НОЕМВРИйчета 2❤2❤ Тема 7

• 23 123
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
Misery, това за българите ме усмихна, но си абсолютно права.
Ще направя проба и довечера ще го сложа без чорапи. Много ми е интересно дали наистина ще са му топли крачетата.
Така или иначе е отново хремав и ни го върнаха от яслата, няма по-подходящ момент Wink

# 376
  • София
Вие сте изписали май каквото може де, но да си кажа и аз
Бях намерила даже сайтове с линкове с информация, но са ми на телефона.
Босото ходене трябва да е по неравни повърхности. Човешкото стъпало анатомично не е създадено, за да ходи по равни такива, каквито са плочките вкъщи, паркета. Така се стимулират рецепторите, което е ок даже доста. Но свода страда, от което и самата стойка, не се укрепват връзките на петите, от което се променя позицията на гръбнака.

Но, сега, не е казано че при всяко дете може да се случат такива неща. Аз самата до ден днешен си страдам пък от ходене бос вкъщи на дърти години  Но какво да се прави.
Каката прави упражнения, дадени й от Фурлакис точно за връзката на петите, за да заякне, защото на 5 още й бяха халтави ставите и той тогава на мен пък ми беше казал да избягвам по равни повърхности да ходи боса... Но Мизери добре го е написала за стимулацията на рецепторите.
Сега бяхме при друг ортопед за бебетата и ми каза същото за стабилната пета и неравните повърхности.
Децата, които ходят боси на нервани повърхности, както са моите, ще забележите че навън ходят малко като патета – стъпват на цяло ходило, пляс – пляс. Като слончета малко. Това е защото нищо не стимулира извивката. Дори един килим да метнете, някое от онези оребрени монтесори плоскости за развитие на стъпалата – също става. Тези аксесоари, да ви кажа честно, са ми от малкото смислени напоследък на пазара.

А за спането по корем – то и за възрастни не е много ок. Защото така се оказва натиск върху гръбнака и врата, те тежат най-много и спадат в матрака, но натискът е наобратно на това, което трябва да бъде – все пак гръбнака си има естествена извивка. И отново може да доведе до дискомфорт свързан с промяна на стойката.

# 377
Не съм веща по въпроса за босото ходене. Моето дете цяла зима ходи с чорапи и върху тях терлици. Боса и аз никога не ходя освен през юли и август.
С чорапи децата ми никога не са спали. Аз не мога да си го представя за себе си, значи не мога и за тях. Слагах баткото да спи в чувалче тип торба, докато го търпеше, т.е. до 2 години. Сега си спи с олекотена завивка. Малката още спи в чувал. Краката никога не са били студени.

# 378
Аз се натоварвам от стремеж за перфектност. Примирила съм се, че ще си прецакам детето и това и всяко следващо. И мен са ме прецакали и изобщо да си прецакаш детето е най-нормалното нещо в тоя живот. Имам някакви приоритети на които държа, но в последно време височината на тона ми е правопропорционална на бързината на сина ми, та и там явно издишам от към качество на възпитанието.
На ортопед не съм го водила, личната се е заинатила да не ми дава направление, че всичко му било наред, а аз пък се заинатих да спра да ръся пари, за неща, които ни се полагат.
Бос в нас няма да го пусна, цяла зима ходи по чорапи. Пантофи така и не му купих. Спрямо нашата житейска ситуация ми е ок да седне в локвата за малко, да си намокри краката и да яде оризовки с кал. Все още не е пил вода от кенефа, за което се потупвам по рамото и все още оставам в графа "свястна майка".
Пързаля се с главата на долу, катери се по пързалката, а не по стъпалата, скандализира повечето родители, не си дава играчките и рита добре топка. Посипва си главата с пясък, което е ок, защото все още не е било в очите. Обожава да си мие ръцете и зъбите, но аз не обожавам да правя точно това. Нищо, не е като да се метне в реката, така че все още е ок. Не че не опита да плува в канала, но това е друга история.
Днес го нарекоха на една площадка "футболистче някакво", което искрено ме разсмя. Но пък и чух как една баба нарежда моята приятелка с момче, че е с фиба на бритона си и как щяла да го направи "Джендър". Бабата беше с розово яке, да не би случайно някой да й обърка джендъра явно.
У дома се води война между детето и кучето, а на двора между кучето и детето. Бащата на детето скоро не е задавал изумено въпросът "е, от какво си толкова уморена", което приемам за белег на прекрасна домашна хармония и семейно щастие. Но пък въпросът "Абе ти кога стана такъв, такова благо дете беше" е на дневен ред. Усещам назряващ конфликт. Благостта явно не ни е семейна черта.
И така, терминаторът с памперс се събуди и аз отново яхвам вълната на задоволството от чудото да бъдеш родител.

