Истанбул [тема 56]

• 54 704
  • 748
  •   1
Отговори
# 405
https://www.booking.com/hotel/tr/piport.bg.html?aid=1610704;labe … total;ucfs=1&
Аз резервирах този ' мисля че е с добро местоположение
Беше и доста евтин 100лв на вечер за 5 човека

# 406
Бяхме в Obelisk hotel & Suites, пак там ще отседнем.

# 407
  • Варна и...духом на Босфора
Дики,
Има това,което търсите и в Лалели,но повечето търговци продават на едро.
Чанти и обувки има и на главната,Орду джаадеси,където върви трамвая.Официалните турски рокли,по шарении идат така.Може би,по- изчистени модели ще има в Моловете.
Преди време тук една дама сподели,че беше ходила с дъщеря си и намерили официални рокли,мисля че в Мол Истанбул.
Сега ти може да попиташ водача на групата,те всяка седмица ходят,и си пазаруват,може да те ориентират.
Обувки - мъжки,хубава марка са Kemal Tanca.
Чанти също има преди Капалъто,отвън,но с "туристически цени".
По Истиклял, където може би ще ви заведат от фирмата,също има магазини на световни марки,но не знам с какво време ще разполагате.
Пазарете се! Съвет от мен.Сега в кризата всеки клиент им е важен.

# 408
Малко в страни от темата за пазаруване, извинявам се - по Истиклял червеното туристическо автобусче с Истанбул картата ли се ползва? Предполагам то се движи от началото до края на търговската улица. Ако човек извърви от единия до другия край, връщането може да се окаже трудно Laughing Та, мисля поне в едната посока да ползваме такова трамвайче е май то.

# 409
Малко в страни от темата за пазаруване, извинявам се - по Истиклял червеното туристическо автобусче с Истанбул картата ли се ползва? Предполагам то се движи от началото до края на търговската улица. Ако човек извърви от единия до другия край, връщането може да се окаже трудно Laughing Та, мисля поне в едната посока да ползваме такова трамвайче е май то.
Това е трамвай. С истанбулкарт беше.

# 410
  • Варна
А кои  паркове си заслужава да се посетят за фестивала на лалетата? За Емиргян е ясно, други?

Ако посетите него всички други ще ви бледнеят защото той е в пъти по голям и съответно по разнообразен . Едва ли на друго място ще видите нещо дето не сте видели там. Другото удобно е че има кей за корабчета прhttps://www.google.bg/maps/place/Emirgan/@41.1022021,29.0534934,16z/data=!4m13!1m7!3m6!1s0x14cab987d3e3b1e3:0x3b90e0cb0d4d8021!2zTGFsZWxpLCBLZW1hbCBQYcWfYSwgMzQxMzQg0KTQsNGC0LjRhS_QmNGB0YLQsNC90LHRg9C7LCDQotGD0YDRhtC40Y8!3b1!8m2!3d41.009595!4d28.9554248!3m4!1s0x14caca72c9df22c5:0x4710968450409183!8m2!3d41.1030818!4d29.056018
хем по бързо без трафик , хем красиво - разглежда се половината Босфор с тръгване от удобно място  - Еминьоню(втората къщичка вдясно от моста Галата , срещу египетския пазар ) или от кея до Долмабахче - Kabatas Station все достъпни с Т1.Освен всичко друго има и добри ресторантчета с турска и сеа фууд.
Отсядайки в Лалели всички  най-популярни исторически обекти и пешком и 1 , 2 , 3 спирки на Т1.  Пак там и наоколо има и ''три официални рокли, обувки, чанти и мъжки костюм, риза, обувки'' има и няколко МОЛЛа вече ( от над 80те в града и във всеки има търсените неща) и големи търговски центрове . По Истиклял също има фирмени магазини и на турски и на световни марки.

# 411
  • София
Планирам няколко дни в Истанбул в края на април - ще ходим за първи път и то с децата /на 7 и 12/. Прочетох темата и намерих отговор на повечето си въпроси, но все пак ми останаха някои:

1. Мога ли от някъде да изтегля или пък там на място да взема карта с мрежата на градския транспорт /автобуси, трамваи, корабчета/? Може би от местата. където се купува Истанбулкарт?

