НОЕМВРИйчета 2❤2❤ Тема 7

• 23 131
  • 747
  •   1
Отговори
# 360
И аз искам да разбера за спането по корем и пантофите ...
Също по-рано, мисля Misery беше писала, че не е ок спането с чорапи, което също силно ме заинтригува. Ако може и тук да влезем в малко детайл, ще съм благодарна (Мъжът ми е много топлолюбив и цяла зима спаха с чорапи, вкъщи е и доста топло лято цяло и едва успях да се преборя да спят босички, поне през краката да успяват да терморегулират)

# 361
  • Варна
И ние водихме Борко на ортопед като навърши 1 годинка и човека каза, че най-доброто е бос навсякъде. И вкъщи и навън. Естествено, доколкото е възможно. То и в нета това пише по последни данни, ако потърси човек.

Относно пантофите, нещо странично се сетих.. Взе да става все по-топло, възрастните се разсъбличаме, обаче децата май са по същия начин като в зимния сезон. И навън го виждам и по разни сторита. Възрастните боси вкъщи, а детето с чорапи и пантофи. Tired Face

Моя мъж днес също, в старанието си да е добър родител, не се усети. Вкъщи 21 градуса, ама се усеща повече, все пак вече си напича хубаво пролетно слънце. Аз съм по потник, той по тениска. Обличам Борко с тънка блуза и тънка долница (като пижама) и той ми вика "Не е ли много леко облечен?" ¯\_(ツ)_/¯ Припомних му да се види как е облечен и сам се facepalm-на.

Едитвам да допълня по въпроса на Kisela_Krastavi4ka за чорапите. Това, което аз знам е, че се намаля кръвообращението, защото все пак малко или много стягат крачето.

# 362
  • Тук... някъде
За босото ходене и ортопеда тук ми беше казал това,което написа и Рози, боса на неравни повърности,за да стимулира стъпалото и свода.
Упражнения ми показа за отпускане на ахилеса и правим всяка вечер след банята. Вкъщи беше все с пантофи,но от близо месец си ги сваля и не ги иска, та шляпа по чорапи. Вечер е с чувал,вътре боса, но едва ли се брои за спане с боси крачета.
При нас сутрин е доста усойно в хола и са си същите температури като зимата- около 22 градуса. Навън я обличам според времето, ако е топло е с тъничко якенце и без шапка или с много тънка, ако е по-студено навличам. Общо взето мъкна половин гардероб в чантата на количката - грейка,тънко яке,тънка шапка,суичър…

# 363
Цялото инфо, което съм написала, ми идва от Фурлакис, а аз за краката му се доверявам напълно, въпреки че имах доста лош опит с него, когато детето беше малко и имахме драми от друг тип. Според него е важно босото ходене навсякъде, то е съвсем логично, защото никой не ходи обут вкъщи. Това, което ми обясни при последната ни среща от чисто профилактичен характер (март 2022), беше, че е важна стимулацията на нервните окончания по стъпалото, за да може мозъкът да подава правилен сигнал за разпределяне на тежестта на тялото върху двата крака. Та не е важно просто движението върху различни повърхности, но и различни текстури. Дори и вкъщи на равен под едно е усещането върху ламинат, друго върху плочки, трето върху килим, четвърто в банята върху мокрите  плочки. Разбира се, всеки ортопед явно говори различни неща, всеки родител сам избира дали да си държи детето вкъщи с пантофи и какви са му мотивите за това. Аз избирам да вярвам на Фурлакис, защото конкретно в случая смятам, че информацията, която ми дава е абсолютно достоверна. 🙂 Относно спането с чорапи обяснението му беше следното: краката ни след цял ден ходене отичат, подуват се, и вместо да си отпочинат, се притискат кръвоносните съдове, което препятства и нормалното кръвообращение, също каза, че ако наблюдавам детето си внимателно, ще забележа, че ако го слагам с чорапи, то инстинктивно ще си махне само чорапите  в съня си.
Та всеки си избира сам инфото и това, на което вярва. Аз вярвам, че ако аз ходя боса вкъщи, не е необходимо и нужно детето ми да е с пантофи вкъщи. За мен лично е нелогично. За навън е друга бира.

