НОЕМВРИйчета 2❤2❤ Тема 7

• 23 154
  • 747
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте мами.
Днес купихме паста за зъби ненедент бебе.
Искам да ви попитам.
Какво количество  трябва да сложа от пастата.
Директно ли да му търкам зъбките трябва ли да намокря със вода устата..
(Извинявайте но за първи път ще мия зъбките на сина си и гледам да питам за всичко)

# 286
Когато миналата година подавах документи за Марти, по спомен директорката на яслата ми каза, че имат право да ги вземат след 10 месечна възраст.
Вече всяка ясла си интерпретира нещата както им е угодно. Някои държат да са проходили, други да са без биберон, НО това май никъде не е описано официално или в закон.

В моя случай беше скандал за ваксина. Съвсем откровено ми заявиха, че без нея няма да го вземат. Това няма как да го правят, защото наредбата изисква да са сложени ваксините за конкретната възраст и няма как да ти изискват ваксина, за която детето няма възраст. В началото нямаше необходимата възраст за ваксината, карахме се месеци наред, пусках сигнали, но после я навърши и без ваксината по наредба нямаше как да започне. И почна ходенето по мъките, докато я бият. Та да, до директор е и как той си интерпретира нещата.

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 16:08 от Misery.

# 287
Марти също няма една ваксина, но ми казаха, че когато ѝ дойде времето и му я сложим, да занеса ново копие от амбулаторната му карта.
В нас има друга драма.
От прекрасно спящо по цяла нощ дете се превърна в дете пищящо от 12:30 до към 4-5 часа.
Заспива в 20, 20:30 ч. До 12:30 ч спи спокойно и после се започва едно пищене, реване и в повечето случаи без да се събужда. Рита, изпъва се, после се успокоява и така до 4-5 часа, когато се успокоява и заспива.
В чудо сме се видели. Недоспали сме от дълго време. В началото мислех, че е зъби, но толкова дълго време... Вече започнах да се съмнявам. Събота за първи път остана да спи в баба си и дядо си. Легнал в 21 ч и се събудил като пич в 8:30 ч.
Така като си мисля днес, дали е възможно АМ да му създава дискомфорт и да го боли корем? Вечер яде към 19 ч, а после преди лягане изпива до 180 мл мляко. Когато е бил в баба си, е изпил само 100 мл и е спал.
Ако някой има някаква идея, моля да сподели. Ако продължава така ще търся консултант по съня, но ако е онлайн нямам идея дали може да ми помогне, а в нашия град не съм сигурна, че има.

# 288
  • Тук... някъде
Аз по въпроса с яслите не мога да се включа,защото от самото начало сме решили да е в частна, никак не съм запозната с кандидатствания,точки и т.н.

m-angel, може да опиташ и ти да му дадеш по-малко мляко и да видиш как ще е, възможно е  наистина да му дотежава на коремчето.

Биляна е с вирус от няколко дни и в съчетание с растящи зъби е просто ужасна 😟 определено се опитва да ми изпитва границите на търпението.

# 289
Ейнджълче, всичко може да е. Филип имаше подобни изблици при минаването на една дрямка, като те се случваха обикновено в 4-5 сутринта. Пищи, реве, доприспиваме го и когато дойде ред да го сложим обратно в кошарката, надаваше вой. Тоя ужас продължи два месеца. Ние лично го вземахме
при нас на спалнята, за да се наспим, че не е работа иначе. При него засякох, че проблемът идва от преумора, понякога дори при режим до секундата, но по-активен ден се случва също да се събуди така. Решавам проблема, като го слагам по-раничко, обикновено в 19:30.