2. Чудя се дали да не вземем тротинетките на децата, с тях ще понесат по-лесно целодневното обикаляне, което планирам. Та, ако ги вземем, навсякъде ли ще могат да ги ползват? Пускат ли в градския транспорт и на корабчетата с такива пособия? Алеите в парковете подходящи ли са или са "песъчливи" като в западна Европа? Като решим да влизаме в музей/джамия/дворец дали ще има къде да ги оставим, без да изчезнат?

На предишните страници се споменаваше ФБ група "Истанбул хотели и забележителности", но като я потърся с ФБ търсачката не ми излиза. Може ли някой да пусне линк към нея, за да се присъединя?

# 412
# 413
  • София
Планирам няколко дни в Истанбул в края на април - ще ходим за първи път и то с децата /на 7 и 12/. Прочетох темата и намерих отговор на повечето си въпроси, но все пак ми останаха някои:

1. Мога ли от някъде да изтегля или пък там на място да взема карта с мрежата на градския транспорт /автобуси, трамваи, корабчета/? Може би от местата. където се купува Истанбулкарт?

2. Чудя се дали да не вземем тротинетките на децата, с тях ще понесат по-лесно целодневното обикаляне, което планирам. Та, ако ги вземем, навсякъде ли ще могат да ги ползват? Пускат ли в градския транспорт и на корабчетата с такива пособия? Алеите в парковете подходящи ли са или са "песъчливи" като в западна Европа? Като решим да влизаме в музей/джамия/дворец дали ще има къде да ги оставим, без да изчезнат?

На предишните страници се споменаваше ФБ група "Истанбул хотели и забележителности", но като я потърся с ФБ търсачката не ми излиза. Може ли някой да пусне линк към нея, за да се присъединя?

1. Карта на метро, Мармарай, трамваи - https://www.metro.istanbul/Content/assets/uploaded/%C4%B0stanbul … Haritas%C4%B1.pdf
Такова нещо като карта на автобусите в Истанбул - не съм виждала все още. Хубаво щеше да е да има такава, но предвид колко много автобуси има, явно е трудно.
2. Проблемът тук няма да е в пясъчните алеи, а хълмистия вид на Истанбул и огромното количество хора навсякъде. Споменавало се е за ползване на тротинетки тук, ако не бъркам.

# 414
https://novini.bg/sviat/balkani/708182.   За всички късметлии като нас

# 415
Е как с антитела бе хора....
Де, тоз късмет, да можеше и с антитела 😁
че ние пътуваме 1 сертификат ни е такъв --кой ти го гледа на приложението на телефона само датата да погледнат и край. Вече 3 пъти минаваме точно с антитела ---1 път ни викат важи само за територията на БГ, аз ги питах не съм ли на нея --реално е така проверяват ме след печата влезнал не преди него.

# 416
Взех да сглобявам програмата за края на март - хотелът ни е до султанахмет
ето това измислих, приемам съвети всякакви Simple Smile
Ден 1 Площад “Султанахмет”Света София Дворецът Топкапъ Капалъ Чарши
С какво да допълня първия ден, макар,че той започва наобед ?
Ден 2 Долмабахче ферибот до парк Емирган ( чудя се дали да не го пропусна  и дали ще има лалета на 1 и 2 април?) Таксим Истиклял  Кулата Галата църква Св. Стефан Кварталите Балат и Фенер
Не знам дали ще ни стигне за всичко времето
Ден 3 Трябва да избера някой мол с аквариум и други забавления, защото знам че са няколко такива, другият варинат е в този ден да разгледаме емирган или да допълним с друго

# 417
Само да попитам, по точно да доуточня: С ферибот се ходи от Еминьоню до Емиргян?
И може да се използва Истанбул карт? Деца над колко години се таксуват?

# 418
Само да попитам, по точно да доуточня: С ферибот се ходи от Еминьоню до Емиргян?
И може да се използва Истанбул карт? Деца над колко години се таксуват?
Да' така разбрах
За децата ' не знам
Моите са тийнове и доколкото разбрах няма никакви намаления за входни такси по обектите

# 419
Според официалната информация - деца над навършени  6г се таксуват:

Цитат
- Under 6 years old children can travel without charge on lap. All 6 years and older children must travel at separated seat and must be charged.

Общи условия

Активация на акаунт