Истанбул [тема 56]

• 54 673
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Здравейте,
Нужно ми е мнение за 3 агенции
Visitour, Niramar Travel, Karaci Tours
Тръгване от Бургас.
Коя бихте ми препоръчали?
С Караджъ Турс и аз от София съм пътувала, но допълнителни екскурзии единствено вечеря на яхта съм ползвала с тях. Всичко беше добре.

# 481
  • Пловдив
Караджъ турс само звучат по турски иначе взимат програми за почивки и екскурзии от големи оператори като Емералд,Турс клуб,Онекс и Тез Тур.Иначе аз в Истанбул ще ходя с Турс клуб за 155 лв за 2 нощувки Имат офиси в София,Пловдив и Бургас.

# 482
И аз ще ходя от Бургас за 2 нощувки с Турс.  Сега, като ви чета, се притесних дали ще има цъфнали лалета.  Е, нищо, де. Ще се разходим из Истанбул.

# 483
  • Sofia
... За да реша дилемата се нуждая от съвети, моля за  конкретни агенции, които препоръчвате за Истанбул, както и за съвети отностно индивидуално настаняване-предпочитам хотели или апартамент през airbnb(или поне в кои райони на Истанбул-център да гледам) в централна част, близо до спирки на трамваи и метростанции...
Доста добре сте се ориентирали за всичко, няма да ви предлагам конкретни хотели и локации, нито фирми (всичко това го има обсъждано в последните теми). Съветът ми е относно "със или без фирма" – направете това, което на вас ви харесва повече. Какво избираме ние е без значение. Т.е. на първо място водете се от личното си предпочитание за самото преживяване. Останалото е просто организация.

# 484
  • Варна.
Предполагам, че можете да ми помогнете.
Става въпрос за следното - непълнолетното ми дете ще пътува с ученическа екскурзия до Мармарис. С баща ѝ трябва да направим декларация за съгласие за пътуване без нас. Небходимо ли е в документа да е вписано изрично, че влиза в Турция?
Днес ми казаха, че било нужно Rolling Eyes.

# 485
  • Някъде в Европа...
 slavei4e   , за Караджъ специално за Истанбул, не мисля, че си права. Да не звучи като реклама....Те са основни за Истанбул. Пътуват всеки четвъртък (по основната им програма с 2 нощувки), 3 "потока" са от Бг - от Сф, от Русе и от Варна. Местните екскурзоводи, с които работят са добри. Настаняват в няколко основни хотела в Лалели, като има и други при избор. Предлагат доста допълнителни екскурзии при допълнително заплащане, като при специалните им оферти има и включени в пакета. Включително осъществяват и медицински "туризъм" и осигуряват прегледи и лечение...Дори идват и турски специалисти в България и осъществяват прегледи в техния Здравен информационен център - Медикъл Караджъ...
 Доволна съм от тях...Най-удобни са ми те за екскурзия в Истанбул, от години ги ползвам...

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 08:45 от AIR

# 486
  • където ми е най-добре
След студените снежни дни в Истанбул се завърна слънцето. Последните 2 дни времето беше много хубаво /за сезона/. И въпреки студът, има засадени теменужки. Кипи усилена подготовка за пролетното време. От мен само един залез на изпроводяк

