НОЕМВРИйчета 2❤2❤ Тема 7

• 23 155
  • 747
  •   1
Отговори
# 270
Е как да има места, като приети деца не ходят. Всички са доволни - учителите имат по-малко работа, родителите пазят място, а драдината/яслата си взема парите. (Имам доста познати, които са така)

# 271
Ами може да си имат основателни прични, ние не знаем защо даден родител подава документи, приемат детето му примерно септември 2021 година, пък най-после ще го пуска на ясла април 2022 Simple Smile
Може да има достатъчно сериозно основание за действията си. Както впрочем и хилядите други, които го правят Simple Smile

# 272
Може ли уточнение от запознатите по въпроса, тъй като се преместихме в друг град и общината е с други изисквания и малко се обърках от тука прочетеното. Подаваш молба за кандидатстване в яслата да кажем април месец (само тогава може). Детето е прието като класирането се обявява юни месец, но приемат най-рано септември. Та въпросът ми е кога се спира майчинство ? При класирането на детето в ясла или когато реално започне да посещава, което може и да се случи септември, октомври, декември когато аз реша.
Искам още лятото да я пускам преди да родя, но от градината не се съгласяват с обосновка, че пак ще съм е майчинство и не приемат деца под 2г ако майката реално не работи Joy та извън София също има драми по темата.

# 273
По въпроса за ТВ ще кажа отново и за последен път, че а
з лично пускам в изключително редки случаи, когато вече няма накъде. Само не знам какво да правя, щото мъжа ми види ли ми гърба го пуска за няма нищо...
Да, ТВ е създадено за удобство и улеснение на родителите.
Онзи ден говорих с познат, баща на две деца, който каза, че предпочита като се прибере от работа ТВ да работи на детски канали, вместо да му врещят на главата. Достатъчно напрегнат и изморен бил от дългия работен ден....
Повече по тази точно тема няма да се включвам.

# 274
Хелинор, безкрайно грозно е да се съди един родител, защото никой от нас не знае животът на този родител, пътят му до момента, поведението на детето му, семейната ситуация, изобщо нищо не знаем. Аз лично не съм искала да се чувстваш нападната и се извинявам, ако сйм те накарала да се усещаш така. Моята идея беше просто, че е редно да взимаме информирани и отговорни решения за децата си. Ако ти си наясно с това, каква в вредата от екраните и ги използваш - няма да получиш упрек от мен. По скоро реагирах на отричането на въпросната вреда, която е доказана във времето и чрез редица изследвания.

Нуну май всяка община има различна практика. Не мога да бъда полезна, съжалявам

# 275
Ми всъщност, Цвети, и с неходещите в София места няма. 🙃 Това е проблем от поне 10 години и всеки е наясно с него.
Дух, ако визираш мен, щото знам, че визираш мен, аз моите причини съм си ги уточнила с директорката на градината и съм си действала по съответните канали, в т.ч. и като активен гражданин със сигнал към СО, който не доведе до желаното развитие. Ще ти подчертая твоите собствени думи “ безкрайно грозно е да се съди един родител, защото никой от нас не знае животът на този родител, пътят му до момента, поведението на детето му, семейната ситуация, изобщо нищо не знаем”, така че не съм длъжна да сe оправдавам защо и как на непознат човек, аз моето положение си го знам. Пак казвам, на мен са ми неприятни хората, които кандидастват, приемат им децата, държат ги вкъщи незнайно как до първа градинска група или иначе казано ДВЕ години (докато навършат три) и на практика заемат ДВЕ години място на човек, който реално има нужда от него. Даже има случаи детето е прието на държавна, не я посещава, но пази място, и ходи на частна. Еми това е направо безобразие. И с това ще приключа мнението си за градините.

# 276
Теб ли съм визирала? Не знаех Simple Smile Пък и аз в поста си нищо осъдително не пиша, казвам, че всеки си има лични причини Simple Smile И те са също толкова важни и валидни за него, както са важни и валидни причините на останалите родители.
Да бе, разбирам те напълно, то и на мен са ми неприятни именно такива хора, които кандидатстват, приемат ги, не ходят децата им... ма явно за едни може, за други не. Кой както се уреди, дето се вика Wink

# 277
Ми при мен не са лични причини, а административен натиск от страна на директор, за което съм си действала по канален ред. 🙂 Ма пак казвам, нито си ми в къщата, нито в положението, няма как да разбереш.

# 278
Питането ми беше кога се спира майчинство при приемането или при реалното тръгване на ясла? Би трябвало навсякъде да е еднакво това. Моля, който има информация да се включи.
Както и да разбирам, че нямат законово основание да не приемат детето в яслата лятото , защото съм вкъщи и учебната година започва в септември. Къде мога да подам жалба по въпроса?

# 279
Питането ми беше кога се спира майчинство при приемането или при реалното тръгване на ясла? Би трябвало навсякъде да е еднакво това. Моля, който има информация да се включи.
При реалното постъпван в яслата.

# 280
Nunu, при реално посещение на яслата.
Може да му вземаш храна преди да започне реално да посещава, но майчинството не се спира.
Ако го пуснеш на ясла и се върнеш на работа, имаш право на 50% от сумата.

# 281
Благодаря, реално най-рано септември я приемат, но ще се интересувам къде мога да пусна жалба, защото доста ще се затрудня с новородено плюс още 2 деца.

# 282
Когато миналата година подавах документи за Марти, по спомен директорката на яслата ми каза, че имат право да ги вземат след 10 месечна възраст.
Вече всяка ясла си интерпретира нещата както им е угодно. Някои държат да са проходили, други да са без биберон, НО това май никъде не е описано официално или в закон.

# 283
Точно сами взимат решения, директорката се обосновава, че деца под 2 г приемат реално да посещават само ако майките се връщат на работа, иначе не тъй като групите са препълнени и лятото персонала иска да почива. Това, че ще съм с новородено няма значение за тях разбира се, но страшно много ще се затрудня сама да ги гледам. Не виждам смисъл да я задържа вкъщи след като каката така или иначе посещава и ще носи вируси, но където и да се оплача едва ли ще се съгласят.

# 284
  • Варна
Кофти работа, и той най-вече заради хората, които наистина злоупотребяват не с месеци, а с години. И аз имам такива познати, явно за съжаление всеки има. Досега поне таксата сигурно е филтрирала до някаква степен тези случаи, а сега като е безплатно - не си представям.

На мен ми отпадна идеята за кооператива, заради втората бременност. Няма да ми се занимава с такива неща покрай новородено. Та явно ще пуснем Борко на ясла септември, ама ми се иска да е ходил и преди да се роди бебето, за да не е двоен шок. Хем бебе, хем той на ясла. Но още е work in progress плана ..

Общи условия

Активация на акаунт