Качествена дограма - 3

• 48 124
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
Ronald, форумът как ще стане по-полезен? Тук пишем предимно хора от опит, самообразовали се по неволя, малко професионалисти, не е професионален форум. Специално в тази тема доста обстойно се обясняват нещата и се подкрепят със спецификации (доказателствен материал).
Относно натежаването, то това провисване го има често и на двоен стъклопакет при употреба на лош обков, не регулиране още при монтажа, а още по-лошо е като армировката е тънка, защото са спестили от желязото. Та това провисване се оправя с реглаж, който и вие може да си направите сам веднъж на няколко години (монтажниците ако са читави, ще Ви покажат как). Аз имам тройни стъклопакети на една дограма от 17 години. Никой тогава не слагаше! Та въпросната дограма е регулирана 1 път и заспа след това. Прозорците са на стара сграда и височки, та това не е причина човек да се откаже.
Изглежда ми, че въпреки посочените плюсове и факти, се опитвате да се убедите как нямате нужда от троен стъклопакет, в този случай ние няма какво повече да напишем, фактите вече са изнесени пред Вас.

Преди доста години хората масово слагаха и 5 и 8 см изолация, аз тогава сложих истински Неопор на BASF 10 см. Слагаха и двоен стъклопакет в 3 и 5 камерна дограма Профилинк, за да избягат просто от дървената дограма. Сега на прага на високите цени за отопление, хората взеха да търсят евтини начини, за да си го подсигурят, но то се почва от изолацията Wink, част от която са и прозорците Ви. По-будните почнаха да слагат още преди няколко години изолация 15-20 см и се сега ще берат плодовете, а останалите.... - ще плащат огромни сметки заради загубите през стени, прозорци и тавани.

Zizini, не се отказвайте сама от 3 стъклопакет. Кажете на фирмите като искате оферта каква е ситуацията с етажа, асансьора и т.н. Дограма по стълби се качва масово!!! При мен качваха на времето до 4 етаж тройни стъклопакети, стига да не са огромни витрини 150/210 см ще се справят. Сегашната дограма качваха с кран Wink

# 166
  • Пловдив
Drago ,страхотна си ! Flowers Rose

# 167
  • София
Ronald , би ли споделил как да направим темата по-полезна?Може би да започна работа във фирма за дограма и да давам оферти ?
 50% от отоплението на моята къща идва от прозорците  . ОВК проектант е изчислил какъв стъклопакет трябва да сложим и въпреки това не съм седнала  тук  ,да задам 100 въпроса  коя от офертите да избера  .Шест месеца съм търсила информацията ,която синтезирах в няколко поста .
Отваряемите ни части са с размер 110×250 см ,едното от стъклата е триплекс ,тоест тройния пакет става още по-тежък и не са увиснали за 2г. експлоатация .Ти  можеш да си решиш  какъв профил да избереш  и дали да си сложиш
Двоен или троен стъклопакет и каква комбинация от стъкла  .Писала съм аз какво съм избрала .Точка .
zizini ,права си за цената на стъклата .

Моля ви се, никой никого не се опитвам да убедя в нищо, себе си се опитвам да убедя. Чудя се защо така настойчиво ми предлагат двоен стъклопакет, вместо троен, като при троен ще ми вземат повече пари, НЕ е ли?

Второто което е, мислите че аз не бих разучавал 6 месеца, вместо да прося помощ тук ли (не харесвам аз да искам помощ, защото моята работа е аз да осигурявам помощ)? Само че цените се вдигат ежедневно, а не са застопорени, както когато повечето от вас са слагали дограма:). Поради което нямам твърде много време, уви. Не бих разчитал на тази тема, ако има повече време. Няма да ви показвам други теми, които са хиляди пъти по-полезни, най-малкото на първа страница на всяка нова тема се слагат линкове, най-често задавани въпроси и пр., хайде, не пишете от вчера във форума, нито сте само в тази тема, нали?

Армировката ми е я предлагат 1,2 мм. Четох (не тук), че е добре за бяла дограма да е поне 1,5 мм, нали така или бъркам? Също така ми казват, че между обков Сигения (който ми предлагат) и Мако - разликата в полза на Мако няма да я усетя. Същото ми твърдят и за тройния стъклопакет спрямо двойния. Казват ми, че от стъкло к-бяло-к нямало смисъл, защото външно к -стъкло губело ефектите си като външно, затова ме убеждават (ако ще е троен) за к-бяло - 4 сезона (оказа се, че грешно са разбрали вкъщи за двоен стъклопакет от к и 4с).

И нищо лошо не виждам - поправете ме, ако бъркам, че пляскам тук офертите и ви питам за съвет, корекция, мнения, допълнителни въпроси. Поне аз така я разбирам темата де, може и да бъркам. Жалко наистина, че предвид икономическата обстановка нямам още едни 2-3 месеца да си разучавам на спокойствие...

Мерси на всички, които си правят усилията, нали...Simple Smile

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 09:03 от Ronald

# 168
Нещо не сте я/ни/ разбрал - въпросите Ви се повтарят, именно защото опитвате да убедите себе си за разход, който може би Ви идва отгоре, което е нормално (всички имаме различен бюджет, а и покачващите се цени навсякъде в Бг), но фактите са изнесени и няма смисъл да се дъвчат отново и отново. Важното е накрая да останете доволен от това, което сте получил, но за съжаление няма как да може да сравните 2 с 3...

# 169
  • София
Нещо не сте я/ни/ разбрал - въпросите Ви се повтарят, именно защото опитвате да убедите себе си за разход, който може би Ви идва отгоре, което е нормално (всички имаме различен бюджет, а и покачващите се цени навсякъде в Бг), но фактите са изнесени и няма смисъл да се дъвчат отново и отново. Важното е накрая да останете доволен от това, което сте получил, но за съжаление няма как да може да сравните 2 с 3...
Да де, вие ще ме убедите какво аз искам да кажа Grinning Grinning Grinning
Напротив, аз тръгнах с идеята за троен стъклопакет, но понеже надълго и нашироко вече двама ми обясняват че то нямало разлика с двойния и, че аз "нямало" да я усетя едва ли не, освен в цената, го поставям тук на обсъждане. В крайна сметка какво лошо. Ще се повторя, но в английски сайт четох, че троен стъклопакет е важен за къща в планината. Де да знам и аз. Но най-вероятно ще заложа на троен, де.

И напротив, винаги има смисъл да се "дъвчат" сравнения, факти, калкулации. Тя затова е темата, инак да я заключим и точка. Я вижте стотиците теми за инсулинова резистентност напр., едно и също се пише, повтаря, обяснява, допълва.....

и да, дъвквам и предъвквам, за да ми е максимално полезна темата на мен, не влизам да си лаф моабетствам като в клюкарника, примерно Grinning. Пък който иска, може и има време - да пише, който не - не.

Скрит текст:
Ето една полезна, изглежда обобщена информация от сайта Nova Варна дограма:
Какви са видовете стъклопакети
Когато решаваме какъв стъклопакет да изберем, сме изправени пред основния въпрос – с колко камери да бъде. За да бъде ясно, една камера това са две стъкла и пространството между тях. Според броя на стъклата (респективно камерите) видовете са следните:

Еднокамерен или единичен – с 2 стъкла
Двукамерен (двоен стъклопакет) – състои се от 3 стъкла
Трикамерен (троен стъклопакет) – състои се от 4 стъкла
Четирикамерен – състои се от 5 стъкла
Петкамерен – състои се от 6 стъкла
Шесткамерен – състои се от 7 стъкла
Колкото повече са камерите на стъклопакета, който избираме, толково по-добри са характеристиките на шумо- и топлоизолация. За максимален уют и комфорт в жилището, поставянето на двоен или троен стъклопакет е достатъчен за повишаване топлотехническите и звукоизолационни качества на дограмата. Това означава че ще пази от загуба на топлина през зимата и ще осигури хлад през лятото.

Какъв вид стъкла да изберем за стъклопакета
Преди да вземем решение, какъв стъклопакет да изберем, трябва да знаем следното. Не само броя на камерите има значение, но и вида на стъклата, от които е направен. От тях зависи това, да постигнем по-добра топлоизолация на помещението и намаляване на шума. Основните видове са следните:

К стъкло (флоатно или нискоемисионно);
4 сезона стъклопакет (с нискоенергийно или селективно стъкло).
Преди да преминем към това, двоен или троен стъклопакет да изберем, ще разгледаме основните предимства и недостатъци на тези два вида стъкла.

