(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 548
  • 754
  •   1
Отговори
# 300
  • Русе
Супер пост!
А после като станат толкова много филизите се сади ли? И колко време долу горе отнема от сух картоф до филизи?

# 301
  • София
Супер пост!
А после като станат толкова много филизите се сади ли? И колко време долу горе отнема от сух картоф до филизи?
Тази година още на 5-ти февруари ги заложих. От преди месец имам вече готови филизи, да кажем в момента имам 30-тина готови в буркан с коренчета и доста, които скоро ще са готови по картофите. Първата година имах около 100тина филиза към края, ще видим тази година. Садя когато трйно се затопли, към края на май-юни, така че малко подраних, но не бях сигурна колко време ще им отнеме да почнат да пускат корени и филизи. За догодина ще почна по-късно да ги залагам.
В момента имам около 10-тина батата, от които изкарвам филизи. Заложих да кажем 20-тина, но в началото част от тях изгниха, преди да почна да ги слагам на по-топло.
Ако са мои батати, първата година сами си бяха пуснали филизи още преди да ги заложа и ставаше лесно. Сега им отне да кажем 1-2 седмици, като на купените доста повече, над месец, но за пръв път имам цели два купени сладки картофа, пуснали филизи. Миналите две години изобщо не успявах. Първата година си поръчах от някъде необработени батати и от там си захванах филизи, като допълних и няколко купени директно филизи за разнообразие и повече сортове. За съжаление съхранението на бататите е по-специфично от обикновен картоф и първата ми реколта голяма част изгниха и загубих сортовете без един и втората година едвам имах за мен няколко филиза. Тази година също поръчвах от едно място батати, хем за хапване, хем за захващане, но съм страшно недоволна от качеството им, бяха на петна и се развалиха голяма част, сравнявам с моите, на които нищо им няма и отделно изобщо не пуснаха и те филизи.
П.П на снимката в предният ми пост, може да се види и цвета на моите батати, сорт Тайнонг 65, почти като на нормален картоф е, но на вкус са като останалите батати сладникави. Сега ще имам поне 10-тина филиза от лилав батат, имам и 2-3 фиилиза от класическите оранжеви, като съм поръчала от олх 4 филиза от други два сорта батати. Достатъчни са ми по 1-2 корена за да мога да си захвана вече и по-късно да ползвам моя продукция батати от даденият сорт за филизи.
Към момента най-вече печени ги ядем вкъщи, нарязани на лентички, заедно с обикновен картоф и моркови, овкусени с различни подправки и олио и запечени във фурната. Децата си правят сос и ги хапват само тях, а аз ги ползвам като гарнитура. Само печени с масло също ми харесват на мен, както и крем супа, но останалите вкъщи не ги одобряват особено много така.
Ето от тук основно съм чела за отглеждането им, а за филизите си избрах от различни видеа в нета, най-лесното за мен и условията вкъщи - https://hobi-semena.com/batati.html

# 302
  • София
Айла, ти си пример и вдъхновение! Благодаря ти за споделянето на това знание, богатство и разкош!

Странни растения са бататите, струва си да опитате! Следвайте стъпките на Айла, прекрасно е!
Аз много се вълнувах какво обичат, накъде растат, кой ще надделее - тикви или батати (бяха съседи, отклонявах тиквите да не вървят към бататите, битката щеше да е спечелена от тиквите)
Добре, че не родиха всичките  растения,  че с трудното съхранение щяхме да ядем един месец само батати Simple Smile
Реколтата ми беше ужасно, ужасно слаба. Почти успях да избия парите за разсади Sad
Моят съвет е: започнете с няколко броя растения!

# 303
Айла, Заслон, благодаря за полезните мнения. Аз съм заложила два батата от Билла  около трети март. В момента от единия има наболи 2-3 коренчета, а от другия нищо. Сутринта долях водата им с хладка и отново оставих на южен прозорец. Отдолу има радиатор.
Присадената мента от неделя е екстра. Мислех, че ще боледува защото е лидълска и много нежна, но не. Захлупих я с отрязана бутилка от минерална вода и си е свежа, без повехнали листенца.

Току-що получих този уред и измерих Т на почвата в оранжерията. 6*С . Ще я проверявам периодично преди да сложа какъвто и да е разсад в нея.

Последна редакция: вт, 22 мар 2022, 13:51 от morskibriz

# 304
  • София
morskibriz след като почнат да пускат коренчета бататите, малко след това започват и филизите да се разбуждат. Така че имаш шанс за единият, другият ако е ок и не е почнал да гние все още има шанс, просто изчакай, може и той да тръгне.
Супер за уреда, доколкото виждам е този от алито, освен и аз да си го поръчам, макар че малко късно ще дойде, но пак ще ми е от полза.
ЗаСлон благодаря, но не е нещо особено, аз самата се уча в движение. Реално това е трета година в която правя разсад, преди това нямах никакъв опит и малко по-малко се опитвам да оптимизирам процеса и да има по-добри резултати. Виждате на снимката обаче, част от новопикираните домати на какво приличат, но те бяха най-отдолу на етажерката без никаква пряка слънчева светлина, преди това закрити от други по-едри корени и това е резултата. От тази година, както и от предишните си отбелязвам някои грешки и какво да направя като подобрения за догодина.