# 290
Добре те сега като са ноември и ако ги пуснем септември майчинството ще ни е 50% за тези месеци, така ли? Мен ми се иска докато свикне да съм в нас и да не ходя на работа. Парите ще ги оправим ама явно и работодател ще трябва да се говори. 🤔

ПС. Не знам какви са мотивите на моите познати (мисля, че за ДГ се кандидатства пак), но детето е записано майката си работи, а го гледа свекървата 🤷🏽♀🤷🏽♀. Това са 3 различни семейства. Аз за това съм против безплатните градини, предпочитам да се плащат, но да има места за всички

# 291
За първи и последен път си позволявам да споделя моите 5 стотинки по въпроса "детски ясли в София". По природа съм човек, който не търси виновни и вина. Не е моето нещо, нито да соча с пръст и да обвинявам, а когато се случва (защото сто на сто ми се случва) не е преднамерено. И в тоя смисъл мен не ме интересува кой е "виновен" за ситуацията - факт е, че проблем има и не са ми виновни нито семействата, които идват от провинцията по редица социални причини, нито семействата, които по свои причини избират децата им да кандидатстват в ясла и след това по свои си причини не ги пускат на ясла. Това няма да реши проблемът с липсата на достатъчно места, защото места трябва да има за всички деца при равни условия. Проблемът в днешното "глобално" и модерно общество е, че много обичаме да мразим и много ни помагат да мразим. И непрекъснато се изграждат оси на противоречие. По всяка вероятност Божидар ще посещава частна ясла, при положение, че е дете на двама родители, които 34 години и 36 години живеят в София, родени са в София и един от родителите ми също е роден в София. И по всяка вероятност до година ще има минимални шансове да влезе в градина, защото ще са с предимство онези, които вече са посещавали ясла и преминават към градинска група.
Нито се тършкам, нито съм седнала да държа сметка на някой защо прави нещо си - прави го, защото системата му позволява. Прави го, защото в тази система са включени редица институции на обществото ни, които позволяват заобикалянето на правилата. Както една майка в градинката пък каза, че ако не приемат детето й, ще накара фирмата си да я съкратят, ще си го гледа още една година, ще получава пари от бюрото по труда и така - всеки се оправя кой както може. При положение, че за 10 места кандидтстват 200 деца (и то само два дни след отваряне на системата) е ясно, че проблемът на тая система изобщо не са родителите, които не си пускат редовно децата на ясла или изобщо не ги пускат. И това е същата тая система, в която за децата ни се грижат 70 годишни медицински сестри, същата тая система, която позволява да работят насилници с децата ни и така нататък и така нататък Wink
Извинявам се за дългия пост, надявам се да ми е последен.

# 292
  • Варна
Съгласна съм, че е малка част от проблема, но пък е хубаво да се обсъжда, за да има някаква гласност. Пък знае ли човек, дори 1-2 места да се освободят - все е нещо.

Цвети, би трябвало да имаш натрупан отпуск, който можеш да ползваш и да си вкъщи, докато той е на ясла и се адаптира, следователно ще взимаш заплата + част от майчинството. Не съм сигурна, че има друг вариант освен отпуск или болничен. Така си мисля, дано да не подвеждам.

# 293
Танче,
Аз не мокря с вода, директно на сухо търкам, даже все още без паста. Бяхме купили, но нещо май не й харесват вкуса и се дърпат още повече, така че за сега действам без паста с идеята да свикнат със самия процес.
Иначе, харесала съм една детска зъболекарка във фейсбук (Цветелина Дучева) и тя беше казала, че мярката е колкото нокътя на малкото пръстче. Като расте пръстчето и нокътя, съответно и детето, и количеството паста нараства мъничко и така.

Здравейте мами.
Днес купихме паста за зъби ненедент бебе.
Искам да ви попитам.
Какво количество  трябва да сложа от пастата.
Директно ли да му търкам зъбките трябва ли да намокря със вода устата..
(Извинявайте но за първи път ще мия зъбките на сина си и гледам да питам за всичко)

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 08:08 от Kisela_Krastavi4ka

# 294
Пробвахме снощи да му дадем наполовина по-малко мляко, но още като усети че свършва в бутилката и започна да се сърди. Пробвахме да го приспим, но безуспешно. Дадохме му и останалата доза и заспа.
Тази нощ спа много по-спокойно, което ме кара да се върна на първото си предположение, че всичко е от зъбите.
От два месеца не ми дава да му мия и зъбите. Преди много се радваше, а сега не иска да си отвори устата и това е. Явно наистина го мъчат много.
Пробвам периодично, но без успех.

