Малки трикове за по-ниски сметки

 • 16 909
 • 343
 •   1
Отговори
 • Мнения: 142
Децата се плашат от тъмното, а възрастните – от месечната сметка за ток. Цените на тока и водата растат постоянно и това не зависи от нас. Но от нас зависи да намалим потреблението и сметките си така, че това да не се отрази на комфорта ни на живот. А за целта са нужни само няколко прости трика – съвсем реални и напълно законни.

Как да намалим сметките за електричество?

Проверете уредите за отопление. Най-много енергия отива за отоплението на дома, затова и тази точка стои на първо място в списъка със съвети. Направете профилактика на отоплителните уреди – подменете остарелите детайли, почистете филтрите. Мръсните филтри ограничават въздушния поток, а това води до по-интензивна работа на уреда и по-високи сметки.

Монтирайте „умен“ термостат. Той може да включва и изключва уредите, да понижава и повишава температурата на въздуха, когато не сте вкъщи, а всичко това да контролирате от смартфона.

Понижете температурата вкъщи. Може би не е нужно да поддържате 25 градуса през зимата, защото се чувствате комфортно и на 23? Но това ще ви позволи да икономисате от 1 до 3% от разхода на ток. Не го правете рязко – по-добре е постепенно, по 1 градус на три дни, за да може организмът да привикне.

Сменете обикновените крушки с енергоспестяващи. Те използват 75% по-малко енергия и работят 25 пъти по-дълго. Най-подходящи са светодиодните (LED) или луминисцентните лампи с понижено съдържание на живак.
 
И един допълнителен съвет: почиствайте редовно праха от осветителните тела. Той не само приглушава светлината, но и отнема до 20% от нейната мощност.

Възползвайте се максимално от слънчевата светлина. Денем отваряйте щорите и пердетата, за да могат слънчевите лъчи да осветят и затоплят помещенията. Нощем ги спускайте, за да задържите топлината в стаите.

Изключвайте устройствата, които работят във фонов режим. Това се отнася и за телефоните и таблетите. Спирайте фоновите приложения, за да консумират по-малко енергия. Не дръжте включени в мрежата устройствата, които не ползвате непрекъснато (принтер, скенер и др.), или ги свържете към един удължител, за да можете да ги изключвате едновременно с едно копче.

Използвайте уредите ефективно. Мултикукърът харчи по-малко ток от котлона. Микровълновата фурна е по-икономична от обикновената. Избягвайте да отваряте вратата на фурната по време на работа. Всяко отваряне понижава температурата ѝ с 25 градуса.

Поддържайте в дома си нужната влажност на въздуха. Ако тя е над 50%, вие ще имате усещане, че температурата е по-висока от реалната. Така ще можете да направите допълнителна икономия на електроенергия.

Използвайте пълноценно големите електроуреди. Включвайте съдомиялните, пералните и сушилните само когато са пълни. Възползвайте се от нощната тарифа на тока. Колкото по-пълни са хладилниците и фризерите, толкова по-малко ток харчат.

Не позволявайте на дребните електроуреди да източват бюджета ви. Ако са постоянно включени в мрежата, те като истински вампири „изсмукват“ по малко енергия, дори когато не ги използвате.

Монтирайте осветителни тела със сензор за движение на местата, където се минава по-рядко (коридори, стълби, входове). Това позволява да се намали потреблението на електроенергия почти двойно.

Ако често пускате съдомиялната, ползвайте режима за половин зареждане. Така ще имате по-малък разход на вода и по-малко енергия за нейното затопляне. Ако съдовете не са толкова мръсни, по-добре използвайте програмата за стъкло и чаши. И не забравяйте за нощната тарифа!


Как да намалим сметките за вода?

Престанете да използвате тоалетната като кошче за боклук. Всеки път, когато отмивате пуснатите в гърнето хартии или дребни боклуци, похабявате напразно 25– 30 л вода.