Какво е К-стъкло – предимства и недостатъци
Ще го срещнете с наименованието нискоемисийно или флоатно стъкло. Негово основно предимство е, че не позволява на топлината да напуска помещението. Това се случва по следния начин. От вътрешната страна на К-стъклото, която гледа към помещението, се нанася специален слой метален оксид. Това повишава ефективността му с 30% спрямо обикновените стъкла. Топлина от отоплителните уреди и слънчевите лъчи през зимата се задържа в стаята, което води до по-ниски сметки през отоплителния сезон.

Ако въпросът е, какъв стъклопакет да изберем за зимата, тогава отговорът е такъв – с К-стъкло. Дограмата в източните и северните стаи трябва да бъде точно такава, за да е топло през зимата, но в южните не. За помещенията с изложение Юг по-подходящо е да изберете стъклопакет със стъкло 4 сезона.

Какво е стъкло 4 сезона – предимства и недостатъци
„Всесезонното” стъкло или, така нареченият 4 сезона стъклопакет, е подходящ избор при подмяна на дограмата за всяка сграда. Също като предходния вид, който вече разгледахме, то има метализирано покритие, но е много по-добро. То не пропуска преминаването на толина както отвътре – навън, така и обратно (отвън – навътре). Стъкло 4 сезона е това, което ни трябва, ако се чудим какъв стъклопакет да изберем за лятото.

Този вид е подходящ не само за дома, но и за офиси, хотели, училища, зимни градини, търговски центрове, ресторанти. Стъкло 4 сезона може да бъде използвано за двойни и тройни стъклопакети и е съвместимо с двата вида дограма – алуминиева и PVC. То ще направи помещенията комфортни през пролетта, ще подобри климатизацията през лятото, и термоизолацията през зимата.

за мен остава неясно, ще ме прощавате, ако избера за южните стаи к-бяло- 4с, по ли ще има парников ефект, ако е бяло-бяло 4 с? Защото и на мен дори ми стана ясно, че за южните к-бяло-к отпада като вариант Grinning

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 09:32 от Ronald

# 170
Е то като дъвчете и предъвквате дали ще се променят изчисленията, май пак не ме разбрахте Wink Една консултация с ОВК проектант срещу 100 лв щеше ди Ви спести това лутане и щяхте да приключите драмата доста бързо като Ви извади сметките в таблица.

# 171
  • София
Е то като дъвчете и предъвквате дали ще се променят изчисленията, май пак не ме разбрахте Wink Една консултация с ОВК проектант срещу 100 лв щеше ди Ви спести това лутане и щяхте да приключите драмата доста бързо като Ви извади сметките в таблица.
Да, за пръв път чувам за такава опция, признавам си - не се бях сетил, не ми беше хрумвало. Но защо ОВК проектант? В смисъл, неговата връзка с дограмата е...?
Иначе, мерси за съвета, ако препоръчате някой (може и на лично), от който сте доволни, няма да го възприема зле.
Да не кажете, че чакам на готово - 2 фирми прозвъних за това кратко време - казаха ми, че е абсурдно искането ми и не предлагат такава услуга Grinning, нямат време, ресурс, желание, нищо Simple Smile хем за град София, и те от София. Да не говорим, че от втората фирма ми натъртиха, че ОВК проектантите им се занимават с климатизация и ги интересува само марката и модела на съществуващата дограма, и подобни оценки и консултации не правят Grinning

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 09:47 от Ronald

# 172
Ами ОВК се занимава с отопление и вентилация - той изчислява топлозагуби, респективно приходи с помощта на калкулатори на базата на локация на имота, стени, изолация, квадратура и вид стъклопакети на прозорци и т.н. На базата на това смята какви киловати са необходими за отоплението на един дом/имот. Ако имате троен стъклопакет с определени показатели, например, то киловатите необходими за отоплението ще са едни и различни от при двоен стъклопакет с 4 сезона стъкло да речем. Съответно - колкото по-малко киловати изчисли за необходими за отопляване, толкова по-евтино ще Ви бъде зимата да се топлите. Така ще прецените какъв стъклопакет да сложите и има ли смисъл от предложеното тук Ка-бяло Ка най-общо казано, т.е. ще намалили ли то разходите Ви за отопление или разликата с двоен стъклопакет няма да донесе при Вас икономии и комфорт. Взимате двете изчисления и преценявате.

