Войната в Украйна 1

• 1 799 606
  • 44 850
  •   1
Отговори
# 1 350
"Плановете на Кремъл не свършват с Украйна"
За първи път в историята НАТО активира Силите за бързо реагиране с цел отбрана.

Скрит текст:
НАТО активира своите Сили за бързо реагиране с цел отбрана, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Нещо което до този момент не е ставало в историята. Досега силите за бързо реагиране на НАТО, са били задействани и са били използвани, само за охрана на Олимпийските игри в Атина и на изборите в Афганистан, както и за хуманитарна помощ след земетресение и ураган.

Силите за бързо реагиране са създадени през 2003 г. Активирането им е с цел отбрана на натовската територия на фона на агресията на Русия, извършвана срещу Украйна.

Силите се състоят от многонационални части, способни да се разгърнат бързо по суша, въздух и море. Те могат да отбраняват само членове на НАТО, а Украйна не е сред тях.

На 24 февруари 2022 г. Русия нахлу в Украйна и разгърна широкомащабна война, нападайки страната на север от Беларус, на изток от Русия и на юг от анексирания Крим. Военни действия се водят както в източната, така и в западната част на страната, която преди руската агресия се смяташе за територия, към която Москва няма да предприеме офанзива.

Столтенберг: Плановете на Кремъл не свършват с Украйна, Русия поиска законово закрепени споразумения за това, че НАТО няма да се разширява, както и за това алиансът да премахне частите и инфраструктурата си от съюзническите държави, които се присъединиха след 1997 г.

България е една от визираните страни. Тя стана член на НАТО през 2004 г.

В петък страните от НАТО проведоха виртуална среща на върха, на която бяха поканени и трима участници извън алианса – представители на ЕС, Финландия и Швеция. „Тази криза засяга всички ни“, каза Столтенберг.

По-рано Швеция и Финландия дадоха да се разбере, че обмислят въпроса за възможното им членство в отбранителния съюз.

Столтенберг каза, че светът ще държи отговорни Русия и Беларус за това, което извършват – „Русия като агресор, а Беларус като помагач“.

Той добави, че след като Русия настоява НАТО да предоставя по-малко помощ на партньорите си, алиансът трябва да направи точно обратното – да им предостави повече помощ. Той изброи поименно „страни като Грузия, Молдова и Босна и Херцеговина“.

Срещата на НАТО се провежда на фона на нарастващо недоволство от факта, че Украйна е оставена да се бори сама с една от най-силните армии в света.
https://www.svobodnaevropa.bg/a/31723800.html

# 1 351
  • Вече в моята си приказка...
Против военните действия съм. Не подкрепям Путин, не подкрепям и палячото, който стои начело на потърпевшата държава. Факт е, че Украйна бе съблазнена и изоставена, като мома пред олтар.
Жал ми е за обикновените хора. Как живеят в тези мазета, бомбоубежища и метростанции при този студ?! Жал ми е и за децата, които са нарамили автоматите и се бият за не съвсем ясни каузи.

П.П.Прави ми впечатление, че в темата се обсъжда предимно менталното състояние на Путин, неговите действия и бездействия, а за другия отвъд океана с... ъъъ подобни на Путин проблеми - нито дума. Или и в тази тема се цензурират инакмислещите?

# 1 352
Страна не се предава толкова лесно...
Жалко е, че украинците не можаха да се опазят оказвайки се между империи, всяка от които искаше да ги използва само като инструмент за собствени цели. Страни като тях и нас винаги са в това положение и когато начело се окажат хора неспособни да виждат цялата картинка и да лавират, резултата е това. Дано всичко приключи бързо и лудите в света пак се кротнат.

# 1 353
  • Street of Dreams
Сцени от фронта. Украинци се защитават, (което е човешко) с коктейли Моллотов и съвсем не изглеждат така загубени с тях, както си го представих, когато Зеленски ги призова за това.
https://twitter.com/JimJame74888138/status/1497415296549851138?t … EUQON0jg&s=19

Американски юзър дава съвет, че танковете в градски условия не са нищо друго, освен една голяма мишена.
https://twitter.com/Hogan698/status/1497291283106250761?t=4RQdHk … cmCi0mEA&s=19

Там долу, сред обикновените хора - нещата изглеждат съвсем различни.

# 1 354
Другият зад океана засега не заплашва да натиска копчето, не убива невинни хора и не настоява за нов световен ред такъв, какъвто е само в неговата глава.....Пък не знам колко е адекватен, на мен засега ми изглежда точно такъв.