Поддържайте санитарната техника в изправност. Разваленият кран може да „накапе“ 24 л вода на денонощие.

Избирайте смесители с един кран. Те се по-икономични, защото пускат едновременно и топлата, и студената вода. Това е особено практично решение за кухнята, където водата се ползва по-често.

Вземайте душ вместо вана. Така можете да намалите разходите за вода 2 до 3 пъти.

Ако нямате съдомиялна, крайно време е да си купите. Тя може да икономиса около 10 000 л вода годишно.
Използвайте копчето за икономично измиване на тоалетната чиния. Това може да ви спести около 20 л вода на ден.

Спирайте водата, докато си търкате зъбите. От напълно отворения кран ежеминутно изтичат 15 л вода.
Купете си икономичен душ с по-малки отвори.

Монтирайте аератори на смесителите.
Те позволяват да се икономисат до 20% вода, без това да се отразява на налягането.

Освен сензорните смесители, особено икономични са и съвременните модели с термостат. Те имат специална блокировка, която не позволява на водата, когато не е достигнала определената температура, да изтича от крана.А какви са вашите трикове за пестене на вода и електроенергия? Как се борите за по-висока енергийна ефективност?

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 15:46 от Редактор*

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 35
Много полезни съветим, които действат! Вкъщи осветлението е LED навсякъде, не държа нищо включено в контакта нон стоп, отоплявам се с парно. За сметка на това не пестя от котлон и фурна - когато ми се готви, готвя без да се съобразявам. Пералнята предпочитам да я пускам в един ден пълна, дори да ми се налага да пускам 2-3 перални пак ги правя в един ден, по възможност нощна тарифа. Сметката ми последния път беше 20лв. за ток. - живея сама в 40кв. София

# 2
 • Мнения: X
Пускам пълна пералня, опитвам да ползвам по-кратки програми за по-леко замърсено пране (например за домашни дрехи).

Не оставям пуснато осветление ако не сме в стаята. Ползваме енергоспестяващи крушки.

Не се отопляваме на ток, но сме с бойлер. Оставяме го да работи нощем. Плащаме около 60 лв ток в последно време. Преди скока на цените плащхме по 50.

В последните две години готвя повече у дома, защото работим вкъщи. Готвя, когато имам време, най-често в обедната или след работа.

Приготвям храна за 2 дни поне, не готвя никога за едно хранене. Изключвам да си изпържа яйца за 2 мин или нещо подобно.

# 3
 • Мнения: 566
2-ма човека в 76кв.ап., София. Последна сметка  за ток 27лв, но това заради един контактен грил, на който още не сме му се нарадвали, иначе около 20лв, пералня, хлебопекарна - 2 пъти седмично..
Осветление - само енергоспестяващи и гледам да е само там където сме в момента, всички уреди са или А++ или А+++, готвя 2 до 3 пъти седмично /без мултикукър/, на парно сме, което за януари ни е 107 лв., вода - всеки ден бърз душ и веднъж седмично по-дълъг - 20лв., нямаме съдомиялна.

П.П.
И не ползвам нощни тарифи /нямам сили и нерви за това/

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 18:23 от vasilesa

# 4
 • Мнения: 8 937
Чудесна тема! Дано да попаднем на добри трикове!

В нашия град няма централно отопление. На климатици сме. С децата обожаваме да се топлим на печка - духалка. Обаче тя хаби доста ток. В последно време открихме заместител на любимата ни печка - бутилка с гореща вода. Когато имаме желание за допълнително стопляне, пълним си бутилка с гореща вода и готово. Много приятно и хубаво топли, напълно отменя печката - духалка.

# 5
 • Мнения: 13 229
На фона на галопиращото увеличение на електроенергия, вода  и топлофикация никакви трикове не спасяват.

