Дванайсети клас(2021-2022) - Изборът

• 61 408
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
  • Русе
Eто и последния - DZI-Prosveta-Test5.zip
https://dox.abv.bg/download?id=751bfc92e8

Имам им втората част, но не се знае кога ще сколасам да го кача

мама Меца, кой на МОН. Още миналата година бяха качили едни примерни по предметите на МОН. Бях му хвърлила едно око, не забелязах нещо особено, но не съм се и взирала

И сега си преставям колко стрес преживява един лекар докато стане такъв, после докато специализира и накрая някаква "хлебарка с една мозъчна клетка " да му посегне да го бие.....Сега се чуди какво да кандидатства
И хич не е рядко явление. При нас и лекари и пациенти някак си са потърпевши от системата.

# 481
  • Варненска клюкарка
Много ми беше интересно да прочета всичко! А  подробностите за  теста, който държат кандидат медиците в Германия ме оставиха без думи.

За специалност Военен лекар ще допълня, че няма много желаещи и трудно си запълват квотите от 10 момичета и 10 момчета. Даже миналата година май не можаха. Приемат с по-нисък бал. Тази година предварителния изпит за МУ беше на 9.04 а следващия уикенд бяхя тестовете във ВВМУ.
Образованието протича в двата ВУЗ-а.Обичайното ежедневие на студентите започва с час-два във ВВМУ а после продължават по програмата на МУ - университет, болница и така...

# 482
Изпитите във ВВМУ Варна тази година започнаха с Инструктажа на 12.04. по график.

# 483
  • София
Русалка, извинявай,.че сега се включвам,.но днес не съм стигала до форума. Повечето са го обяснили вече за Военен лекар.
Моята беше много навита, но рязко и мина (допълнителните изпити към ВВМУ съвпадат с предварителните на МУ София, а после и основните пак така; мисля, че има още опции, но когато гледахме беше това, сама се отказа, а аз нямам желание да я поощрявам точно за военен лекар,зятова и не съм гледаля повече)
Приетите момчета и момичета живеят в морско училище, учат и за офицери, спазват режим и изтърпяват всичко от военната "лудост", независимо, че прекарват деня си в МУ. Тежко е, не сме от най-сгаворчивите и съчувстващи на натоварените бъдещи медици, военният гърч си е за всички. Да, дава някаква сигурност за после, но като човек в системата вече 21 години (без училището) - много е ограничаващо, много, много.
Обещано е, че първият във випуска получава специализация във ВМА, лошото е, че пръв не се става само с учене - влияе дисциплина, участие в разни неща от живота на училището и т.н., спортни награди, командно-организяторски качества... По договор три години са по поделенията (затова ги и готвим, няма две мнения - много трудно се намират лекари на терен), после могат за кандидатстват за специализация - не е лош вариант за жена, ако това съвпада със създаване на семейството, деца... Но пък има и много wired гарнизони ... Та лично аз някак си преживях отказа от Германия, но ВВМУ нямаше да преживея,радвам се, че не се наложи да я "облъчваме".
Иначе за психото - всички военни минават такива психотестове, сега не съм задълбавала точно какви са, по наше време беше най-дългата и тягостна част от цикъла по приемане, за пилоти е по-тегав - търси пространствено мислене и ориентация, запомняне на маршрутна линия, поредици от символи.  
Миналата година на тези тестове има скъсани най-много кандидати за летателни длъжности (вероятно и поради доста опростения вариант на тест за прием преди това).

# 484
Здравейте! Дали някоя има представа какви са изискванията за получаване на “Национална диплома” при зрелостниците?

# 485
  • София
Здравейте! Дали някоя има представа какви са изискванията за получаване на “Национална диплома” при зрелостниците?
Вижте чл.56, ал.6 от Наредбата за приобщаващото образование

# 486
  • София
При нас всички оценки са оформени. Simple Smile

# 487
При младежа оформянето е далееееече...
Засега е с годишна оценка 6,00, но защото са нанесени само предметите с такава категоричност, а реалността накрая ще е мнооооого далече от това Close

Взех, че влязох в информационната система на МОН. (пак с номер и код от служебната бележка)
Тук ще излезе мястото на което ще са разпределени за изпитите https://infopriem.mon.bg/student/exams

