За бибероните и бутилките обаче не е така и друг път също съм писала за това тук. Има огромна разлика в движенията на челюстите и мускулите на устата при кърмене и хранене с бутилка. Така или иначе вече са на етап, при който за устните мускули, за челюстите е по-добре да пият от твърда сламка, шише с твърд накрайник, отворена чаша. Всичко това е именно с цел раздвижване на езика, изучаване на позициите му и детето почва да пробва в един момент различни начини за звукоизвличане. Вероятно петте минути пиене от бебешка бутилка няма да навредят кой знае колко, но пък в крайна сметка ако ще са пет минути наистина пиене на мляко, защо да не е в бутилка със сламка или твърд накрайник или отворена чаша? Ако отворената чаша е драма заради разливането, бутилката със сламка поне не е. Когато исках да махам на Филип бибероните и го заведох при Цвети Дучева тогава (по повод задължителната профилактика на годинката за зъбите), нейната препоръка беше да се махнат биберон и бутилка заедно, вече не помня кое беше първо за препоръчване, мисля, че беше първо бутилката, после биберона, но ние действахме наобратно, защото виждах, че детето така или иначе се отказваше от млякото.
Аз също съм принципно против бибероните при големите деца (около 3 годишни), защото за мен на този етап е въпрос на грешен и неизкоренен навик, не толкова заради зъбите, но пък в крайна сметка родителят сам си преценя как да действа, процедира и възпитава собственото си дете.
леле