НОЕМВРИйчета 2❤2❤ Тема 7

• 23 133
  • 747
  •   1
Отговори
# 345
Десинка, по-принцип повечето дечица стъпват навътре в началото, без да твърдя , че разбирам , но тук ми се стува , че крачето е повече огънато. Както е казала Пистачио, ортопедите препоръчват дечицата да са максимално боси и вкъщи и на вън . Биомеханик не са най-добрия избор за обувки въпреки високата им цена , единственото хубаво при тях е твърдата опора отзад на глезена . Едни от най-добрите и доста бюджетни от обувки тип "боси" са Д.Д степ /босият им вариант защото имат и не бос" и Тикки . Подметката на обувката трябва да е доста гъвкава и със захват от палец и показалец трябва да се огъват лесно , така ще разпознаеш босата обувка.
Ако сте решили да търсите още едно мнение от ортопед препоръчвам д-р Ефремов от ортопедията в Горна баня, работи със здравна каса.

# 346
Братя и сестри без вражди аз в момента я чета, но бих казала, че това са техники за по-големи и по-разбиращо деца.
Но пък докато родителя свикне да ги прилага, може би не е лошо да започне от по-рано

# 347
Десинка, видът на обувките няма значение за самото прохождане, ако детето няма физиологическа причина да не проходи, ще проходи с всякакви обувки. Според мен е добре да направиш още една консултация и на мен ми се вижда крачето доста навътре.
Като цяло съм фен на идеята за боси обувки, но аз съм с паднал свод и на мен са ми изключение неудобни. Зная, че би могло да се коригира с носене на боси обувки, но нямам нужните нерви за това.
Иначе за детето към момента нямам възможност да купувам боси обувки, той сменя номера със скоростта на светлината. През два месеца е с нови маратонки, а не е хубаво да се носят обувки от други деца, защото променят формата. Слагам му понякога дадени ни обувки, но гледам да е по-скоро изключение. За момента караме с едни прекрасни маратонки Адидас, кожени са и му пазят топло и сухо. За лятото мисля и аз да купя боси сандали на Тики.

# 348
Аз лично бих препоръчала консултация с Фурлакис. Както и посещение при кинезитерапевт. Не просто трябва да се ходи на босо вкъщи, да спи босо, има и много други неща, които са важни, а именно дали детето е използвало всякакви уреди като например проходилки. Не е окей също и воденето за двете ръце нагоре, което масово се случва по площадките, защото детето така не миже да си създаде само баланс. Има много комплексни неща, които трябва да види специалист. Но кинезитерапевт никога няма да е излишен, минимум с малко гимнастика и упражения може додта да подобри двигателните умения на детето и да му покаже, че може и само доста неща. 😊 Аз лично на моето дете не съм слагала никакви обувки, докато не проходи стабилно. Навън го извеждах с едни ботушки за бебеносене в зимните дни и пак му беше удобно.
За обувките само допълвам, че не е задължително да се водят боси баш. Но е важно, да могат да се огъват не само от пета до палец, но и настрани. Важен е и размерът, както и да се носи точния размер чорапи, но това мисля всеки го знае.
Има доста обувчици и на спортните марки, които са доста приемливи, макар и да не се водят изрично боси. Нашият младеж е само с найкита и с декатлонски ботушки за зимата и при последния преглед Фурлакис беше даже изумен, че няма дефект нито в походката, нито кривене на крачетата, които както каза ivanamar са си съвсем нормални за възрастта, че даже и до три годинки. За лятото още не съм мислила, но Фурлакис каза, че моето дете може да носи и отворен отзад сандал, имаше нещо предвид, но не разбрах каква беше причината за това. На мен също ми се струват крачетата малко по-извити, та може би ще е необходима обувка, специално препоръчана от ортопед.

Добавям само и за едната дрямка при нас:
Преходът започна на 13м. Не знам колко е необичайно, но спеше от самото начало по 2 часа и нещо, за сметка на това се беше влошил ужасно нощният сън. Около два месеца отне окончателното преминаване към един сън без нощни будения. Проблемите дойдоха първоначално от това, че в един момент при разтягането на интервалите той будуваше около 11 часа и половина, а аз, за да не го преуморя го държах буден сумарно 10 часа и половина. След като коригирах обаче, проблемите с нощните будения останаха, в един момент, като спря да ми пука, се коригираха сами. Тогава всъщност забелязах, че детето ми е просто по-впечатлително и емоционално и лесно се преуморява при по-динамични дни и коригирах лягането вечер с половин/един час. Нормално е да има драми и протести, докато се пренастрои биологичния им часовник. Та от януари, когато започна преходът, чак до началото на март му отне да стабилизира съня.