# 305
  • Русе
Колеги, пак имам нужда от помощ!
Днес докато правех едно каре място за репички в двора и видях, че е заринато от някакви малки, тънки, изцяло бели червеи. Между 1 и 5см са, тънки няколко мм най-много. Нямат нищо общо с дъждовните земни червеи.
Доста се стреснах, защото приличат на глисти.
Утре ако имам време ще снимам.
Запознати ли сте и дали са нормални тези червейчета или нещо нередно става …?

# 306
Днес докато правех едно каре място за репички в двора и видях, че е заринато от някакви малки, тънки, изцяло бели червеи.
Приличат ли на тези? https://www.youtube.com/watch?v=XaOBQ2OlLlE  Обикновено не са вредни, появяват се в богата органична почва, ако е станала по-киселинна, ще се махнат ако вдигнеш рН-то на почвата с малко дървена пепел.

# 307
  • Русе
Уау, точно това е. Благодаря много за помощта. Странно е, че почвата е станала киселинна. Но тези червеи ги намирам само под смокинята и явно листата й пускат някакви вещества, които вкиселяват и почвата. Листата гниха цяла зима там. Ще нахвърлям пепел да! Може и затова да не са ми изникнали предните репички, кой знае…
Днес покрай лехата с грах видях един мноого голям земен червен, който беше натикал “глава”с кеф в едно раздуто грахово зърно и го беше изял наполовина… Simple Smile

# 308
Май по-скоро са били там заради органичния материал, те ядат гнили растителни останки, в случая сигурно е било заради натрупани листа. Почвата може да си я тестваш, но може да няма общо с репичките.

# 309
  • София
Днес малко по топло и успях да оправя поразията на котката. Отново заривих арпаджика и балучките. Засадих чесън, магданоз и копър.
Купих си подправки (мента, ригън и босилек) от ЛИДЛ. Чудя се къде да им намеря местенце в двора.... Хем да им е добре, хем да не ми пречат.

Внимавайте къде садите ментата, че много се разпростира и няма изчистване. Босилек - между доматите садя, да ги пази

Да питам - имам кокоша тор, мога ли директно да го насипя в градината между оран и фрезоване. Знам, че е с високо съдържание на азот и е силен, ама няма никаква вероятност да правя шербет с него, а ми се иска да подхраня почвата и да го използвам?

# 310
  • Горна Оряховица
Откъде си взимате разсад за ягоди и кой сорт четох .Четох и не мога да се ориентирам искам да е сладък големината не е от някакво голямо значение. Може и два три сорта да сложа примерно един по-ранен среден късен дайте ми насоки от кои сортове сте доволни и от къде поръчвате -  олх, сайт, разсадник?

# 311
И аз ще се радвам на информацията за ягодите, че и татко иска и не знам какви и от къде да взема.Вчера поръчах малини сорт Люлин от фейсбук дано са хубави.

А може ли да се гледат с найлон без капково напояване?

# 312
Аз имам ограничен опит, миналата година имах първите плодчета Люлин и Клери. Люлин ми се сториха доста обикновени на вкус, но лятото беше опустошително сухо. За Клери мога да кажа, че преживяването е като в рекламите, всяка хапка носи огромно удоволствие и наслада. Много са вкусни! Опитваха се да цъфтят и по-късно през лятото, мисля, че с добри грижи биха дали и втора реколта. Мъжът ми ги поръчва от олх, мисля, че от Костенец пристигнаха.

# 313
Ние днес си ходихме на село, а там лятооооо. Температурата на въздуха беше 21,4* по обяд, на почвата измерих 14* и 7.0 РН. Грахата е поникнала, но е много рехава. Ще трябва да се пресява. Ровнах на няколко места и само на едно имаше скашкало се грахово зърно. Лука и чесъна също са излезли. Лука повече, чесъна току що се е показал. Всичко това засях на 19.03 и покрих с Агрил на следващото ходене, защото нещо беше го изровило. Днес то махнах, полях защото е много сухо и оставих отвити растенията.  Магданоз и копър няма още. Тях ги засях преди грахата и лука, но си беше студено до днес.
Семенцата от проекта също са поникнали. Само два сорта, но пък има още време. Засяла съм ги на 16.03

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 08:46 от morskibriz

# 314
И аз да се отчета.
Прекопах малините,донасадих лука,засях моркови,червено цвело,магданоз.Презасях спанаха,защото е много хилав и рядък.Подготвих мястото за картофите,защото беше много тревясало.Лозето и асмата остават за другото ходене..Нито едно грахче не е поникванало ,но нямах време да ровя.При мен е доста кално още.

Общи условия

Активация на акаунт