НОЕМВРИйчета 2❤2❤ Тема 7

• 23 162
  • 747
  •   1
Отговори
# 240
Цвети, мъка и за двете е памперс гащи докато се обуят.

# 241
А, Цвети, не се изненадвам за твоята племеница. Аз затова писах, че не правя генерални заключения за влиянието на телевизията върху детското развитие, тъй като не е редно да правя генерални заключения, след като съм наблюдавала само две деца - моите собствени.
Може и да има негативно влияние, но чак да намаля драстично сивото вещество, честно, не съм забелязала.
И все пак съм на мнение, че към екраните трябва да се прибягва само в краен случай.
Определено водят до пристрастяване.

# 242
Може и да има негативно влияние, но чак да намаля драстично сивото вещество, честно, не съм забелязала.

Аз бих се притеснила, ако забележиш, щото това би означавало, че си станала ЯМР. 😀 Единственият начин да се докаже това е именно чрез ЯМР. Гледай сега, принципно бих си играла да ти търся журнали и научно инфо от достоверни източници, както преди време бях пуснала за кравето мляко след годинката и необходимостта от АМ след годинката, но знам, че е безсмислено, щото накрая целият разговор и не визирам само теб ще отиде в посока “всеки сам си преценя”. Не виждам смисъл да си губя времето, труда и нервите след това за “всеки сам си преценя”.

# 243
А, не, бих изслушала, т.е. изчела инфото и моята позиция не е да защитавам тезата, че е правилно малко дете да гледа ТВ, но понякога наистина не разполагам с друга алтернатива.
Защо това е така е дългааа история и не е обект на обсъждане...

# 244
  • Варна
Ох искрено се измсях на
Аз бих се притеснила, ако забележиш, щото това би означавало, че си станала ЯМР. 😀
Joy

Цвети, аз все още не съм се притеснила достатъчно, затова споменах, че евентуално след някой друг месец, ако няма напредък. Иначе той казва някакви думи, но не влага смисъл според мен. Например може да гони котката и да вика "Тати, тати" Grinning Просто не ми се иска да чакаме 2г за първите смислени думи, но няма да бързам и отсега. Може би на 1г7-8м. Ще видим Simple Smile

# 245
Не, че аз не се притеснявам за моето собствено дете, но все пак да кажа, че на познати детето проговори почти на 3 години. В момента е 17-годишен умен младеж..
Но е разбираемо всеки родител да иска детето му да е съвършено. 😉
А по въпроса за ТВ, пиене на АМ и сокчета да каго, че преди два дни говорих с една майко, която ми каза, че захранила бебето си с кисело мляко от втория месец, а във водата слагала една лъжица мед от четиримесечна възраст, защото всеки си гледа детето, както иска, т.е. сам си преценя....🤣🤣🤣

# 246
Първото ми дете навърши 19 години. Когато беше на тази възраст (година и 4-5 месеца), в стаята, в която беше, вървяха денонощно Animal planet и NG. Тогава беше модна идеята, че така ще научи английски. Когато ни се роди второто дете (почти 18 години по-късно), с изненада установих, че глутенът е приравнен към отрова и, че вече не трябва да гледат телевизия, защото късно проговаряли. Съпругът ми, понеже не чете в бгмамам-та, не беше на ясно с новите тенденции и изпадна в шок след скандал, който му завъртях, че е безотговорен родител понеже беше пуснал на детето детско, преди около два месеца Grinning
За протокола: 1 година и 4 месеца, 82 см., 12, 7 кг., казва амам, мама, баба, кака, мими - на биберона, па-па и как-как /на жабата/. Нещото, което ме притеснява - отказва да сочи с пръст. Показва с очи къде е тати, баба, кака и др. Дава 5, показва колко голям ще порастне, на колко е годинки, носи книжки (различава тази за Дорето, от тази за котето или за кучето). Щерката, тази с телевизора, беше   месеци напред на същата възраст. Имам наблюдения, сред децата на площадката, че като цяло доста късно проговарят отпреди едно поколение Stuck Out Tongue Winking Eye

# 247
Хелинорче, не ме разбирай погрешно, в никакъв случай не те съдя, справяш се както можеш, ти си майката и ти си човекът, който избира как да си гледа децата. Просто обяснявам защо не ми се занимава да търся инфо за другите, обикновено аз съм си изгубила времето, а другият човек не е и отворил линка, който съм извадила от журналя на някое научно изследване. Та така.

# 248
Може и да ви се стори безсмислено моето изказване, но смятам, че никой не е наясно как точно влиаее ТВ за проговарянето.
Преди 15 г. някой е решил да напише нещо по темата и решил да каже, че ТВ помага. След години друг е искал да блесне и не е имал друга алтернатива освен да напише точно противополажното.
Така е сигурно с още много неща...Някаква мода.

# 249
Тези 30 думи на 18 месеца е редно да ги разбира или да ги произнася?
Моето, както предполагам и повечето, много разбира, но малко произнася.
Голямото хлапе съм го водила на логопед на 2, защото се притеснявах, че не говори, а пък беше факир с пъзелите, сортирането и изобщо много добър с финнната моторика. По мое мнение логопедите винаги казват, че има нужда от редовни посещения при тях. Така се стекоха нещата, че все пак не го водихме и той си проговори хубаво. Но няма лошо в една диагностика понякога, да се успокои майката, че нещата са наред.
Аз друго се чудя - добавяте ли жълтък към храната 1-2-3 пъти седмично? Също за белтъка много се чудя дали да не добавям и него сегиз-тогиз към храната от детската кухня?

# 250
Мизи, не, не се чувствам обвиняема. Още повече, че мъжа ми е този, който набляга на телевизията, а когато бях бременна с първото дете заяви, че няма да му пуска ТВ до две годишна възраст. 😏
Аз я използвам в краен случай, защото знам, че води дъ пристрастяване и защото смятам, че влияе зле на зрението.
Понякога хората си гледат децата не само както искат, а както могат. Това, последното, се отнася за всичко не само за настоящата дискусия.

# 251
faviana, само 2 дни съм вземала кухня, та не знам колко ще ти е от полза мнението ми 🙄
Най ми е лесно да направя супа ( обикновено с пилешко 🙄) и да ѝ направя застройка, така си е взела и месото, и жълтък в един ден.
На следващия ден ще яде свинска пържола със някаква салата за обяд, но сутринта съм ѝ дала сандвич с яйце и сирене.
И така гледам да има всеки ден месо, млечни и яйца... Но тъй като моето не яде особено и има вероятност изобщо да не опита и да нагъва само хляб, на следващия ден пак предлагам това, което не е яла.

В кухнята, предполагам, има добавено всичко необходимо, нали затова е "детска кухня".

Хелонор, аз те разбирам (и Мизи също Wink ), но в началото наблегна на това, че едва ли не, гледането на тв е полезно Simple Smile.
И първо пита Дух за по-подробно проучвания, после каза, че искаш систематизирано инфо.
В същото време си вярваш, че "преди 15 години някой е казал, че е полезно, после друг е искал да блесне, като е казал точно обратното" - самата ти не вярваш - защо е нужно да те убеждава някой в каквото и да било.

# 252
Ох, не знам вече на какво да вярвам....
Не съм наблягала, обаче, на това, че гледането е полезно. По-скоро не съм забелязала да е вредно в частта с по-ранното проговаряне. И не случайно написах, че не мога да правя заключения само на база на наблюдения върху моите деца.
Но, много задълбах в темата с ТВ....

# 253
  • Варна
Момичета, говорейки за "мода", направо отхвърляте съществуването на модерна медицина. Тук в бгмама за съжаление не сме чак толкова умни, че да създаваме трендове, ние само обсъждаме последните изследвания, документирани от Световната Здравна Организация. Някои потребители са така добри да синтезират тези изследвания в кратки коментари, защото не на всеки му се четат фермани.
Иначе аз лично много мразя израза "Едно време беше така". На мен едно време са ми давали вино със захар против варицела.

# 254
Опа! Simple Smile
Да сменя темата малко аз Simple Smile
Според вас отбиването има ли общо с махането на биберона?
Мисълта ми е, че все още кърмя преди заспиване и след това лапат биберон и заспиват. Дали да се пробвам да махна биберона, или ще е по-добре първо да ги отбия и тогава да го махам?
На мен биберона ми изглежда като естествено продължение след кърменето и някак си не си представям да го махна и да продължа да кърмя

Общи условия

Активация на акаунт