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 14:32 от Misery.

# 349

Малкия проходи на детската площадка със тези обувки.

# 350
Аз доколкото знам, препоръчват вкъщи да ходят с обувки със стабилна пета (няма да споменавам за подмвтката, че вече ще съм 100тната), а навън по естествени настилки - трева, пясък, камъни и т.н. напълно босо. Естествено аз не бих пуснала детето си бос насвън, защото има много опасни неща, които може да настъпи. Имах късмета моето дете да проходи още началото на септември и беше още доста топло, та си походи доста напълно бос. После взех обувки на КиК, защото само те му станаха на дебелото краче. Тук масово се препоръчват Биомеханикс и Примиджи като марки.

# 351
Благодаря за отговорите по моя въпрос за двукратното излизане навън и следобедния сън! Flowers Bouquet
Реших, че ще се целим да излизаме 2 пъти на ден, да спи вкъщи следобедния сън; за мен сутрешно чистене и вечерно готвене или поръчване.
На еднократен сън мина рязко на 1 г. възраст; аз исках дълго да продължи да е на двукратен сън, но никой не ме пита. Simple Smile

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 22:47 от faviana

# 352
С на мен много ми харесва, че е на една дрямка, така мога да си планирам много по-добре деня и всекидневието и да излизаме по-често и по-дълго. Преди като затворник с тия две дремки и нищо не мога да свърша.

# 353
Аз пък съм доволна, че все още е с 2 дремки. Спи в точно определени часове със задоволителна продължителност както и нощния сън е добре. Така мога по често да почивам, че бременността определено почна да натежава, пак си излизаме 2 пъти на ден. Като започне по кратко да спи тогава мисля да обърна на 1 спане, то е ясно, че веднага няма да свикне, но сега това положение ме устройва.
Кога мислите да махате бибата?

# 354
О, аз не съм се похвалила, ние го махнахме биберона, от раз общо взето. Един ден не беше ползвал през деня, решихме и вечерта да не го даваме. 3 вечери беше яко рев и разнасяне и преспиване на ръце... Но както се казва - всяко чудо за 3 дни. Сега пък не заспива вечер без мен, без да ме гушка или да ме усеща просто... И това си е натоварващо, защото всяка вечер продължава различно, а и не ми е много яко да свиква само така, но... Това е положението за момента, не знам как да го променя.

За крачетата на детенцето от снимката - също съм на мнение, че е хубаво да го види специалист. Преди време четох една книга и там се доказваше и връзката между изкривяванията на тялото и кривите зъби, че са взаимосвързани (имам си афинитет към криви зъби, затова се интересувам и ми изникна това като пример), но смятам, че е важно да се коригира, ако има проблем. Колкото по-рано, толкова по-добре. Иначе най-марковите обувки, които сме взели до сега, са едни Nike. Другите са си обикновени, които са ми допадали. Като цяло вкъщи никога не е с обувки, дори не бих си го помислила, а навън е според времето.

Втората дрямка и при нас изведнъж изчезна, просто не искаше да спи преди обед. Като махнахме и биберона съвсем нямаше шанс за спане (няколко пъти в количката, ако се е поизморил само). Беше ми удобно да спи по 2 пъти, но свърши... Изобщо не се занимавам да го мисля, когато иска - тогава. Вече сам си се напасва и спи различно, горе долу в диапазона от 14 до 17. Смятам, че има още какво да се желае, но ще разчитам в детската да го понаучат. Скоро ще го пускаме, защото много нагоре ни идва с работата и той... И по цял ден е лудница. Усещам, че ще ми е мъчно, но и сега е  много трудно...

