Войната в Украйна 1

• 1 800 872
  • 44 850
  •   2
Отговори
# 1 110
Страх ги е от копчето друг път. Зависими са от слабата икономика на Русия, дето имала само газ, петрол и оръжие. Защо не казвате, че тази крилата мисъл била на наш Кирчо, а си я преписвате?
Зависимостта на Запада е очевидна. Също така са очевидни разглезеността, късогледството, инертността, егоизмът. Нищо ново. Надеждата ми е, че тези събития ще накарат политическия елит да прогледне на какъв куц кон е заложил живота на всички. Ние ще се оправим ако не в краткосрочен, то със сигурност в средносрочен план. Може да се наложи да погладуваме малко, но пък не искам да го мисля Путин изцяло в ръцете на своя китайски приятел.

# 1 111
Зеленски, който също не е много висок между впрочем, тотално е бил наясно, че няма кой да дойде да се бие с него. Защо си жертва сънародниците?

И аз това се питам от самото начало. Грузия втора част, не си ли извадиха заключения от историята? Грузия не влезе в НАТО и никой не помогна. Непонятно ми е.
А, кое те кара да мислиш, че Грузия няма да влезе в НАТО ? Заедно с Украйна ?
Грузия предполагам никога няма да поиска да влезне в НАТО. И май не е нужно, защото прибира много пари от руснаците като туристическа дестинация. Пиша го, защото през 2017 бяхме две седмици в Грузия. На грузинското черноморско крайбрежие (бяхме в малко градче - Кобулети) почти всички туристи бяха руснаци. Също така в друго място, много близко до Русия - Казбеги (сега непроизносимото Степансминда) в североизточна Грузия беше пълно с руски коли. Грузинците си са научили урока, сериозна туристическа дестинация са, и колкото и да не им харесва, без никакъв проблем говорят на руски с туристите. Независимо какви са. Английският е почти непознат, освен при много малко по-образовани млади.
Има и друга разлика - Русия отцепи от Грузия Северна Осетия - бедна планинска област със съвсем различно антропологично, генетично и езиково население от грузинците и Абхазия, също с различно население. Странно е, че по псевдомагистралата на Грузия навсякъде има указатели табели с разстоянието до Сухуми (столицата на Абхазия), до която няма как да се стигне. Но в същото време непризнатата Абхазия и Грузия кротко си разделят електроенергията от голяма хидроцентрала, язовирът е в Грузия, централата е в Абхазия.
Добавям - огромният световен проблем е създаването на държави, обединяващи различни етноси и култури (СССР, Югославия) и създаването на нови държави в постколонизационната епоха в близкия Изток, Азия и Африка без отчитане на етносите, живеещи там.
Добавям като спам - Грузия е невероятна страна, заслужава си да се види.

Последна редакция: пт, 25 фев 2022, 22:10 от Недоволна

# 1 112
Най-бризките ни приятели тук са украинско семейство ( западна Украйна ). Покрай тях се събираме и с още две семейства украинци. Близките им са в Украйна, но се страхуват най-много от нацитата и от мародери. Гледат руска тв и никак не са настроени лошо към Русия. Казват, че Зеленски е под силен натиск от формированията там, а и явно се е предоверил на щедрите обещания от Америка и си е мислел, че те ще се хвърлят в бой да решават украинските проблеми.
Мда, та хубаво да се цаниш президент, ама после....що ручааме жабетата

Последна редакция: пт, 25 фев 2022, 22:09 от cardhu

# 1 113
  • пустинята Гоби
Дори и Кирчо би следвало да знае, че Русия е зле икономически, защото е крадена и корумпирана, а не защото няма ресурси. В курса в Харвард не ги ли учат тия неща ?

# 1 114
Невена, ако стигнат тук, няма да ги върнат, но сякаш това е по-трудното. По принцип в момента се организират много хора познати, колеги и доброволци. Държавата...не искам да я коментирам

Който няма биометричен или въобще задграничен паспорт на границата трябвало да подаде заявление за бежанец.
Казват, че и Молдова пускат без задгранични. Украинците обаче вече спирали всички мъже между 18 и 60 заради мобилизацията и въобще огромния проблем бил да се добереш някак до границите. Приятелка са успели да стигнат до Молдова, майка ѝ е нямала международен паспорт, пуснали са я без проблем там.