# 379
Много ми е интересно тези от Варна при кой ортопед ходиха, че така ни се различават препоръките 🤔

Още от бебе гледам да спи с цял ромпър и без чорапи, никакви 2 части пижами и чорапи. Никой не ми го е казвал, сама реших, че така му е по-добре. Преди като беше по-малък гледах и като пътуваме да е с цял ромпър. Сега обаче идва момента, когато повечето му ромпъри са без крачета и все още не смея да го оставя бос (чувала ни е без крачета) та му слагам едни чорапки, които са му по-свободни. Спането по корем го "оправихме" като му дадох възглавница.
Едно време са обували на децата терлици не само за да им топлят, но и да им боцка вълната, за да стимулира свода (отново информация от ортопед). Калоян е по чорапи в нас от около 3 месеца, станаха му малки пантофите и така и не му взех нови 🤣🤣 (приза за майка на годината идва при мен 🏆 🙇♀). Взех му едни чехли и тях му слагам като ходи в банята или в коридора. Дори сам си ги обува вече.  В нас цяла зима и сега държим 20-22 градуса и не сме променяли въобще дрехите, аз съм зиморничева и все съм навлечвна, но детето винаги е леко (ако питате бабите направо голо) облечен.

Биберона махнах от раз още след НГ, но той го ползваше само за заспиване. Малко след това отказа и млякото (мисля, че има връзка, препоръките на консултанти по сън са ако се маха биберон да се махне и шише с боба - един и същ начин на смучене е). Ядосах се един ден след поредната нощ, в която ставах 272528 пъти да му дам бибата.

# 380
Цвети, колкото ортопеди, толкова мнения принципно. Аз лично само предавам препоръките на ортопеда, който съм посетила с детето и които съм решила да спазвам. От там нататък всеки си избира инфото и какво да спазва, щото всеки носи отговорност принципно за собственото си дете, не за чуждите.
За свода не съм се информирала, но и доколкото съм чела и са ми казвали кинезитерапевтката и рехабилитаторката на детето, той се вдига между 3 и 7 години, та вероятно ще си говорим за това при профилактичния преглед след 3 годишна възраст. Но така или иначе Фурлакис при последния преглед на детето каза, че плоскостъпие няма.

# 381
Биберонът не ме тревожи, той никога не е бил фактор, заспива и без него, но за нощните будения, ми е пръв приятел. Много е скоро след отбиването, не искам и това да му отнемам. Смятам, че сам ще си го изключи.

Танче, честити краченца! 👣👣

Дремките си ги редуцира сам, междудругото се замислих, че може да има връзка с отбиването. 🤔

За пантофите вкъщи и аз имам същата информация като на Рози. От около 2 мес някъде, не ги иска, явно му е топло, не го насилвам. Взех му кроксове и му ги слагам ма бос крак, удобни са му. И бос ходи, о с чорапи, без чорапи... детска работа. Но явно пантофите му бяха мн удобни, защото допреди да му станат малки, не искаше да ги събува.

# 382
Биберонът не ме тревожи, той никога не е бил фактор, заспива и без него, но за нощните будения, ми е пръв приятел. Много е скоро след отбиването, не искам и това да му отнемам. Смятам, че сам ще си го изключи.