# 355
Благодаря ви момичета от все сърце за съветите! Днес бяхме на ортопед. Той прегледа ставите на детето с видеозон и каза, че не вижда проблем. Каза, че до 4г би трябвало да го израстне. Обувките на биомеханикс не били удачни според него, защото стелката им не била релефна. Препоръчани да вземем висока обувка която ще държи глезена, но не спомена марка. Притесни го това, че детето не говори все още. Казва само мама, тати, баба, деди. Прати ни на нефролог. Детето по принцип не е много общително и си признавам, че вината е в нас. Много го пазихме от ковид и почти нямаше общуване примерно с баби и дядовци, но и те не са се натискали да помагат общо взето. Детския  нефролог каза, че не вижда проблем но дапсе видим след два месеца.
От месец и половина го носим на рехабилитатор, който му прави масажи и гимнастика. Има напредък, но по принцип детето се развива по-бавно ( по-късно седна, по-късно започна да пълзи, чак на годинка се научи да пълзи на четири до преди това се пълзеше като охлюв).
Силно се надявам това с крачетата да го израстне, но сега съм в голяма чуденка какви обувки да купим.

# 356
  • Тук... някъде
Desinka_, това,че не говори защо е притеснило ортопеда? Каква е връзката?
За вкъщи ѝ купувам пантофки на Befado - нашият ортопед ги одобри. Иначе преди да проходи ми беше казал,че за прохождане са подходящи буйките с цип и тук бях намерила само на beko такива, но това беше доста преди да се пусне. При последното ни посещение не хареса ботушките,които ѝ бях купила(на dd step),защото били широки и не държат петата, а оттам идва и кривене. Каза,че обувката трябва да е с висока пета, да няма извивка на свода.Попитах го какви би ни препоръчал и той харесвал обувките на Primigi и Biomecanics. сега ѝ взех едни тип маратонки на Biomecanics.
Мисля,че щом има подобрение от упражненията и доктора е казал,че ще го израсте,няма място за притеснение.

# 357
desinka, трябва да ми кажеш при кой ортопед сте ходили, че да не водя моето дете там. Той още не казва нито мама, нито тати. Нищо. Не говори. Поне не разбираемо. Малко непоискан съвет, но според мен едва ли имаш нужда да си вкарваш излишни притеснения точно в този момент. Ако ще се притесняваш и за речевото развитие го заведи на логопед поне.

# 358
  • София
Както Цвети е писала, препоръките за босо ходене са правилни, но за съжаление босо само по естествени повърхности. Не на равно.
Целта е да се стимулират рецепторите и да се оформи свода.

Е, аз това хубаво го знам и знам че трябва да са с пантофи моите вкъщи, но абсурд.... явно и с тях ще наваксваме с упражнения и ще се моля да няма проблем.
Цапат с крачета навън, което е явен знак, че имат нужда от подкрепа на петичката.

Диана все още спи много по корем и сяда на W. Последното лесно, правя забележки, оправя краката, но спането по корем дори ортопеда последния път каза да ги въртим по гръб ама ме е страх да не се събудят.

Иначе за спането да ви кажа моите от доста време редуват 1 и 2 дремки. Ако бе са спали добре през нощта или са станали рано абсурд да издържат до 12.30. Единствено второто заспиване е малко трудно така. Но пък с една дрямка спят по час и половина и на третия ден им се насъбира умора и си искат преди обяд едно спане.
Фавиана, ние излизаме по два пъти обикновено. Сутрин, докато закусват, пооправям, сготвя  или приготвя заготовка някаква. На обяд предпочитам да сме вкъщи, за да си почина, но един - два пъти седмично си причинявам целодневно излизане някдъе и тогава спят следобед в количката.  Но, наистина, с една дрямка е много по-удобно и предвидимо. Като са с две втората понякога е навън, че и аз свят да видя.  Неудобно ми е с две, ама...

Аз много им се радвам напоследък. Много са шури, много ми е динамично и забавно като сме навън. Много обичат да си играяр с други деца и започвам все по-дълго да ги извеждам на разходка, не по площадките. Само да се постопли още малко и ги качвам на планина.

# 359
Рози, стана ми интересно за пантофите вкъщи. Разбирам за естествените повърхности, но не разбирам защо с пантофи е по-добре, отколкото босо, каква е разликата?
За какви упражнения става въпрос?

За седенето ми е ясно, но за спането  по корем за първи път чувам. И моят винаги спи по корем, не съм се замисляла, че може да има някакъв проблем.

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 23:08 от Pistachio

Общи условия

Активация на акаунт