Отговори
# 165
Ами не знам, в РББ ми дадоха задължителни застраховки Имот и Живот като условия, а лихвата ми обясниха, че може да бъде между 2,5 и 3,3 процента, като ако подам искане за кредит, тогава могат да ми кажат точна лихва. Аз обаче не исках да подавам още едно искане за кредит. Така че ми направиха план на 2,5 % и накрая ГПР то е почти същото, като в ДСК. Сигурно защото има допълнително такса за сметка 6 лв. и застраховки. Както и вноската в РББ при лихва 2,5 % беше същата като в ДСК с лихва 3,54. %. Даже питах дали няма объркване - нямало. Тоест на теория, ако реша за РББ и там впоследствие ми предложат по-висока лихва от 2,5% даже може вноската и ГПРто да надвишат това в ДСК.
Аз от собствен опит съветвам всички да искат погасителни планове и оферти за вноски с намаляваща лихва и да забравите за лихвения процент. Истината е в конкретния погасителен план. Ние избрахме банката с най-висок лихвен процент по оферта. Числата под линия на погасителния план при тях бяха най-ниски. Настоявайте и за оферти с намаляваща лихва, особено за по-дългосрочни ипотеките. Служителите се ослушват и май не обичат да дават такива оферти - и има защо Wink

# 166
какво имаш предвид под "оферти с намаляваща лихва"

# 167
Има предвид не анюитетни, а намаляващи вноски вероятно.
Иначе аз проиграх сега на Кредитния Калкулатор Моите Пари разликата във вноската, ако съм на лихва 3,5% и ако съм на лихва 2,5 % и разликата между двете вноски е 30 лева. Уж сложих всички годишни и месечни такси и чудеса. Предвидих и застраховка имот.

# 168
  • София
prolet_inchen , ако при 3,5 ми излиза същотот ГПР, като при 2,5 + Живот, ще избера второто. Застраховката е важна, особено в днешните несигурни времена. Лихвата може да се вдига, но вноската на застраховката ще е постоянна или намаляваща в зависимост от договора.

# 169
  • София
prolet_inchen , ако при 3,5 ми излиза същотот ГПР, като при 2,5 + Живот, ще избера второто. Застраховката е важна, особено в днешните несигурни времена. Лихвата може да се вдига, но вноската на застраховката ще е постоянна или намаляваща в зависимост от договора.

И аз така мисля.

# 170
Здравейте, насочила съм се към банка ДСК за тегленето на ипотечен кредит, но прочетох доста коментари против нея..  само че не разбирам защо ??? Възможностите са ми между нея и Обб, като аз клоня към нея защото ми предложиха предварително одобрение, а и заплатата ми се превежда там.

# 171
  • пустинята Гоби
Няма лоши коментари за ДСК, банка като банка. На мен ми предложиха неизгодни условия, а съм с добра заплата и уж преференциални условия там. Какво хубаво да кажа за подобно предложение? Иначе съм им клиент от 15 години.

# 172
Аз лично изобщо не харесвам ДСК. Вэв всеки един клон, в който съм била през годините отношението венаги е лошо и все намръщени служители. Там имам единствено студентски кредит и като свърши никога не бих отишла там отново.  Исках да си преместя кредита в друг техен клон, тоест да ми е основен обслужващ някой по-близэк до мен, защото от преди 12 години отдавна не живея в този квартал. Е ходих на три места и така и не успях да се преместя. Една служителка ми заяви: Е какво има да се местите. Като имате кредит само плащате и това е. Какво има да правите. Пълен деспотизъм при тях.

# 173
  • София
Аз лично изобщо не харесвам ДСК. Вэв всеки един клон, в който съм била през годините отношението венаги е лошо и все намръщени служители. Там имам единствено студентски кредит и като свърши никога не бих отишла там отново.  Исках да си преместя кредита в друг техен клон, тоест да ми е основен обслужващ някой по-близэк до мен, защото от преди 12 години отдавна не живея в този квартал. Е ходих на три места и така и не успях да се преместя. Една служителка ми заяви: Е какво има да се местите. Като имате кредит само плащате и това е. Какво има да правите. Пълен деспотизъм при тях.

Така е. Там са бавни, неорганизирани и неинформирани. Дори не знаят, колко им е таксата за теглене от банкомат. Пълна малоумщина.

# 174
  • София
Аз съм много доволна от моя консултант - винаги адекватна на всички въпроси. Досега не ми се е налагало да чакам или да не знае някой отговор. Но това си е до специалист Simple Smile. В крайна сметка както за банките, така и за всяко нещо си има плюсове и минуси, а също и хубави, и лоши мнения.
Аз например не съм доволна от Алианц, но това си е мое мнение. Малко е оффтопик, но коя банка препоръчвате за фирмена сметка и обслужване? Може и на ЛС.

# 175
  • пустинята Гоби
Моят кредит е в РБ, но и тук не позволяват местене в друг клон. Което не пречи да се погасява предсрочно, в клон по мой избор.

# 176
А как всъщност се случват нещата, когато стане ясно, че банката, която сте ползвали до момента, не ви дава оптимални условия и се насочите към друга банка. Изисква ли се да мине период, напр.месец-два, в които да се превежда заплатата ви в новата банка и тогава да усвоите кредита си. В този случай имате една дебитна карта, по която получавате заплатата си и друга за обслужване на кредита или е една и съща?

# 177
  • пустинята Гоби
Като си харесаш банка си местиш превода на заплата в нея. Не е нужно да минава време, нали носиш бележка за доходите. Просто си правиш сметка за превод на заплата.

# 178
  • София
Зависи от банката. В Пощенска изискаха на майка ми и документ от работодател, че се съгласява и ангажира да превежда по новата сметка еди каква си сума. И това, защото я накараха да си премести потребителски кредит към тях, заради наследствен ипотечен.

# 179
Ако условията в твоята банка менте удовлетворят, както беше в моят случай, когато теглих ипотечен кредит през 2015 от Алианц. Условията тогава бяха добри, но след две години лихвите във всички банки паднаха включително и в Алианц и аз поисках да преподпиша на нова лихва,те отговориха че тези лихви са за нови клиенти и единственото което могат да ми предлагат е рефинанс...тоест за преговори не може да става дума... бях крайно недоволна че лихвата ми е 5.1 а Гпр мине 5.5 може и повече да е било не помня точно вече и за близо 70 хил. връщах дабъл...затова отидох в ЦКБ в която рефинансирането е безплатно и подписах на 3...така на кредит от 70 хил връщам 83 като намалих годините и увеличих вноската с 40лв...
Та на въпроса ако не те устройствата условията можеш да рефинансираш.В някой банки не е задължително да ти минава заплатата от там. Ако пък искаш напълно да смениш банката я сменяш без да е необходимо да се чака някакво определено време.

Общи условия

Активация на акаунт