Ревматоиден артрит - тема 6

• 57 459
  • 561
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, извинявам се че влизам в темата и сега нямам времето да изчета всичко. Дъщеря ми е на 18 години и от известно време се оплаква от симетрична болка в глезените и стъпалата и изтръпване. За съжаление сме от малък град и тук ревматолог няма. Заведох я на невролог, който пусна изследвания, които ще прекача. Снимката съм резнала без да искам. Сrp е леко завишено и желязо е на Долна Граница.Чак в петък сме на лекар. Може ли някой да погледне и дали има някаква ужасна вероятност за ревматоиден артрит? Търся и препоръки за добър ревматолог в Пловдив. Благодаря ви

# 451
При съмнения за РА се правят специфични изследвания, назначени от ревматолог.
Препоръчвам Ви Доц. Любомир Сапунджиев УМБАЛ Пълмед, работи със здравната каса, можете да си запишете час през Супердок или на регистратурата.

# 452
Тези данни от кръвната картина са насочващи по-скоро към текущо друго заболяване или наскоро прекарано такова ("настинка" с болно гърло или друго). За ревматологичните си има друг тип изследвания Hands V

# 453
Здравейте. Много съм невежа по въпроса за Ревматоидния артрит, но от известно време започнах да се чудя дали не е редно да се прегледам, понеже съм с ранна менопауза, а от скоро и с витилиго. Гугъл ми даде “идея”, че и двете могат да са прояви на РА. От известно време забелязвам и, че при стоене в една и съща поза по-дълго или при ставане от сън, глезените ми са много схванати. 
Реших са си пусна едно изследване в Бодимед - Ревматоиден фактор Screen /IgA+IgM+IgG/

Очаквах резултатът да е за трите отделни фактора, но получих следния резултат и сега се чудя дали има грешка или така трябва да бъде?
Може ли някой компетентен да ми каже?

Благодаря

# 454
Здравейте,

диагностицираха ме с РА. Всички изследвания са ми отрицателни. Ревматолога ми назначи лечение с плакенил. Успяла ли е някоя от вас да влезне в ремисия с този медикамент?

# 455
Всичко е индивидуално. Аз се оправих почти напълно, но бях с артрит,като придружаващо заболяване, не с РА. Взимах 1 година plaquenil.
Може да пробвате и с минерални бани. Ревматолога ми казваше, че и там е много индивидуално. Ние ходихме на Сапарева баня, тъй като е най-близко. Сравнително редовно ходихме повече от година. Не знам дали водата помогна, но се раздвижвах и се чувствах много по-добре. Но постоянно се лекувах от гъбички, та и това не е най-доброто.
https://www.bubspa.org/bg/balneotherapy/rheumatic-diseases

Дано и Вие да намерите лечението, което ще Ви помогне!

# 456
  • София
Здравейте,

диагностицираха ме с РА. Всички изследвания са ми отрицателни. Ревматолога ми назначи лечение с плакенил. Успяла ли е някоя от вас да влезне в ремисия с този медикамент?

Да, аз съм с ревматоиден артрит и вече пет години съм в ремисия на плакенил. Спазвам автоимунен протокол и от миналата годин добавих санаториално лечение.

# 457
Благодаря за отговорите. Имам още няколко, надявам се не досаждам...

При вас има ли положителни кръвни резултати? При мен всичко е негативно. Надявам се съм успяла да прикача файла под формата на снимка. + MCV и HLA-B27 са също негативни, направих ги преди 5 дена в София. CRP, SUE са също без промяна, т.е. няма възпалителен процес.

Диагнозата РА ми беше поставена от проф. Маринчев ( Какво бихте казали за него? ) на база на оплакванията, които имам, а т.е. болки в китките, гръбначния стълб в областта на гърдите, лактите, пръстите, глезените, пръстите на краката. Сутрешна скованост имам минимална за около 1 мин. в кокалчетата на ръцете, само в последните две-безименен и кутре, и невинаги.

В началото си мислех, че е реактивен артрит, тъй като съм детски учител и неволно лепвам всичко, но той отрече.

Имам 1 дете, на 30г съм, след бременността ( преди 6г) всичко беше нормално, не пуша, не пия, водя здравословен начин на живот.

Апропо, за колко време средно се влиза в "ремисия" ? Разбирам, че е строго индивидуално, но вашия опит ще ми е от полза.

# 458
  • София
Аз съм със серонегативен ревматоиден артрит. Резултати не разбирам и не обсъждам, имам пълно доверие на ревматолога си.
https://superdoc.bg/lekar/d-r-dobromir-tanev-dm-8425

При мен се отключи с първата бременност.
Получих диагноза 3 деца и 10 години по-късно, когато най-после намерих своя лекар доктор Танев.

# 459
  • София
Здравейте,
заради нетипично зачервяване на лицето, отидох на дерматолог. Пуснаха ми се изследвания, и ANA скрининга ми излезе граничен 1:160. Направихме профил и anti JO-1 светна положително. След 1 седмица съм на ревматорог. Чета и рева. Според интернет източници изходът ще е летален.
😔😔
Не съм на себе си. Някой има ли с подобен проблем?
Принципно си имам болки в рамена, ръце и рамо. Преди 1г ми се прави снимка, ЯМР на рамо, биха ми инжекция. И сега това.

# 460
Успокойте се. Толкова много хора са с автоимунно заболяване. Живеят, поддържат се, следят се.
Да, много е неприятно и е шок първоначално, но с нужната терапия живота продължава.
Никой няма вина, че е изтеглил късата клечка, но тя може и да е много по- лоша.
Успех в борбата.

# 461
  • София
Успокойте се.
Скрит текст:
Толкова много хора са с автоимунно заболяване. Живеят, поддържат се, следят се.
Да, много е неприятно и е шок първоначално, но с нужната терапия живота продължава.
Никой няма вина, че е изтеглил късата клечка, но тя може и да е много по- лоша.
Успех в борбата.
Дано сте права.😔
Чета някакви страхотии и не съм на себе си. Просто се чудя как ще ги изкарам тези 10 дена до прегледите.
До преди малко си мислех, че РА и лупус са ужасяваща алтернатива, но това с anti Jo-1 вече е страшно.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 22:36 от missence

# 462
По-добре изчакайте лекарите да ви кажат какво е и какво ще правите. Може да се окаже нещо съвсем различно. Принципно има и онлайн консултации с лекари в Healee. Може да питате някой, който разбира.

# 463
  • София
По-добре изчакайте лекарите да ви кажат какво е и какво ще правите. Може да се окаже нещо съвсем различно. Принципно има и онлайн консултации с лекари в Healee. Може да питате някой, който разбира.
Точно това направих. Чакам отговор утре, вероятно. Дано се окаже нещо различно. Благодаря Ви!

# 464
  • София
Аз само ще кажа, че първоначалната ми диагноза беше сгрешена, сложиха ме на неправилно и много тежко лечение, искаха да ме вземат в болница и да ме поставят на експериментално лечение, защото съм била добър кандидат за това. Междувременно ми загубиха документите и други неприятности.
И когато се натрупаха червени флагове и се усъмних, потърсих второ мнение и така открих доктор Танев. Той ме успокои, внимателно ме отби от наличните лекарства, постави коректна диагноза и съответно лечение и ето ме на, сега си живея, следвам си плана и действам по задачки всеки ден.
Автоимунните заболявания не могат да бъдат излекувани, но има различни терапии и могат да бъдат държани под контрол. Стискам палци да намерите лекаря си и скоро да сте по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт