Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпросче за осигуряването във фонд "Гарантираните вземания"

 • 682
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 042
Здравейте, ще се опитам да обясня максимално ясно какъв е проблема. Дано някой ми помогне. Praynig

На базата на чл.7 от Закона за Гарантиранитете:

Чл. 7. Гарантираният размер на вземанията, произтичащи от трудови правоотношения, не се изплаща на работници и служители, които към момента на началната дата на неплатежоспособността, съответно свръхзадължеността, посочена в решението по чл. 6:
1. са съдружници в търговското дружество;
2. са членове на органите за управление и контрол на търговеца;
3. са съпрузи и роднини по права линия на търговеца - физическо лице, или на лицата по т. 1 и 2.


реших, че за служител, който е роднина по права линия на работодателя /ЕТ в случая / не се дължи осигурителна вноска във фонд ГВРС.
Така ли е наистина. newsm78

И другото, което искам да попитам. След като за този служител не се дължи такава осигуровка и в Декларация обр.1 - Данни за осигуреното лице е попълнено

в т.12.4 - 0 т.е. работодателя не дължи вноски по Закона за гарантираните вземания за съответният служител.  В същата декларация т.29 и т.30 не са попълнени. В обяснението на гърба на декларацията пише, че тези точки се попълват само за лица работещи по трудови правоотношения, ако в т. 12.4 е попълнено 1 т.е., че работодателя дължи вноска по Закона за гарантираните вземания и лицето не попада в кръга на лицата по чл. 7 т. 1-3 от Закона за гарантираните...........

В случаят служителят за когото се подава съответната декларация е роднина по права линия на работодателя .

Е тогава, защо от НАП ми връщат тази декларация, защото не са попълнени т. 29 и т. 30 !? Имат ли някакво основание!? Трябва ли някаква допълнителна декларация да се подаде някъде!?

Незнам дали обясних добре Embarassed. Дано да ме разберете и тези, който са по-наясно с тези неща да ми отговорят.

# 1
 • Мнения: 728
Като са ти върнали декларацията пратиха ли и писмо. На мен винаги ми пращат писмо и там има телефон, на който можеш да се обадиш и да попиташ. Това, което аз съм забелязала е, че не винаги е ясно защо дадена декларация е върната. Често пъти има грешка в програмата, особено, ако ползваш версия под Уиндоус.

# 2
 • Мнения: 3 042
Декларацията я подавам на хартиен носител, защото фирмата има само 2-ма служители. Върнаха ми я с препоръчано писмо. В него пише да изпратя коректни данни по Декларация обр. 1 - Неуточнени са т.29 и т. 30 / и в самата декларация в/у тях с молив има въпросителни/. Телефон за контакт няма. Ще отида лично да проверя как стоят нещата, но исках да знам дали не съм збъркала някъде.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 687
Не става ясно дали за другия служител на фирмата се дължат осигуровки за ГВРС, но ако това е така, в т.12.4 попълваш 1 и за "роднината", т.к работодателят в този случай дължи вноски за този фонд (за другия служител). Т.29 и т.30 не попълваш за "роднината".
Можеш да си изтеглиш програмата за персоналния регистър (Ro2006), по-лесно се попълват декларациите и имаш възможност да правиш проверка за грешки в сайта на НОИ.

# 4
 • Мнения: 3 042
 Благодаря!  bouquet

Фирмата се състои от собсвеникът /който съм имала предвид като споменах 2-ма служители/ и служителят, който е роднина по права линия на собственика.
И за двамата не се дължът  осигуровки за ГВРС.

 От къде мога да си изтегля програмата  за персоналния регистър (Ro2006)?

# 5
 • София
 • Мнения: 74
реших, че за служител, който е роднина по права линия на работодателя /ЕТ в случая / не се дължи осигурителна вноска във фонд ГВРС.
Така ли е наистина. newsm78


В случаят служителят за когото се подава съответната декларация е роднина по права линия на работодателя .
Трябва ли някаква допълнителна декларация да се подаде някъде!?


Така е. не се дължи осигуровка по ф.ГВрС - Подава се допълнителна декларация - още в началото - с която декларираш че във фирмата има служител който не подлежи на облагане с вноски по ф.ГВрС


# 6
 • Мнения: 3 042
Niki-02 , каква е тази декларация /сигурно е някакъв образец newsm78/ и къде се подава?

# 7
 • София
 • Мнения: 74
Чл. 20. (В сила от 1.01.2005 г.) (1) Работодателите са длъжни да внасят задължителните месечни вноски във фонда за работещите при тях по трудово правоотношение работници или служители, с изключение на лицата по чл. 7, т. 1 – 3, докато те притежават съответното качество.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 117 от 2005 г.) Работодателите са длъжни да декларират еднократно пред съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите поименно работниците и служителите, притежаващи качества по чл. 7, т. 1 – 3, при сключване на трудовия договор с тях или към момента на възникване или промяна на съответното качество.

Точно такъв образец търсих но нещо из нета не намирам - подава се там където подаваш  всеки месец и декларациите за осигурените лица. А самата декларация мисля че се казваше декларация член семейство или нещо от сорта- ще поразпитам по- запаознатите

# 8
 • Мнения: 3 042
Благодаря! Ще я потърся тази декларация. През септември е трябвало да подам тази декларация , но съм го изпуснала този момент Embarassed. Явно за това ми е върната и декларацията обр. 1 за септември. За октомври още не съм я подала. Ще оправя нещата.

Още веднъж благодаря на всички, който ми писаха!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт