(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 525
  • 754
  •   1
Отговори
# 270
Аз днес ще творя чушки и патладжани. Надявам се да успея да ги произведа до средата на май (тогава се постопля при нас). Накиснах семената, да позабързам процеса.
Купихме клонотрошачка - но може би другата седмица ще я пробваме, не знам дали днес-утре ще имам време, а и още има сняг... с тоя темп на НЕснеготопене и нови валежи нон стоп, ще садя в градината юни месец...

# 271
И при нас работата в градината отпадна, взех си кофичките и пикирах втори път част от ръгби-то. Почвата за разсад от Лидл ми е в пъти по-добра от всяка друга, пикирани в нея идеал надминаха ръгби-то.

# 272
Не мога да ви изчета...в депресия съм...живея в апартамент, а съм била родена за селянка Wink Не мога да полагам необходимите грижи за това, което искам само събота и неделя...селският двор все пак не е мой, а на родителите ми Simple SmileSimple Smile
Понеже си знам, че ще е студено още нищо не слагам и планирам. Взех си само нови пакетчета магданоз и босилек. За разсада ще се доверя на бабите съседки и ще си купя от тях, те осигуряват правилни грижи и температури...Аз ще слагам краставици, тиквички и каквото още се сетя тогава, че да стават за разсаждане след 10.май като се стопли и земята малко. Дори съм решила т.г. краставиците да ги сея през 2-3 седмици по един ред, за да има за цяло лято. За домати още не съм решила...знаете, оплаквала съм се от масирано нашествие на тута в нашия край и за съжаление не се справяме с пръскането срещу гадния молец.
Закривам зимните култури с много добър резултат. Спанак Матадор е вълшебен, салати Акварел дори прераснали ставаха за ядене и не горчаха. Другата зима - пак така Simple Smile
Всъщност тия дни ще слагам арпаджика, че закъсняваме и после зелен фасул...кога точно - според капризите на времето.

п.п.жената от видеото беше грънчарка, купувала съм си неща от нея на дните на занаятите, прави красиви неща. Според мен е от хората, новоизлюпени модерни градинари...може би се е запалила от Тихомир. Той отдавна се рекламира по тв медии...нямам против тях нищо, но изведнъж всички взеха да разбират от правене на разсади Wink

ей този е спец:
https://www.youtube.com/watch?v=MoRE6b_a-ZQ&list=RDCMUC8R1ld … E6b_a-ZQ&t=38
скоро гледах негов клип кога е правилно да се пикират доматите, но не мога да го намеря...

Последна редакция: сб, 19 мар 2022, 17:25 от Nothinger

# 273
Домати (5 консервни и 5 салатни), люти чушки (9 вида) и малко черита микс Simple Smile
Днес се занимавам с капии разни и патладжани да садя, че днеска-утре стана...

Миналата година по това време сме фрезовали горе по къси ръкави... и слагах разни разсади в малки тунелчета (естествено, не оцеляха, ама мерак пусти и имах мнооооооого разсад за експерименти Simple Smile Simple Smile Simple Smile )
Таз година - сняг и студ нон стоп.

# 274
  • София
Ходих днес до къщата за да се видя с един майстор за ВИК и парно.
Нагледах разсада за зеле, манголд и кейл. Засега е оцелял, но се втрещих от термометъра.
Уж беше за -6 прогнозата, а ми е отчело -9.6 в голямата оранжерия и -3.5 под тунелчето на два ката от лидл вътре в голямата оранжерия. Тъй като за тази нощ го дават -7 градуса, метнах и още един найлон. Дано оцелеят, от там нататък уж го дават вече да се стопля и следващият уикенд максимални 16-17 гр.

# 275
И ние ходихме до къщата. Опитахме се да оправим арките на розите и да ги орежа, но измръзнах много и свършихме работата на половина. Насях грах в оранжерията и метнах найлон. Чесънът никакъв го няма. Само спанак набрах. Бях направила разсад на салати и уж го изнасях да се калява, но вчера съм го забравила до тъмно и като го прибрах вкъщи, беше като измръзнал. Хем в София да беше около минус 1-2. Занесох го на вилата и ако се съживи, ще го насадя другия път.