Танче, честити краченца! 👣👣

Дремките си ги редуцира сам, междудругото се замислих, че може да има връзка с отбиването. 🤔

За пантофите вкъщи и аз имам същата информация като на Рози. От около 2 мес някъде, не ги иска, явно му е топло, не го насилвам. Взех му кроксове и му ги слагам ма бос крак, удобни са му. И бос ходи, о с чорапи, без чорапи... детска работа. Но явно пантофите му бяха мн удобни, защото допреди да му станат малки, не искаше да ги събува.
Rainbowww много благодаря.
За сега всичко е наред  .
Разходките стават все по интересни.

Във вкъщи му слагам чорапки който не се подхлъзва защото във кухнята са плочки.
Само когато сме на вън е със обувки и то тези на Колев и Колев.
Иначе като облекло боди ,блузка и едно елеченце и анцуг .

# 383
  • Варна
Цвети, при д-р Преслав Пенев ходихме ние, когато Борко стана на 1г. Аз вече имам силен афинитет към млади лекари, когато става дума за тривиални неща и профилактични прегледи. Важно ми е, че знанията са им доста по-пресни и препоръките - според новите медицински данни. Когато водихме Борко на 4м (тогава ли се правеше преглед на таза??) - послушах приятелка за много добър детски ортопед с голям опит (обаче му забравих му името, в клиника Нова), ами той само като обясни, че децата много обичали да ги носят в кенгуру и да спят по корем, реших, че повече няма да се върнем при него. Поне установи, че няма изкривяване и всико му е наред, но като цяло не ми хареса какви съвети даде.  

Инак съм съгласна с Мизъри, че е хубаво всеки сам да прецени кои съвети да спазва и кои - не. Аз лично още от родилното почнах да се бунтувам с даването на вода със захар за жълтеница и така до ден днешен. Интересувам се и преценям според ситуацията. Въобще не гоня перфекционизъм, но гледам тук да споделям инфото, което съм научила и съм се старала да намеря, защото понякога е много трудно и досадно да се рови човек, а и Десинка конкретно беше отправила въпрос. Все пак форума е за това - да обменяме инфо, но и не само - емоции и преживявания също. Heart

Ние днес бяхме при ЛЛ да бият на Борко последната ваксина от задължителните. Решихме да му сложим и за варицела, та ще се наложи да го боцнат още 2 пъти и после чак на 6г. Днес въобще не плака, а очаквах голям рев след последния път. Много ми олекна, направо ми става лошо като дойде време за ваксина. В кабинета на ЛЛ има ехограф и помолихме да покажат бебе №2 на таткото, защото не го е виждал още (в МД Варна нали не пускат бащите). Та беше голям кеф. Simple Smile Това е от нас засега.

Редактирам да добавя една изцепка от днес. Dizzy Face Отидох до ВЦ, ама без да навлизам в подробности реших този път, че не ми е ОК да пускам Борко при мен. Забавих се 4-5 мин, чувах тишина и ми беше доста спокойно, че не се тръшка. Излизам и какво да видя - играе си с котешката тоалетна активно, като в пясъчник. Взел едни кофички нашия и рови в напиканите топки и тръшкули. Пребледнях. Добре поне, че не беше ял. Усети, че се уплаших и като му казах да отвори уста - зяпна с изплезен език и кротува. Joy Влизам в надпреварата за Майка на седмицата. Ако някой може да бие това, ще се радвам да сподели.  Joy