# 487
magoo ме изпревари със слънцето, но все пак ще ви върна малко назад във времето с едни хубави снимки от ИГ. 😂

https://www.instagram.com/p/CbF_ez1AnLv/?utm_medium=copy_link

# 488
  • София
Браво и благодаря на Пепелчето и magoo, че ни зарадваха с тези прекрасни кадри от любимия ни град.
А аз ще Ви съобщя малко новини, които ще зарадват всички любители на пътуванията в Турция, без значение дали пътуват самостоятелно или организирано с тур оператори.
В Турция повечето от covid ограниченията в хотелите могат да бъдат отменени през април, включително раздаването на храна от персонала вместо обичайния бюфет.
Това все още е проект, но вече е в ход, като за начало:
-от 4 март Турция отмени HES кодовете  и PCR тестовете за вътрешните полети между градовете.
Според документа (или по-скоро проектодокумента) 15 артикула могат да бъдат изключени от турския сертификат за безопасен туризъм, издаден на хотели по време на пандемията. Съобщава се, че TGA (Агенцията за насърчаване и развитие на туризма на Турция) вече е уведомила одиторските фирми за промените в сертификата.
Сред планираните промени в сертификата, които са важни за туристите (всъщност това е протокол за туристическа услуга): -Хотелите отново ще имат старата отпреди пандемията шведска маса на самообслужване. Повече няма да има витрини, зад които персоналът раздава ястия на гостите. Туристите също ще могат, както досега, сами да си наливат чай и кафе.
-Ще бъде отменено изискването за сервизи за еднократна употреба, ще бъде отменено и правилото за задължително наличие на дезинфектанти на масите за хранене. Вместо шампоан и сапун за еднократна употреба хотелите могат да поставят нормални дозатори в стаите.
-Измерването на температурата на персонала и гостите ще бъде спряно, ще бъде отменено правилото за голямо разстояние между маси, столове, шезлонги и др. на открито.
-Ще бъдат премахнати въпросниците за "covid правила" на рецепцията, също няма да са необходими информационни материали в стаите и на територията за предпазни мерки, хигиенни методи и други "пандемични" правила, които гостите трябва да спазват.
-Ограничението за 30-минутни сесии в сауни/бани/спа в хотелите ще бъде отменено.
-Изискването за маски за всички ще бъде отменено, като остане само за тези, които са изолирани в стаите си със симптоми.
Очаква се TGA да пусне окончателната версия на документа на 1 април и той ще влезе в сила на 10 април.

# 489
Здравете!

Редактирам си поста - разбрах за лалетата!

Имам два въпроса. Надявам се някой да има отговор!

Как е положението по границите, много народ ли има?

Мога ли да си купя от Турция рози в саксия или на гол корен, които да си внеса?
Знам, че понякога има забрани за подобни стоки. Но нямам представа къде да открия информация.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 11:58 от utro77

# 490
  • В центъра на моретата
Здравейте,
Обмисляме пътуване до Истанбул от 01.04 за 6-7 дни. Пътуването ще бъде със самолет. Виждам, че Турция е отменила сертификатите за сухопътните граници, но за летищата са валидни.
Ние с мъжа ми сме ваксинирани и с бустер. Дъщеря ми е на 14 г. и е с две дози през август 2021 г. (за деца няма одобрен бустер в България). Дали ще бъде проблем това, че няма бустер и че са минали повече от 210 дни след втората доза (както други страни изискват за децата). Другият ми въпрос е относно хотелите - какви са им изискванията за сертификати, както и в градския транспорт се пътува с маски - има ли изискване какви да бъдат?

# 491
  • Варна
Вече 10 - 15 - 20 , че и повече години ТА организират екскурзии и са  доста печени.Доста често с различните автобуси , шофьори и екскурзоводи на една и съща ТА разликата е по голяма отколкото на различните ТА.Даже и почти си оеднаквиха цените. И сами сме пътували с кола и автобус и с ТА с автобус . Напоследък само с ТА - автробуса ни излиза наполовина , хотела също защото ТА ползват отстъпки за групови пътувания които като си индивидуално ги няма.А хотела дали с ТА , дали сами изберете , се тая , те всички са долу горе еднакви - били сме в десетина и даже не ги различавам , само имената различни , и закуските сякаш от един готвач/доставчик правени.Пък и няма да го купувате тоз хотел и все пак е за 2-3 нощувки.Да индивидуален апартамент да наемете е различно , ама и не се знае в каква посока , там  е мнооооого въпрос на късмет.Между пристигането и тръгването си действаме сами и ТА не ги виждаме даже Simple Smile