# 1 115
  • Варна
Спешно моля за информация и помощ с логистика. Познати току що са успели да пресекат границата с Молдавия. Семейство с 2 деца, момичета на 9 и 12 години. Мъжът има българско гражданство и паспорт. За децата не съм сигурна, защото скоро ми бяха казали, че дълго им чакат паспортите.
Добре, че точно мъжа е с българско гражданство, тъй като Украйна не пуска мъже над 18 и под 60 години да излизат от страната. С изключение на чужденците и двойните граждани.

# 1 116
Спешно моля за информация и помощ с логистика. Познати току що са успели да пресекат границата с Молдавия. Семейство с 2 деца, момичета на 9 и 12 години. Мъжът има българско гражданство и паспорт. За децата не съм сигурна, защото скоро ми бяха казали, че дълго им чакат паспортите. Никой от тях не знае добър български (добър, не никакъв). Има ли евакуационни автобуси от Молдавия? Какво да направят като стигнат в България за да бъдат поети като бежанци? Към кого да се обърнат? Средствата им са ограничени. Телефони за връзка, кризисни центрове?
Пиши на Белобрадова: https://www.facebook.com/kozata/posts/10227001439767072

# 1 117
  • София
Разбира се, Ники не е напълно прав, при цялото ми уважение към него, по всички останали теми във форума. Все пак обаче, отчитаме младостта, която никога не е порок.

However, копчета и мопчета, започна се, свърши се, го дискутираме, за да си чешем езиците и упражняваме в правопис най-вече. До няколко дни нещата приключват, мисля си аз. Основание за това ми дават няколкото инвеститорски форума, които следя, и които разкриват бизнес и търговия между определени държави, за които повечето тук нямаме и представа. И това не е някаква тайна, просто не е информация, която всеки търси. Та затова нагласите са, че война, в оня смисъл, в който влагате тук всички, няма да има. А конфликтът в Украйна ще приключи скоро. Дано!

# 1 118
  • I want it all and I want it now.
Темата за помощ  в фейсбука  за хората от Украйна е добра, но има и такива тук в форума, който не ползват фейсбук. Форума е доста голям и  не може ли да се направи тема за помощ и да се закачи от модератор. Поне за дрехи и неща от пьрва необходимост.

# 1 119
Наистина мъжете, подлежащи на мобилизация, не могат да напуснат Украйна. Наше познато семейство изпусна шанса си с няколко часа. Можеха да напуснат вчера сутринта, но се колебаеха до последно. Сега умуват дали да оставят бащата в Украйна, а майката с детето да преминат. Много труден избор. Не виждат шансове да имат повече нормален живот в Украйна и имат опции в Германия. Според мен до няколко дни, ако Путин овладее напълно Украйна (както се очаква), и тези възможности за напускане на страната ще отпаднат.

# 1 120
Та затова нагласите са, че война, в оня смисъл, в който влагате тук всички, няма да има. А конфликтът в Украйна ще приключи скоро. Дано!
Дано.

# 1 121
  • София
Днес по БНР казаха, че западните лидери се притеснявали да наложат по-строги санкции, защото се страхували Путин да не натисне копчето. Чудя се докога светът като цяло ще живее в страх от приумиците на един луд човек? Мисля, че е напълно вероятно да се работи по този въпрос. Извън преговорния процес.

Осама стил, нали?

# 1 122
Такива решения не са лесни. В групата във фейсбук пише къде приемат спално бельо и т н , БЧК също ще помогне. Хората предлагат жилища и транспорт. В момента информация, превоз сякаш са най спешни.

# 1 123
  • София
"Споразуменията на НАТО с Русия вече не работят. Разгръщаме допълнителни елементи на силите за бързо реагиране на сушата, в морето и във въздуха. НАТО ще предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана и голям брой оръжия."
За първи път в историята според туит, който видях

Ами... започна се.
Кое се започна?
Източник на туита?
По устав НАТО няма право на подобни действия, струва ми се. Чл.5 или нещо такова - не се предоставя помощ на държава, която не е членка на НАТО.

# 1 124
"Споразуменията на НАТО с Русия вече не работят. Разгръщаме допълнителни елементи на силите за бързо реагиране на сушата, в морето и във въздуха. НАТО ще предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана и голям брой оръжия."
За първи път в историята според туит, който видях

Ами... започна се.
Кое се започна?
Източник на туита?
По устав НАТО няма право на подобни действия, струва ми се. Чл.5 или нещо такова - не се предоставя помощ на държава, която не е членка на НАТО.
https://twitter.com/AdrianHofman5/status/1497297066757865475
https://www.reuters.com/world/europe/nato-allies-provide-more-we … -says-2022-02-25/
Заповядай

Общи условия

Активация на акаунт