Войната в Украйна 1

• 1 799 821
  • 44 850
  •   1
Отговори
# 435
Pehoko, те имат задачи тука, няма да ходят никъде. Нали това русофилство трябва да се поддържа активно, и те го правят. Както сам можеш да се убедиш.
Белла, аз живея в тази държава и то отдавна. Живяла съм и в 16тата република. И го виждам добре. Дори в този форум мога да видя. И не само аз. А ти в Германия може да виждаш друго, не знам.

# 436
Много голяма паника, че руснаците ще ни нападали нас...
Не са го поискали, не са го направили още преди да влезем в ЕС и НАТО.
Лошото е, че сме бедни и ще станем още по-бедни, защото някои имаха желание да станат много по-богати, отколкото са.

И тъй като забелязвам, че още от два дни насам се дават сравнения, как турците у нас щели да се отцепели и Турция щяла да нахлуела - поне по-дъртите помнят, че през деветдесетте години имаше брожения и си обявиха "Разградска република", преди ЕС и преди НАТО. Турция тогава защо не прояви интерес?

За мен западът е виновен, че нахъсваха Украйна да се репчи, а сега само си осветяват знаковите сгради в синьо и жълто и толкова. Русия защо не напада Беларус или Казахстан? А сега само декларации за морална подкрепа. И ще им продават оръжия, че по-дълго да трае войната.
Тази картинка от туитър е достатъчно красноречива:
украинците: "трябва ни въздушна подкрепа",
ООН: "чудесно се справяте"

# 437
Доста съм дърта, ама Разградска република не помня да е имало. Нито през 90те, нито по-рано. Имаше възродителен процес и голяма екскурзия, и аха аха война с Турция, ама беше преди 1989та. И атентат на пловдивската гара имаше, и самозапалили се български турци.

То и за Украйна не вярваха, ама ето че се случи.

# 438
  • Paris, France
Невена, случайно и аз съм се поразходила из Прибалтика, имам и приятели там. Да, в хотел ще те обслужват на руски, разбира се, това е бизнес, говоря за обикновените хора, не от руските малцинства. Гледат накриво, ако им заговориш на руски, особено по-възрастните. Личен опит.Английският и немският си вървят, за тях не говорим.
Тук цари голямо русофилство, за разлика от там. От време оно си е така. И в този форум ясно се вижда. Та затова на Путин ще му е най-лесно.нас да си върне обратно под крилото на Матушката. Сигурна съм, че ще има и посрещачи с хляб и сол.

Е, затова сме във форум и споделяме впечатления.

Не мисля, че в България има много русофили, особено сред младите. Разбира се, че ще се намери кой да посрещне руснаците с хляб и сол. Такива ще има и за Байдън, Меркел, Бин Ладен, дето се вика, но не са мнозинство.

На мене Русия ми е интересна, обичам класическата им литература. Мисля, че мога да се нарека русофил, макар че с руски мъже, например, хич не меля и жените им са ми странни и далечни като манталитет.

Диктатурата на Путин не я одобрявам. Никак даже. Обаче, дали някой демократ ще може да управлява Русия? Страната е огромна, много от селата нямат течаща вода и канализация, гъмжи от етноси и малцинства с коренно различни езици, религии и култури. Корупцията е масивна и там. Икономиката не е УАУ. БВП на глава от населението е долу горе като българския, но крайно неравномерно разпределен. Климатът е ужасен на повечето места и това и в източна Украйна.

Видяхме какво стана след арабската пролет, в която свалиха Мубарак, Бен Али и Гадафи. Египет и Тунис не цъфнаха, а Либия няма да се оправи и в идните 20 години, че и 30. Либия беше държава с уреден живот и най-високите БВП на глава от населението в Африка, а сега е под Мароко и Алжир, разбичена, с воюващи групировки.

Тsve Ty, не нападат Белорусия, защото Лукашенко им е послушен васал. Казахстан е член на  Collective Security Treaty Organisation (CTSO) на някои бивши републики на СССР и последно Токаев извика Путин да помага с потушаването на протестите. Украйна иска в ЕС и НАТО.

# 439
Защо Русия не напада Беларус или Казахстан? Наистина ли?

Защото са васални режими и няма никаква нужда да хаби ресурс, за да ги приведе в “правата вяра”. Съществуването на Лукашенко и Назърбаев (и настоящия му наследник) зависи пряко от военния гръб, който Путин им осигурява. В замяна на това той получава раболепие и лоялност.

