(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 563
  • 754
  •   1
Отговори
# 330
Благодаря!
Поръчвам семената.

# 331
  • Русе
Стопли се и се активизирахме Simple Smile Вчера посадих корените малини, 2-те кивита и един хибискус от Лидъл , който ми дожаля да гледам самотен в магазина, намален на 2 лв. Simple Smile
Снощи разсада доматки нощува в оранжерията, под втори найлон, дано всички са ок. Сутринта ММ го разгъва, та като се прибера ще видя какво става. Взех едно пакетче Алабаш, прибирам се - пиеш Гигант, отварям нета и виждам, че ставал 3-5 кг. Предполагам това е някаква печатна грешка, не ми се вярва да има такова чудо, а и място нямам за такава култура.
 Събота, живот и здраве, слагам картофите. Дано успея да обясня на кучето да не ги вади след мен,че миналата година беше трудно. Но той тогава беше бебе , дано сега повече чува. Иначе може би ще ги оградя с едни палети, хем за красота, хем да пазят от разбойници .

# 332
Аз забравих да прибера разсада снощи. Нощувал е на -2* под стрехата. Ако е оживял значи мога да разсаждам. Ако ли не здраве да е, ще купувам.

# 333
Късно ли е да сложа нов разсад домати? Моите тръгнаха много добре, но предполагам, че от топлината започнаха да съхнат, останаха малко.

# 334
Не е късно, слагайте, ще дръпнат бързо. Ще отложите брането малко, ама какво толкова.

# 335
  • Бургас
Понеже виждам, че се каните да сеете тиквички, препоръчвам режеща се тиквичка.
https://seme.bg/product/tikvichka-dalga-rejeshta-se-45-g
Идеята не е да си режете от нея и тя да продължава да си расте, макар че и това понякога твърдят. За нас беше голяма атракция и тръпка. Стават дълги1-1,5 метра. Ако ги оставите да узреят, като изсъхнат са много трайни. Оцветявахме ги с акрилни бои, после някои ги лакирахме и висят с години за радост на внучките и децата, защото те се занимаваха с декорирането . Искат някаква опора, за да могат да се изкатерят и да могат да висят спокойно. При нас се катереха по две круши.

# 336
Привет, градинари! Flowers Hibiscus
Да се включа и тази година в темата. Новото е, че имам малка градина, която аз ще стопанисвам, досега само помагах на свекърва ми на другото село (е, пак ще и' помагам).
Насях лук, чесън, бакла, моркови и пащърнак.
Разсад за домати от няколко години произвеждам сама, имам успех, после садим в градината със свекървата.

Имам въпрос : искам около градината да насея цветя, които да предпазват растенията от вредители. Какво да е? Имам спомен за невен, че пази от листни въшки. Друго? Благодаря!
Успешен градинарски сезон на всички!

# 337
  • София
Рицин

# 338
На моя пакет Алабаш гигант пише,че стават около 0.750 до 1 кг.Преди години в повечето  магазини продаваха големи глави алабаш без листа,а сега са мънички и с листата.

Ето ми ги доматките:розов гигант и биволско сърце.Много източени
Скрит текст:
А така изглеждат повечето патладжани български 12.Според вас стават ли? Има ли някаъв препарат,с който мога да ги полея и оправя😊или нови ?
Скрит текст:
Шарения патладжан май само той е засвета и е за присаждане вече
Скрит текст:
Само рибките започнаха да се показват,имам и 1-2 от камбите,от чорбаджийските чушки нищо още.
Скрит текст:

За цветя предпазващи от вредители от клипове в ютюб разбрах,че тагетес пази доматите,но забравих от какво точно.

# 339
  • Бургас
Една година садих тагетес в лехите с доматите, за да ги пази, и аз не знам от какво. Станаха едни цветя - за чудо и приказ. Доматите си бяха ОК, но не разбрах дали, благодарение на цветята. Гадното бяха непрекъснатите разправии с ММ - "Това, сега,...каква градина е ? Цветна или зеленчукова ?" А бе, как се разправя човек с "невежи" хора?

# 340
Миналата година реших да направя пояс тагетис и друг с невен, вдъхновена от тук. Толкова ги харесваха голите охлюви, че висяха като гроздове на тях. Изядоха ги до корен, въпреки съпротивата ми.
Тази година пак съм сложила семена за разсад за тагетис, латинки и невен, без надежда че ще оцелеят много.

# 341
  • Русе

Оцелели са...нооо тук точно за 15 минути времето се смени. Излезе ужасен вятър , стана студено и температура падна много бързо. Сега пак ги завих, дано оцелеят. Аман от зима.

# 342
И аз намерих днешния ден подходящ за посяване на цветя. С огромно удоволствие редих семе по семе в правилни геометрични форми в четири сладоледени кутии. Градинарството е много приятно, когато човек не бърза и се наслаждава на момента. Миналата година тагетисът ми сколаса доста след доматите, не вярвам да е пазел от нещо, но радва окото.
Чудех се дали да не започвам с някои директни сеитби вече, но така намръзнах на разходката, че ми се охлади ентусиазмът.

# 343
Луфа сея за първи път, всичко друго покара, от нея нито едно семенце. Ще си търся разсад.

Тагетесът гони почвените нематоди, затова е полезен. Освен това охлювите го предпочитат, теорията е, че ще ходят по него вместо по зеленчуците. Същото е с латинките и босилека, въшките се събират основно по тях и могат да се напръскат и изтребят. Аз пръскам с олио и веро, действа!
Ето на това растение  му се носи слава, че действа благоприятно на околните. Не знам как се казва https://de.m.wikipedia.org/wiki/Gew%C3%B6hnliche_Pechnelke
Също така повечето ароматни билки като пелин, мащерка, риган, салвия, мента, джоджен уж гонят вредители, но някои от тях самите са доста инвазивни.
Шибоят уж гони охлювите.

За мен основната идея на всичко това е, че като са много различни растения на едно място, не ги нападат вредителите толкова много, както при монокултура.

# 344
Подправките не знам дали гонят вредители, но самите тях нищо не ги яде. До зеленчука имах календула-невен някакъв, никакъв ефект, за красота остана.

У нас доматите са пичове, но чилитата едва тръгнаха, явно им е било студено, а са садени отдавна, дори зеленяса почвата отгоре вече.

Общи условия

Активация на акаунт