложени на доста повече стимули, отколкото първите деца. У вас, Хелинор, сигурно в момента е много шумно и нон стоп се говори. Това оказва огромно влияние и не бива да се пренебрегва.

С телевизията по-скоро е за удобство на родителя. И аз започнах да им пускам песнички на телевизора, защото просто понякога имам нужда точно от 10мин.

Танче, да – разбира се че ще оставя да се тръшка и да плаче. Пия бира, да дам от бирата ли? Това е нелепо. Наша задача е да покажем на децата кое е редно и кое не, да ги научим да отстояват нашите и своите граници. Не може само за да не плаче да ги оставяме да правят глупости. Та те до 4-5г има да се тръшкат и да реват... Страшен автогол е това.

Dagny, имам едно кремче на уриаж за рани, лепенки и малко спирт и това е. Даже ме подети сега да взема кърпички и мокри кърпи, че моите са като прасета и Диана всеки ден напоследък се прибира в комбинация мърсотия + кръв. Но нося храна, задължително. За съжаление понякога не успявам без да ги транспортирам. Махат си коланите 
Искам обаче да ви обърна внимание точно на това, което и Jinx е написала – супер вредно е за зъбите! Особено солетки, бисквитки. Всички въглехидрати направо са пагубни. Аз нося ябълки или от плодовите вафлички, солети също, но са за в мнооогоо краен случай.

На логопед е рано, хора. Знам, че се притеснявате, но след 2г и то ако съвсем думичка не казва, не се обръща по име, не отговаря на команди и тн...

Може и да ви се стори безсмислено моето изказване, но смятам, че никой не е наясно как точно влиаее ТВ за проговарянето.
Преди 15 г. някой е решил да напише нещо по темата и решил да каже, че ТВ помага. След години друг е искал да блесне и не е имал друга алтернатива освен да напише точно противополажното.
Така е сигурно с още много неща...Някаква мода.
Хелинор, за съжаление това е плод не на някой решил да напише нещо по темата, а на много дългогодишни проучвания, както се случва често в научните среди. Не е редно да отричаме прогреса, просто защото така ни е удобно 

Краставичке, първо ги отбий.
Аз, не знам дали се похвалих, но от една седмица не кърмя. Този път почти не плаках 

За яслите още не мога да коментирам, имам наблюдения над системата ама не ми е на дневен ред.

# 269
Напълно нормално е, родителите на неприети деца да бъдат активната страна в подобен проблем, защото те го познават - познават системата и нейните пробойни. Активна гражданска позиция и гражданско общество се формират тогава, когато не просто едни лели крещят на улицата да им се решат проблемите, а гражданите имат предложения и идеи, гледни точки и мисъл.

Общи условия

Активация на акаунт