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 14:41 от Jinx_

# 384
  • София
Редактирам да добавя една изцепка от днес. Dizzy Face Отидох до ВЦ, ама без да навлизам в подробности реших този път, че не ми е ОК да пускам Борко при мен. Забавих се 4-5 мин, чувах тишина и ми беше доста спокойно, че не се тръшка. Излизам и какво да видя - играе си с котешката тоалетна активно, като в пясъчник. Взел едни кофички нашия и рови в напиканите топки и тръшкули. Пребледнях. Добре поне, че не беше ял. Усети, че се уплаших и като му казах да отвори уста - зяпна с изплезен език и кротува. Joy Влизам в надпреварата за Майка на седмицата. Ако някой може да бие това, ще се радвам да сподели.  Joy
Готвя и съм дала на Тони една четка за водни бои от нещата по рисуване на сестра му, че са му интересни напоследък. И настава тишина. Обръщам се - не е в стаята, а банята отворена... Намирам го да бърка във водата в тоалетната с четката Joy

# 385
Ох, моето не е за разправяне даже, не знам дали е смешно 🤣
Смених му наакания памперс, оставих го на шкафа... Полегнах на спалнята да го гледам как си играе и съм задрямала. Нататък може да си го представите сами. Мисля, че не беше ял.
Събудих се в момента, в който ми го поднасяше на лицето, и после последва доста чистене и миене 😅

# 386
Цвети, при д-р Преслав Пенев ходихме ние, когато Борко стана на 1г. Аз вече имам силен афинитет към млади лекари, когато става дума за тривиални неща и профилактични прегледи. Важно ми е, че знанията са им доста по-пресни и препоръките - според новите медицински данни. Когато водихме Борко на 4м (тогава ли се правеше преглед на таза??) - послушах приятелка за много добър детски ортопед с голям опит (обаче му забравих му името, в клиника Нова), ами той само като обясни, че децата много обичали да ги носят в кенгуру и да спят по корем, реших, че повече няма да се върнем при него. Поне установи, че няма изкривяване и всико му е наред, но като цяло не ми хареса какви съвети даде.  

Инак съм съгласна с Мизъри, че е хубаво всеки сам да прецени кои съвети да спазва и кои - не. Аз лично още от родилното почнах да се бунтувам с даването на вода със захар за жълтеница и така до ден днешен. Интересувам се и преценям според ситуацията. Въобще не гоня перфекционизъм, но гледам тук да споделям инфото, което съм научила и съм се старала да намеря, защото понякога е много трудно и досадно да се рови човек, а и Десинка конкретно беше отправила въпрос. Все пак форума е за това - да обменяме инфо, но и не само - емоции и преживявания също. Heart

Ние днес бяхме при ЛЛ да бият на Борко последната ваксина от задължителните. Решихме да му сложим и за варицела, та ще се наложи да го боцнат още 2 пъти и после чак на 6г. Днес въобще не плака, а очаквах голям рев след последния път. Много ми олекна, направо ми става лошо като дойде време за ваксина. В кабинета на ЛЛ има ехограф и помолихме да покажат бебе №2 на таткото, защото не го е виждал още (в МД Варна нали не пускат бащите). Та беше голям кеф. Simple Smile Това е от нас засега.

Здрасти.
Тази ваксина за варицела  какви пари е  Ина коя  фирма.

# 387
Искрено ме разсмяхте всички 🤣🤣🤣

Злати, В клиника нова май беше Иванов. Ние ходихме в МД и никак не съм доволна от Маринов, той е млад а съветите му са точно като на ортопед от соца 🤣🤷♀ каквито ги описа ти.
Пистач ти от Варна ли беше или бъркам?

# 388
От Пловдив 🙂

# 389
  • Варна
Хаха разбихте ме Joy Въобще не очаквах такава конкуренция. Трябва да направим редовна рубрика "Гаф на седмицата" и да се хилим.

Цвети, не съм го чувала този Маринов, ама ще знам да не ходим при него, ако се наложи.  Sweat Smile И при младите има с такива остарели разбирания значи, жалко.

Танче, не мога да ти кажа още, не съм ходила да купя, защото поставянето ще е другия месец. Препоръчаха ни за я вземем 2-3 дни преди поставянето и да я съхраняваме в хладилник.

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 07:12 от Jinx_

Общи условия

Активация на акаунт