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 13:24 от m-angel

# 295
  • Варна
Ейнджълче, знаеш ли кои зъби са? При Борко кучешките бяха голям зор ...Close Много по-продължителна беше мъката в сравнение с другите зъби, че даже и разстройство го хвана. Водихме го на ЛЛ и отделно гастроентеролог и двамата казаха, че нищо му няма и най-вероятно е от зъбите.

Редактирам се. Оказа се, че диарията няма нищо общо със зъбите People No Good Поредния пример, че не трябва да се доверяваме на сляпо на лекари и професионалисти. Все още има доста стари знания за изкореняване.. Явно е било съвпадение при нас.

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 10:03 от Jinx_

# 296
Ангелче, а ако му дадеш мляко успокоява ли се в периодите на кризи? Божидар все още яде два пъти нощем, и аз се видях в чудо с това ядене и неспане. Накрая коментирах и с псохилог ситуацията, защото не знаех какво да направя, кое е редно в случая, да спирам ли насилствено млякото, да го оставя ли по него да се водя. Марти ходи на ясла, нали? Тя ми обясни, че според нея при Божо е глад, по начина, по който описвам ситуацията и това, че вода, биберон, разредено мляко и други такива неща ме помагат. Но ми каза и че като тръгнах на ясла активно преживяват деня и нещата от деня и понякога се случва това да се отрази на съня, имат бурни сънища, кошмари и така нататък

# 297
Кучешките пробиха, но не са излезли напълно. Същата работа е и с три кътника. Поне това видях последно като надникнах за кратко.
Духче, да ходи на ясла. Възможно е и това да е. Въпреки, че съм сигурна, че много му харесва и ходи с удоволствие, е възможно и от приятни емоции нощем да е така.
Иначе за отношението на сестрите и лелите в яслата към него не се и съмнявам.
Смело мога да кажа, че им е любимец.

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 13:23 от m-angel

# 298
  • Варна
Споделям нещо, което може да ви е интересно от темата Психологически консултации с Детелина Стаменова

Скъпи читатели на тази тема
Провеждам онлайн проучване за влиянието на екраните върху децата, което е за попълване от родители.
Моля Ви, ако имате 5-10 минути да го попълните и да препратите на свои приятели, за да направим картина на това, което се случва в момента. Оказа се, че няма такива данни и всеки отговор има значение.

https://---shoretner923-3iLMLBH

Това странично ми напомня, че не съм ви споделила отговорите от моята анкета. Уикенда ще го направя Simple Smile

Редактирам да сложа пак линка за въпросника, ако някой иска да го попълни - може само въпросите с подточки, за да не се морите с дългите отворени въпроси  Joy  https://forms.gle/2wBw9ddXH1PsRLFD6
Реално за тези, които са с подточки ще има чартове и ще са по-интересни. Blush

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 13:20 от Jinx_

# 299
  • Тук... някъде

Иначе, харесала съм една детска зъболекарка във фейсбук (Цветелина Дучева) и тя беше казала, че мярката е колкото нокътя на малкото пръстче. Като расте пръстчето и нокътя, съответно и детето, и количеството паста нараства мъничко и така.

Цвети Дучева е страхотен специалист, може би най-добрата зъболекарка,която съм посещавала преди да премине към работа с деца. Изключително висока хигиена, лично отношение и професионализъм! Тя ми прави художествена реставрация на фронт и не са мръднали зъбите вече 15 години.

Общи условия

Активация на акаунт