Украйна зави в грешната посока - Запада. Затова отнася “специалната операция” в момента. Ако Беларус или Казахстан изпаднат в някакво умопомрачение и тръгнат по подобен път, и те ще получат доза руско “миротворчество”.

# 440
  • София
Не знам кое е по-добро - Западът да защити военно Украйна или Русия да бъде оставена "да си върне" Украйна. Ако е първото нали разбираме, че това може да се превърне в световна война.

# 441
Pehoko, те имат задачи тука, няма да ходят никъде. Нали това русофилство трябва да се поддържа активно, и те го правят. Както сам можеш да се убедиш.
Белла, аз живея в тази държава и то отдавна. Живяла съм и в 16тата република. И го виждам добре. Дори в този форум мога да видя. И не само аз. А ти в Германия може да виждаш друго, не знам.
Няма какво да ми описваш страданията си. Според мен на нищо не прилича да етикираш толкова много хора от двете страни с тъпи етикети . Ако нещо се доближава до комунизъм тук, то е уеднаквяването на хората в твоите мнения . Всички са еди какви си  и те са такива и това е ...   фанатизъм ? или има друга диагноза?

# 442
Нали това казвам - не нападат на другите си съседи, защото онези не им скачат. А Украйна беше насърчавана да се репчи и като стана сега война, всичките европейци и американци са само за морална подкрепа и ще ви продаваме оръжие сега, и ще правим санкции. Украинците го отнасят, защото западът искаше да прави сечено на Русия, ама да се крие зад гърба им.

# 443
А  разликата във васалитета , господарят ли я прави? Защото много васални държави има към двата-трита световни хегемона. Почти всички всъщност . А нашата пък е най-доволна да е във васалитет , подчинена и предвидима. Войната е винаги най-лошият възможен изход от конфликт, но много гледат резултата , а причините, довели до тук сякаш са без значение. И според Минските споразумения , Украйна е трябвало да признае Донецк и Луганск, а не да издевателства над населението им 2 г. И това е само един скорошен щрих от създаваното почти 20 г. напрежение. Да припомним само, че беше забранено да се говори на руски, което противоречи на всички принципи на уж демократичната част от света. И тази демократична част , забравила за нашите възродителни грехове , се правеше на разсеяна много години.
Един анализ, за който е пропуснал:
https://glasove.com/na-fokus/ukrayna-noviyat-baruten-pogreb-na-evropa
 Да не забравяме , че  фашистките определения са много любими на управляващия ни либерален европейски елит. И в Европа , всеки акт на протест срещу властта , напоследък се квалифицира за фашистки . И разправата с всякакви средства става оправдана, защото е фашистки, Сър.

Последна редакция: пт, 25 фев 2022, 01:26 от Анонимен

# 444
https://novini.bg/sviat/rusia/705700
Наистина ли е имало геноцид срещу руски граждани в Донецк и Луганск? Срещнах подобно мнение от една рускиня живееща в Украйна. Имам чувството, че много неща не знаем и конфликтът е многопластов. Опасявам се, че може да се пренесе и на наша територия между гражданите на двата народа ако приемем обилно количество бежанци.
Не се интересувам от политика. Но във ФБ една приятелка имаше приятел бесарабски българин и често пишеше , много интелигентен човек, над средната възраст, писател някакъв, бях впечатлена. Много обичат България, по-българи от нас са. Това преди няколко години, не пише вече, не знам какво стана с него. Споделяше за трагедията там, дори тук по новините вяло нещо споменаваха. Бяха дори искали да дойдат в БГ и се заселят, нищо нямаше да ни струва, а спазваха традициите ни , обичаите ни, говорят български свободно, дори нещо с буквите ни направили паметник и др. неща. Но...там ги убиваха, ние тук мълчахме, дори повечето не знаеха. Деца умираха и то всеки ден убити, не от глад. Има някаква нишка там...самите украинци не знам какви са, но съм гледала снимки направо крайно десни изглеждаха, облечени военно, с чуждо оръжие, имаше избиване на население, което смятаха , че е проруски настроено или с техен корен , или не знам...но ги избиваха и не знам за какво. После какво е станало не знам, не следях, не ми е попадало. Толкова се бях разстроила от едни снимки (не от този човек) качени , че бях ги разпратила по разни групи там, ама..И сега какво, светът не знае какво ставаше в Украйна години наред ли. Как се избиваха хора и деца невинни. Защо сега всички са съпричастни, аз също , не може обикновения човек да страда, заради интереси и политика. Но има там амбиции външни, наливаха се пари, даваше се оръжие и нещата явно нещо станаха ...
Не оправдавам Путин, но явно има и друго, а не се казва. Както и на руснаците сигурно друго се предава. Народите винаги страдат и плащат. Дано сега поне исторически си спомним как две войни застанахме на грешната страна. Не искам изобщо да се намесваме. Не искам да минават ничии самолети над нас, не искам в морето ни да има чужди кораби, но...това, ако не спрат нещата ..отиваме на зле. Ние дори армия нямаме, къде са ни купените за милиарди самолети изтребители или какви бяха. Бе то нямаме един хеликоптер за спасяване в нужда, че..
За икономиката..ми това вече не знам. Станахме по-бедни , заради вируса. Дадохме най-много жертви от него в света по население. Сега с този конфликт ще станем и по-бедни, а ако се разрасне не ми се мисли.
И си спомням за предсказанията. Ми нови болести, много починали, трета война, антихрист (аз Горбачов го мислех за такъв с белега) не знам, не знам...Страх, мизерия, болести, тъкмо си мислех уж ще преборим вируса и върнем стария живот...сега и това.
Може пък да се приключи и споразумеят или знам ли..иначе нова война световна няма да има нищо общо с предишните. Няколко бомби и ..не вярвам да се стигне до там, толкова малоумни няма си мисля. Нашето Черно море обаче и туристическия сезон май можем да го отпишем за чужденци, освен да са с кораби и да ни съсипят и морето, бе...да спират, че става лошо за целият свят. И тази Украйна да си уважава всички граждани, че..писна ми вече.