# 6
 • Мнения: 5 819
И да се мъчим да спестяваме вода и ток, колкото можем в семейството ми, все са високи разходите ни за ток и вода. Нощно време бойлер не се остава включен вкъщи. Имахме два пъти инцидент с бойлер и щеше да гръмне. Виждала съм като дете как гръмна един бойлер наблизо. Беше ужасно. Моят бивш приятел оставаше бойлера включен през нощта, въпреки че го предупредих да не го включва нощно време. Всеки си знае за себе си. Енергоспестяващи крушки имаме в цялото жилище. Когато си мия зъбите, водата я спирам. Също и когато се къпя, спирам водата. Когато се сапунисват съдовете, пак се спира водата.

# 7
 • Мнения: 54 312
Винаги пускам пълна пералня. Миялна нямаме. Спирам водата, докато си мия зъбите/ръцете/чиниите. Като се къпя също, не шурти през цялото време. Мама разхищава, там не мога да се преборя. Лампи се гасят, когато няма никой в стаята. Това за водата и лампите го прилагам навсякъде, не само вкъщи.
Бойлера е само на нощна тарифа, стига ни. Ролетните щори са вдигнати цяла зима, слънцето много помага през деня. Всички крушки отдавна са ЛЕД, уредите са клас АА. Избягваме излишни уреди.

# 8
 • Мнения: 8 937
Бойлерът ни е включен нон-стоп. Четири човека сме и непрекъснато ползваме топла вода.
По-малко ел.енергия се хаби за стопляне на ненапълно изстинала вода.

# 9
 • Мнения: 113
Бойлерът ни е включен нон-стоп. Четири човека сме и непрекъснато ползваме топла вода.
По-малко ел.енергия се хаби за стопляне на ненапълно изстинала вода.


В такъв случай колко плащате за ток

# 10
 • Мнения: 5 819
Също бойлерът е включен нон-стоп без нощно време. До 23,00 часа е включен. Без топла вода не можем. Също през зимата се вдигат всички щори, за да влиза светлина.

# 11
 • Мнения: 40 725
По-малко ел.енергия се хаби за стопляне на ненапълно изстинала вода.

Това е така по принцип - едно е да стоплиш до 60 градуса тръгвайки от 50, друго е тръгвайки от 20. Но от там нататък кое е по-изгодно зависи от изолацията на бойлера и от това колко често се ползва. Ако по цял ден ви няма да се спира може да е по-изгодно.

# 12
 • Мнения: 11 565
Долните два съвета са меко казано неуместни! Никакъв мултикукър и темподобни джунджурии не заменят котлона, камо ли микровълновата да замести фурната. Просто е смешно.
Болднатото във втория съвет трябва да изглежда така ".....Ако тя е над 50% , то Вие ще си докарате мухъл и усещане за "спарен, тежък" въздух" и ще пишете в темата на бг-маммма "Помощ! Мухъл"

1. Използвайте уредите ефективно. Мултикукърът харчи по-малко ток от котлона. Микровълновата фурна е по-икономична от обикновената. Избягвайте да отваряте вратата на фурната по време на работа. Всяко отваряне понижава температурата ѝ с 25 градуса.

2. Поддържайте в дома си нужната влажност на въздуха. Ако тя е над 50%, вие ще имате усещане, че температурата е по-висока от реалната. Така ще можете да направите допълнителна икономия на електроенергия."

# 13
 • Mediterraneo
 • Мнения: 38 186
Бойлерът не се изключва у нас. Всеки се прибира и къпе по различно време, в различните сезони пак се променят графиците на всички ни и просто не става.
Много използвам фурна. И за да не хабя ток за загряването й, използвам с едно включване да направя поне 2 неща, докато е загрята.
Отопление не използваме никога, може би сумарно 48 часа за годината, при нас е топло. На охлаждащ режим климатикът работи около десетина дни сумарно през годината.
Осветлението е лед. Не мога обаче да наизвадя всички разклонители от контактите...

# 14
 • Мнения: 93
А защо трябва да се вадят разклонителите от контактите?

Общи условия

Активация на акаунт