Войната в Украйна 1

• 1 800 062
  • 44 850
  •   1
Отговори
# 555
Aма и ние ли сега ще налагаме санкции или аз не съм разбрала добре? Понеже сме цъфнали и вързали, та да ни спрат и газа?

това е защото сме суверенна и демократична държава

Абе стига с тези глупости за "суверенна държава". Ми не, не сме суверенни, не сме били и няма и да бъдем, защото  за съжаление сме малки, слаби и на кофти място разположени и сами не можем да се опазим нито пък някаква икономика да развием (понеже освен другото си имаме и балкански кусури). Който отрича това е или лицемер, или глупак. И при това положение трябва да сме с някого. Е, изборът не е голям и определено е ЕС и НАТО, а не Русия. И след като веднъж сме влезли в НАТО не можем да се дърпаме от общите действия. Защото ако много се дърпаме, утре ако Путин реши и нас да нападне, тогава какво? Тогава и НАТО ще се дръпне? За съжаление имаме много силна руска пета колона. Тази пета колона саботира от десетилетия всякакви опито за енергийна независимост, проучвания за собствен газ и прочее.  И вместо това на думи има антируски изявления. А трябва да е точно обратното - на думи да сме "братски народи", а на дела да си работим за независимост и интегриране със Запада.

# 556
Зеленски много оплеска нещата.
Вече няма значение, но ще го напиша за тези, които сега откриват конфликта в Украйна.
Той беше избран с огромно мнозиство, защото обещаваше мир на изток и спиране на войната. Постепенно това не само не се случи, а в последните месеци открито ескалира до войствена риторика, отказ на всякакви преговори за проблема в източна Украйна и дори заплахи.

Какво се е случило ще разберем след време, но аз понеже следя конфликта там, кога по активно, кога по слабо от години наистина не разбирам на какво разчиташе.

Доколкото следя украински източници в Киев вече се стреля, а на летището още вървят боеве, май е под контрола на руснаците все още. В моя фейсбук изчезна от вчеа единия от активните украински блогери, надявам се всичко да е наред.
В руските новини излезе новина, че един от съветниците на Зеленски е заявил, че Украйна е готова на преговори за неутралния  статус, но иска гаранции за безопасността си.

# 557
Много ми харесва лукавия подход на руските тролове. Винаги започват с неодобрявам агресията, против нея съм, но Путя си е прав, в крайна сметка, сами сте си виновни.
Как спите, бе ?
Как реши, че съм руски трол? Защо трябва да се хвърлят веднага обиди и определения, ако някой има различно мнение? Агресия ли усещам? Не съм фен нито на едните, нито на другите. Не одобрявам агресията нито на САЩ, нито на Русия, нито на която и да е страна. Пак ще се повторя - единствените потърпевши от всяко военно действие са обикновеното население. Тези, които взимат решенията са скрити на сигурно място.
Ау, ама как агресия, бе ? Това са "миротворци" ! Ма, моля ти сЪ

# 558
  • пустинята Гоби
И аз съм на същото мнение. На думи да сме братя с всички, на дела да си гледаме интересите. Сега, че е смешно да говорим за санкции срещу Русия, смешно е. Да изчакаме шефчетата да решат, какво ще предприемат и да се разпишем и ние. Ще ходим пеш повечко, тя зимата свърши, ще избутаме на тъмно лятото и готово.

# 559
Аз не обичам да казвам, че всеки с различно мнение от моето е трол, но понякога предпочитам да вярвам, че наистина е платено мнение, отколкото че има толкова хора, които подкрепят човек, който директно казва "оставете ме да си правя каквото искам, или започвам ядрена война".

Или не знам, може би някой не чаткат какво е ядрена война. Демек всички умираме, или за мен още по-лошият вариант виждаме как ние и децата ни живеем в свят, в който вместо най-голямото ти притеснение за детето ти да е лошите му оценки по математика, по-скоро ще е дали няма да развие я рак, я някаква друга аномалия от радиацията.

Но да, Путин е много стабилен гений, който никога не би сторил това. Както никога нямаше да стартира война и щеше да се грижи само за хората в отделените региони 🥴

# 560
Руски тролчета,а? А краварски тролчета? Какво беше  за Путин, психопат? А да кажем за американеца - изкуфял дядка с алцхаймер?
Този език не обижда названата персона, за друго говори.
Само дано приключи този кошмар, че политиците ще се покрият, но народа страда. Навсякъде.

# 561
Мила Mimi,
Имаме новина за тебя:
България вчера се обяви ЗА САНКЦИИ срещу Руската агресия.
Ти не разбра ли ?

# 562
Стоя и наблюдавам конфликта без да съм наясно със ситуацията, както повечето от нас. Мисля, че никоя война в човешката история не е водена, за да се защити обикновеното население, което е било репресирано. Подобен мотив е само допълнителен повод и евентуално допуска и извинява военните действия. И тук смятам, че репресиите над рускоговорящите, живеещи в Украйна, не са достатъчното основание за започване на военни действия. Войните винаги целят налагане на влияние и някаква форма на господство.
Острите позиции на двете страни не предполагат бързо разрешаване на конфликта, за съжаление. Към момента силата е от към руска страна, затова не разбирам упорството на украинското правителство да ппдложи страната на разрушение. Затова и мисля, че в тях е била подклаждана сигурност, че ще бъдат подкрепени отвън. Силно се надявам да е останала капка здрав разум в главите на останалите извън конфликта държави и те да не се намесят ефективно.

# 563
Аз не обичам да казвам, че всеки с различно мнение от моето е трол, но понякога предпочитам да вярвам, че наистина е платено мнение, отколкото че има толкова хора, които подкрепят човек, който директно казва "оставете ме да си правя каквото искам, или започвам ядрена война".

Едва ли е толкова елементарно колкото го представяш. Не е каквото си иска, а съвсем конкретно и обяснено защо.

# 564
Като се знае, че сме копие на Русия до сега, толкова и подражавахме, каквото там, такова и у нас по всякакви линии и посоки, включително пропагандата, да ни изведат без трусове  и останем по новия  път ще е успех.

Имам предвид разделението, изоставането, , мисленето.
Ако искаме да разберем руснаците да се погледнем какви сме. И тук ще подкрепят някой Путин, стига да се появи.

Санкциите настъпаха  Русия, каквото да говорим, търси пътища на изток, и прати парите си на запад, както и децата си.
Разбираемо е, че западът иска по негов тертип всички, не понася различно, било тиранично, но налага именно тиранично промяна.
 Пред публиката ще се радва на една Русия в ЕС, в Европа въобще, но тя на практика си е повече Азия не само географски. Зад кулисите иска пазари, надмощие, диктат . Същото ,за което упреква другите.
 Със края на Студената война силите , които парираха  конфликти се промениха, Русия отслабна  и взеха превес. Ама на Путин не му харесва, иска си онази значимост, с която се съобразяват.
   Украйна е слабо звено ,за това напада нея,  а не прибалтика. Което не значи, че ако може да успее там, ще се отказва  и няма да се насочи нататък.

Не знам дали този развой бе неизбежен, но и не опитваха друго.
Санкции заради Навални, поне така афиширани. Самият Навални знаеше какво го чака като се връща, беше се измъкнал. Сякаш нарочно се върна да стане знаме и глас на опозицията. Ама го заглушиха веднага  и то с груба сила.
 Просто сценария  ала Арабска пролет и Майдан не върви в този мащаб. И при този  начело и с копчето.

Можеха да отстъпят двете области, да се автономни,  да не бързат с разширяване , а  реално да засилва позиции. Но на приказки  е различно от действието.

Най-малкият проблем е , че сега спят в метрото украинците, Европа ще влезе  и мястото няма да стигне, а тя е ленива, разглезена, няма да и хареса .На чужда територия лесно се стреля, като допре до твоята  става различно.

Путин не е чак толкова луд да засегне  точката, от която няма връщане, къса парченца и плаши за сега.

# 565

Не го подкрепям, а се опитвам да си обясня действията. Наистина не съм наясно с конфликта, затова и може да пиша наивни за някои от вас коментари. Не следя редовно новините, но когато нещо такова се случва близо до нас, гледам да прочета различни гледни точки. И приемам всички, които мислят различно. Затова не разбирам, защо някой веднага се обявява за трол, ако напише различно мнение. Не коментирам кой на кого е привърженик, а конкретното действие.
За съжаление разчитам на една кирлива заплата. Simple Smile

# 566
ние сме следващите, ние или Прибалтика, ама по-вероятно ние ....
той си каза- искам възстановяване на старото положение на СССР,
но вие сте разбрани и ще разберете, защо иска това, не се и съмнявам ...

# 567
Е, трябва му по-голяма буферна зона, най-добре да стига до Атлантическия океан. А ние по-добре да си трайкаме, че няма да ни даде евтин газ. Grinning Все чакаме да ни се даде нещичко и да ни оправи някой бащица... Евтиният газ е скъп обаче, много скъп.

# 568
  • София
Не мога да разбера защо НАТО в Литва, Латвия и Естония до границите с Русия не е проблем и не пречи, а в Украйна изведнъж става заплаха. Какво има по руско-украинските граници, дето го няма на границите с балтийските републики? НАТО има и в Турция, която е срещу Краснодар на Черно море и до Кавказ, в Полша, която е до Белорусия, но Украйна ги боцка.

Путин е казвал няколко пъти защо Украйна му е такъв трън в петата.
Времето, за което една ракета стига от Харков до Москва е 4м. База на НАТО в Очаков ще блокира напълно. Русия в Черно море, въпреки Крим.
Просто погледни картата.

На всички, който силно се интересуват от от случващото се и как Европа стигна до тук силно препоръчвам тази книга https://www.amazon.com/Back-Channel-American-Diplomacy-Renewal/dp/0525508864.
Автора в момента е шеф на ЦРУ и е пряк участник като дипломат на всички събития от разпадането на СССР до днес. Много интересни подробности има, вкл. много за Путин.

Понеже няма да тръгна да си я купувам, можеш ли да преразкажеш тези любопитни подробности за Путин?

# 569
ние сме следващите, ние или Прибалтика, ама по-вероятно ние ....
той си каза- искам възстановяване на старото положение на СССР,
но вие сте разбрани и ще разберете, защо иска това, не се и съмнявам ...

Путин никога няма да тръгне срещу държава членка на НАТО
той не иска старото положение на СССР
иска си държави буфер със Запада

Общи условия

Активация на акаунт