# 445
Нали това казвам - не нападат на другите си съседи, защото онези не им скачат. А Украйна беше насърчавана да се репчи и като стана сега война, всичките европейци и американци са само за морална подкрепа и ще ви продаваме оръжие сега, и ще правим санкции. Украинците го отнасят, защото западът искаше да прави сечено на Русия, ама да се крие зад гърба им.

Тоест, ти приемаш, че Украйна не е искала да поеме по пътя на Прибалтийските страни (свободен пазар, демокрация, близост с Европа/САЩ), а някой я е насилил? И затова сега си плаща за желанията на Запада, които е следвала?

За мен поне това мислене е невъзможно за храносмилане. На практика обезсмисля правото на една държава да взима решения за собственото си съществуване/бъдеще. Първо, защото всяко решение различно от “правата вярва” (в случая - руската сфера на влияние) ще бъде определено като резултат от чуждо влияние, а не волята на гражданите ѝ. Второ, защото служи като извинение на разни тоталитарни джуджета да раздават военни шамари на страни, които съвсем легитимно/доброволно решат да поемат в различна от тяхната (в случая - кремълската) посока.

Апропо, Украйна си заложи като цел да влезе в НАТО чак СЛЕД като Русия анексира Крим. Ако Путин не беше действал под влиянието на иредентистките си амбиции тогава, можеше и да не ускори желанията на Киев за близост със Запада.

# 446
   В Украйна легитимното правителство беше свалено с преврат 2014 г.  Преди това, в началото на века с Оранжева и още една цветна революция бяха също отстранени законно избрани правителства. Така, че волята на народа там отдавна няма значение. Не съм убедена, че мнозинството украинци мечтаят да са в ЕС и НАТО. Особено от източните части.

# 447
Да ви кажа ,най кротко и реалистично се коментира тук.
навсякъде е поляризирано  и просташко дори.

Нищо не направиха великите, само плямпат. Като не можеш да докараш до край едно нещо ,не го почвай. Фукаха се и сега гледат сеир.

# 448
Глупости, Украйна започна процедурата за членство в НАТО през 2008-9, години преди Крим. Информирайте се малко преди толкова убедено и разгорещено да се обяснявате.

Тук да кажа, че подкрепям правото на държавата, ако желае, да кандидатства. Както и разбирам, че НАТО може да приеме когото желае или им е изгоден. Но да се отрича правото на Русия да се защити като се чувства заплашена също не може. Я се замислете какво ще направи САЩ, ако Русия искат и разположат войски и ракети в Мексико до границата?

# 449

Да ви кажа ,най кротко и реалистично се коментира тук.
навсякъде е поляризирано  и просташко дори.

Нищо не направиха великите, само плямпат. Като не можеш да докараш до край едно нещо ,не го почвай. Фукаха се и сега гледат сеир.
[/url]
 Изправиха един срещу друг два най-близки генетически и културно народи. И точно сеир гледат и сгради осветяват. Ако Европа си спази санкциите, ще има и за нея от другото .  САЩ ще се измъкнат със сеира.

Общи условия

Активация на акаунт