Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

• 56 070
  • 1 571
  •   1
Отговори
# 150
  • Бургас
Немалка част от завършилите в чужбина се връщат като част от чуждестранна фирма. Т.е. работили са в чужбина за фирми, които имат филиали тук или в съседните държави и тук се връщат на добра позиция. Хем знаят местния език, хем знаят местния манталитет.

# 151
В който и град да отиде, девойката трябва да има понятие от съдържанието на позицията за която кандидатства, не просто да се набира за всяко място, в чието заглавие пише "мениджър" Wink Разликата в "топ университетите" е, че хората дето са ги избутали излизат по-ориентирани за това как и каква работа да търсят, как да се представят и въобще как да пристъпят към търсенето. Тези неща може и без топ университет да си ги научиш, помага.

# 152
Разликата в "топ университетите" е, че хората дето са ги избутали излизат по-ориентирани за това как и каква работа да търсят, как да се представят и въобще как да пристъпят към търсенето. Тези неща може и без топ университет да си ги научиш, помага.

Разликата е, че ако кандидатстват в някоя малка фирмичка изобщо няма да ги вземат, защото шефът няма да иска някой с претенции, с тенденция скоро да напусне, със самочувствие и очаквания. Но пък ако кандидатстват в топ работодател (топ като изисквания, защото и Макдоналдс е топ в някакво отношение) ги викат задължително на интервю, за разлика от много други. А на интервюто вече се гледа кой какво може, но всеки с опит знае, че да ти дадат шанс е най-трудното.

# 153
Тези от топ университетите не кандидатстват в малки фирмички нито в страната на университета, нито в родината си.

# 154
Тези от топ университетите не кандидатстват в малки фирмички нито в страната на университета, нито в родината си.

Да, защото хем не са им таргет, хем знаят, че там не ги чакат с отворени обятия. Тоест има единомислие - и те не искат, и тях не ги искат. Така си е, спор няма. Те кандидатстват там, къде ги искат и имат бонус от образованието си, а после ще имат и високи доходи.

# 155
Точно затова се зачудих защо се коментира вариантът.
Иначе за КПМГ у нас съм чувала, че някакво дете от топ чужбински университет (забравих кой) отива на интервю и му предлагат заплата 1000 лв, годишна индексация и след 1-2 години може да я вдигнат с 20%. Това е по времето, когато аз взимах 900, преди 3 години. Та и в топ университет да си учил, и към топ работодател да се насочиш, пак не е сигурен добрият професионален старт.

# 156
Ми някак се завъртяха нещата и стигнаха до тук.Така става с метода на минималните нараствания - тръгваш от някъде и всяка следваща стъпка има връзка с предната, ама ако ги елиминираш се чудиш как от точка А се е стигнало до точка Б Grinning Та и тук така - някой споменава едно, друг се хваща за него и доразвива на някъде, трети пак така и...

# 157
Големите 4 изобщо не дават големи заплати, поне не в България и поне не на средностатистически одитор. Да не кажа по-силна дума, защото имам преки наблюдения.

Малко изплискахте легена от болногледачи през корпорации до чужди топ университети…

София мизерен град няма да коментирам, може би прескачайки спалните чували на бездомниците в Париж или вдъхвайки свежия аромат на конски фъшкии в центъра на Виена е несравнимо, като усещане, но все пак. Корпорациите, които имат операции в Бг изнасят тук по-ниските си позиции. Обикновено висшия мениджмънт не е тук, но пък ако се докопаш до директор и взимаш 10к ти е все тая. Та да, корпоративен свят в смисъла на Уол Стрийт нямаме. Обаче и да почнеш на 50 на ентри левъл с двайсетгодишните пак не е гот. Дипломата, от където и да е не е гарант за нищо, а често може и да пречи - аз съм си спестявала магистратура при кандидатстване с цел да не съм овъркуолифайд. Много хора го правят. Но човек трябва да избере нещо и да се фокусира там. Аз бих се преместила в някой по-голям град с повече възможности и бих търсила работа с езици - ако правилно помня владее английски и руски, докато карам някой квалификационен курс по дигитален маркетинг. С програмиране съветът ми е - не се захващай. Аз съм го завършила и, като не е твоето просто не е и толкоз.

Примерите за пенсионери болногледачи в чужбина бяха толкова неуместни, че…. Млад човек да се затвори да бърше нечий задник 24/7 за мижави пари и да яде това, което сготви сам…. Ако ще и 20к да дават пак няма да ида.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 12:24 от Iseis

# 158

Iseis , какво имаше предвид по повод одиторите, че не стана ясно?

# 159
Че не взимат заплатите, които повечето хора си представят. Не по принцип, а в големите 4 в България.

# 160
Имам приятелка, която е завършила "Маркетинг" във Варна, в същия ВУЗ. Никога не е работила това. Започнала е като счетоводител в кантора, след това в две търговски фирми като единствен счетоводител, а по настоящем вече повече от 10 години има собствена кантора. Затова препоръчвам на девойката да следи обявите на счетоводните къщи и да се насочи към тях.

# 161
Специално в големите 4 стълбицата е ясна и еднаква за всички без опит. Ако ще и от луната да идваш, почват от junior, първите години си черноработник и забравяш какво е свободно време. В същото време, единственото конвертируемо умение, което придобиваш е, че ставаш бог на екселите. Струва си, ако си убеден, че това е твоето и си готов да вървиш по стълбицата и след 15-20 години да станеш съдружник. Който си мисли, че ще поработи там и после ще премине в корпоративните финанси, по-добре да не го прави.
Плащат сертифицирането за ACCA, но имаш график за завършването. А ученето е сериозно. Ако не вземеш някой изпит, после си плащаш сам следващите явявания, защото все пак трябва да се сертифицираш. Накрая си посветил 5 години на учене за сертификат, който освен за одитор в големите 4 и да си го напишеш на визитката, за нищо друго не ти върши работа, защото е много специфичен. При това, една година да не си платиш таксата към асоциацията и все едно нямаш сертификат и никога не си учил за него.

# 162
  • София
Някой има ли идея как се изчислява заплатата на държ. служител - с определен ранг в ДХ, посочен е и широк диапазон в конкурса ? Искам да се ориентирам /мотивирам/ преди подготовката за изпита. Още чакам решение дали съм допуснат.

При единствения ми опит си спомням че ми показаха едни таблици, но беше в ЧР отдела им.
 В момента работя иначе - но няколко години нямаме осезаемо актуализиране на заплатите въпреки инфлацията... при вас не знам как е.

PS: Ако ще сменям сегашната - мисля да пробвам и на други места...
За ИАОС знам че е тегаво, но за РИОСВ как са нещата?
Старши експерт
Специализирана администрация / Дирекция "Контролна и превантивна дейност" / Отдел "Превантивна дейност"
Регионална инспекция по околна среда и водите - София
 https://iisda.government.bg/competitions/competitions_list/compe … 44s7bM55ot34cBQ9Q
2.
https://iisda.government.bg/competitions/competitions_list/compe … tUmk5p5Ep4UBxvswE

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 13:52 от Starrydream

# 163
Щях да напиша, че за година и малко ми качиха заплатата от 900 на 1250 и от началото на пандемията не е пипана. .и осъзнах, че това начало беше преди две години.
Преди някой да каже да говоря - говорих. Отговорът е не. А аз нямам навика да повтарям, когато виждам нежелание, плюс това не виждам с колко може да ми вдигнат заплатата, че да си струва неудобството - за 50 лв да се налага да споря и после да ми напомнят периодично, ако нещо съм забравила, че все пак са ми увеличили заплатата - за мен не си струва.

# 164
Чета, чета...Желание, изисквания, амбиции са хубави думи, но всеки ден трябва и да се яде. Аз бих търсила да се закача за нещо, близко до желаното. Тоест офис. И в течение на времето бих се оглеждала за друго, в същата или друга фирма.
Освен това, може искрено да вярваме, че сме много добри в нещо, но реалността да се окаже друга.

Общи условия

Активация на акаунт