# 276
Не мога да ви изчета...в депресия съм...живея в апартамент, а съм била родена за селянка Wink Не мога да полагам необходимите грижи за това, което искам само събота и неделя...селският двор все пак не е мой, а на родителите ми Simple SmileSimple Smile
Виртуална прегръдка получаваш от мен.
 Дълго време отхвърлях идеите на мъжа ми за къща на село, дълго повече от 10 години.... И сега се чудя защо е било нужно...
Разсадите ми и сега са апартаментски, в къщата температурата без отопление в момента не надвишава 5 градуса през деня. Цветята може би ще изкарат още седмица две. От средата на седмицата дават да се затопли и мисля да изкарвам през деня на остъклената тераса доматите.
Ето ги днес ден след пикиране 2

А това са идеала, който трябва да пикирам
всеки ден оглеждам в Лидл за празни кашончета, удобни са.
А това са рибки, амфора и патладжан

обаче изобщо не ми харесват, много са издължени...

# 277
J_M_M , видях ти снимките и се сетих да питам, въпросът е към всички.
На първото пикиране доматите се зариват до първото несъщинско листенце, а на второто пикиране до първото истинско листо, нали? А какво правите с  несъщинските листа, премахвате ли ги или ги заривате с пръст? Миналата година ме беше страх да не загният, откъснах ги и изчаках няколко дни с пикирането, за да се засушат наранените места преди да ги зария.
Не знам дали е правилно, вие какво правите?

# 278
А защо 2ро пикиране? Аз не смятам да ги закачам повече моите домати Rolling Eyes

# 279
Аз заравям до първото истинско листо.
duhi_puhi от топлото се издължиха и корените им са слаби, сега вече спирам през деня климатиците и се надявам да направят стабилни корени, надявам се до 1 април да съм ги пренесла в парника, но времето ще покаже.

# 280
Моите има накъде да се позарият още малко с допълнителна пръст, ама пак гимнастики с кофички ако трябва да правя ще се гръмна Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 281
А защо 2ро пикиране? Аз не смятам да ги закачам повече моите домати Rolling Eyes
Защото много се издължават моите, нямам оранжерия и са вътре на топло, и може би им е тъмно. Миналата година ги местих в по-големи кофички и дозаривах, без да разбутвам корените. Сега съм напълнила кофичките наполовина и само ще досипвам пръст.

# 282
Ето ги и моите домати. Имат си и пазач.
Скрит текст:

Преместих ги в коридора, много е светъл, южен и много топъл през деня. Понякога Т достига 25*, нощем е хладно. Падат на 10. Искам да ги пренеса в оранжерията, но нощем е много студено още. Не знам и дали ще им е нужно тунелче, или може и така. Не ми се занимава с тунелче в нея и отвии, завии.
А това е пипера. Оправи се. Расте неравномерно, но каквото такова.
Скрит текст:
Трябва да изнеса доматите, за да преместя пипера на тяхно място и да имам кухня отново.
Вчера ги полях с капка йод във водата. До сега нищо не съм им слагала, нито мая, нито тор. Изцяло са в литовски торф.

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 10:12 от morskibriz

# 283
  • Бургас
Аз също получих семена от Пловдив. Дойдохме си днес в Бургас и те ме чакат в пощенската кутия. Голяма тръпка е.

# 284
Аз също получих семена от Пловдив. Дойдохме си днес в Бургас и те ме чакат в пощенската кутия. Голяма тръпка е.
Определено. Аз ги засях в сряда на 16.03.
Днес посях магданоз и копър, местих чесън, мента и риган.
Разсада е вън от 3-4ч, надявам се няма да го прецакаме, макар че е само 5*С вън.

Общи условия

Активация на акаунт