# 488
  • София
Вижте чл.56, ал.6 от Наредбата за приобщаващото образование
Чл. 56. (1) Министърът на образованието и науката може да учредява национални награди за децата и учениците. В заповедта за учредяване се определят конкретните условия и критерии, на които трябва да отговарят децата и учениците, за да бъдат удостоени с определена награда.
(2) Мотивираните предложения за удостояване с награди се правят до министъра на образованието и науката от началници на регионални управления на образованието, от директори на институции, от други лица и организации.
(3) За всяка учредена награда министърът на образованието и науката определя със заповед комисия, която разглежда постъпилите мотивирани предложения и предлага децата и учениците за награждаване.
(4) Министърът на образованието и науката въз основа на предложението на комисията по ал. 3 със заповед определя децата и учениците, които се удостояват с награди.
(5) Наградите се връчват на значими национални празници, по тържествени поводи или на специално организирани събития.
(6) Министърът на образованието и науката присъжда почетно отличие "Национална диплома" на зрелостници за отличен (6,00) успех по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование, и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Отличието има морална стойност и е признание за високи постижения на ученици от българските училища.
(7) Цялостната дейност по определянето на предложенията за награждаване на зрелостници с почетното отличие "Национална диплома" за съответния регион се организира от началника на регионалното управление на образованието.
(Sunglasses Ежегодно в Министерството на образованието и науката се създава комисия, която разглежда постъпилите предложения от началниците на регионалните управления на образованието за награждаване с почетното отличие "Национална диплома".
(9) Министърът на образованието и науката по предложение на комисията по ал. 8 със заповед определя носителите на почетното отличие "Национална диплома" за съответната година.
(10) Министърът на образованието и науката ежегодно присъжда и званието "лауреат" на национална олимпиада на учениците, получили оценка отличен (6,00) от национален кръг на олимпиада и завършващи средно образование през съответната учебна година. Удостоверението за присъдено звание "лауреат" се присъжда за конкретна учебна година на ученици, които завършват средно образование в годината на провеждането на националната олимпиада.

# 489
Експертизата тук и помощта са на доста по-високо ниво от тези в училището, пък дори и в другите информационни среди. Супер сте, благодаря Ви! Дали имате представа и каква ще е скалата за оценяване на ДЗИ БЕЛ, защото според сина ми се върти в интернет пространството и сред школите такава, която учители отричат, поради невъзможно високи изисквания за 6,00 и силно качени точки за 5.5? Smile

# 490
  • София
Peneva, благодаря ти за информацията! Има ли някакъв инструктаж - какво да носят, май с черни химикалки пишат, по математика молив и линия ли трябва да носят... Ей такива неща се чудя дали някъде ги пише. В колко ще ги искат там, където ще са разпределени? Кога горе-долу излизат резултатите и после к ога се получават дипломите?

В АК последните файъли са сега в понеделник и вторник и после се задават матурите, два броя репетиции за дипломирането, вечеря с президента, тържество за връчване на дипломите, бал. Чак след 27 май ще са свободни като волни птички. Иначе за българските и особено за немските университети май тепърва идва натоварването за кандидатстването. Пожелавам късмет на всички  наборчета и съученици!

Последна редакция: чт, 05 май 2022, 20:19 от Prizma

# 491
Дали имате представа и каква ще е скалата за оценяване на ДЗИ БЕЛ, защото според сина ми се върти в интернет пространството и сред школите такава, която учители отричат, поради невъзможно високи изисквания за 6,00 и силно качени точки за 5.5? Smile
Аз видях една скала, не знам дали е официалната. Според нея вече се изискват 96 т. за 6,00 и 85 т. за 5,50. От всичко, което чета, съм склонна да приема, че това ни чака.

# 492
То не си ли беше такава скалата? Нещо ми се върти в главата точно за тези 85т., т.е.% за 5.50 (спомен от големия син).
Пак от големия спомени: черна химикалка, в 8 да са там със сл.бележка оригинал (не я дават, само показват), долумент за самоличност, чертожни инструменти за математиката (линия, два молива, гума, май и транспортир носеше или беше триъгълник 90-30-60...). Сега нищо не съм прочела още... Служебната бележка ми е предоставена за отговорно пазене, сканирана и пратена на мейла му, да не се загуби нещо. Трябва да изнамеря вкъщи закупените черни химикалки,  че в момента на младежа му е по-важна обърканата от доставчика риза за изпрашането от училище... Close

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 00:04 от peneva_a

# 493
Не съм сигурна за точките за 5,50, но за 6,00 бяха 95 т., сега са с 1 повече. Тъй като повишават точките за взет изпит, т.е. 3,00, логично е всички да се увеличат.

# 494
  • София
АКО това е скалата, нямам идея дали е, е променена. Преди 5,50 определено не беше при 85 точки, май при 77.

Общи условия

Активация на акаунт