# 492
... За да реша дилемата се нуждая от съвети, моля за  конкретни агенции, които препоръчвате за Истанбул, както и за съвети отностно индивидуално настаняване-предпочитам хотели или апартамент през airbnb(или поне в кои райони на Истанбул-център да гледам) в централна част, близо до спирки на трамваи и метростанции...
Доста добре сте се ориентирали за всичко, няма да ви предлагам конкретни хотели и локации, нито фирми (всичко това го има обсъждано в последните теми). Съветът ми е относно "със или без фирма" – направете това, което на вас ви харесва повече. Какво избираме ние е без значение. Т.е. на първо място водете се от личното си предпочитание за самото преживяване. Останалото е просто организация.
Така и направих. За момента резервирах апартамент близо до Таксим, от прочетеното в последните теми тук и в друг форум както и в спомената тук фейсбук група разбрах, че като локация е ОК.
Планувам купуване на Истанбулкарт от автогарата на пристигане, придвижване до Таксим, обяд, настаняване и излизане на разходка и опознаване на околноста. Следващите два дни(събота и неделя) са изцяло свободни и ще опитам да направя програма, желая да вместя основните забележителност- Света София, Долмабахче, ТопКапъ, Султа Ахмед, Свети Стефан.
Корабче по Босфора с разходка в азиатската част на Истанбул.Пиер Лоти, Сапфир и watergardan евентуално...

# 493
  • София
хотела също защото ТА ползват отстъпки за групови пътувания които като си индивидуално ги няма
Теоретично е така и наистина ако отида самостоятелно в същия хотел, ще ми поискат повече пари. Но винаги сме намирали малки хотелчета на много по-добри места от Лалели на цени като тези от агенциите. С тази разлика, че оставаме повече дни и не се съобразяваме с група. Обикновено последния ден стоим до следобед, а не тръгваме след закуската.

wwwrrr, възможно е от автогарата да има безплатни шатъли до Таксим. Попитайте в автобуса.

Diki, дъщеря ми не е пътувала сама в Турция, но съм правила такава декларация. По препоръка на нотариуса съдържанието беше горе-долу следното: "Еди кои си сме съгласни дъщеря ни ... с ЕГН ... (без паспортни данни) да пътува извън страната без придружител до навършване на пълнолетие." С такъв текст документът става универсален. Така ходеше при сестра си в Германия без никакви проблеми. По принцип декларацията е за пред български власти, а не за пред турските. Затова е на български език. Но е възможно за Турция да има някакви специални изисквания.

# 494
  • Варна
Караджъ турс само звучат по турски иначе взимат програми за почивки и екскурзии от големи оператори като Емералд,Турс клуб,Онекс и Тез Тур.Иначе аз в Истанбул ще ходя с Турс клуб за 155 лв за 2 нощувки Имат офиси в София,Пловдив и Бургас.

Скрит текст:
„Караджъ Турс” е oснована през 1998 г. в Истанбул и е член на TURSAB, БАТА, АБТТА, IATA. През 2004 г. „Караджъ Турс” разширява своята офисна мрежа в Турция, България, Македония и Хърватска. Днес фирмата работи с над 1500 агенции, които предлагат продуктите й.
От самото създаване на „Караджъ Турс” до днес, прогресивното й развитие я нарежда сред най-утвърдените имена в туристическия бранш. Смело можем да твърдим, че това се дължи на нашите упоритост, креативност и професионализъм. Ние държим на развитието и обучението на кадрите си, според тенденциите на световните пазари! Над 100 партньора, над 1500 турагента и туроператора от целия Балкански полуостров и Европа ни се довериха и избраха да работят с нас!
Караджъ Турс предлага екскурзии в цял свят. Имаме чартърни програми в Египет ,Тунис, Мароко и Турция, обиколни турове из Централна Европа, Гърция, Сърбия, Македония, Румъния , Италия, Испания и Франция, Чехия и др.; летни почивки в най-красивите и предпочитани курорти на световно ниво"
Да не звучи като реклама, ама дали предлагат екскурзии на фирми с няколко офиса в България?

Не знам дали правят отделни групи от Бургас или хората от Бургас се качват във варненските автобуси. За варненския офис мога да дам само положителни отзиви.
Пътували сме многократно с тях. В последните години пътуваме сами, за да имаме възможност за по-дълъг престой. Колкото до цената, не е проблем да се намери на добра цена хотел и при самостоятелно пътуване. Ако обаче пътувам за две-три нощувки, бих тръгнала отново с тях, за да спестя на ММ шофирането, а и да спечеля време, тъй като с ТА пътуваме винаги нощем.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 19:12 от beljata

Общи условия

Активация на акаунт