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 10:31 от Misery.

# 364
Сега като ви чета май съм сгафила тотално. Аз съм си зиморничева и не ходя бос в нас с изключение на най-горещите дни през лятото.
По тази логика и Мартин е бил винаги с пантофи от началото на декември месец. Много рядко само по-чорапче. Още повече, че сме на първия етаж и пода е много студен.
От край време го слагам да спи с чорапи (без лятото) и досега никога не ми се е събувал. Просто той спи вечно отвит и се притеснявам да го сложа с боси крачета, защото ще е замръзнал. Не мисля, че е опция и да правя много горещо в стаята, за да ляга бос (съответно и отвит). Конвектора в стаята му в момента е на 19/20°, а зимата беше на 22°.
Не споря какво е правилно. Ще гледам да го оставям вече повече по чорапче само, когато си е в нас. Така или иначе когато е на ясла е задължително и с пантофи.
Това беше и причината да започна да го обувам, за да свикне с тях за яслата.

# 365
Ейнджълче, няма сгафил, несгафил, ти си си взела работещо за теб решение спрямо информацията, с която разполагаш.

# 366
Не знам кое е по-по- най вярно, но децата не са умалени възрастни и най-често не е ок да ги приравняване на себе си. Ходенето с пантофи със стабилна пета вкъщи за мен е правилно, защото спомага крачето да не се криви навътре, за възрастни това не е релевантно.
Хубав ден и приятни разходки!

# 367
Faviana, за теб може да е правилно, за мен не е. И факт, детето ми не си криви краката, установено от ортопед без един ден да е носило пантофи където и да било. Затова казвам, че всеки си избира в какво и на кого да вярва и как да действа спрямо собственото си дете.

# 368
И нашият ортопед каза без пантофи вкъщи...
Много е объркващо 😆

# 369
Абсолютно съм съгласна, че децата не са наше копие. Аз и баща му спим завити до брадичката Grinning
И да попитам правилно ли разбирам като казвате боси, имате предвид изцяло без чорап, без терлички, изцяло по босо стъпало?

# 370
  • Варна
M-angel и аз се присъединявах да го оставя да спи бос зимата, но една вечер пробвах и на сутринта крачетата си бяха абсолютно топлички. Blush Спи с чувал с крачета, т.е. не са покрити с нищо.
Фавиана, това с подсилената пета е стара практика. Освен ако детето няма специфичен проблем, то равната подметка е най-доброто нещо след босото ходене.

# 371
Подсилена пета е отзад на глезена, а не долу на подметката при свода. За равна подметка и босо ходене навън на неравности съм напълно За.

# 372
  • Варна
Ясно, аз разбрах съвсем различно нещо Simple Smile Помислих, че става въпрос за обувките с по-висока пета.

# 373
При нас е по-топло, спим на около 24 градуса, но така или иначе, не мисля, че топлината на краката зависят от Т в стаята, по-скоро ако му е топличко на тялото и крачетата са топли. Това поне са моите наблюдения.
Моите спят с нормални тънки одеалца и половината нощ са развити, ама не ги мисля, защото е достатъчно топло. Е, намятам ги де, ама носите крачета винаги са топли, дори да не са завити

# 374
Абсолютно съм съгласна, че децата не са наше копие. Аз и баща му спим завити до брадичката Grinning
И да попитам правилно ли разбирам като казвате боси, имате предвид изцяло без чорап, без терлички, изцяло по босо стъпало?

Аз лично имам предвид изцяло босо краче поне вкъщи. Но моето дете в това отношение си е баш като мен, аз зиме и лете съм боса вкъщи. В началото правех опити да слагам чорапи, но същите се задържаха доста малко време на краката му и накрая реших, че в крайна сметка той сам може да си прецени дали му е топло, или не на краката. В тоя момент забелязах, че краката му реално никога не са студени, за всеобща почуда, че нали смв българи и най-големият ни страх е течението и изстиването откъм краката. Спи също с чувалче с крачета, на босо.
Сега тук е отново моментът да добавя, че всеки родител сам си преценя какво му е комфортно. Ако теб примерно те притеснява на бос крак изцяло, и с чорап е съвсем окей.

Общи условия

Активация на акаунт