# 173
  • Пловдив
Стана ви ясно ,защо им е все едно какво ще си поръчате вие - нямат време, ресурс, желание, нищо .И хората се обръщат към някоя малка фирма ,от която идва горд майстор , и възоснова на опитът си с машини за дограма ви казва кое е по-добро и кое безмислено ,без да представи доказателства за това .И ако го попитате защо двойния стъглопакет е по-добър от тройния ,ви отговаря "защото има повече въздух " . Simple Smile
Ако възоснова на всичко прочетено тук сте решили какво искате, отивате във фирма за дограма и го заявявате .Ако , обаче , поискате мнение от някой "майстор" ,той може  да ви предложи да ви сложи хубав (скъп) профил и двоен стъклопакет ,защото  не печели нищо от стъклопакета (изработва се в друга фирма) .Така с крайна ,по-ниска цена ще ви убеди ,че другото е безмислено ,а вие ще сте останали с впечатление ,че предлагайки ви съвет има лично отношение към вас .Бих казала ,класика .
 Както казах ,аз имах изработена схема от проектант, на какъв коефициент трябва да отговаря профила и какъв стъклопакет да се избере  , как да бъде монтиран ,  и въпреки това 50% от фирмите за дограма в Пловдив ,даваха собствено мнение -кое било безмислено .Те са си свикнали да си правят едно и също нещо и така им е по-лесно ,да не се налага да мислят за изложения ,топлозагуби и т.н.Смешно беше ,че когато ММ ,се пошегува с тях ,изглеждайки сериозен ,че къщата ще участва в изложение ,защото архитектът ни е печелил награди за енергоефективност ,веднага бяха готови да изпълнят изискванията ни ,описвайки проекта ни като изключително подробен и качествен ,само за да бъдат изрекламирани ,като фирма изпълнител.

# 174
  • София
Много ви благодаря за последните две мнения - бяха ми полезни.
Все още не мога да открия ОВК за консултация, но в крайна сметка, най-вероятно ще се ориентирам към тройния стъклопакет. В тази връзка, в друг форум, прочетох, че някои хора се оплакват от "синкава" (слънчева) светлина при тройния стъклопакет; такова нещо да сте наблюдавали?

# 175
  • Пловдив
Тройният пакет няма отношение към цветовете .Специалните стъкла (К,4С  и всякакви други) имат лек отенък .Не се отразява на светлината вкъщи ,но когато погледнеш навън през троен пакет с К стъкла и през троен стъклопакет с 3 обикновени стъкла се вижда леко зеленикав ефект .Небето си остава синьо ,само тревата е една идея по-зелена Simple Smile
Ето ви снимка през К-бяло-К и без никакво стъкло

Е ,приятелите ви с 4С троен пакет ,може да забелязват по-голяма разлика ,защото затъмняването там е по-голямо .

Безмислено е да търсите ОВК ,защото ще ви откажат под предлог ,че са заети. Ако ги търсите да ви изчислят мощност на отоплителен уред ,да ,но за разликата в енергоефективността на цялото жилище при избор на стъклопакет ,едва ли .

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 11:03 от nelina_london

# 176
  • Sofiа
Лелее момичета, Нелина и Драго, шапка ви свалям за търпението и неизчерпаемия извор на информация и доказателства!
Ronald, куцо, кьораво и сакато зове себе си "майстор" и сее безпирно "знания". Докато продължавате да питате наред ще продават да ви давам много, различни съвети базирани изключително и само на кой, какво му е удобно, лесно, свикнал си е и т.н. субективни обстоятелства кръстени "факти" нямащи нищо общо с това на вас какво ще ви свърши работа.
Никоя от двете дами, които изписаха страници с обяснения за вашите стъкла, нито ще спечели, нито ще загуби от вашата поръчка на дограма и стъклопакети.