# 1 355
Изолацията на Русия е плод на многогодишната й политика на тормоз към всичките й съседи, които не са кукли на конци. Единствените приятели на Путин са другите диктатори. Където по света има самозабравил се абсолютен владетел, е първа дружка на Путин. Ако и това не ви говори нещо, не знам какво би могло.
В този ред на мисли санкции за Лукашенко, който играе роля на подлога на Путин дали ще има? Да се стресне малко и този сатрап, че доста улеснява войната в момента.

Четох, че му готвят и на него, ама не се задълбочих много, че да кажа какви.

# 1 356
Зеленски и компания вместо да свалят оръжието, искат още боеприпаси.
Дали пък не е дошло времето на бомбения килим? Търпението на руснаците скоро ще се изчерпа. Повтарят това кето направи НАТО в Белград и готово. Войната приключва и настъпва мир.
Ами явно и такива мнения ще има...дано не хрумват на ония с копчетата...

# 1 357
Новите тролове дето пускат видеа от дългогодишния конфликт по границата, да не ни мислят за тъпи.
Що за злобно отношение? Нямаме право да видим и другата гледна точка ли? Попаднах на видеото случайно и попитах дали някой го е гледал, за да сподели мнение. Аман от злобни хора в този форум.
Модераторът ако прецени да махне клипа. Не държа никой да го гледа.

# 1 358
  • На земята, която е всъщност звезда.
... Единствените приятели на Путин са другите диктатори. Където по света има самозабравил се абсолютен владетел, е първа дружка на Путин. Ако и това не ви говори нещо, не знам какво би могло.

Казахстанците му забиха нож в гърба.  Сега да не се окаже, че и те са нацита и терористи. Ама им оказаха помощ срещу протестите, та ще се получи малко неудобно с тази опорка.

"Казахстан е отхвърлил искането на Кремъл негови войски да се присъединят към руската офанзива в Украйна, съобщи Ен Би Си. Това става седмици, след като средноазитската република получи военна помощ от Москва, за да се справи с избухналите размирици. Държавата от бившия СССР също така не призна Луганската и Донецката народни републики като независими държави."

https://news.bg/int-politics/tezhki-ulichni-boeve-se-vodyat-v-kiev.html

# 1 359
Ужасно е, война в Европа..
пуснато в IG* -  не предизвикан с нищо садизъм,
..не е за хора със слаби нерви, човека по чудо е останал жив
с малко наранявания Open Mouth
Скрит текст:
ужасяващи кадри, на които се вижда как руски танк завива,
 за да коси умишлено кола с цивилен вътре -
и след това се връща обратно над нея..
 Възрастен мъж в колата за щастие оцеля с несериозни наранявания.
 ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Притеснително съдържание

https://www.instagram.com/p/Caa5kObly4x/
*

# 1 360
Руската власт заплаши руски медии с блокиране защото не пишат каквото трябва, а че Русия води война с Украйна. Все едно че не е вярно. Simple Smile то не е смешно де, ама това е някакъв трагикомичен абсурд който става в Русия.

Скрит текст:
Регулаторът "Роскомнадзор" поиска днес – под заплаха от блокиране – материалите на "Новая газета", "Медиазона"*, "Дожд" и други медии да бъдат премахнати, защото нарекли това, което се случва в Украйна, война. "На тези места под прикритието на надеждни съобщения, има ненадеждна обществено значима информация, която не отговаря на реалността за обстрела на украински градове от въоръжените сили на РФ и смъртта на цивилни в Украйна в резултат на действията на Руската армия, както и материали, в които текущата операция се нарича атака, нахлуване или обявяване на война", се казва в изискването на регулатора.

По-специално, "Новая газета" трябваше да премахне призива на независими медии от Синдикат-100 относно "специалната операция на Русия" в Украйна, както и обръщението на главния редактор на изданието и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов.

# 1 361
  • София
Скрит текст:

*

танкът е украински. още вчера бе установено. помислете и прочетете малко.

# 1 362
Другият зад океана засега не заплашва да натиска копчето, не убива невинни хора и не настоява за нов световен ред такъв, какъвто е само в неговата глава.....Пък не знам колко е адекватен, на мен засега ми изглежда точно такъв.
Те тия зад океана подклаждаха тази война! А сега гледат сеир! Далече им е на тях и чергата им не гори!
Както днес П.Стоянович коментира, все едно жена ти да я изнасилват в другата стая, ти да чуваш какво се случва през стената и да се чудиш дали я боли и дали и е толкова гадно......Цинизъм!

Аз мисля, че руснаците трябва да се вдигнат и да се освободят. Не да нападат украинците

# 1 363
Лукашенко, както и висши военни са под санкции.

# 1 364
Скрит текст:

*

танкът е украински. още вчера бе установено. помислете и прочетете малко.

Танкът не е украински, пък не знам какво сте установили.

Общи условия

Активация на акаунт