Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

• 56 093
  • 1 571
  •   1
Отговори
# 180
Погледнах обявите в джобса за Разград. За търговски представители има няколко атрактивни. Мисля, че отговаря на изискванията в тях и би имала успех.

# 181
Ако има книжка…

# 182
..... Примерите за пенсионери болногледачи в чужбина бяха толкова неуместни, че…. Млад човек да се затвори да бърше нечий задник 24/7 за мижави пари и да яде това, което сготви сам…. Ако ще и 20к да дават пак няма да ида.
Няма да идеш щото ти е широко около врата, имаш професия, сигурни доходи, кариера и уреден живот. И аз сега не бих отишла. Не си човек без никакъв стаж, без пари, със знания от преди 5-6 години, откъснат от бизнеса, със "сертификат по английски", нали... С интерес ще следя Виолет, любопитна съм как ще се справи и ѝ желая успех. Двете ми племенници са малко по-малки от нея, още са студентки и не са спирали да работят още от гимназиите им. Едната взима маса пари като сервитьорка в известна кръчма. Преди Ковид времето беше хостеса в Хепи , с 60 лв на ден, сега само бакшишите са ѝ доста повече. Другата работеше в Еконт за по 1300лв.

......След това получих предложение за кратък работен стаж в университета - 1 месец, за който имам подписан договор. Отделно от това работих 3 месеца като маркетинг - асистент в строителна фирма.
В Свищов завърших само обучение на английски със сертификат.
Знам, че за ръководните позиции в маркетинга се изисква много опит и отлично портфолио. .....

Защо си работила само 3 месеца като маркетинг асистент?

Смешни сте ми с ужаса ви от болногледачеството. Аз гледах майка ми, със сериозна деменция и други проблеми, да тежко е, ужасно е, и когато вече не можех да се справям я дадох в дом. Там какви хора мислите че работят? Второ качество ли? Или са някакви изроди и ненормални? Пуснах ви линк с обяви в една случайна агенция от интернет. Числата са 1600 и 1500 лири, с всичко осигурено. За 3 месеца човек събира 4к и се връща, голяма работа. Е, трябва да си със силна психика и физика, а и не всеки е достатъчно мотивиран. Много са съгласни да си мизеруват и да си мечтаят.
Като болногледачка не съм работила, но като млада работих в Норвегия 6 летни сезона като камериерка. Въпреки че съм с добро образование хаха Работата беше супер успокояваща, работиш механично, слушаш си музика, спокойно, няма стрес, няма проблеми. И взимах космически пари. Изплатихме си кредитите, оправихме си живота напълно. Изкарах дори два курса онлайн, които после ми бяха полезни.
Освен финансовата страна има и много други, Запознаваш се с хора, чужди култури, пътуваш, научаваш чужд език. Честно казано, предпочитам дупка в биографията си и работа като чистачка в чужбина, както е сега една моя съученичка, пред това да взимам през февруари 2022г. в София - 1250 лв заплата и да плащам 500лв наем. А, мерси.... Въпреки "дупките" ми в биографията след всяко връщане успявах да си намеря нова работа или се връщах на старата. Безработна съм стояла не повече от месец. И сега след 16години тук вече съм с доста прилична кариера и заплата. "Дупките" не ми попречиха, напротив - помогнаха ми, и то много, но това е друга тема.
Като я чета Виолет обаче ми се струва, че (все още) не е достатъчно гладна и притеснена. Работа има и в БГ и то много.

# 183
FB680797BGM Здравейте! Уважавам мнението Ви, но не го споделям. Явно сте останала с грешно впечатление - започнах първата си работа на 16, работила съм на различна места дкато бях и ученичка и студентка.
Не намирам някоя професия за срамна, но не споделям мнението Ви, че е по-добре да съм чистачка. Защо така съм учила, защо съмс е старала толкова? Ако съм искала да стана чистачка, нямаше да уча четири години и да изкарвам отлични оценки. За да имам добро бъдеще. Стъпка по стъпка вярвам и Ще го изградя отново. Какви умения мога да развия като чистачка? Мисля, че има по-градивни неща, които искам да постигна като умения. Явно доста ме подценявате, това си е Ваше право. Ето за Вас е било супер да работите като камериерка и Ви е било спокойно. Чудесно. Аз обаче искам нещо различно, искам да надграждам нещата. Толкова години едно и също нещо не мисля, че ще ме обогати с нещо интелектуално. Това си е моето мнение и на никого не го натрапвам. Чудесно е, че имате толкова страхотен живот. Всеки си има различна пътека.
Никой не казва, че работа няма - но когато има голяма дупка в CV - разбираемо е да не си атрактивен за хората, които подбират персонал.

А относно колко съм притеснена и гладна ... това Ваше изказване е ... ще кажа само цинично и ще спра до тук.
Искрено Ви желая да имате здраво и цяло семейство и да не изпитвате това, което изпитвам аз. Hands Pray

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 23:55 от Анонимен

# 184
Някой има ли идея как се изчислява заплатата на държ. служител - с определен ранг в ДХ, посочен е и широк диапазон в конкурса ?