# 177
  • София
Лелее момичета, Нелина и Драго, шапка ви свалям за търпението и неизчерпаемия извор на информация и доказателства!
Ronald, куцо, кьораво и сакато зове себе си "майстор" и сее безпирно "знания". Докато продължавате да питате наред ще продават да ви давам много, различни съвети базирани изключително и само на кой, какво му е удобно, лесно, свикнал си е и т.н. субективни обстоятелства кръстени "факти" нямащи нищо общо с това на вас какво ще ви свърши работа.
Никоя от двете дами, които изписаха страници с обяснения за вашите стъкла, нито ще спечели, нито ще загуби от вашата поръчка на дограма и стъклопакети.
Хубаво де, ама аз кой съм, че да квалифицирам, че всеки майстор (с доказан опит), не разбирал нищо, щото в беге мама друго пишело? Аз съм буквалист, юрист и ми трябва повече време и доказателства, за да осъзная, че майсторът е "майстор" - в кавички, а беге мамата е права. И да, често така се оказва, но нали разбирате какъв парадокс е изначално да не вярваш на няколко майстори, но да прегърнеш мнение в беге мама, което даже не е и съвет или насока, защото тук почти не се дават такива. Но да, често се оказва, че във форума е истината, не го отричам.

Още един въпрос, щото темата е за дограма, а не за право, затова питам за дограма: на югозападните стаи кое е по-добре: к-бяло-4с или само 4с (което е в конфигурация - предполагам - бяло-бяло 4с), според вас?

Скрит текст:
И моля ви се, не разбирам особено тия възхищения - форумите, всички, и този не прави изключения, са за писане, помагане и така нататък. Възхищения към хората които спасяват животи, даряват средства, каузи и пр.
Аз "страници с обяснения" по мои въпрос не видях, имаше принципни положения, за които съм благодарен и по които много рових в нета да разбера, с моя осакатен технически инженерен мозък какво означават. Толкоз.

# 178
  • Пловдив
Ronald,искрено ти благодаря за всичко ,което каза.Затвърди една моя теза, която не желая да споделям .
Сложи си ,каквото ти каже следващия майстор ,който докаже компетентността си пред теб  .Така и не разбрах защо си в бг мама ,щом си решил ,че няма да повярваш на никой тук .А,щом си юрист ,си отговори сам  на дилемата дали  ще вярваш на "въздуха" на майстора или калкулаторите на световните производители на стъклопакети.
Успех!

# 179
  • София
Ronald,искрено ти благодаря за всичко ,което каза.Затвърди една моя теза, която не желая да споделям .
Сложи си ,каквото ти каже следващия майстор ,който докаже компетентността си пред теб  .Така и не разбрах защо си в бг мама ,щом си решил ,че няма да повярваш на никой тук .А,щом си юрист ,си отговори сам  на дилемата дали  ще вярваш на "въздуха" на майстора или калкулаторите на световните производители на стъклопакети.
Успех!
Значи, не го играйте така като ощипани момичета, големи хора сте. По презумпция човек вярва на специалистите.
Тук правя това, което всички правим - проверявам, сверявам и пр. Това е все едно аз да се разсъдя на хората, че вярват на колеги адвокати, а не на форумни специалисти. А е точно е обратното - хората идват при нас, закъсали го от приятелски съвети, вместо овреме да потърсят адвокат. Но са различни теми, де.

Кажете моля ви, защото задавам много въпроси, а отговори почти не получавам, вместо това получавам критики за - замислите се  - най-естетсвеното нещо, че съм си позволил да обсъдя тезата на някой майстор.

Не е идеята да се сърдим, нито съм имал за цел да засягам някого. Все пак нямам идея всички ли сте майстори специалисти, инженери и пр. Нямам идея и че майсторите гледат на тях да им е угодно (кое??) а не на мен и все да ме преметнат. Честно казано, над 10 години не съм имал вземане-даване с майстор вкъщи.

Както и да е, въпросът ми е:

на югозападните стаи кое е по-добре: к-бяло-4с или само 4с (което е в конфигурация - предполагам - бяло-бяло 4с), според вас?

Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт