6 съвета за здрав гръбначен стълб

 • 3 112
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 579
Все повече хора страдат от ежедневни болки в гърба, за което до голяма степен допринася и работата или обучението от вкъщи, които се превърнаха в “новото нормално” явление за милиони хора по време на пандемията от COVID-19.

Освен че трябва да се справяте със самата болка, този вид заболяване значително може да влоши качеството ви на живот, да ви накара да пропуснете значими социални дейности и да ви попречи да изпълнявате дори най-елементарните си ежедневни задачи.

Редица чуждестранни проучвания са установили, че повече от 70% от работещите home office нямат специално обособено място за работа в дома си, а 40% дори не използват бюро или подходящ стол.

А грижата за гръбначния стълб е изключително важна задача, с която трябва да започнем колко се може по-рано, за да намалим вероятността да изпитваме болки в гърба на по-късен етап в живота.

В тази статия сме събрали някои лесни, но ефективни стъпки, с които да подобрите цялостното здраве на гръбначния си стълб. Не пропускайте да прочетете и съветите на двигателния ни експерт Анна Кошничарова в консултативната ѝ тема, част от социалната ни кампания "Специалистите говорят".


 
Повдигайте правилно
Един от най-лесните начини да увредите гръбначния си стълб е, ако не поставяте тялото си в правилна форма, когато вдигате по-тежки предмети. Винаги заставайте възможно най-близо до предмета и използвайте краката и коленете си, а не гърба или горната част на тялото, за да го повдигнете. Ако свиете коленете си така, че ръцете ви да са на същата височина като предмета, ще ви бъде още по-лесно. Дръжте главата си надолу и гърба изправен. Ако предметът е тежък, не се опитвайте да го вдигате сами – по-добре потърсете помощ.

Спокоен и здравословен сън
Добрият сън е важен за цялостното ни здравословно състояние. Препоръчително е да се опитате да се откажете от спането по корем, защото тази поза доказано оказва твърде голям натиск върху гръбначния стълб. Спането настрани намалява колапса на горните дихателни пътища, което помага да се предотвратят симптомите на сънна апнея и да се осигури по-добра почивка. Инвестирайте в качествен матрак, както и комфортна възглавница. Не забравяйте също така да обръщате редовно матрака си, за да може да се износва равномерно.

Правете упражнения за разтягане
Поддържането на гъвкавост помага за нормалната функция на ставите и подобрения обхват на движение, a също така намалява и риска от нараняване.
Препоръчително е да започвате деня си с няколко разтягания, които не само ще ви ободрят, но и ще насърчат здравето на гръбначния ви стълб.Бъдете активни
Ако не сте активни или не сте в добра физическа форма, рискът от болки в кръста е значително повишен. Независимо дали редовно посещавате фитнес зала, ходите пеша, карате колело, плувате, или играете с децата си, активността и поддържането на тялото в движение помагат за поддържането на здрав гръбначен стълб.
Най-добрите упражнения за гърба и врата са тези, които съчетават разтягане, укрепване и аеробна активност.

Поддържайте здравословно тегло
Наднорменото тегло, затлъстяването или бързото напълняване са рискови фактори за болки в кръста. Ако имате повече коремни мазнини, това може да натовари допълнително мускулите, сухожилията и връзките в долната част на гърба.

Намалете хроничното възпаление в тялото
Здравето на гръбначния стълб е пряко свързано и с храненето ни. Ако страдате от болки в гърба или други ставни проблеми, е важно да подбирате храни, които ще сведат до минимум хроничните възпаления, а това ще подпомогне цялостното здраве на костите ви. Нашата генетична предразположеност и нашият микробиом, който е свързан с чревната флора и способността ни да усвояваме и абсорбираме хранителните вещества, могат пряко да повлияят на болката в гръбначния стълб, целостта на скелета и способността ни да се лекуваме и възстановяваме нараняване.Балансираното хранене, изпълнено с разнообразни храни, пълни с ключови витамини и хранителни вещества, е от съществено значение за поддържане на здрави кости и тъкани и за намаляване на възпаленията. Ако страдате от хронично възпаление и силни болки, то е силно препоръчително да ограничите значително консумацията на месни и млечни продукти и глутен. Ще усетите разлика дори само след един месец спазване на предимно растителен хранителен режим. Протеините на растителна основа като леща, боб, ядки или тофу осигуряват необходимите хранителни вещества, без да предизвикват възпаления, които обикновено се свързват с протеините на животинска основа (и най-вече тези на преработеното или червено месо). Консумирайте повече риба, морски дарове и лененото семе, които са добри източници на омега-3 мастни киселини. Те ще ви помогнат за намаляване на възпалението и са от полза за здравето на костите и тъканите.

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 14:38 от Редактор**

# 1
 • Мнения: 5 842
Благодаря за полезната статия. Основният проблем е обездвижването заради новите технологии, които навлязоха през последните години. Забравяме да станем и да се раздвижим, защото всеки бърза да свърши работата си и така минават 5-6 часа, докато започнем да чувстваме болка в горната част на гърба, кръста и врата. Цялото тяло ни се схваща.

     Полезно е да се посочат какви упражнения да се правят за раздвижване. Също така като имаме изкривяване на гръбначния стълб (всеки има такова изкривяване) какви упражнения да се правят, за да се намалее ъгъла на това изкривяване, да се намалят схващанията и болките по тялото.

# 2
 • Мнения: 1 307
Да , би било полезно и интересно да се развие темата малко по-задълбочено .

# 3
 • Мнения: 1 273
Аз съм доста обездвижена последните 4 години. Имам и леко скъсяване на крака с 3 мм а след раждането се оказа, че са станали 6мм. Поради това скъсяване, целия ми гръбнак страда. Имам доста болки. Слава богу със индивидуални стелки, които махат разликата в ходилата, доста се подобрих. Правени са ми такива в Германия а сега и тук си направих. Още не мога да кажа дали съм доволна от българските стелки, но се надявам да компенсират разликата и болките да изчезнат.

# 4
 • Мнения: 220
Здравейте 🤗
Възможно ли е да се дадат насоки за избора на възглавница - на каква е по добре да се спи висока или ниска, материал и други критерии. Аз бих искала да си закупя нова  възглавница, защото напоследък се събуждам с болки във врата, но честно казано не знам към каква да се насоча. Дори и да е на по висока цена.
Благодаря предварително 🤗

# 5
 • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
 • Мнения: 3 689
Аз бих помолила за повече и по-подробна информация относно възпалителният ефект на някои храни.
Препоръката Ви е да се набляга на растителна храна, а върху себе си аз лично, усещам благоприятното въздействие на обратният принцип на хранене - предимно животински храни, минимално преработени, основно животински мазнини, малко зеленчуци и липсата на плодове, зърнени и въглехидратни храни.

Благодаря, предварително!

# 6
 • Мнения: 5 842
Здравейте 🤗
Възможно ли е да се дадат насоки за избора на възглавница - на каква е по добре да се спи висока или ниска, материал и други критерии. Аз бих искала да си закупя нова  възглавница, защото напоследък се събуждам с болки във врата, но честно казано не знам към каква да се насоча. Дори и да е на по висока цена.
Благодаря предварително 🤗

     Добра идея. От 1 година искам да си купя хубава възглавница, която да осигурява правилна стойка на гръбначния стълб по време на спане, да се намалеят схващанията на ставите и да няма болки във врата. Често се събуждам на сутринта с болки и схващания във врата и не мога да си мръдна главата. Появява се страшно силно главоболие като мигрена. Нямам представа каква точно възглавница да си купя. На пазара има толкова много възглавници, че не знам коя да си купя, от която да има полза. Дадох 50.00 лв. за една възглавница и не ми беше изобщо удобна. Изоставих я. Излишно похарчени пари бяха.

# 7
 • Мнения: 4 218
Възглавницата -само с пробване, абсолютно индивидуално е. Скъпарска възглавница не значи непременно удобна.
За болки в гърба помага ходене пеша.

Общи условия

Активация на акаунт