Някъде по-назад бях писал, че заплатата се определя съгласно вътрешните правила на институцията и зависи силно от нейния бюджет, а в по-малка степен - от предходния опит на кандидата. За ИАОС и РИОСВ по груба преценка вероятно ще бъде някъде по средата м/у посочните в обявата прагове.

[/quote]
Винаги съм си мислила, че е обратното, понеже, когато не работиш в момента, можеш да започнеш работа веднага. Пък и, ако работя в момента, не съм склонна на отстъпки, които бих направила, ако съм безработна.
[/quote]

Ако нямаш добро обяснение относно това защо не работиш, те гледат с подозрение, тъй като някои от възможните причини могат да бъдат, че не ти се работи, или пък си прекалено "бъгав", съответно последният ти работодател ти е показал вратата.

# 185
Пак ли дойде време да си мерим заплатите и уменията и чий труд е достоен за уважение?

# 186
Чета, чета...Желание, изисквания, амбиции са хубави думи, но всеки ден трябва и да се яде. Аз бих търсила да се закача за нещо, близко до желаното. Тоест офис. И в течение на времето бих се оглеждала за друго, в същата или друга фирма.
Освен това, може искрено да вярваме, че сме много добри в нещо, но реалността да се окаже друга.

+100
И не само за да се яде. Просто ако си безработна ставаш парий в очите на всички HR-и. Съвсем друго е ако в момента работиш и търсиш нещо друго. Затова първо трябва да се качи на някой влак, кой да е, пък после ще мисли да се прекачва.
Това е безумно, дано не е (съвсем) вярно. Не, че не разбирам подобна "логика", но... Какви са тия предразсъдъци? Нали уж интелигентни хора би трябвало да са  ейчарите (повечето), а не ограничени? Напускала съм веднъж без да имам работа - условията бяха кошмарни там, където напуснах, а аз бях млада и самоуверена, намерих си бързо не една, а 3 работи наведнъж, даже на БТ не се бях записала. Сега още не съм напуснала, но обмислям как да продължа професионалния си път след второто майчинство. Не ми се връща в сегашната ми фирма - станало е доста неприятно като атмосфера, слабо заплащане и непосилен обем работа, не, че преди беше лесно, успях и да се наложа, но на същата позиция не бих продължила, дори да нямах малко дете. Няма как и с него на този етап там, а и не искам вече толкова натоварване, пък заплатата всъщност се е намалила без изгледи за увеличаване, както стоят нещата (освен с 50 лв., което по-добре без, за да не му викаме "увеличение" изобщо...). Обмислям и за генерална смяна на сектор, поприще и т.н., но ще видим дали ще пробвам действително, може междувременно някъде да ме "дръпнат" по стари местоработи или настоящи контакти в същия сектор, при предното майчинство точно това се случи ("стар" работодател беше научил, че търся нова работа). Сега моментът е удобен, защото мога спокойно да търся. Даже бях решила, ако не намеря своевременно или, като говоря с шефа, ако не ми предложи нещо, което ме устройва, и на борсата да ида. Но с този коментар ме накарахте да се замисля... Все пак смятам, че имам логични и повече от прозрачни обяснения за подобна "дупка", ако се сформира в CV-то ми, които всеки средноинтелигентен  ейчар би трябвало да приеме за нормални (а не "бъгави", "мързеливи" и т.н.).
Възрастта 40+ малко ме притеснява (психически), именно от гледна точка на чуждите предразсъдъци. Сегашният ми шеф също търси само "млади" и хвали такива. И аз бях от тях де. Но е супер глупаво да се държи безобразно с "немладите". Каквито имаме и много от тях си вършат сл. задължения прекрасно, като хора също са страхотни и за фирмен колектив идеални. Обаче простотията с тия предразсъдъци е голяма. След 2 г. вкъщи заради ковид кризата и майчинството съм станала крайно непонасяща подобни изцепки. Изобщо не знам как бих ги издържала - да ги гледам или, не дай, Боже, срещу мен. Това, което научих в този период (сложен откъм отношения дори с най-близките приятели, тъй като всеки с мнение по въпроси, които разбира или не, но пък и изнервени в по-голяма степен от масовата психоза, оказала се понякога по-страшна от болестта) , е точно да не бъда крайна, както и да избягвам стереотипи. В тази връзка, кажете моля, още ли се гледа с "лошо око" на майки с малки деца от работодателите? Наличието на такива няма как и не бива да бъде крито при интервюто. Чувам, че в някои международни компании са доста толерантни откъм хоум офис, болнични, намалено работно време и т.н.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 00:10 от alen mak

# 187
Ален мак, не разбрах сега ти свършва майчинството и искаш да напуснеш работа или си напуснала вече и имаш дупка?
Понеже майчинството не е дупка..

Никога не са ме питали дали имам деца, а и аз не бих допуснала такъв въпрос. Намирам го за неетичен.
Има гъвкави работодатели, можеш да пробваш на 6 ч ако те устройва, да си хоум и тн.

# 188
Ален мак, не разбрах сега ти свършва майчинството и искаш да напуснеш работа или си напуснала вече и имаш дупка?

Никога не са ме питали дали имам деца, а и аз не бих допуснала такъв въпрос. Намирам го за неетичен.
Има гъвкави работодатели, можеш да пробваш на 6 ч ако те устройва, да си хоум и тн.

Още тече, не съм напуснала. Дупка може да стане, ако напусна, след като изтече (понеже не съм си намерила подходящо място). И за такъв вариант съм/бях готова.
Аз сама бих попитала как стои въпрос за болнични, отпуски и т.н. - за дете - да си нямаме изненади после. Детето ми е номер 1 (и другото де, но то е голямо и почти съвсем самостоятелно). Е, точно така не бих го казала на работодател, но то се предполага - при такава посока на разговора по време на интервюто. Знам, че има как да се "замаже" подобен въпрос, но предпочитам открито.
Да, благодаря, разглеждам пазара и точно такива обяви търся - парт тайм и/или хоум офис. Можеш ли да споделиш предпочитана сфера, изисквания (езикови, др.), впечатления?

# 189
Хайде стига с това всичко осигурено при работа като болногледач. Не е като при камериерките.

# 190
  • Бургас
Като не работиш показваш отношението си към работата въобще, а на повечето места предпочитат хора дето имат желание за работа, а не такива дето ще гледат отвисоко че си им дал задача която им изглежда под тяхното ниво. Едни такива предразсъдъци възникват.

Има много причини, човек да не работи към даден момент. Ако някой е съкратен заради свиване на дейността или фалит на фирма и към момента е безработен, какво показва това за отношението му към работата и жеранието му за работа.
Ето за това в предишните теми казах, че като търся работа не искам да минавам през интервю с HR, а направо прекия ръководител. То не можеш да знаеш какво му е в главата и как ще извърти нещата.

# 191

Още тече, не съм напуснала. Дупка може да стане, ако напусна, след като изтече (понеже не съм си намерила подходящо място). И за такъв вариант съм/бях готова.
Аз сама бих попитала как стои въпрос за болнични, отпуски и т.н. - за дете - да си нямаме изненади после. Детето ми е номер 1 (и другото де, но то е голямо и почти съвсем самостоятелно). Е, точно така не бих го казала на работодател, но то се предполага - при такава посока на разговора по време на интервюто. Знам, че има как да се "замаже" подобен въпрос, но предпочитам открито.
Да, благодаря, разглеждам пазара и точно такива обяви търся - парт тайм и/или хоум офис. Можеш ли да споделиш предпочитана сфера, изисквания (езикови, др.), впечатления?

В големите фирми не мисля, че е толкова проблем с болничния. Аз имах проблеми със здравето преди години и съм стигала до 30 дена болничен на година от лл. Не са ми казали нищо, нито имат право да ме питат защо взимам. Имах си проблеми и толкова.
Не знам с какви умения и в каква сфера си. Ако имаш идея от счетоводство виж в някой shared service center. Аз съм работила преди само с предишен опит, не съм учила за счетоводител.

Но все пак ще трябва някакъв език.
Ако искаш парт тайм най-често са разни центрове за обслужване на клиенти, може да не си на обаждания, а на мейли, чат. Най-често работата е лесна и неангажираща, ако те няма 1 седмица не ти се натрупва и не те чака.

Ако вече имаш някакъв по-сериозен опит с ексел можеш да пробваш за business analyst (non it).

Аз един единствен път съм си напускала работата без да имам нищо сигурно, но имам доста опит в областта и намерих за дни нова работа и то добра.

# 192
Е то пък болничен 30 дни на година е 2-3 дни на месец. То остава и за това драма..

# 193
Като не работиш показваш отношението си към работата въобще, а на повечето места предпочитат хора дето имат желание за работа, а не такива дето ще гледат отвисоко че си им дал задача която им изглежда под тяхното ниво. Едни такива предразсъдъци възникват.

Има много причини, човек да не работи към даден момент. Ако някой е съкратен заради свиване на дейността или фалит на фирма и към момента е безработен, какво показва това за отношението му към работата и жеранието му за работа.
Ето за това в предишните теми казах, че като търся работа не искам да минавам през интервю с HR, а направо прекия ръководител. То не можеш да знаеш какво му е в главата и как ще извърти нещата.
Да, но на мен все повече ми се случва аз да съм в ролята да се инатя да се дава шанс на кандидатите, а ръководителя да прави тези резили.
Другото ми любимо е "ау, ама Х не се е задържал поне 4 години на работното място, Х е несериозен и няма да му погледна св-то, при нас в Х държава това е несериозно поведение".
Така че, понякога прехвалените мениджъри са най-големите мотики.

# 194
  • Бургас
Така е. Има и такива. Аз от моят опит говоря. Всичките си работи съм ги започвала след интервю с пряк ръководител или по-голям шеф. С HR винаги удрям на греда, не знам защо не ме харесват.

Общи условия

Активация на акаунт